Puikoilla väsättyä

VILLASUKAT

Käytän kutomissani kirjoneulesukissa mieluiten kansanomaisia kuviomalleja ja 100 % Virtain Villassa kehrättyä karstalankaa. Koska karstalanka on melko pehmeää, vahvistan sukan kantapään ja usein myös kärjen ohuella vahvikelangalla. Luon silmukat kahdella langalla Rauhalinnan emännän ohjeen mukaan, näin resorin suusta tulee napakka.

Auringon lomittajat

Täällä olen kertonut miten inspiroiduin suunnittelemaan sukkamallin "Auringon lomittajat". Sukat kudottu no 3 puikoilla 100 %:sta villalangasta. Valkoinen ja ruskea luonnonväristä suomenlampaan villalankaa, keltainen keltasauramolla ja ruskeanpunainen tiikerinkaunosilmällä värjätty. Sukat ovat erittäin lämpimät, kudottu kokonaan kirjoneuleena. Kantapää puolipatenttia, vahvikelankana ohut puuvillalanka, kestävät myös saapassukkina. Design Ilona Winebridge.
Aurinko paistaa, joten auringon lomittajat vapaapäivällä;). Tilaustyö.
Nämä selbu-kuvioiset sukat olen tehnyt pojalleni no 3 puikoilla 2-säikeisestä 100 %:sta lampaanvillalangasta, mustan ja valkoisen suomenlampaan villasta. Kirjoneulemallina käytin Deathflake lapasten kuviointia, mikä on saatavana Ravelrysta. Koska sukkia on tarkoitus käyttää myös saapassukkina, niin käytin sekä kantapäässä että kärjessä ohutta puuvillalankaa vahvikelankana. 

Tyttären sukat on kudottu  2-säikeisestä 100 %:sta lampaanvillasta no 3 puikoilla. Kantapää puolipatenttia Mary Oljen tapaan. Koska sukkia on tarkoitus käyttää saapassukkina, niin käytin sekä kantapäässä että kärjessä ohutta puuvillalankaa vahvikelankana. Pohjavärinä ruskean suomenlampaan villalanka ja raidoituksessa punavyöseitikeillä värjätty villalanka. Design Ilona Winebridge.

Pitsiset unisukat koirankarvalangastaSukat on kudottu Ylistaron kehräämön 2-säikeisestä koirankarvalangasta. Langassa on 1/3 koirankarvaa, 2/3 käsittelemätöntä suomenlampaanvillaa. Lanka on angoramaisen pehmeää ja sisältää lampaanvillan luonnollista rasvaa, lanoliinia. Langan pehmeyden vuoksi sukat eivät  kestä kovaa kulutusta saapassukkina, sen sijaan ne ovat erittäin lämpimät ja miellyttävät unisukkina.
Käytin sukkien suunnittelun lähtökohtana perinteistä pitsineulemallia, ohje kirjasta Hanna Jaacks Nyt neulomaan, yksityiskohtaiset ohjeet neulomiseen ja virkkaamiseen, 1986. Unisukkiin sopii hyvin ristiin vahvistettu kantapää ja kärkeen sädekavennus. Puikot no 3. Design Ilona Winebridge. 
Unisukat hieman isompaan jalkaan (38-39) luonnonvärisestä Ylistaron kehräämön koirankarvalangasta. Design Ilona Winebridge.

Töppössukat perheen pienimmille

Töppössukkien alkuperäinen ohje löytyy lehdestä Virkkaus- ja neuletyöt no 3 vuodelta 1944. Päivitettynä samainen ohje löytyy Sari Savikon toimittamasta kirjasta Pienten pukimet. Tämän ohjeen perusteella suunnittelin nämä kohokuvioiset ja kirjaillut töppössukat Kukkakedolla.
Kukkakedolla töppössukat on kudottu 100 % villasta (Novita Wool). Koko 22-23.

Junasukat pienille lapsille
Junasukat on kudottu Ylistaron kehräämön koirankarvalangasta. Koirankarvalanka on 1/3 koirankarvaa, 2/3 käsittelemätöntä suomenlampaanvillaa. Sukat ovat erittäin lämpimät, pehmeät ja mallinsa ansiosta pysyvät hyvin jalassa. Perusohjeen sukkiin löydät Taito Etelä-Pohjanmaan Vauvan sukka. Ohjeessa on myös koskettava tarina sukkaohjeen synnystä. Itse olen myös lapsena kuullut tätä tarinaa kerrottavan ja äitinikin on ko. mallilla kutonut näitä nykyisin junasukiksi kutsuttuja lasten sukkia. Sukat on hauska kutoa ja mallia on helppo vaihdella tilanteen mukaan. Perusmallin sukkiin kuluu noin 50- 60 g lankaa, hieman pidempi vartisiin 70- 80 g.
 Nämä valkoiset junasukat lämmittävät jo pikkukaverin jalkoja:))
Myös nämä kaksi paria jo löytäneet sopivat pikkujalat:))

Junasukkia alpakkalangasta


Kudon junasukkia myös erivärisistä alpakka- ja merinovillalangoista. Nämä pinkit sukat olen kutonut 2½ puikoilla Dropsin alpakkalangasta.

Junasukat aikuisille koirankarvalangasta

Malli sopii hyvin myös aikuisten unisukkiin.

LAPASET

Käytän kutomissani kirjoneulelapasissa mieluiten kansanomaisia kuviomalleja ja 100 % Virtain Villassa kehrättyä karstalankaa.  Vanhoissa kinnasmalleissa on tavallisimmin sekä kintaan pääli- että kämmenpuoli kuvioinniltaan samanlaiset ja peukalo on kudottu ilman peukalokiilaa. Mielestäni peukalokiilalla levennetty lapanen istuu paremmin käteen ja on myös kestävämpi, joten kudon lähes aina lapaseen peukalokiilan. Lapasen resorin aloitan usein joko kierreraidalla tai kudon alkuun kolme kerrosta aina nurjaa. Kutoessani lapasiin kirjoneulejoutimen, luon silmukat kahdella langalla.

Sitruunaperhoset


Lapaset kudottu 2-säikeisestä luonnonväreillä värjätystä 100 % villalangasta. Vihreä värjätty korpipaatsaman marjoilla ja keltainen keltasauramolla. Kuvio Eeva Haaviston Sata kansanomaista kuviokudinmallia (1953) kirjasta n:o 95 Kotka. Alkuperäisessä mallissa värit musta ja valkoinen ja silmukkaluku 60. Sitruunaperhoset kudottu lähes alkuperäisenmallin mukaan, kämmenpuolen kuviointina Vuoksenrannan kintaan ruutumalli, peukalo yksivärinen vihreä, kärki keltainen. Naisten koko.

ImiääsenlehdetLapaset kudottu 2-säikeisestä luonnonväreillä värjätystä 100 % villalangasta. Punaoranssi lanka värjätty verihelttaseitikin lakeilla, vihreä vyöhykeorakkailla. Apilanlehti kuvio Eeva Haaviston Sata kansanomaista kuviokudinmallia (1953) kirjasta N:o 81 Jalasjärvi imikääsen- eli apilanlehti. Alkuperäisessä mallissa pohjavärinä vaaleanruskea, kuviot tummanruskeat. Mallissa käytetty hyvin ohutta lankaa, silmukkaluku 76 s. Jätin lehtikuvion molemmista reunoista yhden silmukan pois sekä viiden silmukan pylväskuvion. Loin 48 silmukkaa, mikä riittävä naisen lapasiin käyttämälläni langalla.

Revonkipunat

Ihmisten mieliä kiehtovista revontulista on kerrottu aikojen saatossa monia syntytarinoita, yhden niistä haluan tallettaa myös vanhan revontulet kuviokudinmallin pohjalta sommittelemiini "Revonkipunat" lapasmalliin. Kudon lapasia tilaajan toiveiden mukaan erisävyisinä. Täältä, Ilmatieteenlaitoksen sivustolta, löydät lisää tulikettutarinoita. 
Lapaset kudottu 2-säikeisestä 100 % suomenlampaan villalangasta. Valkoinen luonnonväristä, sininen morsingolla, vihreä korpipaatsaman marjoilla, keltainen keltasauramolla ja harmaanvihreä vyöhykeorakkailla värjätty. Design Ilona Winebridge.
Lapaset kudottu 2-säikeisestä 100 % suomenlampaan villalangasta. Langat luonnonväreillä värjättyjä: harmaanvihreä vyöhykeorakkailla, vihreä raparperinjuurella, sininen morsingolla, sinapinkeltainen tiikerinkaunosilmällä ja oranssinpunainen kaksoisvärjätty, ensin punavyöseitikillä, päällevärjäys krappijuurella. Design Ilona Winebridge. 

Taivaan kannattelijat


Näissä miesten lapasissa olen käyttänyt 2-säikeistä luonnonväreillä värjäämääni villalankaa. Lapasten saaja valitsi itse värit lapasiinsa: pohjaväriksi harmaanvihreän erilaisilla orakkailla  (eniten vyöhykeorakkaita) värjätyn ja kuvioväriksi punaisen punavyöseitikeillä ja krappijuurella kaksoisvärjätyn langan.
Sain syksyllä lahjaksi Sukupolvien silmukat kirjan (2014, Maahenk Oy), jossa oli ohje Hiitolan Haapalahdesta kotoisin olleen Alina Vihavaisen jäämistöstä löytyneisiin kirjoneulelapasiin, jotka kirjassa ovat saneet nimekseen Alina-mummon aarre. Lapasten selkäpuolen kuvio perustuu perinteiseen hannunvaakunaan eli käpälikköön. Tavallaan kuvioon on neulottu kaksi hannunvaakunaa rinnakkain niin, että päällekkäin menevä neljäs silmukka on jätetty pois. Kuviona hannunvaakuna on ikivanha ja hyvin mielenkiintoinen. Itse pidän eniten näkemyksestä, minkä mukaan hannunvaakunan neljä silmukkaa kuvaavat neljän ilmansuunnan henkiä, jotka kannattelevat taivaankantta maan yllä. Jokainen meistä näkee lähes päivittäin hannunvaakunan hieman arkisemmassa merkityksessä, kulttuurinähtävyyttä kuvaavassa liikennemerkissä!
Käytin kutomieni lapasten kuviomallina lähes yksyhteen em. lapasten neuleohjetta kämmeosan osalta. Ohjeesta poiketen kudoin lapasten suun  kirjoneulejoustinta 2 o 2 n  ja peukalokiilan Seiskarin kintaan tapaan.

Turkulaisten ei tarvitse enää pelätä, että taivas putoaa niskaan, sillä nämä valkoisesta ja mustasta lampaanvillalangasta kudotut "taivaan kannattelijat" matkasivat Turkuun;)

Vuoksen rannoilta

Näissä naisten lapasissa olen käyttänyt 2-säikeistä  luonnonväreillä värjäämääni villalankaa. Lapasten saaja valitsi itse värit lapasiinsa: pohjaväriksi teräksenharmaan samettijaloilla värjätyn ja kuvioväriksi ruskeankeltaisen tiikerinkaunosilmillä värjätyn langan. Lapasten kuviointi jäljittelee Vuoksenrannan kintaan kuviointia. Perinteisen Vuoksenrannan kintaan  suu osaa koristaa koukkuniekka kuviointi, itse kudoin suuosan kirjoneulejoustinta 2 o 2 n. 


Lapasten tilaaja valitsi itse värit lapasiinsa: pohjaväriksi siniharman mäkikuismalla värjätyn ja kuvioväriksi punaisen verihelttaseitikin lakeilla värjätyn langan. 


Dominolapaset 

Nämä dominolapaset on kudottu luonnonväreillä värjätystä 2-säikeisestä lampaanvillalangasta. 

Koirankarvalapaset

Nämä tilaustyönä tekemäni lapaset kudoin Ylistaron kehräämön 2-säikeisestä koirankarvalangasta kirjoneuleen tapaan kahdella langalla. Lapasten sisäpuoli on karstattu, mikä lisää vielä niiden lämpimyyttä. Design Ilona Winebridge.

Rukkaslapaset, iso miesten koko

Lapaset on naapurin mamman kutomat harmaasta villalangasta. Neulahuovutin lapasiin pikku varsat mustan suomenlampaan villalla. Tilauksesta kudon perinteisiä yksivärisiä rukkaslapasia. 

Lovikkalapaset

Alukuperäinen Lovikka-lapasten malli on peräisin pohjois Ruotsista. Lue lisää käspaikan sivustolta  Pohjoista käsityökieltä

Kudon lovikkalapaset kuusinkertaisesta villahahtuvasta eli kerin kolme hatuvakiekkoa yhdelle kerälle. Lovikkojen kutomisessa kannattaa käyttää paksuja puikkoja, no 6-7. Nämä lapaset kudoin no 5 puikoilla, kun saatavilla mökillä ei sattunut olemaan isompia. Hahtuvakiekot ostan Virtain Villasta. Koristeluun käyttämäni villalangat olen itse värjännyt luonnonvärein: keltainen kanervalla, vihreä mesiangervolla ja vaalean ruskea kessulla. Kuvioinnin teen tilaajan toiveiden mukaisesti eri väreillä.

Kissalapaset

Lapaset on kudottu no 6 puikoilla nelinkertaisesta hahtuvalangasta (kaksi hahtuvakiekkoa keritty yhdeksi keräksi). Huovutin lapaset kevyesti 40 asteen lämmössä pesukoneessa. Kissan neulahuovutin lapasiin vasta konepesun jälkeen. Käytän neulahuovutuksessa itse karstaamiani ja luonnonväreillä värjäämiäni villoja. Täällä villojen väri vaihtoehtoja. Tämän mustan villan olen myös itse kerinnyt keväisestä karitsasta. Käsittelemätön villa huopuu hyvin helposti.

Rannekkeet, kämmekkäät

Kielojen aikaan 

malliston rannekkeet kuvaavat kevään edistymistä. Kielonlehdet rannekkeissa käytän perinteistä pitsineulemallia (ohje kirjasta Hanna Jaacks Nyt neulomaan, yksityiskohtaiset ohjeet neulomiseen ja virkkaamiseen, 1986). Kielot rannekkeissa lehdet jo täydessä mitassa ja kielonkukat nupuilla. Kudon rannekkeet luonnonväreillä värjätystä 2-säikeisestä 100 % villalangasta.

Kielonlehdet 

Lanka värjätty sienillä (kitkerälahokas, purppuravalmuska ja hiukan verihelttaseitikinlakkeja). Resoreissa helmineulos. Naisten koko. Design Ilona Winebridge.

Kielot

Lanka värjätty samettijaloilla. Resoreissa helmineulos, huomaa kämmenpuolen pieni sudenkorento. Naisten koko. Design Ilona Winebridge.

Kukkivat kielot 

Rannekkeet kudottu paatsamanmarjoilla värjätystä 100 % 2-säikeisestä lampaanvillalangasta. Mallineuleena käytin Haapsalun shaalit Pitsin aatelia (Minerva 2016) kirjasta Silvia 1 neuletta.

Tulppaanien aikaan

Kevät ja tulppaanit inspiroivat suunnittelemaan tämän rannekemallin. Kudon rannekket luonnonväreillä värjätystä 2-säikeisestä 100 % villalangasta. Näiden perinteisten pitsineulemallien perusohjeet löytyy kirjasta Mary Webb, 2011, Pieni suuri Neulekirja, Minerva kustannus Oy. Kirjassa on ohjeet yli 300 malliin. Rannekkeissa olen käyttänyt kahden eri pitsikuvion mallia  hieman muokaten rannekkeeksi sopivaksi.
 Lanka värjätty mäkikuismalla. Resoreissa helmineulos. Naisten koko. Design Ilona Winebridge.
Lanka värjätty tiikerinkaunosilmällä. Resoreissa helmineulos. Naisten koko. Design Ilona Winebridge.
Lanka värjätty verihelttaseitikeillä. Huomaa pieni sudenkorentokuvio ranteen puolella. Naisten koko. Design Ilona Winebridge.

