torstai 10. elokuuta 2017

Pihakuusen juurakko osana kivikkoryhmää

 
Jo pitkään olemme isännän kanssa pähkäilleet kiviaidassa kasvavan pihakuusen kaatamista. Puusta on tullut jo niin iso, että sen juurakko rikkoo kiviaitaa. En vain ole halunnut puuta kaadettavan, koska se on antanut hyvän näkösuojan saunapihaan kylätiellä kulkijoilta. Tiistaina vihdoinkin myönnyin isännän toiveeseen kaataa puu...
luvan saatuaan ei kauaa kulunut kun moottorisaha jo lauloi. 
Helmi on tottunut metsurin apulainen, tyynen rauhallisesti vahtii isännän menopeliä ja vähän minuakin, etten vaan joutuisi kaatuvan kuusen alle;)
Loveus on kohta valmis ja sitten puu kaatuu turvallisesti pihamaalle. 
Toivottavasti pallokuusi ja alppiruusu eivät pahastu varjoa suoneen naapurin kaatamisesta.  
Täytyy myöntää, että isäntä oli oikeassa kuusen kaadon suhteen. 
Näkymä saunapihalta aitalle on nyt avara, kaunis. 
Kuusen kaataminen antoi minulle uuden, mielenkiintoisen projektin:))
Nukuin yön yli ja aamulla ryhdyin suunnittelemaan sitä, miten ryhtyisin valmistelemaan istutusalustoja kivikkokasveille.
Osa kivistä oli heppoisesti paikoillaan, joten katsoin parhaimmaksi ottaa niitä alas. 
 Kivien alta alkoi paljastua kaunis kuusen juurakko.  
Nyt vasta innostuinkin, ryhdyin puhdistamaan juurakkoa kuin arkeologi konsanaan!
 
Kuusen juuri oli ottanut tiilen tiukkaan syleilyynsä, 
joten jouduin käyttämään lekaa sen irroittamiseen.
 Mitä mahdollisuuksia juurakko antaakaan kivikkoryhmän perustamiseksi!
 Nyt päässä pyörii erilaisia ideoita ja kasvivaihtoehtoja. 
Ainakin haluaisin istuttaa toisen ohotanmarunan juuren koloon. 
Kiviaidan toisessa päässä on viime kesänä istuttamani ohotanmaruna ((Artemisia schmidtiana). Sen pallomainen kasvutapa ja hopeinen väritys viehättää minua kovin. 

Onko sinulla ehdotuksia, miten voisin kivikkoa rakentaa tästä eteenpäin ja mitä kivikkokasveja siihin kenties istuttaisin?

Näkymä veräjältä pihaan. Saunarakennuksen nurkalla kasvava ruusupensas peittää mukavasti näkymän saunan rappusille. Itseasiassa kuusen kaataminen oli monella tapaa hyvä asia. 
Kiitos siitä isännälle:))

6 kommenttia:

 1. Upea kivimuuri ja juuria! Itse varmaan laittaisin monenlaisia maksaruohoja tuohon muurille. Ihana pihanäkymä, kuusi taisi kuitenkin lopulta peittää kaunista näkymää ennemmin kuin tarjota suojaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Totta puhut, kuusen kaataminen oli todella hyvä juttu. maksaruohoista pidän. kiviaidan päällä kasvaa jo entuudestaan hieman keltamaksaruohoa ja iso maksaruoho, minkä nyt siirsin pois penkkiä kunnostaessani.

   Poista
 2. Tuo juurakkohan on aivan ihana! Kannatti uskoa isäntää:)

  VastaaPoista
 3. Vanhasta puusta luopuminen on joskus vaikeaa, mutta ei niin pahaa ettei jotain hyvääkin, Paljastunut juurakko on kaunis, kaikkea on kiva istuttaa, mutta aika - kannattaa odottaa ja antaa aikaa, paikka hiljalleen kypsyy, paikalle löytyy uudet valloittajat, ihanuudet. Valon määrä varmaan myös avaa kasveille tilaisuuksia, paikalle tulevat kasvit varmaan löytävät sinut kuitenkin :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Viinasillan pihamaalla on perinteisesti kasvanut paljon puita, vuosikymmenten saatossa niistä on kasvanut jättiläisiä ja lahovikojakin on ilmantunut, joten osasta olemme jo luopuneet. puun kaataminen on aina yhtä haikeaa, vaikka järkevästi ajateltuna lopputulos on hyvä, usein lähtötilannetta parempikin.
   tuo mitä kirjoitit kivikkoryhmän perustamisesta on ihan totta, ajan kanssa tehty suunnitelma on tärkeää, silloin yleensä välttyy virheistutuksilta. koska olemme niin kauan pähkäilleet kuusen kaatamista, niin olen jo monasti ehtinyt suunnittelemaan mitä istuttaisin kiviaitaan...nyt kun juurakko paljastui noin komeana, niin suuri osa suunnitelmistani muuttui. nyt kun kuusi on poissa, niin kiviaitaan paistaa aurinko vapaasti koko päivän eli istutettavien kasvien pitää olla kuivuutta ja paahdetta kestäviä.

   Poista