perjantai 27. maaliskuuta 2020

Metsäretkellä ja piipahdus vanhaan rautatietunneliin

Kevät on edennyt vauhdilla aurinkoisten päivien johdosta vaik yöt ovatkin olleet viel viileitä.
Sinivuokkoja kukkii monin paikoin metsäpolkujen varsilla.   
Kova tuulikaan ei haitannut metsäretkellä, puiden lomassa kiemurteleva polku houkutteli jatkamaan matkaa. Välillä makoilin pitkiä aikoja lämpimällä kalliokielekkeellä kytiksessä. Odottelin hiljaa kamera valmiina, josko peuroja ilmaantuisi polulle. Tuoreita papanoita oli runsaasti poluilla, peuroista ei näkynyt vilaustakaan.
Aikani kuluksi tutkin tarkemmin ympäristöä kiikarilla. Pikkulinnut olivat kaikonneet, liekö pesän rakennus puuhissaan. Jotain sentään näin, kauniita kääpiä koko lahonnut koivunrunko täynänsä.  
Metsäretki ei olisi retki ilman termarissa olevaa kahvia ja kunnon ruisvoileipiä. Sopiva paikka retkieväiden syöntiin löytyi etelärinteestä ison vanhan koivun juurelta. 
 Myös sitruunaperhonen oli havainnut paikan hyväksi. 
 Paikalla lenteli kaksi sitruunaperhosta. En vain onnistunut ottamaan niistä kuvaa yhdessä.
Evästauon jälkeen suuntasimme kulkumme kohti vanhaa rautatietunnelia. Sieltä löysimme oikean "tippukiviluolan" pienoiskoossa. Mukavaa matkailla eksoottisissa paikoissa aivan kotinurkilla, aiemmin viikolla vierailimme "mangrovemetsässä", nyt saimme ihailla tippukiviä;) 
 Jos oikein tarkasti katsoo, niin kuvassa voi nähdä kauniin neidon!
Vanhan tunnelin toinen pää on suljettu muovilla. Aikoinaa tunnelissa järjestettiin tunnelitansseja!
Vuosien saatossa muovi on jo osin repeytynyt, tanssilattia ja orkesterilava lahonneet.  
Nokkosperhoset viettävät laatuaikaa ojan pientareella turvavälistä piittaamatta. 
No, eihän tämä ihmisen maailma turvaväleineen perhosia koskekkaan!
 Muurahaiskeossa rakennustyöt jatkuvat kaikessa rauhassa.
Kuljemme hiljaa metsäpolkua takaisin joelle. Kuuntelemme puiden puhetta tuulen heilutellessa niiden latvuksia. Jokaisella puulla on omanlaisensa ääni. Korkeat hoikat haavat tuovat mieleen purjeveneiden mastojen äänet,  hakauksessa oleva kelottunut kuusi naukuu kuin kissa tuulen yltyessä. Latvukset aloittavat hurjan tanssinsa tuulen puuskan voimasta, tanssi lantuu hitaasti ja hetken päästä kuuluu vain kosken pauhu, kunnes taas tuuli yltyy... 
Jokiahteilla leskenlehdet kukkivat valtoimenaan. 
 Kohta niitä seuraa mukulaleinikit ja rentukat keltaisena kukkamerenä.
Tuetaan toinen toistamme ja
iloitaan pienistä asioista ympärillämme. 
Iloon on paljon aiheita,
ihan jokaisella meistä,
luonto tarjoaa ylenmäärin,
oma arkikin varmaan jotain.

22 kommenttia:

 1. Onpa aivan ihana retkikkohde ja todella, mangrovemetsän lisäksi teiltä löytyy tippukiviluola! Kuka enää kaukomatkoja kaipaakaan ;-)
  Ihana postaus, aurinkoista ja toiveikasta viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei kukaan, ei ainakaan hyvällä mielikuvituksella varustettu, kiitos Saila:)) posti toi tänään monta kivaa juttua, postilaatikosta löytyi kirje ja Kotipuutarhalehti ja postista hain siemenlähetyksen Hyötykasviyhdistykseltä. viikonloppuna tiedossa taas mukavia puuhia:))

   Poista
 2. Ilonan iloja :):) Upea metsäretkiä. Täälläkin on näkynyt kauniita jainnokkaita nokkosperhosia - erottuvat harmaassa kevätluonnossa ihanasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juuri niin Inna Vaara, Ilonan iloja Isolla iillä;) myös Sinulla on upeat maisemat lähelläsi, sen olen huomannut katsellessani Sinun postauksiasi lähimetsiin tekemistäsi retkistä. nokkosperhosia tuntyuu nyt olevan todella paljon, ja hyvä niin!

   Poista
 3. Kuinka upea retki ja mitä ihania kuvia .. voi että kun haluaisin mennä metsäretkelle- muttei enää saa. Kevät on aina niin ihana vuodenaika , Rakastan kevättä . Sun kuvistasi sain niin paljon energia .. Kiitos

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Nata, ehkäpä ajattelin juuri Sinua ja monta kohtalontoveriasi, jotka eivät parhaillaan pääse nauttimaan luonnon heräämisestä uuteen kasvukauteen postausta kirjoittaessani. näin haluan osaltani tuoda iloa ja hyvää mieltä kaikille:))

