Aloitan pajujen kanssa värkkäämisen keväällä ensimmäisenä pikkuruisessa puutarhassani, jota mahtipontisesti kutsun joskus myös potageriksi naapureideni kummastukseksi ja hilpeyden aiheeksi. Potager nimitys tuo iloisen virneen maalaisten naamalle ja usein joudunkin hieman selittämään mistä oikeastaan on kyse. Postimerkin kokoisessa puutarhassani hyöty- ja koristekasvit muodostavat yhdessä kauniin kokonaisuuden, johon oman lisänsä antavat kauniit pajurakennelmat, kivet ja pikkuriikkinen sammakkosuihkulähde. Tykkään hiukan hullutella, kitkeminenkin maistuu paljon paremmin kauniissa ympäristössä. No tietty postimerkin kokoisessa puutarhassani ei toki kitkeminen paljoakaan pääse rasittamaan:))
Helmillä on ankarasti pääsy kielletty potageriini, joten se tyytyy vahtimaan tekemisiäni pajuaidanteen takaa. Otin kuvan krasseista lokakuun alussa, ne kukkivat kauniisti aina pakkasten tuloon asti.
Erilaisten pajukorien tekeminen on tosi hauskaa. Ne ovat mukavia tuliaisia ystäville. Somistan usein korin joko pienellä pitsiliinalla tai punon pajunkuoresta siihen "liinan". Koriin voi laittaa tuliaisiksi vaikkapa ruukkuyrttejä.
Kuvissa olevat korit olen tehnyt tuoreista pajuista toukokuussa. Ensi kevään pajutöitäni varten alan keräämään erivahvuisia pajuja nyt kun lehdet alkavat varista pois eli syystalvi aina kasvukauden alkuun asti maalis- huhtikuuhun on parasta aikaa kerätä pajut perinteisiä pajutöitä varten.
Pajun valtaisaa kasvuvoimaa voi käyttää hyödyksi punonnassa. Olen kiinnostunut siitä, miten pajun saa kasvamaan koristeellisiksi muodoiksi, kierteiksi tai vaikkapa punoksiksi. Olisi mielenkiintoista saada pienet pajunversot kasvamaan eläviksi veistoksiksi pikku potageriini. Siinäpä minulle uutta haastetta puutarhan hoitooni tuleville vuosille.
Pajukranssi
Kransseissa yhdistetty pajua ja koivunoksia.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti