Virkkuukoukulla tehtyä

Reput (2020)

Virkkasin itselleni repun lomamatkalle. Lankana Novitan hanko (50 % kierrätyspuuvilla, 50 %  akryyli). Hihnat tein vanhasta pirtanauhasta. Repun etutasku on vippelästä, jonka on kutonut kangaspuissa taitava kutoja Tarja Marjeta. Hän pitää Kankuritar blogia klik!
 ps. mallinukella puuvilla-pellavalangasta virkkaamani kesähattu, sekin lomamatkaa varten tehty.
Raita esittelee rinta rottingilla pientä jämälangoista kuopukselle virkkaamaani reppua (Lankana Novitan hanko (50 % kierrätyspuuvilla, 50 %  akryyli). 
Pienenä yksityiskohtana leijonanapit, kuten myös isännälle virkkaamassani repussa.
Nämä leijonanapit löysin kirpparilta ostamastani ompelupöydästä. 
Juuri sopivan isänmaalliset matkareppuihin. 
Isäntä toivoi omaan reppuunsa vielä siniristilipunkin. 
 Mallia lippuun otin Suomen lippu kautta aikojen kirjasta.
Kaikkien kolmen repun sisälle ompelin myös vetuketjulliset taskut. 


Pyöreitä mattoja 

Vanhoja puuvillalakanoita ei kannata koskaan heittää pois, koska niistä saa mitä parhainta matonkudetta. Kirppareilla, jos silmiini osuu parin euron pussilakana ja ainakin, jos se on raidallinen, otan heti koriini. Tämänkin raidallisen pussilakanan olen löytänyt kirpparilta, monesti pesty, pehmeä lakana on helppoa repiä kuteeksi. 
Pyöreitä pikkumattoja tarvitsee aina. Ne sopivat hyvin mm. kynnysmatoiksi, wessanmatoiksi ja tuolien alla pidettäväksi. Minulla on tapana repiä kudetta kerrallaan vain sen verran mitä virkkaan siltä istumalta kun ryhdyn työhön. Näin minulta säästyy aikaa, kun en keri kudetta ensiksi kerälle. 
Pyöreät pikkumatot virkkaan ylensä kiintein silmukoin tai puolipylväin silmukan takareunasta, näin mattoon tulee kivan näköinen raita. 
 
Tarvittavat lisäykset riippuvat hieman kuteen paksuudesta, joten tarkistan usein työn kuluessa, ettei se ala kellottamaan, jos olen lisännyt liikaa silmukoita tai vetämään kuperaksi liian vähäisten lisäysten vuoksi. Miten mukavalta virkattu matto tuntuukaan jalan alla!

Tämän hempeän vaaleanpunaisen maton olen virkannut ihka ensimmäisistä pussilakanoistamme, mitkä itse asiassa ostimme isännän kanssa verhon virkaa hoitamaan pikkuruiseen opiskelijakämppäämme. Nyt pussilakanat ovat palvelleet yli kolme vuosikymmentä lakanoina, toki viime vuosina enää ani harvoin sijasin ne vuoteeseen, säilytin niitä rakkaitten muitojen tähden. Niiden oli jo aikakin päästä vielä uuden elämän alkuun;)
Kuopion ekokirppikseltä löysin kaksi ihanan vihreää pussilakanaa kahdella eurolla. Kaksi pussilakanaa riittää juuri sopivasti pyöreän maton virkkaamiseen. 
Pirteä punaoranssi matto on virkattu kahdesta aluslakanasta.
 Riukuaidalle kuvattavaksi on päässyt niin ikään aluslakanoista virkattu matto.
Tämä pieni ulkohuuskan matto on yksi lemppareistani. Pussilakana oli ruskeapohjainen,  missä oli vaaleanpunaisia kukkia. Siitä tuli todella soma pikku matto.

Kranssit

Kranssien pohjana halkaisijaltaan joko 25 cm tai 30 cm styroxregas. Rengas päällystetty vahvalla villamattolangalla ja villasekoitelangalla. Puuvillalangasta virkatut kukat ja lehtiköynnös kiinnitetty nuppineuloin tai pienin metallikoukuin kranssiin. Näin koristeen voi helposti irrottaa ja vaihtaa vuodenaikaan sopivaksi.
Orvokit, 25 cm

 Valkovuokot, 25 cm

Vuokkojen aikaan, 25 cm

Jasmiinien tuoksu, 25 cm

 Kukkaketo, 30 cm
Tässä kransissa yksittäiset kukat on kiinnitetty lehtiköynnökseen nuppineuloin, joten ne on helposti irrotettavissa myös muuta käyttöä varten.

Jasmiinien kukkiessa, 25 cm

 Jasmiinien kukkiessa, 30 cm

 Ahon laidalla, 30 cm


Hapsulliset huivit

Malli perinteistä simpukkapitsiä. Lankana Novita Nalle (75% villa, 25% polyamidi).Simpukkapitsihuivi luonnonvärein: sinapinkeltainen tiikerinkaunosilmällä, punaruskea kaksoisvärjätty, ensin keltasipulinkuorilla, päälle värjäys krappijuurella, keskivihreä pietaryrtillä ja kellanvihreä tateilla värjättyä karstalankaa (100% villa). Huivi on reilun kokoinen, joten sopii myös perinteisesti hartioilla pidettäväksi. Myyty.

