maanantai 11. toukokuuta 2020

Yhdessä hommat sujuu!

Toukokuun alku on kulunut pihatöiden ja pikku nikkarointien parissa nopeasti. Olen käynnyt suurpiirteisesti läpi kaikki perenna- ja yrttipenkit. Iisopit  (Hyssopus officinalis) ovat talvehtineen hyvin ja ovat jo hyvässä kasvuvauhdissa. Ranka-aidan toiselle puolelle ojanpenkkaan viime vuonna istuttamani lamoherkukat (Ribes glandulosum) ovat myös selvinneet havujen suojissa talvesta hyvin. 
Maanmyötäisesti kasvava lamoherukka on kestävä ja varsin vaatimaton kasvupaikkansa suhteen. Hankin viime viikolla vielä yhden taimen lisää. Se kukkii jo, viime vuonna istuttamissani taimissa on vasta nuppuja. Kukinnan tai marjojen takia en lamoherukoita istuttanut, vaan niiden kauniin punaisen syysvärityksen vuoksi, mikä pääsee hyvin esille harmaata ranka-aitaa vasten. Onneksi siihen on kuitenkin vielä aikaa ja ennen sitä saamme nauttia toukokuun ja koko kesän kukkaloistosta!
Kevään ensimmäiset kukkijat, scillat ja lummetulppaanit ovat jo lopettelemassa kukintaansa. Sen sijaan kirjopikarililjat (Fritillaria meleagris) ja monet myöhäisemmät tulppaanit vasta aloittelevat. Taustalla näkyy pionien terhakoita alkuja, joilta uupuu vielä tuet. Hain illansuussa pajukeppejä ja huomenna olisi tarkoitus tehdä niistä tuet kolmelle pihatien varressa kasvavalle pionille. 
Takapihalle viime syksynä istuttamani rotkolemmikki (Brunnera macrophylla 'Sterling Silver') on myös aloittanut kukintansa. Saas nähdä kuinka suuriksi sen lehdet oikein kasvavat kesän aikana, varasin sille ison tilan kaiken varalta. 
Olen tehnyt hieman kylvöjä myös kasvilavoihin huhtikuun lopulla. Kurkataanpa Ikkunalavan suojalasin alle. Hyvin ovat kaikki itäneet, oikealla porkkanaa, sitten retiisiä, taimpana terhakoita samettiruusun taimia ja hieman näkyy vasemmassa reunassa myös leikkokärsämön 'Summer Pastels' piskuisia alkuja. Leikkokärsämö on minulle ihan uusi tuttavuus. Tykkään kärsämöistä ja pihamaallamme kasvaakin luonnonvaraisena siänkärsämöä, mitä käytän hieman villiyrttinä.  
Eilen kylvin lisää kesäkukkien siemeniä yhteiskylvönä. Sekoitin kaikki siemenet ensin hiekkaan ja
kylvin ne takapihalle perustamaani uuteen kukkamaahan. Kukkamaan reunalle olen istuttanut jalopähkämöä pitkän penkin. Kukkamaan takareunalla näkyy kolme viime keväänä istuttamaani vielä pientä hunajamarja- eli makeasinikuusamapensasta. 
Liperi (Levisticum officinale), tai tutummin lipstikka on ottanut melkoisen kasvupyrähdyksen muutaman lämpimän päivän aikana. Kohta pääsen tekemään siitä jo ensimmäisen lipstikkakeiton, nam! Taustalla saksankirveliä (Myrrhis odorata), mitä käytän näin keväisin eniten raparperin kanssa yhdessä. Se taittaa mukavasti raparperin kirpeyttä ja sokeria ei tarvitse laittaa lainkaan niin paljon kuin muuten.
Raparperia riittää,
montaa päivää ei tarvitse enää odottaa, kun pääsen tekemään jo ensimmäisen raparperipiirakan:))
  
