Huovutus

Nilkanlämmittimet

Nuoret harrastavat avantouintia. Poika pyysi tekemään hänelle nilkanlämmittimet, joissa olisi pingviinit. Tässä aikaansaannokseni. Pari päivää jatkunut leutosää on tehnyt pihastamme luistinradan. Siitä saimmekin autenttisennäköisen kuvauspaikan. Poika kyl hieman protestoi, ei avantouimarit jäälläseiso, kun varpaita palelsi äiskän säädellessä liian kauan kameraa;)
 Mallin pingviineihin etsin googlettamalla.
Pingviinin valkoisen masun neulahuovutin luonnonvalkoisella lampaan karstavillalla. Oranssit räpylät ja nokan huovutin krappijuurella värjäämästäni villasta.
Ihan näköiset näistä veijareista lopulta tulikin;)

 Ranteenlämmittimet

Nämä tyylikkäät nuorenmiehen rannekkeet tein alunperin nilkanlämmittimiksi tarkoittamistani, mutta liian pieniksi huovuttuneista neuloksista. Ulsterinnapit olen hamstrannut kirpputorilta joskus aikoinaan. 
Välillä alunperin epäonnistuneeksi ajatellusta työstä saakin tuunattua tosi kivan näköiset asusteet. Sanoisin et täydellinen lookki;)

Käsivarrenlämmittimet

Koko käsivarren mittainen lämmitin on tehty isokokoiselle henkilölle.
Kudoin hihakkeen kaksisäikeisestä kudontahahtuvasta. Ennen huovutustöitä kannattaa tehdä myös mallitilkku ja laskea siitä neuloksen kutistuminen. Kuvassa mallitilkku huovutettuna pesukoneessa ja hihake ennen huovutusta. Olen tilannut hahtuvalangat kuten myös osan luonnonvärjäyksessä käyttämistäni villalangoista Virtain Villasta. Heillä on laaja väriskaala villassa ja olen ollut tyytyväinen myös villan laatuun. 
Huovutin neuloksen pesukoneessä 40 asteen lämpötilassa. Minulla sattui olemaan juuri sopivan kokoinen korkea kukkamaljakko, minkä päälle sain venytettyä käsivarrenlämmittimen sopiviin mittoihin. 
Käytän neulahuovutuksessa itse luonnonväreillä värjäämiäni villoja. Teen yleensä värjäyksen raakavillaan ja sen jälkeen vasta karstaan villan käsikarstoilla. Oranssin villan olen värjännyt krappijuurella, sinapinkeltaisen tiikerinkaunosilmällä, vaaleankeltaisen kultapiiskulla, vaalean punaruskean omenapuunkuorella, tummanvihreän paatsamanmarjoilla ja vaaleamman vihreän punasipulinkuorilla. Sininen villa on värjätty luonnonindigolla. 
Inspiraatiota neulahuovutuksiini etsin yleensä luonnosta tai vanhoista käsittyölehdistä. Nyt 1980-luvulla ilmestyneitä Suuren Käsityölehden vuosikertoja selatessani löysin kauniita perhosmalleja ja silityskuvioista sopivia kukkaaiheita.
Perhonen onnistui tällä kertaa mielestäni hyvin, sen sijaan liljojen huovuttaminen oli vähän hakusessa. 

Tämä käsivarrenlämmitin on hieman pienempi kuin edellinen. Tein sen vaaleanharmaasta kudontahahtuvasta. Alareunaan tavoittelin lauta-aitaa tumman harmailla raidoilla. Alkuperäisenä ajatuksenani oli neulahuovuttaa aidalle köynnösruusu, mut tykästyin kovin noihin päivänkakkaroihin.
Tykkään pienistä yksityiskohdista. Niinpä nytkin yhteen päivänkakkaraan oli kiivennyt leppäkerttu;)
Kivat näistä tuli:))
Minulle käsivarrenlämmittimet ovat isot, mutta niiden saaja onkin minua huomattavasti isokokoisempi. Varasuunnitelmana on, et jos tuo tummanharmaa lämmitin on liian iso saajalle, niin teen toisen samanlaisen ja saan niistä aivan sopivat housujen päällä pidettävät säärenlämmittimet itselleni.  

