Viime päivien lämmin sää on houkutellut puuhailemaan pihamaalla aamusta iltaan. Tekemisestä ei ole ollut puutetta, mikäpä sen mukavampaa tälläiselle ulkoilmaihmiselle. Kasvilavojen laiton, taimien esikasvatuksen, mansikkamaan puhdistuksen ja taimien istutusten lisäksi innostuimme isännän kanssa tekemään taas pätkän risuaitaa vanhan kuusiaidan tilalle.
Kasvihuoneesta saamme jo mukavasti maisteltavaa.
Retiisit ehtivät aina ensimmäisenä lautaselle, tai paremminkin siivutettuna voileivän päälle.
Nokkossilppu käytettiin sunnuntaina lettutaikinaan.
Nokkoset ovat nyt parhaimmillaan syötäväksi. Niitä kerätään talven varaksi. Osan kuivaan, osan ryöppään kevyesti ennen pakastamista. Nokkosten lisäksi pakastimeen pääsi jo muutama litra voikukan puhdistettuja kukkia pienissä annospussissa. Pääosin ne käytetään teenä, mutta sopivat hyvin myös salaatteihin väriä tuomaan ja aromia myös.
Sunnuntaina isäntä innostui paistamaan nokkoslettuja.
Kyl kelpasi istahtaa iltapäiväkahville, kun tarjolla oli kevään herkkuja:))
Myös saksankirvelistä sai jo leikattua ensimmäisen satsin kuivumaan. Käytän kuivattua saksankirveliä paljon talven mittaan.
Retiisien lisäksi kasvihuoneesta saamme jo pian sipulia, tilliä ja salaattia pöytään. Perunan varret ovat komeita, toivottavasti muistavat tehdä myös mukulia, että saamme maistella uusia perunoita jo kesäkuun kynnyksellä.
Aloitin kurkun ja kesäkurpitsojen esikasvatuksen vasta vajaat kaksi viikkoa sitten. Terhakkaasti lähtivät kasvuun. Yöksi kannan taimet vielä sisälle, kuten basilikan taimetkin. Ruusupavut taimettuivat kehnosti, neljästä siemenestä vain yksi lähti kasvuun. Täytyy ostaa uusi pussi huomenna. Toivottavasti olisi hieman parempi itävyys! Tuoksuherneitä laitoin kaksi pussillista, niistäkin toisen pussin siemenet jäivät lähes kaikki itämättä. Tänään laitoin vielä esikasvatukseen maissia ja isoja auringonkukkia. Työ sujui, kun minulla oli pikkuapulainen naapurista, kolme vuotias pojan vesseli:))
Maaliskuussa ostamani miekkaliljan sipulit ovat lähteneet hyvin kasvuun, Yksi sipuli juroi ja juroi, viime viikolla se sit päätti alkaa kasvamaan. Pian se saa jo toiset kiinni kasvussa;)
Tänään pihallamme omenapuut puhkesivat kukkaan. Luumupuut ovat jo kukkansa varistaneet, nyt kukintaa jatkavat omenapuut ja kaksi vielä suht pientä kirsikkapuuta takapihalla..
Viime perjantaina istutin lisää vadelmia. Ennestään meillä on hieman Maurin makeaa, Ottawaa ja keltaista vadelmaa. Vadelman taimien takana rehevät vihreät lehdet kuuluvat palsternakalle. Jätän syksyllä osan palsternakoista nostamatta. Ne säilyvät hyvin maassa talven yli. Osan olemme jo syöneet, osan annan kukkia. Yritän muistaa sit syyskesällä ottaa niistä siemenet talteen seuraavan vuoden kylvöjä varten.
Vanha peruna-aura oli kätevä, kun laitoin yksin perunaa maahan. Isännällä oli omia puuhia ja sovimme, et tällä kertaa laitan pienen määrän perunaa yksin. Kesäkuun alkupuolella laitamme sit enempi taviperunaa, kun hallan vaara on ohi.
Tänä keväänä innostuin laittamaan enempi kesäkukkia myös pelkäksi silmäniloksi. Tavallisesti kasvatan vain syötäväksi kelpaavia krasseja ja kehäkukkia sekä villalankojen värjäämiseen käyttämiäni tiikerinkaunosilmiä ja keltasauramoa.
Sekoitin hiekkaan ruiskaunokin, punakosmoskukan, kruunutillin ja kesäharson siemeniä. Hiekkaan sekoitettuna niistä on helpompi saada aikaiseksi kaunis kylvös.