Puutarhahommien lisäksi olen hieman myös nikkaroinnut. Teimme yhdessä isännän kanssa köynnösportin puutarhavajan kupeeseen. Minun hommani oli loveta köynnösportin tukipuut. 
Sillä aikaa isäntä irroitti puutarhavajan vanhat ikkunat.
Meillä riittää näitä pihaprojekteja. Taustalla näkyy vielä keskeneräinen venepergola. Nyt kuitenkin innostuimme tekemään ensin köynnösportin, koska puutarhavajan seinustalla oleva taimipöytä kaipasi hieman näkösuojaa.    
Pari vuotta sitten kirpparilta ostamamme vanha ikkuna on nyt vihdoinkin paikoillaan. Listat vielä uupuu, ne pitää maalata ennen paikoilleen laittamista. Väri on vielä hieman mietinnässä, kun isäntä haluaisi ruskeaa ja minä jotain muuta...
Köynnösportti saatiin valmiiksi, paras äitienpäivälahja, minkä ajatella saatan ikkunan laiton kanssa:))
Köynnösporttia varten hankin ruotsinköynnöskuusaman  (Lonicera periclymenum) ja kärhön, minkä istutan portin toiseen sivuun kunhan tukipylväiden sementtivalu ehtii kovettumaan ja saan muokattua kasvupaikan kärhölle. Samaan kasvilavaan köynnöskuusaman kanssa istutin kaksi karhunvattua (Rubus 'Black Satin'). Köynnöskuusaman kasvu on tarkoitus ohjata vajan räystään alle asetettuun tukirimaan ja köynnösportin yläosaan. Karhunvatut puolestaan sidon raudoitusverkkoon. Jos molemmat lähtevät kasvuun, niin voi tulla hieman ahdasta ja joudun poistamaan toisen karhunvatuista.
Tässä ensimmäinen avautunut luumupuun kukka. 
Odotan jo innolla, miten kauniisti kukkivat luumupuut näkyvätkään köynnösportin aukosta! Hommat sujuu, kun on apuvoimia! Raita oli mukana auttamassa ottaessani viikolla vappukoristeet pois, Tuulikellon Kukko joutui luopumaan "valkolakistaankin". Tarkoitus oli laittaa jotain kivaa tilalle, mutta se jäi, kun innostuin vaihteeksi nikkaroimaan. Mukava aloittaa uusi viikko, kun on mieluisia hommia työn alla. Sitä samaa toivon myös Sinulle!

34 kommenttia:

 1. Minulla tuota lamoherukkaa mökkipihassa jyrkässä etelärinteessä. En ole suojannut sitä mitenkään talveksi ja hyvin on kestänyt. Onko sinulla lipstikka millaisessa paikassa? Onko aurinkoinen? Minulla voisi kasvaa paremminkin ja luin jostain, että liian aurinkoisessa lakkaa kasvamasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hyvä kuulla Kivisen Vilma, et lamoherukka pärjännyt hyvin ilman talvisuojaustakin. niin toivon minäkin, et nuo jyrkkään ojapenkkaan istutetut lamoherukkani selviäisivät jatkossa ilman. niihin osuu kaikki tuulet, kun ovat avoimen peltoaukeaman reunassa, lumeton talvi arvelutti ja päätin suojata ne näin ensimmäisenä talvena.
   lipstikkaa kasvaa kahdessa paikassa, toinen (kuvassa oleva) puolivarjossa, vanhan auman päällä muhevassa maassa. toinen aurinkoisella paikalla, hevosenlannalla terästetyssä penkissä. molemmat näyttäisivät viihtyvän yhtä hyvin. pitääpä jatkossa seurata tarkemmin, onko niiden kasvussa eroja.

   Poista
 2. Hyvin ovat istutuksesi kasvaneet. Minulla raparperi vasta kokeilee kasvamista ja liperikeittoakin saa odottaa. Mutta eiköhän ne nopsaan kasva, kunhan alkuun pääsevät. Hieno aitakoriste tuo Raita :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. yllättävän hyvin kaikki on kasvanut kylmistä öistä huolimatta. eilen oli varmaan toukokuun lämpimin päivä, parhaillaan sataa räntää! tuossa kompostialueella kasvavat raparperit saavat suojaa lautaseinästä, joten ovat huomattavasti edellä kasvussa muualla kasvavasta pehkosta. totta niin, liperi ja raparperi ovat molemmat kiitollisia kasvatettavia, paljoa eivät hoito kaipaa, kun antavat jo parastaan!
   Raita on koristeista parhain, paikoillaan ei kyl kauaakaan pysy;)

