perjantai 5. heinäkuuta 2019

Haaveissa sadevesipuutarha

Kesäkotimme hulevesipenkki on kauneimmillaan heinäkuussa. Penkissä kasvaa sekä perennoja että luonnonkukkia. Nimitän tätä kahden saran välissä olevaa penkkiä yleensä hulevesipenkiksi, koska suunnitelmissa on johtaa siihen joskus sadevedet. Haaveissani on toteuttaa alueelle hieman laajempi sadevesipuutarha. Olen aiemmin postannut täällä klik! mistä sadevesipuutarhassa on kyse. 
Alueella on useita isoja kiviä, jotka muodostavat ison kolmion. Tarkoitukseni on pikku hiljaa kaivaa vesiallas kahden isoimman kiven väliselle alueelle. Työ etenee hitaasti, koska kaivan aluetta hartiavoimin lapiolla. 
Kuvassa kivistä ensimmäinen, mikä sijaitsee aivan sarkojen välisen ojan alkupäässä. Keltapäivänliljat (Hemerocallis lilioasphodelus) ovat kukkineet jo parisen viikkoa. Rakastan niiden heleän keltaisten kukkien ihanaa sitruunaista tuoksua. Pihasaunan ikkunasta näen ne vielä illan hämärtyessäkin. 
Reunuskasvina purppuraratamoa (Plantago major 'Rubra'). Piharatamon tavoin myös purppuraratamo leviää tehokkaasti siementämällä, joten leikkaan sen kukinnot ennen siementen kypsymistä. 
Penkin kaarevassa osassa kasvaa kirjokuunliljaa. Penkki oli aiemmin lähes koko iltapäivän varjossa. Talvella kylätien toiselta puolelta kaadettiin iso koivikko, joten aurinko paistaa nyt koko päivän hulevesipenkkiin. Saa nähdä alkaako kirjokuunliljojen valkoinen reunus ruskettumaan liiasta valosta johtuen. Kuunliljojen takana punalehtisiä kallionauhuksia (Liguria dentata 'Osiris Fantasy'), jotka aloittavat kukintansa keltaoranssein kukin vasta myöhemmin elokuussa. Edessä keskellä kukintaansa lopetteleva unelmatädyke (Veronica gentianoides).
Unelmatädykkeiden vieressä kolme ihastuttavaa tarhapäivänliljaa (Hemerocallis 'Stella de Oro'). Alun perin istutin myös kolme purppurakeijunkukkaa (Heuchera micrantha 'Palace Purple'), nyt kuvassa näkyy vain kaksi, koska kolmannen nostin ylös viime syksynä. Sillä oli kunnia koristaa nuorten hääpaikan porraspieltä Ruissalossa. Istutin sen talveksi kasvilavaan tuodakseni sen takaisin keväällä hulevesipenkkiin, mutta surukseni se paleltui.
Purppurakeijunkukkien takana kukintaansa vasta aloittelemassa rantakukka (Lythrum salicaria).
Rantakukan vasemmalla puolella tähkätädyke (Veronica spicata). Kiven takana kasvaa kultapalloa, ranta-alpia ja mesiangervoa. Parhaillaan kukintavuorossa mesiangervo (Filipendula ulmaria). Mesiangervon voimakas, hyvin tunnistettava tuoksu kuuluu juhannuskesään. Käytän mesiangervoa monin tavoin. Kuivaan sen nuoria lehtiä ja kukintoja talven varaksi. Värjärin padassa mesiangervo antaa kauniita vihreitä sävyjä villalankoihin. 
Toisen kiven kupeessa kasvaa keltakurjenmiekkoja (Iris pseudacorus) ja hurmeluppioita (Sanguisorba menziesii). Kiven takana häämöttää kottikärryt täpösen täynnä niitettyä heinää ja mesiangervoa. 
Jätän aina myös kitkemättä osan vuohenputkista, kortteista, hiirenvirnoista ja heinistä. Näin penkki on hyvin luonnonmukainen. 
Keltakurjenmiekat aloittivat tänä kesänä kukinnan tavallista aikaisemmin. Nyt enää vain muutama kukka jäljellä, kun tavallisesti juuri heinäkuun alussa nämä "Rantakiven" ympärillä kasvavat kurjenmiekat kukkivat kauneimmillaan. Kuten esim. täällä klik!
Hurmeluppio on yksi kauneimmista luppioista, joita pihamaallamme kasvaa. Luppiot sopivat mielestäni erinomaisesti luonnonmukaisiin istutuksiin.  
 Hurmeluppioiden vieressä kasvaa tähkäkimikkiä (Cimicifuga racemosa). 
 Tähkäkimikin kukkanuput ovat kuin helminauhaa.
Tarha-alpien (Lysimachia punctata) takana purppuralehtinen syyskimikki (Cimicifuga simplex 'Atropurpurea'). Syyskimikki avaa pitkät viehkeät kukkatähkänsä vasta myöhään syyskuulla. Joka syksy kukat eivät aina ehdi avautua ennen pakkasia. Olen hankkinut syyskimikin nimenomaan sen kauniiden purppuranpunaisten lehtien vuoksi, joten ei haittaa vaikkei se ehtisikään kukkia. Täällä klik!  postaus, missä syyskimikki kukkii lokakuussa. 
Huhtikuussa tekemäni koivurisuaidan takana näkyy isännän viikon alussa palloiksi leikkaamat marja-aroniapensaat.  Aiemmin pensaat olivat isot ja ne tuottivat todella paljon marjoja. Kun päätimme perustaa uuden kasvimaan keskisaran päähän, niin aroniapensaat oli leikattava mataliksi, jotta heti aamupäivästä aurinko pääsisi paistamaan myös kasvimaalle. 
Kaivoin taas monta pussillista ruokamultaa tulevasta hulevesialtaasta. Vien mullan Sarkolaan, missä on hyvin jäykkä savimaa. Lisäksi käytän multaa kasvilavoissa, koska kaupan "musta multa" on lähinnä turvetta. Välillä näkeekin kirjoitettavan, että siinä on multaa vain nimessä. 
Tässä vielä näkymä pihapiiriin päin hulevesipenkiltä katsottuna. Kuva on otettu ennen kuin aloin kaivamaan multaa altaasta. Kuvassa näkyvät kepit rajaavat kaivuualuetta. 