Pyöröliivit ja pyörötakit

Virkkaan pyöröliivit joko 2- tai 3-säikeisestä suomenlampaan villasta Virtain Villassa kehrätystä karstalangasta. Värjäämättöminä käytän erisävyisiä harmaita, keskiruskeaa sekä mustaa. Värjään langat luonnonväreillä mahdollisimman ekologisesti. Pyörötakin ohje on perinteinen, perusohje siihen löytyy esim. Sanna Vatasen kirjasta NEULO.VIRKKA.KIRJO. EKO-LANGASTA! (2012 WSOY). Lisäksi olen suunnitellut oman kauluksettoman liivimallin (malli Ilona Winebridge). Pyöröliivi on yllättävän käytännöllinen asuste, sen voi pukea myös ulkotakin päälle.
Liivissä käytetyt kuusi väriä: vain musta värjäämätön (musta suomenlammas), kullankeltainen tiikerikaunosilmä, punainen kaksoisvärjätty, ensimmäinen värjäys punavyöseitikki, päällevärjäys krappijuurella, vaalea raparperinlehdet, siniharmaa samettijalat, oranssi veriseitikit. Koko: XL. Tilaustyö.
 Sama liivi kuvattuna edestä. Kiinnitys kuvausta varten puusoljella. Malli Ilona Winebridge.

Liivi värjäämättömästä suomenlampaan villalangasta.
 
vaalean harmaasta, teräksen harmaasta ja mustasta 2-säikeisestä karstalangasta. Koko: M.  Malli Ilona Winebridge. 

Liivissä käytetyt viisi väriä: musta värjäämätön (musta suomenlammas), kullankeltainen tiikerikaunosilmä, valkoinen värjäämätön suomenlammas, violetti kokenilli-krappijuuri, vihreä mesiangervo. Koko: S. Tilaustyö. Malli Ilona Winebridge.


Liivissä käytetyt viisi väriä: musta värjäämätön (musta suomenlammas), kullankeltainen tiikerikaunosilmä, vaalea raparperinlehdet, kellanruskea tiikerinkaunosilmä, punaisenoranssi veriseitikit. Koko: M.
 Malli Ilona Winebridge.Liivissä käytetyt seitsemen eri väriä värjätty: ruskea veriseitikillä (puretus raparperi), sininen morsingolla, kullankeltainen tiikerikaunosilmillä, oranssinpunainen kaksoisvärjätty, ensimmäinen värjäys punavyöseitikki, päällevärjäys krappijuurella, siniharmaa männynsuomuorakkailla, vihreänkeltainen tiikerinkaunosilmällä ja oranssi tiikerikaunosilmällä. 
Liivin perusohjetta muutettu siten, että kauluksesta tulee hieman kapeampi. Liiviin voi halutessaan ommella rinnanalle napin tai kiinnittää sen huivisoljella. Koko L. Myyty.
Tässä kauluksettomassa pyöröliivissä käytetty vain veriseitikeillä ja verihelttaseitikkien lakeilla värjättyjä lankoja. Koko M. Malli Ilona Winebridge.
Liivissä käytetyt viisi väriä värjätty: kullankeltainen tiikerinkaunosilmillä, violetti kokenillilla ja krappijuurella, sammalenvihreä vyöhykeorakkaalla, vaaleanvihreä paatsamanmarjoilla ja pinkki kokenillillä. Koko S.
Kaulukseton pyöröliivi, luonnon väreillä värjätyistä 100 % villalangoista. Tilaustyö. 

Takki on virkattu no 7 virkkuukoukulla 100% lampaanvillalangasta. Jokainen kierros virkataan erivärisellä langalla. Työssä olen käyttänyt seitsemää eri väriä seuraavassa järjestyksessä: musta, vaaleanruskea, keltainen, ruskea, valkoinen, vihreä, oranssi. Musta, ruskea ja valkoinen lanka ovat käsittelemätöntä suomenlampaan villalankaa, keltainen kanervalla, vihreä mesiangervolla ja oranssi krappijuurella värjättyä lankaa. Pyörotakki on löytänyt omistajansa:))

 
Liivi on virkattu no 7 virkkuukoukulla 100% lampaanvillalangasta. Jokainen kierros virkataan erivärisellä langalla. Työssä olen käyttänyt seitsemää eri väriä seuraavassa järjestyksessä: musta, vaaleanruskea, keltainen, punaruskea, valkoinen, vihreä, oranssi. Musta ja valkoinen lanka ovat käsittelemätöntä lampaanvillalankaa, keltainen kanervalla, vihreä mesiangervolla sekä punaruskea että oranssi krappijuurella värjättyä lankaa. 
Tein liivistä kauniisti rypyttyneen lisäämällä enemmän silmukoita pylväsryhmiin kuin mitä ohjeessa oli. Liivin voi kiinnittää joko isolla napilla tai huivisoljella. Huivisolki ostettu lanka- ja käsityöliike Anjalinista. Myyty.
Kauluksellinen bolero TeeTeen elegant langasta. Tilaustyö.