   Poista
 3. Teillä on ahkeroitu vaikka mitä! Uusi kevään vihreä kasvusto näyttää kuvissasi ihanalta. Tuo rotkolemmikki on hankintalistallani, mutta katsotaan, milloin siihen törmään. En muista sitä nähneeni täällä taimistojen valikoimissa.
  Sinulla on upean pitkällä kasvamassa taimet lavoissa. Minä olen asiaa suunnitellut monta kertaa, mutta en ole vielä saanut aikaiseksi. Jos vaikka tämän viikon pakkasjakson jälkeen yrittäisi...
  Oikein hyvää keväistä viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyl huomaa, et pihahommat ovat edistyneet tänä keväänä ihan eri tahtiin kuin aiemmin, kuin on oltu kotona. kevään heleys viehättää myös silmääni. 'Sterling Silver' on ymmärtääkseni virolaisen taimitarhan tuotantoa, ostin taimen viime syksynä Riihimäeltä Puutarhatalo Sydänmaasta.
   esikasvatus kasvilavoissa on aivan ehdoton tilanpuutteen vuoksi. kasvilavat ovat muutenkin kovin käytännölliset, viime talvena talvetin niissä esim. runkoruusut ja paljon syksyllä jakamiani perennoja. täälkin puottaa räntää ja kylmää on, saas nähdä kuinka kauan tämä kestää, sadetta kyl jo kaivattiinkin, mut ei ihan näin kylmää. toisaalta nyt saa tehdyksi kaikki rästiin jääneet sisähommat;)

   Poista
 4. Onpas teillä jo siellä monenlaista kasvussa. Tein joskus oksista työpaikalle aitaa ja huomasin viikolla että se on aika repsahtanut. Tarttis tehdä jotain.
  Tykkään kierrätyksestä ja tuo puutarhavajan ikkuna on hieno! Tein kymmenen vuotta sitten serkkuni kanssa laatikkoviljelyalueen ja teimme sen reunalle kompostille seinämät vanhan navetan laudoista. Nyt se tuli tiensä päähän ja vietiin jäteasemalle. Aikansa se siinä vielä oli ja muistutti isäni mummulan navetasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kevät on tääl jo pitkällä ja paljon saa haettua syötävää jo pihamaalta, villiyrtit, kuten vuohenputki, nokkonen ja voikukat alkavat olla nyt parhaimmillaan.
   oksa- ja ranka-aidat kestävät aikansa. me ollaan tehty nyt rautaputkista (vanhoja vesijohtoputkia) ja paksusta raudoitustangosta tolpat, aidat pysyy hieman kauemmin kuosissaan, kun niihin lisätään vuosittain uusia oksia.
   oivaa kierrätystä vanhojen navetan lautojen käyttökin. nuo meidän kompostialueen seinämän laudat on haettu aikoinaan moottoritietyömaalta. lähelle rakennettiin parikin isoa siltaa, niiltä haimme kuormakaupalla lautaa. niistä muuten on rakennettu ulkorakennus ja myös tuo puutarhavajanikin. laudoissa olevat betoninrippeet ei käytössä ole haitanneet. kierrätystavaroilla on oma tarinansa, siitä juuri tykkään. ehkäpä Sinäkin säilytit viel pienen pätkän mummulan navetan laudoista, viel se johonkin tarpeeseen tulee. osa paksuista lankuista, joita näkyy "tuhkaämpärit" kuvassa, on isosiskoni vanhan siilon lattialankkuja, kiva muisto sekin.

   Poista
 5. Ihanaa tekemisen meininkiä sielläkin ja komea portti jo ilman kasvejakin💚 Minulla eilen oikein kasvoja hieman kuumenti kun olin koko päivän pihalla. Ihan kuin olisin vähän jo ruskettunutkin kun katsoin aamulla peiliin. Juuri minun mieleiseni äitienpäivä💚

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meil nuoret jo totesivatkin soitellessamme, et ainahan äiti tekee puutarhatöitä äitienpäivänä;) lapsillesi jää ihan varmasti samanlainen muisto, puutarhassa onnellisena puuhastelevastä äidistä. eilen olikin kaunis aurinkoinen päivä, kyl kelpasi puuhastella kaikkea mukavaa pihamaalla.

