torstai 16. toukokuuta 2019

Toukokuinen pihakierros

Ihana, ihana toukokuu.
 Tervetuloa kanssani pihakierrokselle!
Muiden pihatöiden ohella olen saanut tehtyä jo muutaman ruukkuistutuksen. Ulkorappujen pieleen istutin sininkukkaisen, kirjavalehtisen unelmatädykeen ja sarviorvokkeja. Minulla on tapana istahtaa rapuille hetkeksi nauttimaan aamuauringon ensisäteistä hakiessani lehden postilaatikosta. Lämpiminä kesäaamuina saatan jäädä rapuille lukeman lehden ja juoda kupin kahvia. Orvokeissa on melkoinen nyppiminen, mut tässähän se käy kuin huomaamatta, kun muutenkin istuksin rapuilla. Unelmatädykkeen jakotaimen toin kesäkodista.  Tänä kesänä olen ajatellut käyttää entistä enemmän myös perennoja kesäkukkaistutuksissa. 
Rapuilta jatketaan kulkua talon sivuitse etupihalle. Talon vanhimmassa perennapenkissä kukkii parhaillaan kevätkaihonkukat (Omphalodes verna). Vuosia sitten sain työkaveriltani pari alkua. Nämä kevään sinistäkin sinisempänä kukkivat söpöliinit ovat levittäytyneet vanhan omenapuun varjossa laajaksi kasvustoksi.
Kaihonkukkien lisäksi alueella kukkii myös kymmenittäin kevätesikoita (Primula veris). Nämä kevään esikoiset (primus = ensimmäinen, ver = kevät) on lisääntyneet yhdestä naapurin lehtometsän reunasta saadusta taimesta. Myöhemmin tämän penkin valtaa palavarakkaus, siperiankurjenmiekat ja värikasvina käyttämäni tarhapiisku. Taustalla näkyy värjäyspata, missä puretan ison erän lankoja aina kerrallaan kesän värjäyksiä varten. Ilta-aurigon valossa korallikannukka loistaa kauniin punaisena. Siinä on vasta pienet lehtisilmut, joten sen kauniin väriset oksat pääsevät oikeuksiinsa.
Kasvihuoneelle mentäessä kuljetaan hopeakuusen ohi. Sen takana olevassa penkissä pionin pienet piipot ovat nousseet uuteen kasvukauteen. Ennen pionin muhkeaa kukintaa vuoron saavat kuitenkin jo kukassa oleva sammalleimu ja kesäkuun alussa kukkiva idänunikko. Tässä penkissä kasvoi myös vuorikaunokkia, minkä kaivoin alkuviikosta ylös. Olen jo aiemmin postannut päätöksestäni hävittää kokonaan pihamailtani vuorikaunokki, sen liiallisen leviämisen vuoksi. 
 Kasvihuoneen takana olevaan Ansarin penkkiin hankin eilisellä kaupunkireissulla japaninakilleijan (Aquilega flabellata Cameo-ryhmä Rose&White). Viisastuneena viime syksyn unohduksesta merkitä ylös hankkimani tulppaanilajikkeet, kuvasin nyt ostamani taimet nimilappujen kera. 
Japaninakilleijat viihtyvät puolivarjossa, melko kuivassakin kasvupaikassa. Matalakasvuisena se sopii hyvin kissojemme muistokivien taakse. Parhaillaan sen kaverina kukkii kevätesikot ja myöhemmin kesällä siperianmaksaruoho (Sedum aizoon)  ja ojakellukat (Geum rivale).
Kasvihuoneelta kuljetaan omenapuiden alitse talon länsipuolelta leikkimökille. Leikkimökki kylpee ilta-auringossa. Kuusiaidan varjoon jää jätevesien suodatuskentän päälle perustettu matalajuuristen värikasvien ja yrttien penkki. Suodatuskentän ilmastointiputket olen naamioinut kirppareilta hankkimillani pajukoreilla. Vuorenkilvet kukkivat kentän jyrkässä pengereessä. Etupihalla kasvaa pitkä penkki herttavuorenkilpeä. Sen talven aikana fermentoituneita lehtiä käytämme teeaineksina ns. siperian teenä. Nyt vielä voi kerätä tummentuneita, kuivia lehtiä teepannuun tai fermentoida nuoria vihreitä lehtiä itse. Olen kirjoittanut siitä aiemmin täällä klik! hieman enempi. 