Päähineet

Hellehatut

Virkkaan hellehattuja pellava-ja puuvillalangoista. Leveälieristen hattujen lierinreunaa tukee teräslanka.


Puuvillalangasta virkattu leveälierinen hellehattu. Koko nainen. Malli Ilona Winebridge.
Puuvillalangasta virkattu leveälierinen hellehattu. Koko nainen. Malli Ilona Winebridge.
Leveälierinen hellehattu (53 % puuvilla, 47 % pellava). Koko nainen. 

Pellavalangasta virkattu hattu. Koko nainen. Malli Ilona Winebridge.


Puuvillalangasta virkattu hattu. Koko nainen.  Malli Ilona Winebridge.
Kapealierinen hattu ilman tukilankaa, pellava-puuvilla. Koko nainen.
Kapealierinen hattu ilman tukilankaa, puuvilla. Koko nainen.
 Kapealierinen hattu ilman tukilankaa, puuvilla. Koko nainen.
Lieritön hattu, pellava-puuvilla. Malli Ilona Winebridge.
Puuvillalangasta virkattu tupsuhattu. Koko tyttö.

Rusetit

Virkkaan rusetit ohuesta merseroidusta puuvillalangasta. Perinteiset virkatut rusetit ovat hyvin monikäyttöisiä ja trendikkäitä. Niitä voi pitää kaulassa, ranteessa ja erilaisiin asusteisiin kiinnitettynä. Rusetti on helppo kiinnittää myös hiusneulaan tai hiuspantaan.
Rusetteja pikkuherroille niin juhlaan kuin arkeenkin. 
Rusetit sopivat myös ranteeseen tai ne voi kiinnittää esim. hiusneulaan tai muuhun asusteeseen irrottamalla niistä rusettinauhan.
 Viininpunainen rusetti vähän isommalle pojalle ja 
lohenpunainen leidille.

Virkatut korut

Virkkaan koruja ohuista puuvillalangoista. Kovetan korut puuliima-vesiseoksella, joten ne kestävät myös kosteutta. Hieman mallista riippuen voin jättää korun myös kovettamatta. Alapuolella olevan kuvan vasemmassa reunassa olevia rintakoruja ei ole kovetettu. Korujen pitsimallit suunnittelen joko vanhoista perinnepitsimalleista tai  Caitlin Sainion  kirjan 100 virkattua pitsikukkaa (2014, Moreeni) mallien pohjalta. Korvakorujen koukut joko Daricen, pakkauksen mukaan hopeisia (fish hook earrings silver) tai Jewellery Maker (603020) hopea päällysteisiä, pakkauksessa maahantuojan takuu, etteivät sisällä nikkeliä, lyijyä, elohopeaa tai kadmiumia.

Hiirenkorvalla ja Onnen neliapila korvakorut

Vuokot
Ruiskaunokit

Ruiskaunokki korvakorut ja rintapinssit Salon Kokoomusnaiset ry:n tilaustyö. 

Kaulakorut

Päivänkakkarat. Kukat virkattu kaksinkertaisiksi, takapuolella koko valkoinen kukka.

Jasmiinien aikaan


Jasmiinien kukkiessa

 Valkovuokot

Lehdet


Asusteisiin kiinnitettävät kukat

Virkatuilla kukilla voi helposti somistaa mekon, takin tai vaikkapa hatun. Isompien kukkien kiinnityksenä rintaneula ja pienemmissä hakaneula. Virkkaan kukkia eripaksuisista puuvillalangoista, aivan ohuimpia lankoja käyttäessäni kovetan korun puuliima-vesiseoksella.
Jasmiinien aikaan

Päivänkakkara
Joka kesä päivänkakkarien kukkiessa minun täytyy nyppiä ainakin yhden kukan terälehdet rakastaa...ei rakasta...rakastaa!

 Oleanteri

 Orvokki

Auringonkukka

Olkalaukut

Olkalaukku "Meren salaisuus" on virkattu kiintein silmukoin 4.5 koukulla Kauhavan Kangasaitan 100 % villamattolangasta ja Selina-samettilangasta (100% puuvilla). Lipan kiinnitys kangaspäällisellä napilla. Olkaimena kirpparilta hankkimani simpukkavyö. Design Ilona Winebridge. 

Olkalaukku "Sametti" on virkattu kiintein silmukoin 4.5 koukulla Kauhavan Kangasaitan 100 % villamattolangasta ja Selina-samettilangasta (100 %).Virkattu olkainhihna. Lipan kiinnitys muovinapilla. Design Ilona Winebridge.  
Olkalaukku "Rantaloma" on virkattu kiintein silmukoin 6 koukulla kaksinkertaisesta Kauhavan Kangasaitan 100 % kampavillalangasta (nykyisin vastaava lanka nimeltään Esito). Lipan kiinnitys muovinapilla. Olkaimena kirpparilta hankkimani simpukkavyö. Design Ilona Winebridge.