   Poista
 6. Ihanan näköista ja onpas kevät siellä todella pitkällä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. muutama aurinkoinen lämmin päivä sai hiirenkorvat puhkeamaan koivuihin ja kaksi pihamme isoa lehtikuusta on heleän vihreinä parhaillaan, pihavaahtera kukkii ja luumupuutkin availevat kukkiaan viilentyneestä ilmasta huolimatta. tänään aamupv puotti räntää, kylmä viima edelleen, joten ulos ei tee mieli vieläkään. toivottavasti hedelmäpuut eivät kiirehtisi kukintansa kanssa nyt!

   Poista
 7. Tuo teidän ranka -aita on aivan ihana ja voin kuvitella lamoherukoiden syysvärin ja takana olevan aidan.... voiko kauniimpaa olla tai voi toinen yhtä kaunis. Kiinnostaa miten käytät saksankirveliä raparperin kanssa ? Lipstikka kasvaa meilläkin auringossa ja voi hyvin ja keittoa olen minäkin tehnyt. Onpa upea köynnöskaari ja ikkuna. 🤗 Ompa Raita huvittavan näköinen ja ihmetellä pitää miten se on tällaiseen asentoon päässytkin. Luumupuun kukintaa me saamme vielä odottaa mutta raparperiä poimin jo senverran että saan keiton ja piirakan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ranka-aitoihin olemme itsekkin kovin tykästyneet, ja uutta syntyy pikku hiljaa metri toisensa perään sitä mukaan, kun saamme rankoja kerätyksi. aidanteko on osoittautunut todella mukavaksi hommaksi. kauan mietin sopivaa maanpeitekasvia tuohon ojanpenkkaan, lumoherukka tuntuu todella hyvältä valinnalta kaikin puolin:) saksankirveli sopii lähes kaikkeen, jos vain pitää sen makeasta aniksen mausta. silppuan sen lehtiä ruotineen raparperinpalojen joukkoon ja keitän niitä hieman ennen piirakkaan laittoa. näin aikaisin keväällä raparperia ei todellakaan tarvitse kauaa keittää, kun varret on niin pehmeitä, pari minuuttia riittää. sokeria kannattaa laittaa normaalia vähemmän, koska saksankirveli antaa makeutta. yhtä hyvin saksankirveli sopii myös raparperikeittoon. tykkään saksankirvelistä, koska sitä voi käyttää monipuolisesti ja kaikki kasvin osat on käyttökelpoisia juurista siemeniin asti. kuumina kesäpäivinä sen lehdet raikastavat parhaiten juomaveden! yhtä monipuolinen on myös lipstikka, sitäkin käytän monin tavoin ruuanlaitossa.
   olen niin iloinen, kun isäntä innostui nyt laittamaan tuon ikkunan paikoilleen, kunhan hiukan lämpiää järjestelen puutarhavajan hyllyt uuteen uskoon. jotenkin syksyllä tavarat tuppaavat muuttamaan paikkaansa ja kaiken maailman ylimääräistä kamaa kertyy hyllyille;) köynnösportti tuli nyt bonuksena, se oli tarkoitus tehdä vasta myöhemmin, kunhan ensiksi olisimme saaneet venepergolan laiturin tehdyksi. no, kyl tämäkin järjestys sopi vallan mainiosti ja olen köynnösportista todella iloinen.
   sekä Raita että Täplä kiipeilevät mielellään aitojen päällä. on todella huvittavan näköistä, kun ne kipittävät tolpalta tolpalle. toivottavasti meidänkin luumu- ja kirsikkapuut ymmärtäisivät pitää kukkansa kiinni vielä, niin kylmäksi ilmat nyt muuttui. viikonloppuna leivotaan sit molemmat raparperipiirakkaa. kokeileppa vaik pieneen osaan piirasta tai raparperikeittoa saksankirvelin käyttöä varovasti!

   Poista
  2. Minulla ei taida olla tätä saksankirveliä mutta pidän mielessä, kiitos sinulle.