Perennapenkissä viikolla ostamani särkynytsydän avasi ensimmäiset kukkaterttunsa. Hieman arvelin sopiiko se yhteen punaoranssien tulpujen kanssa. Kivalta näyttää. Taaempana kukkivissa tulpuissa toistuu sama vaaleanpunainen sävy kuin särkyneensydämen kukissa.
Esikot jatkavat runsasta kukintaansa jo kolmatta viikkoa.
Porraspielessä kotkansiivet avaavat ylväinä lehtiään. Tähän osuu vain aamuaurinko, ja se näyttää olevan kotkansiipien mieleen, niin rehevinä ne kasvavat koko kesän.
Leikkimökin edustalla olevaan pienempään kasvilavaan laitoin rivit naurista, isännän herkkua, kyssäkaalia (minun herkkua) ja punajuurta (molempien herkkua). Nauriista ja kyssäkaalista teen parin viikon välein uusintakylvöjä. Mukaan harson alle pääsi myös kaksi samettikukkaa öttiäisiä karkottamaan;)
Toukotyöt on tehty naapurin viljapellolla ja suurimmaksi osaksi myös omalla kasvimaallanikin. Nyt odotetaan kunnon sadetta, jotta siemenet lähtisivät itämään. Illansuussa hieman jo lupaili, muutamia pisaroita tuli alas, mut siihen se sit jäikin.
Suodatuskentän päällä olevaan värikasvi- ja yrttimaahan en ole viel kylvöksiä tehnyt. Odottelen nyt sitä kunnon sadetta, et maa kastuisi läpeensä. Talven yli selvisi muutamia salvioita, mistä olen tosi iloinen. Salvia tykkää kalkista, pitääkin huomenna tyhjentää tuhkat takasta ja ripotella tuhkaa salvioille. Pensasaidan takaa pilkistää harmaantunut pihakeinu, sellainen vastakkain istuttava. Keinun vieressa kukkii morsiusangervo. Kuvan oikeassa laidassa, tammen siimeksessä, näkyy pieni ilta-aurinkoterassi. Istumme siinä usein juomassa iltateemme.
Taustalla näkyy viikonloppuna korkean kuusiaidan tilalle pääosin kuusen oksista ja katajan rangoista tekemäämme aitaa. Aamulla istuessamme ilta-aurinkoterassilla isäntä tuumasi "Ihan kuin olisi vapautunut vankilasta" Hän oli jo hieman kyllästynyt katselemaan pelkkää kuusiaitaa. Myös itse tykkään enempi tästä risuranka-aidasta kuin korkeasta maiseman peittävästä kuusiaidasta.
Huomenna jatkamme aidan tekemistä ja kylvöjäkin, jos vain yöllä sataisi kunnolla!
Toivon kaikille mitä parhaimpia puutarhailuja!
ps. Toivotan uudet lukijat tervetulleiksi värikkääseen joukkoomme Värjärin padan äärelle:))
Sinulla on ihailtavan paljon kasvamassa kaikkea syötävää!! Hatunnosto! Itse tässä harjoittelen sekä kasvihuoneen hyödyntämistä että uusia viljeltäviä. Samaa mieltä siitä, että on ollut loistava sää ulkona puuhailuun, mutta lämmin sade olisi todella tarpeen.
VastaaPoistaHatunnosto myös itsellesi Päivi! näin keväällä taimikasvatuksen aikaan pienessä kasvihuoneessani ei sovi edes kahvia juomaan, kun kaikki paikat on täynnä taimia. sade oli tervetullut tosiaan. olen kerännyt kaikki mahdolliset astiat täyteen sadevettä varmuuden varoiksi, kun koskaan ei tiedä saadaanko kesäkuun alussa riittävästi vettä. viime kesänä osui pitkä sateeton kausi ja tuli pulaa vedestä.
PoistaNokkoslettu ja muki sävy sävyyn, herkullisen näköinen annos!
VastaaPoistaKomeita kotkansiipisaniaisia, tykkään myös niistä.
Tuo risuista ja oksista tehty aita on kivan näköinen. Näitä teidän ideoita ja aikaansaannoksia on niin kiva seurata.
Mukavaa keskiviikkoa sadetta odotellessa!
se oli kyl ihan sattumaa Sirpa, käytän tuota aurinkokukkamukia kasvihuonemukina. kotkansiivet ovat todella upeita kasveja. olen aikoinani istuttanut niitä porraspieleen, kun siitä pakkanen vei muhkeat pionipuskat. itse asiassa tykkään näistä kotkansiivistä enempi juuri tuossa paikassa kuin pioneista.