Sudenkorennot

malliston rannekkeet kudon joko 2-säikeisestä 100 % villalangasta tai Ylistaron kehräämön 2-säikeisestä koirankarvalangasta (1/3 koirankarvaa, 2/3 käsittelemätöntä suomenlampaanvillaa), lanka on angoramaisen pehmeää ja sisältää lampaanvillan luonnollista rasvaa, lanoliinia.
Kapeat rannekkeet kudottu Ylistaron kehräämön koirankarvalangasta, lanka värjätty vyöhykeorakkailla. Naisten koko. Design Ilona Winebridge.
Rannekkeet kudottu luonnonvärisestä Ylistaron kehräämön koirankarvalanka. Naisten koko. Design Ilona Winebridge.
Rannekkeet kudottu tiikerinkaunosilmänkukilla värjätystä Ylistaron kehräämön koirankarvalangasta. Naisten koko. Design Ilona Winebridge.
Rannekkeet kudottu korpipaatsamanlastuilla värjätystä Ylistaron kehräämön koirankarvalangasta. Naisten koko. Design Ilona Winebridge.
Rannekkeet kudottu keltasauramolla värjätystä 100 % villalangasta. Naisten koko. Design Ilona Winebridge.

Rannekkeet kudottu Ylistaron kehräämön koirankarvalangasta, värjätty mesiangervolla. Naisten koko. Design Ilona Winebridge.

Kämmekkäät

Lyhyet kämmekkäät kudottu luonnonväreillä värjätystä 100 % villalangasta, vasemmanpuoleiset verihelttaseitikeillä, siniset morsingolla ja oikeanpuoleiset, kokenillilla. Kämmekkäät isot, puetaan käsineiden päälle. Design Ilona Winebridge.
Pitkät kämmekkäät kudottu 3-säikeisestä 100 % villalangasta. Vasemmanpuoleiset oranssit värjätty krappijuurella ja oikeanpuoleisten sininen lanka morsingolla ja oranssi krappiujuurella. Kämmekkäät isot, puetaan käsineiden päälle. Design Ilona Winebridge.

Raidat kämmekkäät on ensin kudottu ja aina oikein kudotun neuloksen päälle on virkattu puolipylväsrivit. Miesten koko. Katso tarkemmat tiedot Virkkuukoukulla tehtyä-sivustolta.

Myssyt, pipot &hilkat pikkuväelle ja aikuisille

Vauvanhilkat

Vauvan ensipäähineeksi on perinteisesti kudottu suloisen pehmeästä villalangasta hilkka. Kolme rivissä olevaa hilkaa olen kutonut merinovillasta (Novitan Wool  ja SandnesGarn babyull lanett superwash). Hilkka puetaan yleensä kypärämyssyn päälle, merinovilla ei kutita vauvan herkkää ihoa, joten sen voi lämpimällä ilmalla pukea ilman aluspäähinettäkin.
Vauvan kesäpäähineeksi puuvillalangasta kudottu hilkka.
ps kuvien taustalla Frykstradin prinsessa toukkokuun

Yksitoista terälehteä

Mielestäni luonnonväreillä värjätyt langat sopivat erityisen hyvin kirjoneuleisiin. Tämän myssyn kutomiseen innostuin selaillessani kirjastossa Susan Anderson-Freedin kirjaa Uudet Pohjoismaiset kirjoneuleet (2013, Minerva Kustannus Oy).  Muokkasin  kirjan mallia "Kaksitoista terälehteä" omaan lankaani sopivaksi vähentämällä kuvioiden ja kuviolankojen määrää. Monia aito villalanka kutittaa, joten kudon lähes aina myssyn joustinosaan taitteen. Taitteen sisäosan kudon joko merino- tai alpakkalangasta. 
Myssy kudottu ohuesta 2-säikeisestä 100 % villalangasta, taitteen sisäpuoli merinovillaa, 2½ pyöröpuikoilla. Villalanka luonnonväreillä värjättyä: vihreä paatsamanmarjoilla, violetinharmaa samettijalalla ja viininpunainen kilpikirvalla (kokenilli). Myyty.  
Tämän myssyn pehmeän lämpimät sävyt ja kuviointi miellyttivät asiakasta kovin, oma päässä ollut perulaiskuvioinen pipo vaihtui oitis luonnonväreillä värjättyyn myssyyn. Myyty. 