   Poista
  3. saksankirveli sopisi oikein hyvin kesämökkinne pihamaalle. luulenpa, et myös tykkäisit käyttää sitä, kun tykkäätte myös erilaisista villiyrteistä:))

   Poista
 8. Olette saaneet paljon näkyvää aikaan. Köynnösportti onkin aivan erinomainen äitienpäivälahja. Siitä on iloa ja hyötyä moneksi vuodeksi.
  Kasvimaallekin olet ehtinyt jo kylvää siemeniä ja kukkia. Laitoin eilen siemenpussit järjestykseen, jotta tänään voisin kylvää. Enpä taida lumihankeen mennä kylvämään, mutta pianhan tuo lumiräntä taas sulaa.
  Mukavaa viikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nyt hommat todella edityy, kun ollaan vaan kotona, se onkin tämän tilanteen hyvä puoli. totta niin Between, parempaa en voisi toivoakkaan:)
   täälkin puotti räntää, joten ulos ei tehnyt päivällä mieli, nyt aurinko pilkistää pilvien raosta, joten iltalenkille taidamme lähteä. kiitos, oikein mukavaa viikkoa myös Sinulle, huomenna varmaan pääset taas kylvöpuuhiin:))

   Poista
 9. Voi sentään tuota pikku taimien rivistöä - kevät on tosiaan jo päässyt vauhtiin siellä. Meillä ei vielä siemenitämistä ole ulkona tapahtunut - kaikki yöt ovat olleet pakkasöitä oikein kunnolla. Mutta kyllä se vielä tulee, kevään lämpö!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ovat todella niin hellyttävän näköisiä! olen itsekin kylvänyt vasta niihin lavoihin, joissa on hevosenlantaa pohjalla eli perinteiset lämpölavat. niihin voi hyvinkin kylvää jo huhtikuun alkupuolella, kunhan pitää paksuja laseja päällä ja viel tarvittaessa vaik peitteleekin viel kylmiksi öiksi koko lavan. koko viikon ollut noin viisi pakkasastetta, joten kumasti on kevään tulo hidastunut, mut ihan varmasti saamme kaikki nauttia jatkossa kevään lämmöstäkin:))

   Poista
 10. Paljon kasvaa ja joka puolella kasvaa. Toivottavasti kylmä ei tehnyt pahojaan pihassa ja puutarhassasi.
  Tota on, kun yhteeen suuntaan hommista ajatellaan, niin valmista tulee.
  Joko raparperipiirakka on valmis?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja se on tämän erikoisen kevään ansiota, muuten en olisi näin paljoa pystynyt esikasvattamaan taimia. onneksi viel ovat kaikki selvinneet kylmistä öistä ja tuulisista päivistä. raparperipiirakkaan teen vasta lauantaina, eilen leivoin ruisleipää:))

   Poista
 11. Onpas teillä kevät jo pitkällä! Minun raparperissani on vasta kämmenenkokoisia lehtiä kahden sentin varrella. Ei ihan vielä pääse piirakkaa leipomaan :D Suloisesti sopivat kirjopikarililjat ja nuo tulppaanit yhteen. Raidalla on näemmä oma seikkailupuisto tolppien päällä. Hyvä tulee tuosta köynnösportista! Voin kuvitella, kuinka ihana sen ali on kulkea ruotsinköynnöskuusaman kukkiessa. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kevät on tosiaan jo pitkällä, viikonloppuna puhkesi hiirenkorvat koivbuihin ja kaikki näyttää niin heleältä! kauaa ei tarvitse enää Sinunkaan odottaa ennen kuin pääset herkuttelemaan raparperipiirakalla. minustakin hyvä kompo, tykkään:))
   kisut ovat melkoisia villikkoja, onneksi niille riittää kiipeilypaikkoja yllin kyllin. niin minäkin uskon Minna, voin myös nähdä jo sielunisilmin miten kaunis se on köynnösten peittämänä. kiitos, oikein mukavaa viikkoa myös Sinulle!

