sunnuntai 20. elokuuta 2017

Elokuun valkoiset kukkijat

Pihamaaltani ei löydy moniakaan valkoisena kukkivia perennoja, joitakin sentään, kuten tämä ihastuttava jalokuunlilja Hosta Brim Cup, minkä kukat ovat lähes valkoiset. 
Ehdoton suosikkini tällä hetkellä on rentovartinen luppio Sanguisorba parviflora.  
Se on uskomattoman kaunis huojuessaan vienossa kesätuulessa taivuttaen kukintonsa punaoranssien nepalinhanhikkien ylle.
Mantsuriankärhö Clematis mandshurica on aiemmin asustanut Rauniopuutarhassa. Siirsin sen keväällä tiilikaaripenkkiin tuomen alle. 
Istutin tähkäkimikin (Cimicifuga racemosa) viime vuonna. Siinä on vasta pari kukkavartta, mutta nyt jo huomaan miten hyvin se sopii tulevaan sadepuutarhaani. Siis mihin?
Olen jo parina kesänä kaivannut sarkojen välissä olevan ojan päähän allasta, mihin on tarkoitus jotaa katoilta tulevat sadevedet eli hulevedet. Tutkin viikolla netistä erilaisia vaihtoehtoja ja törmäsin itselleni uuteen sadepuutarha-käsitteeseen (rain garden). Ihastuin siihen heti ja arvata saattaa, että sen jälkeen kiertelinkin ihastelemassa toinen toistaan upeampia sadepuutarhoja. Huomasin, että juuri sadepuutarhaa olen itsekin tietämättäni rakentanut! Sadepuutarhaksi kutsutaan kasvillisuudella peitettyä painannetta, minkä tarkoituksena on hidastaa sadeveden kulkeutumista pintavirtaamana. Ohessa kiinnostuneille muutama hyvä linkki aiheeseen: Kauri Kallion opinnäytetyö Hulevesien imeyttäminen  sadepuutarhan avulla klik! ja Viherympäristö 1/2012 Hakola Hulevesi klik!
Metsäpuutarhaa olen rakentanut jo useamman vuoden kylätien varteen. Heinäkuussa siellä kukkii valkoiset ukonkellot. Parhaillaan kukintaansa on aloittamassa helminukkajäkkärä (Anaphalis margaritacea). 
Helminukkajäkkärä kestää myös kuivuutta, joten voi olla, että siirrän sitä myös kivikkoon ensi keväänä. Nukkajäkkärä on kaunis ja kestävä myös kuivakukkana. 
Syyshortensiat ovat aloittaneet kukintansa juuri parahiksi, jotta ehdin nähdä ne kukassa vielä ennen lomani loppumista. Talon kulmalta kaadettu koivu antaa ilmeisesti voimaa pensaalle, 

koska siinä on huomattavasti isommat kukat kuin mitä Rauniopuutarhan kupeessa kasvavassa hortensiassa. 
 Valkoisia kukkijoita on päässyt myös maljakkoon ilahduttamaan puuceessä viipyvää.
Nyt päivän askareet jo odottavat tekijäänsä. 
Herukat ovat kypsyneet poimittaviksi:))

10 kommenttia:

 1. Ihana idea tehdä sadepuutarha! Mulla on mutapuutarha, mutta siihen ohjautuu vain kaksi ojaa ja saunan pesuvedet, ei sadevesi sen kummemmin. Tosin sateen jälkeen on siinä aina hieno lätäkkö jonkin aikaa.
  Luppiosi on aivan unelmankaunis!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. olen puuhastellut tuon sarkojen välissä olevan ojan pään istutusten kanssa jo kymmenkuntavuotta, ensimmäisenä sinne istutuin talasrannasta tuomani keltakurjenmiekat. nyt ne muodostavat jo rehevän kasvuston. parina kesänä olen kaivanut ojan päätä syvemmäksi kivien ympäriltä. viime kesänä perustin vihdoinkin perennapenkin, mihin olen istuttanut kosteassa viihtyviä perennoja. kaivantoon on tarkoitus johtaa rakennusten hulevedet. tuo sadepuutarha nimitys oli minulle tosiaan uusi, olen rakentanut sellaista tietämättäni! toivonmukaan jo ensi kesänä saan ohjattua sadevedet hulevesialtaaseen. tämän sarkojen välissä olevan ojan toisessa päässä on minun "mutapuutarhani", missä risteytyy kolme laskuojaa. alue on osa metsäpuutarhaani. ojien risteyskohtaan muodostuu usein melko iso lammikko, mihin olen myös siirtänyt vehkaa. erilaisia luppioita innostuin hankkimaan viime kesänä, minustakin ne ovat ihastuttavia.