Raitapippo luonnonvärein

Reilun kokoinen tupsupipo keväthangille.

Kypärämyssy

Myssy kudottu Novitan Silmu ja Myboshi langasta kahdenkertaisella langalla. Langat 30 % villaa, 70% akryyliä, Myssy on lämmin ja suojaa hyvin korvia. Varastossa yksivuotiaan koko. Kuvan myssy leikki-ikäiselle, myyty. 
Malli sopii hyvin myös isommille lapsille tai miksei myös leikkimielisille aikuisille.

Piippamyssy korvaläpin

Myssy kudottu Drops Alpaca Boucle mix (80 % alpakka, 15 % villa, 5 % polyamidi) ja Alpaca (100 %) langasta. Kuvan myssy naisten kokoa. Malli sopii erittäin hyvin meille "tasapäisille" piippansa ansiosta;)
Varastossa myös yksivuotiaan koko vaalean beesinä.

Patamyssy korvaläpin

Myssy kudottu Drops Alpaca Boucle mix (80 % alpakka, 15 % villa, 5 % polyamidi) ja Alpaca (100 %) langasta. Kuvan myssy naisten kokoa. 

Leveäraita

Tämän tupsupipon tummanruskea raita on kudottu MyBoshi (30 % villa, 70 % akryyli) langasta ja muut raidat Novitan Kelo langasta (50 % villa, 50 % akryyli). Vaikka lanka onkin paksua, niin sen yksinkertainen neulos päästää tuulen läpi, joten sitä on hyvä käyttää kylmemmällä ilmalla kypärähatun päällä. Myssy leikki-ikäiselle.
Tämän pipon tummanruskea raita kirjoneulejousteessa MyBoshi (30 % villa, 70 % akryyli) lankaa ja muuten Novitan Keloa (50 % villa, 50 % akryyli). Myssy sopii hyvin pidettäväksi välikausi päähineenä kun ei ole kovin kylmää. 
Myssy kudottu kokonaan MyBoshi (30 % villa, 70 % akryyli) langasta. Myssy sopii hyvin pidettäväksi välikausi päähineenä kun ei ole kovin kylmää. 

Makkaramyssy

Myssy kudottu Novitan Nalle Taika (75% villa, 25% polyamidi) ja Rose mohair (65% akryyli, 35% mohair) langoista. Miellyttävän pehmeä ja lämmin, sopii läpi talven pidettäväksi.Palmikkopipo


Pipo on kudottu 4 mm:n puikoilla 100 %sta villalangasta. Lanka on värjätty mesiangervolla. Malli on ns omasta päästä oleva eli peruspalmikkopipo, joita olen kutonut vuosikymmenet.

Tämän pipon olen huovuttanut kevyesti peskukoneessa 40 asteen lämpötilassa, ei linkousta.


Varastossa pieni erä erikokoisia palmikkopipoja luonnonvärisestä tai kasvivärein värjätystä 100 % villalangasta kudottuna myös ilman huovutusta. Huivit

Tupsullinen kolmiohuivi

Tämä reilun kokoinen kolmiohuivi sopii hyvin pidettäväksi myös hartianlämmittimenä. Kudottu Drops Big deligh (100 % villa) ja Novitan Rose mohair (65% akryyli, 35 % mohair) langoista.

Pieni kolmiohuivi  kudottu kahdella langalla Drops Big deligh (100 % villa) ja Novitan Rose mohair (65% akryyli, 35 % mohair). Mohair antaa mukavaa pörröisyyttä neuleeseen.
 Lankana Novita Kaiku (75% villa, 25% polyamidi) ja Rose Mohair (65% akryyli, 35% mohair).
Malli sopii pidettäväksi myös hartianlämmittimenä.

