Ilmojen puolesta viikonvaihde oli mitä loistavinta aikaa värjätä villalankoja. Kaivoin sunnuntaina ison raparperinjuurakon ja keitin siitä vahvan väriliemen. Seisotin yön yli ja värjäsin ilman puretusta harmaita ja luonnonvalkoisia vyyhtejä. Raparperissa on niin paljon oksaalihappoa, että muuta puretusainetta villan värjäyksessä ei enää tarvitse käyttää sen lisäksi. Harmaat vyyhdet värjäytyivät kauniin harmaanvihreiksi ja vaaleat tumman keltaisiksi. Alla olevassa kuvassa pesuvadissa raparperilla värjättyjen lankojen lisäksi oikeassa reunassa krappijuurella värjätty harmaa vyyhti.
Olin kerännyt kaatamastamme pihakoivusta karvejäkälää aiemmalla reissulla leivinuunin päällee kuivumaan. Keitin jäkälää pari tuntia ja värjäsin ilman purtetusta harmaita ja vaaleita vyyhtejä. Sain kauniita ruskean eri sävyjä lankoihini. Tänäin olen värjännyt lisää karvejäkälällä rautapadassa ja harmaa lanka näyttäisi varjäytyvän todella kauniin ruskeaksi. Annan lankojen olla vielä yön yli värjäysliemessään.
Mukava käydä välillä ihmisten ilmoillakin. Paikallisessa kirjastossa on hyvä palvelu ja langatonyhteys, jota tietty heti käytin hyväkseni. Nyt askeleet suuntaavat kirkkomaalle hakemaan haudoilta pois palaneet kynttilät.
Ahkeruus on ilomme...
VastaaPoistaUusia sävyjä, eikö? Ruskean sävyt nousee mun suosikiksi, ovat hyvin lämpimiä sävyjä.
Vaan on sulla montaa sorttia kippoa "verstaassa"
koivunkarveesta saa todella kauniita ruskeita sävyjä, karvetta täytyy kerätä lisää uuninpankolle
PoistaAivan ihania sävyjä olet saanut aikaan, pehmeitä ja yhteen sopivia. Näistä tykkään! Aikamoinen verstaa sinulla tosiaan onkin.
VastaaPoistaViinasillassa on hyvät tilat värjätä, näin kylmänä aikana pystyn hyvin huuhtelemaan langat pihasaunassamme, joten kädetkään eivät pääse kylmettymään
PoistaIhana tuo "verstas"kuva! Hienoja sävyjä olet saanut lankoihin.....
VastaaPoistavanha karjakeittiö vääntyy moneksi, meillä värjärin "verstaaksi"
PoistaVärjärin pata höyryää, vaikka lunta on satanut.
VastaaPoistaKaunista tulee :-)
ja et usko miten ihania tuoksuja tulee padastani, raparperin juurista ja suopursuista varsinkin
Poista