Pesukintaat

Virkattua kinnasta voi käyttää ihon pesuun ja ihon kuivahierontaan.  Useimmiten teen kintaat puuvilla- ja pellavalangoista. Olen suunnitellut mallin sellaiseksi, että se käy sekä vasen- että oikeakätiselle. Kintaan samalla puolella on sekä karheampi että pehmeämpi alue, näin kinnasta ei tarvitse kiertää kädessä kehon eri osia pestessä.
Miehen käteenkin sopivan pesukintaan olen virkannut Valvilla OY:n Rondo Keltavuokko langasta (85 % puuvilla, 15 % viskoosi) ja nypyt karheutta tuomaan perinteisestä paksusta kalastajanlangasta. Peruskinnas virkattu 4.5 koukulla ja nypyt 3.5. koukulla.  Malli Ilona Winebridge.
Vaaleat pesukintaat on virkattu 3.5 koukulla paksusta kalastajanlangasta. Pesukintaiden mallit vaihtelevat hiukan kintaan koosta riippuen.  Malli Ilona Winebridge.

Tölkkisuojukset

Tölkkisuojukset virkattu 3.5 koukulla pääasiassa Novitan  Samos langasta (50 % puuvilla, 50 % akryyli), sininen lanka Valvilla OY:n Rondo Keltavuokko lankaa (85 % puuvilla, 15 % viskoosi). Malli Ilona Winebridge. Tölkinsuojat ovat olleet suosittuja ja niitä menee sen mukaan kun ehdin virkkaamaan:))
Tölkkisuojukset virkattu 3.5 koukulla Novitan  Tahiti langasta (100 % akryyli). Malli Ilona Winebridge. 

Säilytyspurnukka Ruusu

 Tämä kaunis purnukka on virkattu 3.5 koukulla Novitan  Samos langasta (50 % puuvilla, 50 % akryyli) ja vyötäisilleen se on saanut ohuesta puuvillalangasta virkatun ruusupitsin. Pitsin olen virkannut joskus nuoruudessani lakanapitseiksi, lakanoihin niitä en koskaan kiinnittänyt. Nyt pitsit ovat saanet käyttöä hyllynreunuspitseinä ja säilytyskorien somisteina. Malli Ilona Winebridge.   

Suojus tarjoilumaljalle

 Lasimaljan suojus virkattu 3.5 koukulla Novitan  Samos langasta (50 % puuvilla, 50 % akryyli). Malli Ilona Winebridge.

Kännykän suojat Sydän ja Raita

Kännykkäsuojat virkattu 3.5 koukulla Novitan  Samos langasta (50 % puuvilla, 50 % akryyli). Pussukkat suunniteltu kännykän säilytykeen. Mallit Ilona Winebridge. 

Kännykkä teline

Messinkitelineen ympärille virkattu pehmike Novitan nyppylangasta / 36 % mohair, 33 % polyamidi, 31 % akryyli).

Kaksiosainen pussukka

Pussukka virkattu 3.5 koukulla Novitan Samos langasta (50 % puuvilla, 50 % akryyli). Pussukka suunniteltu sytyttimen ja tupakka-askin säilytykeen. Siinä voi säilyttää myös esim. huukipuikkoa ja kännykkää. Malli Ilona Winebridge.

Pussukka huulipuikolle/sytkärille

Pussukat virkattu 3.5 koukulla Novitan Samos langasta (50 % puuvilla, 50 % akryyli). Pussukoita saatavana kaulalenkillä, vyölenkillä tai kokonaan ilman lenkkiä.  Mallit Ilona Winebridge.

Pesusaippua

Puuvillalangasta virkattu saippuansuojus pitää saippuan hyvin hyppysissä. Pussin voi pestä koneessa, muotoile kosteana ja kuivaa tasolla. 

Pesukintaat 

Pesukinnas on virkattu 3.5 koukulla Tampellan Punatulkku langasta ( 65 % puuvillaa, 35 % pellavaa). Pesukinnas pesee tehokkaasti ihoa pehmentäen. Sopii myös ihon kuiva kuorintaan ja hierontaan. Malli Ilona Winebridge. Ei saatavana tällä hetkellä.
Täytetty pesusieni on virkattu 3.5 koukulla Tampellan Punatulkku langasta ( 65 % puuvillaa, 35 % pellavaa). Täytteenä joko äitin kasvattamasta pellavasta kehrättyä aivinaa tai hevosen jouhia. Pesusieni pesee tehokkaasti ihoa pehmentäen. Sopii myös ihon kuiva kuorintaan ja hierontaan. Malli Ilona Winebridge. 

Patalappuja 

Virkkaan patalaput mallista riippuen joko 2-tai 3-säikeisestä 100 % suomenlampaan villalangasta. Kaksikertaiset laput suojaavat hyvin lämmöltä, mutta ovat silti myötääviä, joten niilla saa hyvän otteen esim. kattilasta perunoiden keitinvettä pois kaadettaessa.
Patalaput olen virkannut no 3 koukulla 100 % villalangasta. Värilliset langat värjätty luonnonväreillä: sinappinkeltainen tiikerikaunosilmä, kellanvihreä kultapiisku, vaaleanvioletti okenilli, lohenpunainen verihelttaseitikki, oranssinpunainen krappi,  vaaleankeltainen naava, Pitsimalli muistuttaa suuresti perinteistä kuningatar Annan tähteä. Malli mukaellen Taito Uusimaa & Jaana Vehkasalo, Patalappuja a' la Carte, Tammi "Silmäniloksi.

