maanantai 6. toukokuuta 2019

Kaksipiippuinen

Marraskuussa pimeys laskeutuu varhain. Jokainen rasahdus ja tuulen vihellys nurkissa sai Oman valpastumaan. Silmä kovana Oma tuijotti tuvan ovea. 
Ovi pysyi kiinni.

Oma oli yksin kotona. Vanhemmat olivat lähteneet ompeluseuroihin Simolaan. 

Harmaa talo seisoo tienvarressa. Tiellä riitti monenlaista kulkijaa. Yhdenkään maankiertäjän ei tarvinnut lähteä yön selkään matkaa jatkamaan. Se oli isän tahto. Jos isä ei ollut kotosalla, silloin kulkija sai asettautua maate saunaan. 

Omaa pelotti. Tulisiko tänä iltana yksisilmäinen kulkumies kuten viime viikolla, puujalkainen tai kädetön?

Oma kiipesi ottamaan seinältä isän haulikon, Kaksipiippuisen, ja kapusi leivinuunin päälle vällyihin.

Aamulla isä kysyy
-  Pelottiko isän Omaa?
-  Ei pelottanut, Omalla on Kaksipiippuinen!

ps. Tämän leivinuunin päälle Oma kapusi marraskuisena iltana 1960-luvun alkupuolella. Kuva otettu aurinkoisena päivänä elokuussa 2017. 

Osallistun tällä lapsuudenajan muistolla vk 19 krapu-haasteeseen. Viikon 19 annetut sanat ovat: silmä, selkä, yksin. Annettujen sanojen ei tarvitse olla perusmuodossaan. 

Krapu on sadan sanan kirjoitus, otsikko mukaan luettuna. Haasteen ylläpitäjinä toimivat Susupetal ja Cara. Heidän blogeistaan löydät myös muiden krapuhaasteeseen osallistuvien krapuilut. Uusi krapuhaaste löytyy joka viikko aina sunnuntaina SusuPetalin ja Caran blogeista. 

14 kommenttia:

 1. Vai sellainen kaksipiippuinen:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. vaikka mikään aseintoilija en olekkaan, niin tuo isän kaksipiippuinen oli kyl kaunis tuvanseinäl. aselaki muuttui, minkä mytä aseita pitää säilyttää lukollisessa kaapissa tai tehdä toimintakelvottomaksi. lanko sai Kaksipiippuisen, metsästäjä kun on...

   Poista
 2. Annetut sanat istuvat hyvin tarinaan. Kivaa kerrontaa, vaan löysikö Oma haulikon panokset ja latasiko haulikon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tällä kertaa tarina tuntuikin syntyvän helposti. panoksia Oma ei tarvinnut, pelkkä Omaa pidempi Kaksipiippuinen riitti turvan tuomaan;)

   Poista
 3. Marraskuun pimeydessä, yksin kotona, voin kuvitella kuinka jokainen risahdus säpsähdyttää. Pikku likkana olin hetken yksin kotona talvi-iltana mutta "aseena" minulla oli vain lattiaharja. Ei tarvinnut käyttää :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...ja vanhassa talossahan niitä riitti! kyl "yksipiippuinen" lattiaharjakin hätätilassa käy. hauska muisto sinulla anli itse:))

   Poista
 4. Huh, pelottavaa olla tuolla tavalla yksin, odottaen mahdollisia kulkijoita. Onneksi oli kaksipiippuinen!

  VastaaPoista
 5. Todentuntuisesti huokuu lapsen pelko tarinastasi. Kun on yksin kotona, aikuistakin voi pelottaa - jos antaa mielikuvitukselleen vallan, tai jos on lukenut jotain jännäriä. Itse olen aikuisenakin lukinnut ovet joskus, jos isäntä ei ole kotona :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kannustavasta kommentistasi riitta k, mukava kuulla tarinan toimivan.
   totta niin, itse en tykkää yhtään katsoa mitään kovin jännittävää elokuvaakaan saati lukea kihelmöivää jännäriä yksin ollessani. sama juttu, meil on myös ovet auki aina kun isäntäkin kotosalla, yksin ollessani laitan oven kyl säppiin.

   Poista
 6. Pienen tytön pelko oli ihan käsinkosketeltavaa. Hyvin kirjoitettu Krapu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos kaunis AilaKaarina kommentistasi, se ilahduttaa aina:))

   Poista
 7. Pelko välittyy hyvin krapustasi. Leivinuunin päällä vällyissä pyssyn kanssa... turvassa.
  Minua on kypsytelty "keskoskaapissa" uunin päällä lampaantaljoissa. Uunista on moneen.

  Olen helposti pelkäävä ihminen. Nykyään on hyvä, kun asumme kerrostalossa, jonka ovet suljetaan illalla. Pienet elämisen äänet muualta talosta tuovat turvaa silloin kun olen yksin kotona.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta Marjatta, uuninpankosta on ollut moneen!
   kyllä itsekin laitan oven säppiin, jos isäntä ei ole kotona.

   Poista