Hartian lämmittimet

Malli yksinkertainen suorakaide, mikä napin avulla helposti kiinnitettävissä eritavoin hartioille. Lankana Drops Big delight (100% villa).
Hartioille solmittava malli. Lankana Drops Big delight (100% villa). Myyty Tuubit

Ylellisen pehmeä kauluri Ruukin kehräämön alpakkavillasta. Myyty.
Ylellisen pehmeä kauluri Ruukin kehräämön alpakkavillasta. Kauluria voi pitää myös hartioille kiedottuna.


Kaulahuivit

HuiviT kudottu 4 mm puikoilla, lankana hollantilaisen Lammy Yarnsin Cascade lanka 96 % akryylia, 4 % polyesteriä. Vyyhti painaa 150 g ja siitä saa kudottua yhden huivin.
Huivi on kudottu aina oikeaa numero 10 puikoilla Katia BOLIVIA langasta, 48 % bambua, 44 % villlaa 8 % akryylia. Lanka oli miellyttävä uusi tuttavuus. Myyty.

Kaulahuivit Midara Luxury huivilangasta

 Midara Luxury lanka on 80 % akryylia, 20 % villaa. Vyyhti painaa 150 g ja siitä saa tehdyksi yhden reilun kokoisen huivin. Puikko suositus 4-6 mm.  Huivit on kudottu 4 mm puikoilla.


Tässä hivenen kapeammassa pitkässä huivissa on käytetty 7 silmukkaa kerroksessa koko työn ajan.

 Kaulahuivit  Wendy frills huivilangasta

Wendy frills lanka on 85 % akryylia, 15 % polyesteriä. Vyyhti painaa 150 g ja siitä saa tehdyksi yhden reilun kokoisen huivin. Puikko suositus 4-6 mm.  Huivit on kudottu 4 mm:n puikoilla. Ostan lankaa Alman Puodista, aivan ihastuttavasta salolaisesta lankaliikkeestä . Ohje huiviin löytyy lankavyyhden kääntöpuolelta. Itse usein muutan hiukan ohjetta tilanteen mukaan. Lyhyissä huiveissa kudon usein huivin päät hieman levemmäksi kuin keskiosan. Näin se istuu mielestäni kauniimmin. Huivi toimii hyvin pienikauluksisen takin "turkiskauluksena"  muuttaen takin ilmeen täysin.Puserot, liivit, bolerot

Miesten neuleliivi

Mallin tähän sivuttain kudottavaan liiviin olen löytänyt vuoden 1972 Suuri Käsityökerho lehdestä. Mielestäni sen yksinkertainen pystyraidoitus ja hillityt värit sopivat erinomaisesti suomalaisen miehen pukeutumistyyliin. Kudon liivit 2- tai 3- säikeisestä karstalangasta (100% villa). Useimmiten teen liivin takaosan alkuperäisen ohjeen mukaisesti yksivärisenä kuten resoritkin. Muutamaan tilattuun liiviin olen asiakkaan toivomuksen mukasesti kutonut myös takakappaleen pystyraidallisena.
Kudon liivejä sekä syvällä v-kauluksella (sopii erinomaisesti kravatin kanssa) sekä matalammalla kaula-aukolla. 
Kuvan liivi kudottu 2-säikeisestä langasta, resorit ja takakappale luonnonväristä harmaata, raidoituksen punareuskea krappijuurella, vihreä paatsamanmarjoilla, siniharmaa tarhakäenkaalilla ja sinapinkeltainen tiikerikaunosilmillä värjättyä sekä valkoinen luonnonväristä suomenlampaan villalankaa. Koko M.  
Isännän liivin olen kutonut 2-säikeisestä karstalangasta, takakappale ja resorit ruskeaa suomenlampaan villalankaa. vihreä paatsamanmarjoilla (ovat muuten isännän itsenä keräämiä), keltainen kultapiiskulla, oranssinruskea krapilla, viininpunainen kokenillilla värjäämäni langat. Isäntä ei ole kravattimiehiä, joten v-kaulus ei ole kovin syvä. 