Patalaput on virkattu 3.5 koukulla 100 % villalangasta. Värilliset langat värjätty luonnonväreillä: vaaleanpunainen kokenilli, vihreä punasipulin kuoret, oranssinpunainen krappi. Malli mukaellen Taito Uusimaa & Jaana Vehkasalo, Patalappuja a' la Carte, Tammi "Sokerileipuri". Malli virkataan kiinteillä silmukoilla, joiden sisällä kuljetetaan mustaa virkattua ketjua.
Virkkasin patalaput Seitsmen Veljestä langasta. Aina lankoja jää sen verran yli erinäisistä töistä, että niistä saa virkattua kauniita patalappuja. Tällä kertaa  ripustimen väänsin ohuesta kaksinkertaisesta rautalangasta, mihin pujotin muutaman kauniin puuhelmen joulutunnelmaa luomaan.  
Patalaput on virkattu 4 koukulla 100 % villalangasta. Langat värjätty luonnonväreillä: vaalean ruskea koivun kuorella, vaalean vihreä punasipulin kuoret ja oranssinpunainen krappilla. Malli mukaellen Taito Uusimaa & Jaana Vehkasalo, Patalappuja a' la Carte, Tammi  "Vauhdissa Mukana".

Ontelokudematto Hyrrä


Matto on virkattu punaisesta ja mustasta Kauhavan Kangas-Aitan ontelokuteesta no 10 koukulla, maton halkaisia 95 cm. Kuviona perinteinen hyrrä. Tilaustyö.

OLKALAUKUT

Olka-/käsilaukku Pastilli

Pastilli edestä
Pastilli takaa
Laukku on virkattu Kauhavan Kangasaitan moppilangasta no 7 virkkuukoukulla kiinteinsilmukoin. Laukussa sekä lyhyempi että pidempi kantohihna eli käytettävissä niin olka- kuin käsilaukkuna. Kiinnitys ketjusilmukkalenkillä, joiden päihin laitettu vahvistukseksi ja somisteeksi Aarikan vihreät puuhelmet. Laukun halkaisija 28 cm, olkahihnan pituus 76 cm. Muodon laukku on saanut perinteisistä ranskalaisista pastilleista.  Design Ilona Winebridge

Leidi Leili


Olkalaukku on virkattu Kauhavan Kangasaitan moppilangasta no 7 virkkuukoukulla kiinteinsilmukoin. Kiinnitys kauniilla hämähäkkiseittinapilla. Leilin halkaisija 30 cm, olkahihnan pituus 83 cm. Muodon Leidi Leili on saanut perinteisestä nahkaisesta viinileilistä.  Design Ilona Winebridge. Myyty:))

Pariisittaret


Olkalaukku (korkeus 32 cm, leveys 28 cm) on virkattu pylväin kaksinkertaisella Novitan Samos langalla, 50 % puuvilla, 50 % akryyli, 3½ koukulla. Laukussa on kangasvuori. Somisteena kuusi Samos langasta virkattua isoäidinneliöt, kolme roosa + lila, kolme oranssi+vaaleanvihreä. Neliöt on  kiinnitetty laukkuun vain yläosastaan, näin tarvittaessa laukun syvyys kasvaa vielä 10 cm esim. sitä rapeaa aamiaspatonkia varten. Oieanpuoleinen Pariisitar matkasi Unkariin:))

Laukkuja ekolangasta 

Olkalaukku on virkattu no 8 koukulla tibet WOOLY WOOL langasta, 100 % ekovillaa, maahantuoja KASHMIR arts. Kimallusta laukkuun antaa AUSTERMANNin Palila 100% polyester lanka. Olkahihnat kiinnittyvät pyöreisiin renkaisiin, jotka olen irrottanut kirpparilta hankkimastani olkalaukusta. Laukun perusmalli löytyy Sanna Vatasen Neulo.virkkaa.kirjo eko-langasta! kirjasta, WSOY 2012. Tapani mukaan olen hieman muokannut ohjetta. Myyty.


Käsilaukku on virkattu no 7 koukulla kaksinkertaisella Novitan Hanko-langalla, kierrätyspuuvillaa 50 %, akryylia 50 %. Käsihihna kiinnittyy pyöreisiin messingin värisiin renkaisiin, jotka olen irrottanut kirpparilta hankkimastani käsilaukusta. Design Ilona Winebridge.

Olkalaukku on virkattu no 7 koukulla kaksinkertaisella Novitan Hanko-langalla, kierrätyspuuvillaa 50 %, akryylia 50 %. Lippa on virkattu mustasta 100 % villamattolangasta ja kiinnitys muovisella simpukkanapilla. Olkaimena kirpparilta hankkimani simpukkavyö. Design Ilona Winebridge. Myyty:))

Kaulahuivit

Serpentiini

Huivi virkattu 4.5 koukulla Argentina Color röyhelölangasta ( akryyli 80 %, nylon 20 %).