Ihmisellä on hyvä olla unelmia. Haaveileminen ei maksa mitään. 
Ehkäpä vielä joku päivä toteutuu haaveeni sadevesipuutarhasta, 
sekään ei maksa paljoa, koska teen kaiken omin käsin;) 
                        
                         Onko Sinulla jokin haave liittyen puutarhaan, minkä toivot joskus toteutuvan?


10 kommenttia:

  1. Ihana kosteikkopuutarha! Kauniita kasveja yhdessä. On tuossa tontissa aikamoista työsarkaa, reheväkasvuista näyttää olevan.
    Minulla on se sama vanha haave: että saisin tontin ympäröityä aidalla ja kasvillisuudella niin, etteivät peurat pääsisi läpi. Viime yönä ovat rikkoneen tekemäni portin (joka oli kyllä heppoinen), ja syöneet mm. tuoksuherneiden varret.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kostekkopuutarhakin olisi kiva nimitys alueelle Saila:)) olen käynyt vuosia jaakobinpainia siitä, millaisia perennoja istutan kesäkotiin. haluaisin käyttää ainoastaan maatiaiskasveja, mut huomaan lipsuvani siitä. seuraan maatiainen ry vuoden maatiaiskasvi valintoja, tänä vuonna vuoden maatiaiskasvia paratiisililjaa ei pihamaaltani vielä löydy. asia pitäisi korjata, niin kaunis se on;)
      tontti on todella reheväkasvuinen ja nyt kun minulla ei ole enää hevosia, niin sen hoitaminen on käynyt entistä työläämmäksi. kesälampaita pitaisi ottaa, jos aikoisi saada kasvua hiukan kuriin.
      peurat voivat olla todella aikamoinen riesa! vaikeaa on tehdä sellaista aitaa, mikä peuroja pidättelisi, kun loikkaavat korkeiden esteiden yli keposesti. oletko koskaa kokeillut, miten liiketunnisteella toimivat lamput mahdollisesti estäisivät peurojen pihaan tuloa?
      sinulla on peurat, meil kesäkodin ympäristössä havaittu uusi karhuperhe ja lisää susia. naapuri juur kertoi suden vierailleen pihassa. hän koputti ikkunaan, susi vain paljasti hampaansa hänelle! tästä naapurista on matkaa vain ½ km meille. ei kiva ei!

      Poista
  2. Rehevää ja monipuolista kasvillisuutta. Sinulla on iso puutarha, joten tekemistä riittää. Allas sopii suunnittelemaasi paikkaan erinomaisesti ja sehän on jo hyvällä alulla.
    Pallomaiset aroniat ovat hauskoja. Meillä aroniaa kasvaa rinteen reunalla ja viime vuosina olen pyrkinyt pitämään sen tietyn korkuisena, jotta aurinko paistaisi paremmin yläpihan kasveille. Aronia ei ole paras mahdollinen kasvi muotoon leikattavaksi, kun se muuttuu niin helposti alaosastaan paljaaksi. Siksi leikkaan pensaat muutaman vuoden välein lähes alas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. totta niin Between, kesäkodin tontti lähes 2 ha. allas on ollut haaveenani ja toivon sen valmistuvan parin vuoden päästä.
      minustakin pallomaiset aroaniat ovat tuossa kasvimaan ja yrttipenkkien välissä hauskat. aronia kestää oikein hyvin myös alasleikkauksen. olemme nyt jo muutamia vuosia leikanneet pensaita muotoon aina juhannuksen jälkeen. jätämme uutta kasvustoa vain muutamia senttejä jäljelle. kuten kirjoitit, pensaat tuppaavat harventumaan alaosastaan. nyt vielä ne ovat melko tuuheita myös alhaalta jokavuotisen leikkaamisen ansiosta.

      Poista
  3. Mielenkiintoista, jään innolla seuraamaan! 👍

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eikös olekkin Molley;) tykkään näistä pihaprojekteista, tuppaan vaan keksimään niitä vähän liiankin kanssa isännän mielestä.

      Poista
  4. Sinulla projekteja riittää, vaikka näinkin kaikki on kaunista ja hienoa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. totta Repu, kyl itsekin tykkään kovin Hulevesipenkistäni, olen vaan jo kauan haaveillut tekeväni siihen myös vesialtaan. minusta on mukavaa nikkaroida, tykkään myös lapoioda ja niittää, vähän niikuin hyötytliikunnan kannalta;)

      Poista
  5. kiitos kaunis Suvi, myös Sinulle oikein mukavaa kesää!

    VastaaPoista
  6. Ompa ihanan suuri puutarha! Meilläkin on samantyylinen hulevesipenkki puutarhassa ja sadevedet juuri johdettuna tähän. Toimii hyvin, voin suositella. Ensi vuonna aion ehdottomasti kasvattaa ruusuja tosin enemmän, kuin tänä vuonna.

    VastaaPoista