tiistai 17. maaliskuuta 2020

Maaliskuun ekat kukkijat

Sain keväällä 2015 kaksi jouluruusun jakotainta Tylsän Mörököllin blogista klik!. Jouluruusut ovat ilahduttaneet kauniilla kukinnallaan joka vuosi, mistä olen erittäin tyytyväinen. 
Aluksi epäilin, etteivät jouluruusut viihdy, mutta Tylsä Mörökölli vakuutti niiden selviävän valitsemassani kasvupaikassa takapihallamme terijoensalavan siimeksessä kompostimullalla muhevaksi tehdyssä kohopenkissä. Taas kerran kauniita jouluruusuja ihastellessani lähti lämmi  tervehdys ilmojen halki Sinulle Tylsä Mörökölli:))
Loppu viikosta saimme kevyen lumipeitteen pariksi päiväksi. Tulppaanien ja narsissien kanssa voi käydä vielä höpösti. Eilen päätin hakea lisää havuja, kun naapurin isäntä oli karsinut tuulenkaataman ja tarjolla oli runsaasti havuja.
Muutamat lumikellotkin ovat ennättäneet kukkaan. Yöksi luvattiin taas pakkasta, joten havukuorrutuksen lumikellotkin saivat niskaansa tulppaanien piippojen  tavoin. 
Kevätesikot sen sijaan saavat pärjätä omillaan kuten tähänkin saakka.
Eilen kuvasin myös ensimmäiset leskenlehdet ojanpenkalta. Iltalenkillä huomasin keltaisia kukkijoita olevan jo enemmänkin. Mustarastas pariskunta kuopsuttaa sireenipensaan alla. Pihamaan äänimaailma on jo kovin keväinen!
Istutin viime keväänä kolme makeasinikuusamaa, Anjaa  (Lonicera caerulea var. kamtschatica) vanhan perunamaan reunaan takapihalle. Nimensä mukaisesti makeasinikuusaman eli hunajamarjan marjat ovat herkullisia ja myös terveellisiä. Pensas kukkii varhain keväällä, nyt jo kukkanuput ovat selvästi näkyvissä. Onneksi kukinta ei ole kuitenkaan kovin hallanarka, kukat kestävät kirjallisuuden mukaan jopa - 8 asteen pakkasia. 
 
Olen varautunut peittämään hunajamarjat tarvittaessa, koska on luvattu kireitä yöpakkasia. 
Monella voi kasvaa puutarhassaan esim. aidanteena sinikuusamaa (Lonicera caerlea). Sen marjat eivät ole syötäviä, niitä pidetään jopa hivenen myrkyllisinä sisältämiensä saponiinien vuoksi.  
Raita oli innokkaati mukana pihakierroksella. 

 Kuten Täpläkin.
Iso fasaanikukko oli sen verran pelottava, et Täplä katsoi parhaammaksi kiivetä koivuun turvaan;)
Maisema ei ole paljoakaan muuttunut talven mittaan,
maaliskuun auringonpaiste ilahduttaa, 
kevät on tullut myös meidän pihamaalle:))

28 kommenttia:

 1. Kyllä se kevät vähitellen tulee kunkin pihamaalle sekä ihmisten että eläinten iloksi! On tämä melkoinen talvi ollut! Pelkona on, että näitä saadaan jatkossakin, mikä on tosi surullista. Nyt sitten jännitetään, miten kaikki kasvit tästä ovat selvinneet.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sitä pelkään minäkin Kivisen Vilma, et lumettomat leudot talvet saavat jakoa. viikon verran olen nyt tarkkaillut kasveja ja vielä ainakin näyttäisi ihan hyvältä. kunpa eivät nyt liian aikaisin virittyisi kasvuun, kun on luvattu lämpimiä päiviä ja yöpakkasia.

   Poista
 2. Ihana jouluruusu, minullakin on muutama mökillä mutta ei missään hyvässä hapessa. Jouduin siirtelemään niitä vähän liian usein, eivät siitä pitäneet. No katsellaan jatkoa. Kisut elää ensimmäistä kevättään joten kaikki on uutta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta, jouluruusu ei oikein tykkää kuulema siirtelystä. joka vuosi olen istuttanut myös kaupasta ostamiani jouluruusuja pihamaalle, yksikään niistä ei ole selvinnyt ulkona.
   kisut on kyl ihan innoissaan. onneksi toipuminen sujui hyvin, nyt on vapaus ulkoilla:))

   Poista
 3. Nuo jouluruusut ovat ihania. Ehkäpä ne minullakin joskus menestyvät, kokeiltava on ja joka jouluinen ruusu on istutettava maahan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. onnistuvat hyvinkin viel joku kerta Eeviregina! itse en ole saanut kasvamaan kaupasta ostamiani, vain nämä kaksi saamaani tainta ovat selvinneet vuodesta toiseen ilokseni:))

   Poista
 4. Ihanasti on nyt valoa, kaunis näkymä! Niin söpöset tytöt tarkkana kaikesta, hyvä on olla fasaanien kanssa varuillaan :-)
  Upea jouluruusu!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aamullakin oli niin kaunis ja tyyni sää, olis vaan pitänyt lähteä heti silloin lenkille, nyt pilvessä ja tuuli yltyy.
   Täplä ja Raita ovat kyl innoissaan ulkona. säntäilevät sinne tänne riemuissaan, toki hiiri- ja myyräjahtikin tuottavat tulosta! fasaanikukolla on melkoinen haaremi pihallamme, jos niiden pesintä onnistuu, niin pikkufasaanejakin riittää. saas nähdä sitten, miten kisulit niihin suhtautuu. aiempina vuosina naakat, harakat ja oravat ovat tuhonneet munat.
   Sinulla on runsaasti jouluruusuja, toivon niin olevan joskus myös omalla pihallani.