Villajumpperit


Perheemme miesväelle olen kutonut irlantilaiskuvioiset villajumpperit.  Käytän mielelläni inspiraation lähteenä äidiltäni perittyjä käsityölehtiä. Vuoden 1983 lehdessä oli upeita ohjeita klassikkoneuleista. Poikani oli toivonut joululahjaksi villajumpperia, mutta en ehtinyt sitä joulun alla kutomaan. Hän ihastui myös löytämääni malliin, mutta valitsi perinteisen kellanvalkoisen värin tilalle vaalean ruskean (meleerattu) Novitan 7 Veljestä langan. Irlantilaiskuvioilla on omat tarinansa esim. timanttiruutu kertoo menestyksestä ja vauraudesta, palmikot kalastajien köysistä. Minulla on tapana muuttaa aina malleja oman näköisiksi. Nyt kudoin perinteisen poolokauluksen sijaan puunapeilla varustetun yksinkertaisen kauluksen. Samanlaisen jumpperin sai sitten myös esikoisemme ja isäntä.

Bolero


Pitsipusero


Tyttärelleni kudoin puuvillalangasta sekä pitkähihaisen puseron viileisiin kesäiltoihin että boleron yo-juhliin. Molemmat mallit ovat omiani tyyliin "sellaista saa mitä tekee".

Pientä mukavaa silmäniloksi ja hyödyksikin

Kännykän suojat

Tyttärelleni tein kännykän suojan 2-säikeisestä valkoisesta ja itse värjätystä (punavyöseitikki-krappijuuri) suomenlampaan villalangasta. Puikot 2½. Malli nuorikolta lahjaksi saamastani neulekirjasta Norjalaiskuviot, 20 uutta ideaa klassikkoneuleista, Eline Oftedal, Gummerus. Tyttäreni suurenpaa iPadia varten lisäsin kirjan perusmalliin 4 s. 
Oma vanha Nokiani sai suojakseen tämän "painonnostaja" suojan. Idean malliin sain uudenvuodenlupauksestani lisätä hieman liikuntaa "allien" sulattamiseksi. 2-säikeinen 100 % suomenlampaan villalanka: punaruskea (raparperi, krappijuuri), keltainen (keltasauramo), vihreä (vyöhykeorakas). Puikot 2½. Design Ilona Winebridge.

Lahjaksi koulupojalle iPad suojus 2-säikeisestä valkoisesta ja mustasta suomenlampaan villalangasta. Puikot 2½. Malli mukailtu Deathflake lapasten kuviomallista, mikä saatavana Ravelrysta

Pääsiäismunien suojia


Pääsiäisminien suojat on kudottu no 3 puikolla yhtenäkappaleena. Heltat ja nokat virkattu 3 mm koukulla. Takarivissä olevat punahelttaiset tiput  sekä eturivissä olevat vihreä ja kelta helttaiset tiput on kudottu aina oikein neuleella Nalle langasta. Herra Kukko kudottu oikealla oikein ja nurjalla nurin koivun kuorella värjätyllä ja  rouva Kananen aina oikein raparperinjuurella värjätyllä 100 % villalangalla.
Munat on vesi- ja neulahuovutettu luonnon väreillä värjätyillä hahtuvilla. Nänä suojat ovat jo löytäneet omnat munat lämmitettävikseen:))

6 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos Sirpa, mukava palaute aina niin lämmittää mieltä:))

   Poista
 2. Oikein kauniita lapasia ja sukkia, kiva nähdä tuotoksiasi. Minulla myös monta asiaa tulossa yhtäaikaa... kunhan niitä taas valmiiksi saan. Mutta hyvää uutta vuotta 2015!

  VastaaPoista
 3. AIVAN UPEITA, todella taidolla ja sydämllä tehtyjä. Tarja Hokanen, Varpalota Unkari

  VastaaPoista