Huivi on virkattu no 10 koukulla Bravo Big Color polyakryylilangasta. Langan oranssiset sävyt virkistivät syyskaamoksen keskellä, joten siitä oli ihan pakko virkata piristysruiske kaulalle:))

 Muhvi-kämmekkäät

Kämmekkäät on valmistettu sekatekniikalla 100 % villalangasta (suomenlampaan). Kämmenosa on kudottu 3½ puikoilla aina oikein-neuletta. Jokaiseen nurjaan kerrokseen virkattu 3½ koukulla rivi puolipylväitä. Ranteesta lukien käytetty seuraavilla luonnon väreillä värjättyjä lankoja; leppä, krappi, kessu, krappi+kokenilli, ruskea suomenlammas, krappi, kokenilli, ruskea suomenlammas, krappi. Kiinnitys metallinapilla. Design Ilona Winebridge. 
Kämmekkäät löysivät tiensä miehekkäisiin käsiin Wiurilan joulumyyjäisissä:))

Selän lämmittimet

Virkkaan lämmittimet no 8 koukulla kolminkertaisesta koirankarvalangasta. Lanka on Ylistaron kehräämön tuote. Lanka on 2-säikeistä ja siinä  on 1/3 koirankarvaa, 2/3 käsittelemätöntä suomenlampaanvillaa. Valmis lanka on hyvin angoramaista. Koirankarvalangalla on reumaattisia särkyjä lievittäviä terapeuttisia ominaisuuksia, siksi se soveltuu erittäin hyvin erilaisten lämmittimien valmistamiseen.
Naiselle suunniteltu selänlämmitin. Kiinnitys kahdella napilla. Liinaharja polle on neulahuovutettu suomenlampaan villalla lämmittimen huovutuksen jälkeen. Myyty.

Kaksi seuraavaa lämmitintä on suunniteltu aikuiselle miehelle, ympärysmitta 98 cm.

Yllä oleva lämmitin on huovutettu pesukoneessa 40 C, kevyt linkous. Neulahuovutin lämmittimeen jo heti kosteana kissakuvion karstaamallani mustalla villahatuvalla. Kiinnitys tarranauhalla.

Alakuvassa olevaa lämmitintä ei ole vielä huovutettu. 


Kauluri

Kauluri on virkattu Kauhavan Kangas-Aitan Pampula langasta (60 % villa, 34 % akryyli,6 % polyester) 10 mm:n virkkuukoukulla. Kauluri kiinnitetään kahdella poronsarvesta tehdyllä napilla. Tarkemman ohjeen löydät kirjasta Virkattua, Leppänen & Huittinen, 2008 OTAVA.


Kauluri on virkattu Kauhavan Kangas-Aitan Pampula langasta (60 % villa, 34 % akryyli,6 % polyester) 10 mm:n virkkuukoukulla. Kauluri kiinnitetään kahdella poronsarvesta tehdyllä napilla. Tarkemman ohjeen löydät kirjasta Virkattua, Leppänen & Huittinen, 2008 OTAVA.
ps. kauluri löysi omistajan Salon VPK:n joulumyyjäisissä.

Kauluri suojaa hyvin pystyssä kiinnitettynä molemmilla napeilla. Lämpimämmällä ilmalla kaulurin yläosan voi kääntää alas kaulukseksi, kiinnitys vain alemalla napilla (kts ylin kuva). Kauluriin tarvitsemani poronsarvinapit irrotin lapselle pieneksi jääneestä turkisliivistä (kirpparilöytö).
ps kauluri löysi omistajansa Wiurilan joulumyyjäisissä. 

Tähtikuvioiset villamatot

Teen mattoja vain tilaustöinä.
Maton halkaisija 138 cm.
Villamatot on virkattu Kauhavan Kangas- Aitasta ostetusta  100 %:sta villamattolangasta 10 mm:n koukulla. Lankaa yhteen mattoon kuluu noin1300 g:aa. Maton halkaisia on 140 cm. Ohje löytyy DROPS Design sivustolta www.garnstudio.com. Ko ohjeessa lankana on käytetty Eskimo-lankaa, joten siinä on käytetty pienempää virkkuukoukkua kuin mitä itse käytin omassa työssäni.

Matto on pehmeä ja lämmin jalan alla. Itselläni pidän kahta vastaavanlaista, oranssia villalankamattoa keittiössä tiskipöydän ja lieden edessä. Kovalla lattialla seisominen rasittaa jalkoja, joten tiskaaminen ja ruoanlaittaminen sujuu miellyttävästi maton pehmentäessä alustaa. Matto pysyy ilman liukuestettä hyvin paikoillaan muutaman päivä "tekeytymisen" jälkeen eli kun matolla on kävelty ja seisottu jonkin aikaa, se painuu hieman kasaan ja pysyy paikoillaan.