   Poista
 2. Tässä olikin minulle uusia kukkatuttavuuksia. Luppio näyttää tosi kauniita.
  Ikinä kuullutkaan sadepuutarhasta, mutta on varmasti hyvä idea.

  Mukavaa alkavaa uutta viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. vasta viime vuonna itsekin olen hankkinut luppioita, luettuani niistä puutarhalehdestä. hyvä hankinta on ollut. myös itse en ollut kuullut sadepuutarhasta, olen aina puhunut hulevesistä ja hulevesialtaista jne. kaupunkiympäristöissä, missä sadevesien imeytymisessä on ongelmia ja ei haluta ohjata niitä viemäriverkostoon, on alettu rakentamaan näitä sadevesipuutarhoja. niitä löytyy jo mm Helsingistä, maailmalla ovat olleet käytössä jo kauan lukemani perusteella.
   eka työviikko takana, ihanaa kun on ilmeisesti tulossa kaunis aurinkoinen viikonloppu, nautitaan siitä Sirpa:))

   Poista
 3. Sadepuutarha on ihan uusi asia, mutta hyvin mielenkiintoinen. Jotain ihan pientä sadepuutarhan tapaista voisin ajatella paikkaan johon ohjaan terassin katolta tulevan sadeveden. Minulle tulee lähinnä lätäkköpuutarha, jos jotain tulee!?
  Rauniopuutarhasi on tosi upea ja se sinäänsä on suuri mahdollisuus, mielenkiinnolla seuraan näitä kahta puutarhasi jatkoa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin myös minulle nimityksenä! olen rakentanut tätä hulevesialuetta jo pidemmän aikaa kuten jo kirjoitinkin vastauksessani Sailan kommenttiin. tuo ajatuksesi kuulostaa tosi hyvältä. sinun kannattaa käydä netissä tutustumassa erilaisiin sadevesipuutarhoihin, niitä on hyvin erikokoisia, saat varmaan hyviä ideoita siihen miten rakentaisit oman "lätäkköpuutarhasi".
   totta, Rauniopuutarhani antaa hyvin monenlaisia mahdollisuuksia. mukavaa kuulla, että projektini kiinnostavat sinua.

   Poista
 4. Kauniita valkeita kukkijoita! Sadepuutarha kuulostaa ihanalta. Hauskaa viikonloppua! P.s. blogissani on puutarhakirja-arvonta:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiiu, piipahdan illalla blogissasi tutustumassa...

   Poista
 5. Sadepuutarha kuullostaa kauniilta - sadetta on tänä kesänä ainakin riittänyt! Valkoisista kukkijoita tykkään kovin myös, luppiot ehdottomia suosikkejani - kissanhäntäkukkia :D Mandhurica on myös niin ihana!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta, sadetta on piisanut yllin kyllin! minustakin tuo sadepuutarha kuulostaa niin kauniilta, että omaksuin käsitteen heti käyttööni;)
   kissanhäntäkukkia, hauskanen ja osuva nimitys luppioille, etenkin vaaleanpunainen nuokkuluppioni näyttää todella ihan kissanhännältä. toivon ettei kärhö ottanut nokkiinsa, kun jaoin sen kesällä ja siirsin pois Rauniopuutarhasta, missä se kukki jo melko runsaasti-useana vuotena.

   Poista