Metsätytön hiippamyssy


Pupu pariskunta

  Puput neulahuovutettu Virtain Villan valkoisella kudontahahtuvalla. Oikeanpuoleisen pupun huivi värjätty krappijuurella ja vasemmanpuoleisen pupun keltasipulinkuorilla.

Kukat


 Kukat neulahuovutettu luonnon väreillä värjätyillä villahahtuvilla. Myyty:))

Pääsiäispupu Pitkäjälka

Kranssi valmistettu koivun- ja pajunoksista. Kranssin ympäri kietaistu koristenauha helppoa vaihtaa halutessa. Pitkäjalka neulahuovutettu Virtain Villan hahtuvalangasta. Pitkäjalka löysi jo oman kodin:))

Kukkakranssit


 Kranssien pohjat tehty katiskaverkosta  ja kukat neulahuovutettu luonnon väreillä värjätyillä villahahtuvilla. Oranssikukkakranssai myyty:))

Pupupojat

 Puput neulahuovutettu pääosin Virtain Villan valkoisella kudontahahtuvalla. Oikeanpuoleisen pupun oranssi lappuhaalari krappijuurella ja vasemmanpuoleisen pupun keltasipulinkuorilla värjättyä suomenlampaan villaa. Pupupojilla jo uudet kodit:))

Satulinnut Satulinnut on tehty 100 % villasta neilahuovuttamalla. Nämä linnut ovat jo lennätäneet uusille oksille:))

Pääsiäispupu korissa

  Pupu on neulahuovutettu pääosin Virtain Villan valkoisella kudontahahtuvalla. Pupun oranssi liivi krappijuurella värjättyä suomenlampaan villaa. Pesä niininarusta ja kirppikseltä löytyneestä kukkakorista. Pupu löysi kodin mumman luona, joka odottaa lapsenlapsia Pääsiäisenä käymään;))
Kuoriutuneet tiput neulahuovutettu keltasipulin kuorilla värjätyllä suomenlampaan karstavillalla. "Rairuohona" punasipulin kuorilla värjättyä villaa. Tipukori jo uudessa kodissa:))

Pääsiäiskranssit


Pajunkissakranssien "Muniva Pääsiäispupu" ja  "Musta kissa", pohjat on tehty katiskaverkosta ja koivunoksista. Pupu on neulahuovutettu pääosin Virtain Villan valkoisella kudontahahtuvalla, kissa mustan suomenlampaan karstatulla villalla. Keltainen niininauha kiertää kissa kranssin.
ps Musta Kissa matkasi Hesaan ja Muniva Pääsiäispupu löysi kodin hieman lähempää:)
 Huopamunan muninut Pääsiäiskukko on neulahuovutettu luonnonväreillä värjätyillä suomenlampaan karstavilloilla, samoin pääsiäsimuna. Kukko on neulahuovutettu villapuserosta leikattuun huopatilkkuun. Kranssin pohjana toimii paperinarusta tehty tabletti. Ruoho ja kranssin kehä 100% villalankaa.Pääsiäismunat

Herra ja rouva Kukon munat huovutettu käsvivärein värjätyillä hahtuvilla ensin vesihuovuttaen valkoisella hahtuvalangalla ja sen jälkeen pinta kuvioitu neulahuovutuksella.

Patalaput/pannusaluset


Pohja kudottu villalangasta ja huovutettu pesukoneessa. Neulahuovutuksella kuviot kasvivärein värjätyillä villoilla. Myyty:))

Vapaalankahuovutus

Sekatekniikalla, vapaalankahuovutus ja neulahuovutus, tehty huopaliina.

OlkalaukutLaukku on kudottu krapilla värjätystä 3-säikeisestä villalangasta aina oikeaa neulosta käyttäen no 4 puikoilla. Huovutus pesukoneessa 40-asteen pesuohjelmalla, ilman linkousta. Huovutuksessa olen käyttänyt luonnon väreillä värjäämiäni sekä valkoisen, mustan että ruskean suomenlampaan karstattua villaa. Keltainen naavasta, oranssi krappijuuresta, lohenpunainen kokenilli-krappiliemestä. Sininen Liekki ryijyn harjaamishahtuvaa.
Olkahihnana vanha nahkainen punottu, puuhelmin koristeltu vyö (kirpputorilöytö). Kiinnitys korvakorulla.  Laukun mitat, korkeus 18 cm, leveys pohjasta 34 cm, suuaukosta 24 cm.  