   Poista
 5. Pihasi enteilee jo hyvin vahvasti kevättä.
  Täplä ja Raita heille on kaikki uutta ja suurta seikkailua ja ihan syystäkin on hyvä väistellä tuota kukkoilevaa fasaania.
  Ihan varmaa tietoa ei minulla ole, mutta aikoinaan meidän valkoinen Hukke- kissa sai keskelle otsaansa kopauksen ja tuo pyöreä reikä oli varmasti jonkun ison ja rohkean linnun tekosia. Ehkä fasaanin tai variksen.
  Tsempit ja kisuille rapsutukset. 👍 💛

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kisulit jäivät ulos touhuamaan postinhakureissulla, tulivat hetki sitten sisään. Täplä nukkuu nyt sylissäni, joten Hän sai saman tein lähettämäsi rapsutukset, Raita saa sit myöhemmin:))
   aikamoinen kopaus ollutkin, kun aikaan sai reiän Hukke-kisun otsaan! hieman olen arvellut, miten fasaanien ja kisujen yhteiselo alkaa sujumaan pihapiirissä. toisaalta olisin kyl hyvilläni, jos fasaanit muuttaisivat muualle. kuopsuttavat kukkapenkeissä ja kasvilavoissa, siitä en kyl tykkää ollenkaan.

   Poista
 6. Vastaukset
  1. kiitos kaunis, meil on kyl ollut viime viikon jo kovin keväistä:))

   Poista
 7. Ihania kevätjuttuja olet jo löytänyt. Minäkin lähden tänään alkuun kuukaudeksi Sakon mökille koronalta suojaa. Kiva kun on ’pakko” kupsia vain mökkipihalla. Onneksi on Kevät!! Ajattele jos tämä kotikaranteeni alkaisivat loka- tai marraskuussa....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kuulostaa hyvältä:)) samaa olen itsekin jo ehtinyt ajatella, jotenkin nyt kesää kohti mennessä nää rajotukset tuntuu helpommilta kestää.

   Poista
 8. Kauniita jouluruusuja, kiva, että ovat viihtyneet! Sinulla löytyy jo monenlaista kasvua puutarhasta, myös kissakaunottaret ovat selvästi kasvaneet. Kaikkea hyvää sinun kevääseen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. lämmin talvikausi on virittänyt kasvit aikaiseen kevääseen. kisulit ovat kasvaneet todella ripeästi, vaikuttaiskohan siihen osaltaan niiden suuri herkku, possun sydämet;)
   kiitos kaunis Päivi, niin toivon myös Sinun kevääseesi:))

   Poista
 9. On kiire kevään kukkijoilla! Toivottavasti säästyvät mahdollisislta tulevilta kylmiltä.
  Todella keväältä näyttää ja kissat viihtyy.
  Meillä pihavallit kasvaa. Aamulla tehtiin lumityöt ja parhaillaan sataa uutta lunta. Huomenna sama rumba.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. vähän liiankin kiirus, parina yönä on ollut pakkasta 7-8 astetta. aikaskin kummallista, kun tammikuussa ei ollut kuin parina yönä pari astetta!
   tääl sataa vettä. teil vaan hauikset kasvaa!

   Poista
 10. Kaunista kukintaa ja aivan ihanat kisut!

  VastaaPoista
 11. With spring all nature is reborn.
  Beautiful photos to relieve our heart of so many worries because of COVID-19.
  Have a nice week and stay safe and healthy.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi Maria,many thanks.I think also like you said about spring and COVID-19.
   many thanks, same to you dear Maria:))

   Poista
 12. Ihanasti kukkivat jouluruusut. Suloiset nelijalkaiset. 😊

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin jouluruusut kuin nelijalkaisetkin ovat tällä hetkellä iso ilo meille:))

   Poista
 13. Ihan utopiaa täällä, vielä saa kolata pihan monta kertaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tasapuolisesti ei todellakaan ole kuluneena talvena saatu lunta eri puolilla laajaa kotomaatamme. siel lunta riittää moninverroin yli tarpeen ja täl kolkal varsinaista suomea satanut vain muutaman kerran, pisimmillään hento lumipeite pysynyt kolme-neljä päivää maassa. lumenkaipuuni on ollut huipussaan. aamulla postia hakiessani juur mietin, et viime keväänäkin lähdin aamuisella hiihtelemään kantohangilla, nyt en ole ollut suksilla kertaakaan vielä!
   nyt nautitaan varhaisesta keväästä ja toivotaan sydämestä, et takatalvea ei tulisi toukokuussa!

   Poista
 14. Ihanat jouluruusut! Minä niin haluaisin (vaalean)punaisen jouluruusun, mutta ei niitä täällä päin ole oikein ollut myynnissä. Tänä keväänä taas uusi etsintäkierros. Teillä onkin oikein keväistä jo; piippoja, nuppuja ja kukkiakin vaikka miten paljon. Aurinkoisia kevätpäiviä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. olen tosiaan saanut blogiystävältä nuo omat jouluruusuni, mut ainakin Kukkatalolla olen muistaakseni nähnyt myynnissä myös (tumman)vaaleanpunaisia jouluruusuja. niiden kestävyydestä tosin ei ole mitään tietoa.
   totta, sanoisinko et vähän liiankin keväistä, kun ihan varmasti tännekkin saadaan viel kunnon yöpakkasia.
   aurinkoa myös Sinun kevääseesi Minna!

   Poista