Käsityökorit

Minua kiehtoo perinteisten pajusta ja rottingista tehtyjen käsityökorien muotokieli. Virkkaan koreja ontelopuuvillasta, puuvillatrikoosta sekä mattovillalangasta. Löytäessäni kauniin korun tai vyön, suunnittelen siihen sopivan mallin ja valitsen malliin mielestäni parhaiten sopivan kuteen. Virkkaamani korit ovat yksilöllisesti nimettyjä, uniikkeja käsitöitä, toista samanlaista ei tule vastaasi.

Kullan kimallus

Kori on virkattu kauhavan Kangas-Aitan Lilli-ontelokuteesta, väri 15 viininpunainen. Käsityöillan piristykseksi kori on saanut somisteekseen kirpputorilta löytämäni kauniin vyön.

Valmiina juhlaan


Tämä tilava käsityökori on virkattu kauhavan Kangas-Aitan Lilli-ontelokuteesta, väri 15 viininpunainen. Somisteekseen se on saanut kaulakorun. Koru on kiinnitetty hiussoljella, joten se on tarvittaessa helppo poistaa. Koria voi käyttää myös kassina.

Äidin pikkuapulainen

Kori on virkattu Lilli-ontelokuteesta, väri 14 punainen. Kori on tilava, joten siinä voi säilyttää suurempiakin määriä lankaa. Sitä voi käyttää myös kassina.

Kaunotar

Erityisesti tässä korissa näkyy rakkauteni perinteisten käsityökorien muotoon. Kori on virkattu trikookuteesta. Sitä voi kantaa kuteesta tehdytä hihnasta, joka valitettavasti ei näy tässä kuvassa. Korin muoto on itsessään jo niin kaunis, ettei se kaipaa mitään lisä somisteita. Malli Ilona Winebridge.

Kokeilu

Löysin kirpputorilta paperinarupunoksita tehdyn hyväkuntoisen oviverhon. Verhon punosrakenne oli mielenkiintoinen ja rakenteensa puolesta sitä voisi helposti käyttää erilaisiin virkkuuksiin. Minulle jäi juuri sopivasti pientä koria varten hiukan vaaleanvihreää mattolankaa. Tuin korin seinämän virkkaamalla siihen oviverhon punoksia. Myös kantohihnan tein kahdesta punospätkästä. Kori on käytännöllinen ja yksilöllinen. Siihen sopii hyvin pienen käsityön tarveaineet esim. sukkakudin. (Valkopunainen putki on vain kuvausta varten asetettu tukemaan hihnaa). Malli Ilona Winebridge.

 Härmän kori

Mustasta ontelokuteesta virkattu pehmeänpyöreä käsityökori on saanut somisteekseen Härmän puukkojen helavyön. Korin muoto on ihanteellinen pitämään lankakerän hyvin korissa kudottaessa.
ps Härmä löysi omistajansa Wiurilan joulumyyjäisissä.

Pieniä säilytyskoreja

Kori virkatti trikookuteesta, no 7 koukulla.


Kori virkattu ontelopuuvillasta, no 7 virkkuukoukulla.. Pajukorityylinen pinta syntyy virkkaamalla vuorotellen eri kerrokset kiinteillä silmukoilla ja piilosilmukoilla.

Kori virkatti trikookuteesta, no 7 koukulla.

Vuoden 2013 mallit. Design Ilona Winebridge

Kori on virkattu ontelopuuvillasta, yläreuna juuttinarusta. Sankana toimiva vyö kirpparilta. Vyön voi halutessaan irroittaa. Korin halkaisia on 25 cm.Kori on virkattu ontelopuuvillasta. Vyö on ostettu kirpputorilta. Korin yläosa on virkattu kaksinkertaiseksi. Korin halkaisia on 22 cm.

Kori on virkattu ontelopuuvillasta ja kaksinkertaisesta juuttilangasta. Korin yläosaa somistaa kirpputorilta ostettu vyö. Korin pohjan halkaisia on 22 cm.

Virkatut laukut 

Ruusulaukut ovat olleet tykättyjä. Jokainen virkkaamani laukku on erilainen, jos ei muuten, niin ainakin laukun irtopohja on kaikissa erilainen. Oma suosikkini oli "Musta joutsen". Mustat joutsenet ovat melko harvinaisia, itse en ainakaan ole nähnyt kuin tämän yhden ainoan. Valitettavasti sekin menehtyi talven ankaruuteen Tainionvirralla.


Vasemmalla oleva miniläppärilaukku on virkattu kaksin kertaisesta samettilangasta. Kyllä kelpaa mennä tämä olalla kokoukseen, kokoushan sujuu kuin "samettia vaan,  tunnin tahtoisin kerrallaan". Myyty:))

Oikeassa alakulmassa olevan läppärilaukun virkkasin froteekuteesta ja kantohihnan toteutin anoppini vanhasta helmin koristellusta nähkavyöstä. Itseoikeutetusti tämän laukun omistaa tyttäreni:))

Sini-valkoraidallisen laukun juju piilee siinä, että sitä voi käyttää molemmin puolin. Toteutin vuoren vanhasta kangaskassista ja kun laukun kääntää nurin, se saa aivan uuden ilmeen; vihreä-, kelta- valkoraidallinen kangaslaukku. Myyty:))

Oranssin sydänlaukun virkkasin rakkaalle ystävälleni, jonka kirpputorilta löydän itselleni kaikki ihanat vaatteeni. Laukku on virkattu froteekuteesta seiskan virkkuukoukulla.