   Poista
 4. Hieno metsäretki! Kirjoitit niin elävästi ja maustoit tarinan upeilla kuvilla, joten saatoin aistia elävästi äänet ja tunnelmat. Teimme Ukkokullan kanssa lähimetsään retken. Olisi voinut olla siellä pidempäänkin ja tietenkin ruisleivät kahvin kera mukaan. Seuraavalle reissulle sitten.
  Valoa ja terveyttä viikonloppuusi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mukava kuulla Between, et tavoitit tunnelmat, aistit kevään heräämistä, se oli tarkoitukseni. niin moni ei tällä hetkellä pysty ulkoilemaan ja nauttimaan luonnon heräämisestä. me kuulumme niihin onnellisiin, joille se on ainakin vielä mahdollista. oli ilo olla myös Sinun ja Ukkokultasi retkellä muutama päivä sitten. ottakaa ihmeessä retkieväät mukaan seuraavalle retkellenne. ensi viikolle näköjään luvataan kylmenevää, mut ulkoiluhan on vain vaatetuskysymys;)

   Poista
 5. Ai hitsit sentään, miten keväisiä tuulahduksia. Sinivuokkoja, leskenlehtiä, perhosia! Parhaaat retkikohteet ovat usein lähellä ja melkein aina saavutettavissa. Vaikka ollaan karanteenissa, niin ulkoilukohteita löytyy.
  Minun tämän päivän ulkoilukohde oli yritys päästä pyykinkuivaustelineen luo, vaan pääsemättä jäi!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juuri niitä halusinkin postauksellani välittää aimarii:)) se on niin totta, useinkaan vaan emme osaa niitä nähdä tai arvostaa, "aidan takana vihreämpää" ajattelu useimmiten voittaa matkasuunnitelmissakin.
   vai oli aikomuksesi valloittaa hakuin ja lapioin Mount Everest!

   Poista
 6. ihania kevät tuulahduksia...tänne ikijään ja roudan tienoolle (niin tällä hetkellä tunttuu:)
  ..mutta perässä tullaan..hitaammin vaikka ei hämäläisiä ollakkaan ..,
  Ihania kuvia ,kiitos!
  Rentouttavaa viikonloppua!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja ihan varmasti tulette Liisa, vain muutaman viikon hitaammin. kotomaamme on niin pitkä, et kevään voisi kokea monta kertaa matkatessa etelästä pohjoiseen toukokuussa;)
   aamu valkeni nyt pilvisenä, ei tule niin lämmin päivä kuin eilen. tänään jatkan esikylvöjen tekemistä, se on mukavaa ja rentouttavaa puuhaa. oikein mukavaa ja valokuvauksellista viikonloppua myös Sinulle Liisa!

   Poista
 7. Metsässä liikkuminen on niin voimaannuttavaa! Ihana on tuokin metsä, jota ei ole avohakattu! Minäkin näin meidän pihassa eilen sitruunaperhosen. Tuntui, että olipa aikaisin liikkeellä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toivon sydämestäni, et tuota metsää ei koskaan avohakattaisi. se on melko jyrkällä kalliolla, metsässä on paljon kelottuneita puita niin pystyssä kuin jo kaatuneenakin. tälläisiä aarnimetsäsaarekkeita tarvittaisiin joka puolelle, niin kaikilla olisi mahdollista säilyttää kosketus todelliseen metsäluontoon, ei pelkkiin puupeltoihin.
   minustakin perhoset ovat tavattoman aikaisin liikkeellä. käyn aina välillä katsomassa Luontoliiton kevätseuranta-sivustolla, missä vaiheessa mitäkin eläimiä ja kasveja nähdään eri puolilla maata. osallistun tänä keväänä myös itse ko. seurantaan, ensimmäiset havaintoni olen jo lähettänyt. se on mukava harrastus, seurantalomakkeen voi tallettaa koneelleen ja siihen on helppo lisätä aina uusia ensihavaintoja. tämä viikonloppu on ns kevätseurantaviikonloppu, joten nyt on hyvä tilaisuus aloittaa seuranta, jos ei ole sitä viel aiemmin tehnyt.

   Poista
 8. Onneksi pääsee vielä luontoon retkelle! Vaikka lunta ei ole ollut juurikaan koko talvena, meillä silti ollaan etelästä jälessä. Eilen kun ajelimme tuolla tienpäällä, sanoin miehelle että ihan jo kyllästyttää odottaa kauan vihertävää, onhan nyt vasta maaliskuu! Lumettomasta talvesta johtuen luulisi että alkaa jo toukokuu... Meillä on nyt myrskyistä tuulta, jospa huomenna olisi tuulettomampaa ja pääsisimme luontoretkelle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juuri niin Eeviregina, samanlaisia tuntoja täälkin:)) eilen oli melko tyyntä, joten saimme haettua useamman kuorman oksia risuaitaan. tänään lähdimme heti aamusta ulos, ja hyvä niin koska nyt iltapv alkanut pilvisttymään, viimaa ja satoipa muutama hiutale luntakin. toivottavasti luontoretkenne toteutui!

   Poista
 9. Kiitos metsäretkestä, kuvat ja kerronta ilahdutti! Nautitaan keväästä turvallisesti omassa puutarhassa ja metsäretkillä :).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nautitaan vaan Päivi, ja jaetaan kauniita luontokuvia blogissakin toivoen, et niistä olisi iloa mahdollisimman monelle:))

   Poista
 10. Kiitos tästä metsäretkestä, ihan melkein luulin perässä kulkeneeni ja saappaissani kahisi metsän pohja. 🌲 🍂

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. saatoinpa melkein kuulla kuivien lehtien kahinan Molley saappaitesi alla, mukavaa kun pääsit mukaan näin virtuaalisesti;)

   Poista
 11. Kauniita metsäkuvia. Luonnossa mieli tuulettuu.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se on totta Satu, mieli tuulettuu ja luovuus saa siivet;)

   Poista