Leikkimökin takana, Wiurilan ruusun siimeksessä on rakkaiden eläinystävieni, Heimo hepan ja Helmi koirulin, muistopaikka. Eilen istutin siihen viehkeästi kukkivan särkyneensydämen ja edellisellä viikolla muutaman kurjenpolven.
Penkki jatkuu lähes kylätielle asti. Penkin alkupäässä reunuskasvina on erilaisia kuunliljoja, joiden piipot ovat juuri pistäneet esiin maasta. Vasemmalla takana näkyvä särkynytsydän on lähtenyt vauhdilla kasvuun, kuin myös oikealla oleva lehtosinilatva (Polemonium caeruleum). Ennen niitä penkissä ehtii kukkia vielä valko- ja keltanarsissit. 
Toisella puolella pihatietä tulijaa ilahduttaa pitkä tulppaanipenkki. Myöhemmin siinä kukkii päiväliljat, palavarakkaus ja kaksi pionia keskikesällä.  Matka jatkuu takapihalle, minne 
kurkistamme ensiksi kompostiarkkujen suojana olevan pystyriukuaidan ikkunasta.  Isäntä valitsi omaan ikkunaansa keltaisen miljoonakellon eli pikkupetunian tuumaten, et täytyyhän sitä miljoonia olla edes kompostilla kun taskut ovat tyhjät;)
Terijoensalavan alla kukkii edelleen punainen jouluruusu, tulppaanit ja narsissit aloittelevat juuri kukintaansa. Tämänkin varjoisan penkin reunakasviksi olen istuttanut kuunliljaa.
Penkin takaa löytyy nokkosmaani. Luit aivan oikein! Kasvatan nokkosta perennapenkissä villivihanneksena. Käytämme paljon nokkosta ruuanlaitossa ja teeaineksena. Ensimmäiset nokkosletut on jo syöty, myös salaatteihin olen nokkosta ryöpännyt. Nämä nokkoset leikkaan viikonloppuna ja kuivaan talvea varten. 
Puutarhajätekompostien välissä on pitkä penkki raparperia pohjoistuulelta suojaavan lauta-aidan suojissa. Raparperien taakse olen istuttanut tulppaaneja. Penkin etureunassa kasvaa mäkimeiramia ja ruohosipulia pienen luumupuun alla. Toisella puolella näkyy hyvin talvehtinutta laventelia. Kohopenkin reunus on tuettu harkoilla. Harkkojen päällä on paksut leveät laudat. Kuvasta näkyy, miten ne ovat vielä talven jäljiltä kohotettuna irti harkoista. Näin ne pysyvät paremmin kuivina ja kestävät kauemmin hyvinä. Kesäksi otamme tuet pois.  
Keskipäivällä kukkien varjot leikkivät lankulla. Olet ehkä kiinnittänyt aiemmissa postauksissani huomiota siihen, että tykkään näistä kasvien varjoleikeistä;)
Harmaantunut lautaseinä luo kauniin taustan punaisille tulppaaneille.
 Marjapensaat taisivat selvitä viime viikon hallayöstä ja ovat parhaillaan täydessä kukassa, kuten
 luumupuutkin.
Viime päivien kovat tuulet ovat vähentäneet pölyttäjiä. Eilinen kaunis ja tyyni ilma sai pölyttäjätkin vihdoin liikkeelle, yhtäkään en kyl onnistunut kuvaamaan!
Kierroksemme päättyi takaisin porraspieleen,
 missä muutamia sarviorvokkeja penkillä, millä ei ole tarkoitus istua.
Istumaan ei tänään kyl taida ehtiäkkään, koska vuorossa kasavilavojen kunnostusta.