 Laukku on kudottu mesiangervolla värjätystä 3-säikeisestä villalangasta aina oikeaa neulosta käyttäen no 4 puikoilla. Huovutus pesukoneessa 40-asteen pesuohjelmalla, ilman linkousta. Olkahihnana vanha nahkainen vyö (kirpputorilöytö). Laukun mitat, korkeus 20 cm, leveys pohjasta 21 cm, suuaukosta 14 cm. Myyty:))

JoulukorttipussukkaIstuinaluset


Käytän huovutukseen luonnon värein värjättyjä villoja. Nämä villat värjäsin villatapuleina. Kuivuneet villat karstattiin melko paksuiksi hahtuviksi. Alapuolen tein kahdesta ristikkäin asetetusta hahtuvakerroksesta. Tein mustista hahtuvista "pirun kuvan" alusen alapuolelle.
Kyllä kelpaa istahtaa lämpimälle alustalle:))

Huovutetut eläinhahmotKaikkien hahmojen runkona toimii pesukoneessa huovutettu kuodottu villalevy.  Musta kissa on huovutettu neulahuovutuksella mustan lampaan villasta, mihin on karstattu joukkoon hiven mustaa Helmi koiramme karvaa. Kyseessähän voisi olla siis koira kissan hahmossa;))

Oranssit ketut huovutettu krappilla värjätystä villasta, kuono mustan lampaan villalla. Tulikettu huovutettu Novitan punaisella huovutusvillalla. Hamojen taakse kiinnitetty lukkoneula.

Sydämet 


Sydämet huovutettu neulahuovutuksella Novitan punaisesta huovutusvillasta. Pohjana toimii huovutettu levy.

Huovutetut kuviot tossuihin ja lapasiin

Huovutuin repolaisen pään hahtuvalangasta virkkaamiini ja pesukoneessa huovuttamiini tossuihin.
Huovutus villan värjään luonnon värein.

Hahtuva langasta virkatut ja pesukoneessa huovutetut tossut saivat "puolisuuden merkiksi" pikkuiset eläin hahmot. Neulahuovutin mustan suomenlampaan villahahtuvalla pienen karitsa vasempaan tossuun ja kissamirrin oikean jalan tossuun. 

Selänlämmitin sai koristeekseen pienen liinaharja hepan.


Huovutetut rastat

Käytän luonnon väreillä värjäämiäni villoja rastojen huovuttamisessa. Hiukan tilanteesta ja vuodenajasta riippuen värjään villat joko tapuleina tai sitten ensin karstaan villat ja sitten vasta värjään. Eritysesti käyttäessäni kylmävärjäystä, karstaan villat ennen värjäystä.
Teen rastoista eri pituisia. Omat rastani olen kiinnittänyt hiuspantaan ja sen lisäksi kiedon muutamia irtorastoja nutturan ympäri.
Huovutettua villapötköä  voi käyttää myös ranteen tai nilkan lämmittiminä. Itse käytän ranteessa hiukan rastoja ohuemmaksi huovuttamaani, kolme-neljä kertaa ranteen ymäri ulottuvaa pötköä.

2 kommenttia:

 1. Hei! Olen yrittänyt netistä etsiä tietoa miten noita rastapötköjä tehdään.. Haluaisitko hiukan auttaa, mitä kaikkea tekemiseen tarvitaan ja miten niistä saa nättejä tasaisia pötköjä? Kiitos etukäteen =)
  -LaaLaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei Anonyymi toki kaikein parastapa oppia on, jos pääsisit joskus porukassa tekemään niitä kanssani Värjärin Puotiin:)) Sinänsä ei niitä ole vaikea omin päinkään tehdä. Käy lainaamassa kirjastosta joku huovutuskirja, lähes kaikissa niissä on ohjeet "pötköjen" huovuttamiseen.
   Muuta et tarvitse kuin karstattua villaa, mäntysuopaa ja vettä. Voit ostaa valmiina esim Novitan huopavillaa, jos raakavillaa ei ole käytettävissäsi.

   Poista