keskiviikko 2. elokuuta 2017

Metsämansikoita ja kuivakukkia

Voittaako mikään metsämansikoiden aromin?
Pihamaallamme kasvaa paljon metsämansikoita. Keräsimme iltapalaksi tyttäreni kanssa mukilliset.
Takkahuoneen kukkaorsi täyttyi myös päivällä keräämistämme kukista.  
 Juhannuskesällä niitetyiltä tienpientareilta löytyy nyt monihaaraisia ahdekaunokkeja. 
Vasemmalla puolella mesiangervoa ja kaunokkien oikealla puolella mataraa sekä pietaryrttiä.
Siankärsämöä kimppuina kelopuun oksilla.
Pariisin kaduilla voi vain haaveilla kukkakedoista. Taulu on isännän ostama Pariisin matkaltamme. Nytkin hänen tekisi kovasti mieli lähteä reissuun tätä jatkuvaa sadetta ja kylmyyttä pakoon, itse en vaan millään malta, kun luontoäidin antimet ovat parhaimmillaan hyödynnettäviksi kotikulmilla.

14 kommenttia:

 1. No voi harmi, että teillä sataa, vaikka ette ilmeisesti ihan hirmu kaukana täältä lounaissaaristosta olekaan! Saisi mennä tasaisemmin. Täällä on ollut upea kesä.
  Ihanaa satoa, nami mansikoille ja pitääkin muistaa kerätä mesiangervon kukkia - niitä mitä peuroilta on jäänyt syömättä - oli tosi hyvää teetä viime talvena.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta Saila, saisi mennä tasaisemmin. meidän nurkilla on sadetta piisannut yli tarpeen, kylmää ja tuultakin. no viljapellot ovat kauniita katsella, en muista koska olisin nähnyt näin isoja pulleita tähkiä!
   puutarhamansikat eivät oikein tahdo kypsyä, ja ne mitkä kypsyvät Helmi rohmuaa suihinsa. sen sijaan metsämansikat viihtyvät ja tuottavat melkoisesti syötävää.
   nyt mesiangervon kukat ovat vielä ihan hyviä kerättäväksi. kuivaan paljon talvenvaraksi etenkin kukkia. tee ja haude on hyvää, kukkia voi toki käyttää monella muullakin tapaa.

   Poista
 2. Kauniit kukat ja herkkumansikat! Ihana liina..

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. suun ja silmän ruokaa, molempia pitää olla;))

   Poista
 3. Ihanat kimput luonnonkukista.
  Olen tänä kesänä törmännyt muutaman kerran ilmiöön: jotkut kaupunkilapset eivät osaa poimia metsämansikoita saati syödä!?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kuulostaapa tosi kummalliselta. onkohan lapsia varoiteltu pölyisitä marjoista tienpientareilla, kun eivät tohdi metsämansikoita suuhunsa laittaa?
   minun kuten varmaan sinunkin kauniimpiin lapsuusmuistoihin liittyy heinäkuiset uintiretket, matkalla kerättiin kilpaa ensimmäiset kypsät mansikat timoteihin.

   Poista
 4. Ihanat kimput luonnonkukista ja aah, metsämansikoita! Täällä päin en ole niitä tavannut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kerään runsaasti luonnonkukkia moneen tarkoitukseen; syötäväksi, rohdoksi, lankojen värjäämistä varten, kuivakukiksi. taidat asua jo niin pohjoisessa, ettei metsämansikka siellä menesty?

   Poista
 5. Juuri luin eräästä blogista ohjeen mustaherukkalikööriin ja sama ohje pätee muihinkin marjoihin.Mietin, että metsämansikoista tulisi varmasti hieno likööri vaikka appivanhemmille lahjaksi:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. itse en tee liköörejä marjoista tai muutenkaan, mutta monet tekevät ja ovat kuulema erittäin hyviä. minulla ei ole tietoa miten metsämansikka soveltuisi liköörin valmistukseen, puutarhamansikoista tehty likööri ei kuulema säily kovin kauaa hyvänä. pienet määrät toki tulee käytettyä nopesti ja nyt vielä likööri ehtisi valmistua jouluksi. eilen kävin tutustumassa Mikkelissä Tertin kartanoon, he tekevät kuohuviiniä kartanon nimikkoruususta, Tertin ruususta.

   Poista
 6. Oi, miten runsaasti metsämansikoita! Minä olen siirtänyt metsämansikoita vanhempieni pihasta, mutta 'satoa' olemme saaneet vain muutamia marjoja kesässä. Viime kesänä siirsin ne pensasmustikoiden alustalle, jossa tuntuvat viihtyvän paremmin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pihamallamme kasvaa monessa paikassa luonnostaan metsämansikkaa, silti minäkin siirrän sitä vielä kukkapenkkien reunakasviksi, koska mansikan lehdetkin ovat niin kauniit. kuivaan lehtiä talven varaksi tee aineeksi. uskon, että mansikkasi tuottavat jo ensi kesänä enempi satoa.

   Poista
 7. Voi miten kodikasta! Ja kasvaahan teillä näköjään totisesti marjoja :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Der Seidenspinner kauniista kommentistasi:))
   pihamaaltamme löytyy metsämansikoiden lisäksi puutarhamansikkaa, puna-, musta- ja valkoherukkaa, karviaisia, puna- ja keltavadelmaa sekä nyt uusimpana kokeiluna karhunvattua.

   Poista