Mukavaa kun teit pihakierroksen kanssani,
oikein hyvää päivän jatkoa Sinulle:))



12 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Repu lämpimästi tervetuloa blogini lukijaksi, olet sadas kirjautunut lukijani:)) haluaisin lähettää Sinulle pienen omin käsin tehdyn yllärin. jos haluat ottaa vastaan tämän yllärin, niin laita minun sähköpostiini osoitteesi.
      muutama lämmin päivä on saanut monet kukat avaamaan nuppunsa ja kesäperennat kasvavat silmissä!

      Poista
  2. Vastaukset
    1. mukavaa kun olit matkassa Päivi, ihanaa aurinkoista viikonloppua myös Sinulle:))

      Poista
  3. Näyttää jo hyvinkin alkukesältä, kun kukkivia on noin paljon ja vihreää muutenkin. Pitkä kierros ja paljon nähtävää. Muistan, miten joskus itsekin tein joka-aamuisen kierroksen pitkin pihaa tutkien, onko eilisestä tapahtunut jotain uutta.
    Meillä ei vieläkään viherrä, saatika kuki. Maasturilla koetettiin ajaa metsäautotietä kauemmaksi, vaan ei onnistunut, oli liiaksi lunta ja tie pehmeä. Kesä ootatuttaa yhä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. totta, monena keväänä vastaavaa kukintaa vasta viikkoa myöhemmin. viime kesäkin oli kovin aikainen, monet tavallisesti vasta kesäkuun lopulla kukkivat aloittivat kukintansa jo heti kesäkuun alkupuolella. sit heinäkuun alkupuolella olikin kukatonta penkeissä ennen kuin syyskukkijat aloittivat vuorollaan.
      näin keväällä pihakierros pitää todella tehdä joka päivä, muuten jää paljon kaunista näkemättä!
      aika hurjaa, tällä menolla lunta riittää viel kesäkuullekkin!
      toivotaan, et hillan- ja mustikankukinta nyt onnistuisi kun eivät pääse liian varhain kukkimaan!

      Poista
  4. Olipas mukava pihakierros :) Kaikenlaista on jo kukassa ja joka puolella niin vehreää. Minä tein nyt illalla pihakierroksen omalla pihalla samalla kun peittelin taimia harsolla yötä varten. Oli niin lempeän lämmintä, että melkein jätin harsot laittamatta, mutta sitten muistutin itseäni viime yöstä, jolloin oli lämpötila tipahtanut lähelle nollaa. Huonosti olisi käynyt pienille taimille ilman harsoja. Hyvä, että sinun marjapensaasi ja luumupuusi säästyivät hallavaurioilta. Toivottavasti kylmät yöt nyt alkaisivat väistyä. Mukavaa loppuviikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihanaa kun olit mukana Minna:)) päivä oli poikkeuksellisen lämmin, mut yöllä lämpötila laskee lähelle nollaa, et harsot kyl ihan tarpeen. itse kuskaan edelleen esikasvattamia taimiani edes takaisin, aamulla kasvariin.
      herukat ja luumupuut täydessä kukassa, kirsikkapuut pulleilla nupuilla ja omppupuissakin kukinta alkaa varmaan muutaman lämpimän päivän jälkeen. hallaöitä ei nyt todellakaan kaivata, varsinkin kun mustikkakin jo kukkii paikoin metsässä.
      hyvää viikonloppua myös Sinulle Minna!

      Poista
  5. Ihana pihakierros! Paljon on jo kauniita kukkijoita. Hyvää viikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos kaunis Tiiu, mukavaa kun viihdyit, puuhakasta ja rentouttavaa viikonloppua Sinulle Tiiu:))

      Poista
  6. Toukokuu on todella ihanaa aikaa! Niin paljon kaunista on jo teillä kukassa :)

    Minä olen laittanut vasta yhden kesäkukkaruukun, keltaisia ja mustia pienikukkaisia orvokkeja. Ruukkuistutuksissa olen minäkin viime vuosina käyttänyt myös perennoja kesäkukkien lisäksi. Tykkään, kun ne voi syksyllä kompostiin heivaamisen sijaan istuttaa pihaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. alun muutammien kylmien päivien jälkeen on ollut todella taas ihanan aurinkoista ja lämmintäkin, vaikka onkin tuullut lähes päivittäin. parhaillaan kaikki kasvaa silmissä ja pihalla riittää entistä enemmän kaikkea kaunista.
      perennat on todella kiva lisä kesäkukkaistutuksissa ja yrtit myös. juuri niin, kierrätys tässäkin asiassa kunniaan!
      tänään riitti aurinkoa ja huomiseksi luvattu myös, nauttikaamme tästä kaikesta kauneudesta!

      Poista