Tossut

Pieniä jalkineita taaperoille 

Mallit kirjasta Vita Apala, 2015, Pienet töppöset 30 muodikasta virkkausmallia vauvoille 0 - 12 kk. Kustannusosakeyhtiö NEMO.
Gladiaattorisandaalit virkattu DROPSin Bomull-Lin langasta (53 % puuvilla, 47 % pellava). Pohja 10 cm.

Balettitossut virkattu SIRDAR SNYGGLY babybamboo langasta ( 80 % bambuviskoosi, 20 % villa). Pohja 10 cm.
Balettitossut virkattu SIRDAR SNYGGLY babybamboo langasta ( 80 % bambuviskoosi, 20 % villa). Pohja 9 cm.

Aikuisille

Tilaustyönä mustat tossut kaksinkertaisesta Novitan Huopanen langasta. Huovutus pesukoneessa 60 asteessa. 


Tossut on virkattu hahtuvalangasta ja huovutettu 40 C peskukoneessa minimi linkous. Neulahuovutin tossuhin puolisuuden merkiksi pienen eläin hahmot mustan suomenlampaan villalla.

Tossut on virkattu hahtuvalangasta ja huovutettu pesukoneessa. Virkkasin tossuihin jo valmiiksi ketun korvat ja posket. Neulahuovutin kuiviin tossuihin ketun pään. Huovutuksessa käytin ruskean, mustan ja valkoisen suomenlampaan karstattua villaa. Oranssiksi villan värjäsin krapilla


Siniset, vihreät ja punaiset tossut olen virkannut Novitan Huopanen langasta ja huovuttanut pesukoneessa. Valkoiset tossut olen virkattu froteekuteesta. Tossut ovat mukavan pehmeät jalassa. 

Kaikkea mukavaa isoäidinneliöistä

Torkkupeitto

Luonnonväreillä värjätyistä 2-säikeisistä villalangoista virkattu isko kahdenhengen torkkupeitto. Pohjavärinä teräksen harmaa suomenlampaanvillalanka.
Sama peitto taitettuna päästävedettävän sängynpeittona. 

Keinutuolimatto ja niskatuki

Keinutuolimatto on virkattu no 5 koukulla 100 % 3-säikeisestä villalangasta. Langat olen värjännyt itse syksyllä 2012 luonnonvärein. Yksittäisen neliön koko on 12 x 12 cm.
ps. Nämä ihanuudet ovat lahja tyttärellemme. Keinutuolin on tehnyt isoveljeni tyttärelleni lahjaksi lapsuudenkotimme tuvassa olevan keinutuolin mallin mukaisesti.

Niskatuki 

Niskatuessa on yhteensä 18 isoäidinneliötä virkattuna yhteen. Sisuksena puuvillakankainen niskatukityyny.

Sivustavedettävän sängyn peitto isoäidin neliöistä Tänä keväänä (2012) aloitin virkkaukset tekemällä sivustavedettävään sänkyyn peitteen iso-äidin neliöistä. Talven aikana erilaisista neuletöistä jää aina jnkv langanpätkiä, jotka tällä kertaa hyödynsin tähän työhön. Peite on virkattu villalangoista, osa langoista on luonnon väreillä värjättyjä.


Raita lippis


Virkattuja lippalakkeja puuvillalankojen jämistä. Huhtikuussa ilmestyneessä Suuressa Käsityölehdessä (4/2012) oli hauska malli, jota hieman muutin lipan osalta. Tein kymmenkunta erilaista lippistä kesään mennessä.

7 kommenttia:

 1. Runsauden sarvi suorastaan tämä virkkukoukulla tehtyjen osasto.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mul on vähän hakuses viel se, miten näitä töitä kantsis esitellä...

   Poista
 2. Oletko kaikki itse kutonut/virkannut? Pidän vanhoista neliövilteistä, kun värit ovat pehmeät ja samaa maata, kuten tuossa suuressa vilttikuvassa.Kelkan niskanoja on mainio idea. Olipa kiva katsella.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä vaan kaari3, kaikki omin käsin tehtyjä ja suureksi osaksi myös mallit olen suunnitellut itse. Kasvivärjätyillä langoilla saa niin kauniit sävyt ja ne on kuin luotu näiden isoäidinneliöiden virkkaamiseen. Mukavaa kun olet käynyt tutustumassa myös täällä käsityöpuolella:))

   Poista
 3. Apua.. Minä olen virkannut muutaman pannulapun eläissäni. Kiitos täällä on minulle myös niitä pannulapun ohjeita. Olen samaa mieltä virkatut on hyviä käteen. Kiitos vinkistä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olipa mukavaa löytää kommenttisi Nila. Laitan tänne aina välillä joitain kuvia virkkuuksistani, kiva jos löysit inspistä omiin patalappuihisi:))

   Poista
 4. Voi hyvä tavaton mitä kaikkea olet ehtinyt tehdä. Ihania, luovuus ja ahkeruus sinussa suunnaton voimavara. t, Anuliini

  VastaaPoista