Poistakiva kuulla, me puuhastellaan monenmoista ja niistä sitten tulee kirjoitettuakin välillä:))
sade tuli tarpeeseen ja nyt taas sataa, taitaa peräkonttikirppikselle lähtömme jäädä nyt sateen takia.
Siellä on jo kasvimaapuuhatkin hyvin käynnissä. Minä olen osan kasveista kylvänyt, mutta aika vähän mullasta vielä pilkistelee. Valkosipulit sentään ovat hyvässä kasvussa, muut syyskylvökokeilut taisivat epäonnistua. Innostusta on kuitenkin selvästi enemmän kuin aiempina vuosina, johtuisiko siitä, että tänä vuonna on kaikkea uutta kokeiltavaksi. Olen jopa petrannut harsojen käytössä! Kuinka käytät saksankirveliä? Meillä olisi sitä kaksi puskaa, mutta hirveästi ei ole tullut käytettyä. Lehtien tai siemenkotien käyttö tuoreena tai pakastettuna kiinnostaisi erityisesti, kun ei ole kuivaamismahdollisuutta. Lasten takia ei voi uunissa kuivata, kun ei voi pitää luukkua raollaan ja kuivuria meillä ei ole. Kauniit punotut kopat viimeisessä kuvassa. Mukavaa keskiviikkoa!
VastaaPoistakevät on ollut aikainen, joten olen tehnyt jo lähes kaikki kylvöt ja satoakin ollaan saatu jo mukavasti pöytään kasvihuoneesta. sakasankirveli on hyvin monikäyttöinen yrtti. parhaillaan sitä kannattaa käyttää esim. raparperiruokiin. itse laitan sitä aina muutaman varren raparperipiirakkaan. taittaa mukavasti raparperin kirpeyden. raparperi puolestaan poistaa saksankirvelin vahvan lakritsan maun. monethan eivät tykkää saksankirvelistä juuri sen voimakkaan aniksen ja lakrtsan aromin vuoksi. voisit tehdä myös saksankirvelisiirappia. saksankirveli raikastaa myös kannuveden, kauniskin kirvelin lehti on vesikannussa. pakastan itse pieneksi silputtuja siemeniä ja myös lehtiä, koska näin niiden aromi säilyy parhaiten. paljon myös kuivaan lehtiä, niitä on niin vaivatonta murentaa erilaisiin ruokiin mausteeksi. jos sinulla on paljon saksankirveliä, niin voit kayttää niiden juuria juuripersiljan tapaan myös raakana salaateissa ja salaattikastikkeissa. juuret maustavat myös keitot ja muhennokset maukkaiksi. etenkin siemenet vähentävät sokerin tarvetta mm hedelmäkeittojen ja raparperin kanssa keitettynä. nämä tulivat nyt äkkiseltään mieleeni, niistä jo huomaat miten monikäyttöinen yrtti sinulla kasvaa puutarhassasi. sen lisäksi, että se on erittäin kaunis perennapenkissä ja yrttimaalla, sitä voi käyttää hyvin monipuolisesti ruuanlaitossa ja leipomisessa. sen verran vielä kuivaamisesta, että itse kuivaan kaikki lattialämmöllä tai kesäkodissa kamarien uuninpäällä, niissä on sähkövastukset. varsinkin syyskesällä pitää jo lisääntyneen kosteuden vuoksi pitää lämpöä, niin ei mene sähköäkään turhaan, päin vastoin, lämpö tulee paremmin hyödynnetyksi!
PoistaKiitos konkreettisista vinkeistä! Raparperipiirakkaan olen silpunnutkin saksankirvelin lehtiä. Pitääpä kokeilla siirapin tekoa, sillähän voisi maustaa ainakin erilaisia jälkiruokia. Silloin kun yritin etsiä käyttövinkkejä, törmäsin useimmiten lauseeseen "saksankirveli on monipuolinen yrtti", mutta missään ei sen tarkemmin kerrottu, mihin kaikkeen ja millä lailla sitä voi käyttää.
Poista:))
PoistaVoi miten ihanaa vihreää ja vehreää! Nokkosletut ovat ihan parhaita! Ja särkynyt sydän <3 <3 <3
VastaaPoistakevät tuli aikaisin ja viime päivien sateet ovat kirjaimellisesti räjäyttäneet kasvit kasvuun! juuri niin Der Seidenspinner, nokkosletut ja särkynytsydän, luotettava kaksikko, niihin ei ikinä kyllästy!
Poista