   Poista
 12. Lipstikka on tosi upeasti lähtenyt kasvuun ja moni muu pihallasi. Raparperi on myös kovassa kasvussa ja näyttää muutoinkin sille, että kasvu siellä teillä ihan eri fääreissä kuin täällä Pirkanmaalla. Saksankirvelin käyttö raparperin kirpeyden miedontajana oli minulle ihan uutta, täytyy kokeilla. Harmi tämä kylmä viikko, tunttuu kuin mentäisiin kohti talvea keskellä kevättä, onneksi nyt juuri paistaa aurinko ja ei käy tuuli.
  Hyviä työntäyteisiä kevätpäiviä teille. 👍

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin lipstikka kuin raparperikään eivät ole kovin kylmänarkoja, näyttävät villiintryvän kasvuun oikein hyvin näin viileänä keväänäkin. otappa tosiaan koppi tuosta saksankirvelin käytöstä, kannattaa kokeilla!
   kiitos Molley, oikein mukavaa toukokuuta myös Sinulle, varmaan kohta jo pääsette käymään kesäkodissakin!

   Poista
 13. Voi että, teillä siellä on niin paljon kaunista!
  Köynnösportti on kaunis ja kun siihen vielä tulee jotain vihreää, niin voi ihanuus sitä onkin katsella, koska nyt jo on kaunis!
  On teillä siellä niin monta projektia meneillään ja kaikki niin todella mieluisia varmaankin, mullekkin olisi, jos vaan vielä jotain pystyisin tekemään.
  Nyt nautin teidän tekemisistä ja saan niitä ihailla.
  Oikein hyvää viikkoa sinne ja toivottavasti ensi yönä halla ei vie kukkien alkuja...luvattiin pakkasta koko suomeen..!
  Sä saatkin paljon sinne kasvihuoneeseen turvaan, onneksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin totta kaikki mitä kirjoitat Harakka:)) selkäkipu ei ole paras mahdollinen kaveri puutarhahommiin. tehdään sen verran kun krempoiltamme pystymme ja nautitaan kaikesta siitä, mitä saamme aikaiseksi, vai mitä?
   aamuyöllä laskee viiteen miinusasteeseen, viel onneksi peittojen ja lasien alla kasvit ovat selvinneet.

   Poista
 14. Onnittelut hienosta köynnösportista. Voin hyvin uskoa miten mieleinen se sinulle on. Puutarhavajakin ikkunoineen näyttää tosi kutsuvalta. Nuo harmaat seinät puhuttelevat erityisesti. Taimetkin ovat jo hyvässä kasvussa.
  Mukavaa loppuviikkoa. 😊😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos, kiitos Kruunuvuokko, onnellisempaa naista saa hakea:)) kylmä, räntäsateinen päivä muutti suunnitelmat, ikkunapielien maaalaus sai siirtyä ja koulutin taimia sisällä. vasta nyt illasta pääsimme hetkeksi pihahommiin. mukava kuulla, et harmaat seinät sopivat myös Sinun silmääsi. kuten kuvista näkee, niin pihapiirimme rakennelmat ovat kaikki maalaamattomia, harmaantuneista laudoista tehtyjä. kasvariin laitoin lisää harsoja taimien päälle, kurkun-, tomaattien- ja kurpitsantaimet saivat olla tänään sisällä. olikin mukavaa sen puoleen, ettei ollut joka aamuista ja iltaista taimirallia;)

   Poista
 15. Vastaukset
  1. kiitos kommentistasi Hannele, se ilahdutti kovin:)) kuvassa toinen kissoistamme, Raita, nyt lähes 9 kk ikäinen kisuli. nyt heidän ensimmäinen kevät ja sen kyl huomaa, kaikki kiinnostaa ja monta ihmetyksen aihetta tulee vastaan lähes päivittäin.

   Poista
 16. Kaunista uuden kesän alkua!
  Täällä eijoo ehitty mökillä käymään, nyt sinne jo pääsis siirtelemään joitain tavaroita tulvan varalta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toukokuu on merkillisen talven jälkeen yhtä merkillinen, hitaasti luonto herää kevään kukoistukseensa, kun on niin kylmää. on tästä viileästä ilmasta toisaalta hyötyäkin, siel ei varmaan ole lainkaan sellaista tulvariskiä, kuin jos olisi tullut lämpöaalto ja lumet olisivat sulaneet äkisti!

   Poista