keskiviikko 25. maaliskuuta 2020

Ikkunalla vihertää

Mikäpä sen mukavampaa kuin leikata ikkunalaudalla kasvavista versoista vihreää salaatteihin ja voileivän päälle. Tammikuun lopulla laitoin ensimmäiset satsit herneitä multiin, viime viikolla ostin uuden ½kilon hernepussin, kun edellinen oli jo versotettu. Versotan säännöllisesti noin parin viikon välein aina uuden satsin siemeniä. 
Nyt kun kaupassa tulee käytyä  vielä entistäkin harvemmin, niin versotetuista siemenistä saa  pienellä vaivalla tuoretta syötävää. Maukasta suuhun pantavaa ja ah, niin piristävää myös mielelle:)) 
 Pirtsakat punajuuren varret ilahduttavat,
vielä pitää hetki malttaa ennen kuin pääsee herkuttelemaan versoilla.
 Voileipäkrassi, monelle tutumpi ehkä vihanneskrassina, on todella helppo ja nopea kasvatettava.
Samoin herneet.  Herneen versoista saa pidempään satoa kuin voileipäkrassista, sillä niihin kehittyy uusia lehtiä kun leikkaa versot aina vasta alimman lehtiparin yläpuolelta. 

Olen aloittanut maaliskuun puolessa välissä myös siemenkylvöt esikasvatusta varten.  Ensimmäisenä kylvin tomaatit, ne on jo piskuisia taimia, muut aikaiset kylvöt viel sirkkalehdellä. Eilen jatkoin kylvöjä mm. salvian, paprikan ja miinanköynnöksen siemeniä piilottelin multaan kuunnellessani radiosta maailman koronatilannetta. Monenlaisia keinoja on otettava käyttöön pandemian leviämisen hidastamiseksi, mistä olemme saaneet lukea myös lehdistä. 

Porkkanaa, retiisiä, salaattia ja varhaisperunaa laitan kasvihuoneeseen loppuviikosta kunhan saan ensiksi pestyä kasvihuoneen. Tänään on niin tuulinen päivä, että oli parasta jäädä sisähommiin, vaikka aurinko paistaakin täydeltä terältä. 
Kesäkukkien kylvöt teen vasta huhtikuun puolelle. Olen hankkinut mm. kärsämön "Summer Pastels", hunajakukan (Phacelia tanacetifolia) ja kurjenkellon (Campanula persicifolia L.) siemeniä. Rakastan hajuherneitä, niitä kasvatan joka kesä ja sen tietää myös blogiystäväni Kivipellon Saila. Hän lähetti minulle ystävänpäivänä hajuherneensiemeniä, ihka ihanan seoksen Frills & Blushes, kaunis kiitos siitä Sailalle vielä kerran:)) 

Tänä keväänä ajattelin hieman hifistellä siemenkylvöissäni hankkimalla pussilliset perliittiä ja vermikuliittia kokeiluun. Sekoitin perliittiä kylvömullan joukkoon. Wikipediassa siitä kerrottiin seuraavaa "Perliitti on vulkaanista lasia ja se valmistetaan raemaisena vulkaanisesta kivestä noin tuhannen asteen kuumuudessa, jolloin sen tilavuus kasvaa 10- 20 kertaiseksi. Sitä voidaan käyttää kasvien mullassa ilmavuuden lisäämiseen. Perliitti on inaktiivista, eli ravinteita pidättämätöntä  ja pH-arvoltaan neutraalia, sekä puhdasta taudeista, tuholaisista ja rikkakasveista. Perliitti lisää mullan huokoisuutta ja ilmavuutta, mutta sillä on huono vedenpidätyskyky". 
Vermikuliitti on lämpökäsitelttyä savimineraalia. Vermikuliitista Wikipedissa kirjoitettiin mm. seuraavaa "Paisutettua vermikuliittia käytetään yleisesti pakkausmateriaalina sekä täyteaineena maaleissa, tasotteissa ja muoveissa sekä eristemateriaalina. Lisäksi vermikuliittia voidaan käyttää imeytysaineena ja kasvualustojen maanparannusaineena. Vermikuliitti parantaa maaperän vedensitomisominaisuuksia ja rakennetta, sillä aine on erittäin imukykyistä ja voi sisältää 3-4- kertaa oman painonsa verran vettä ja ravinteita. Puhdas vermikuliitti on myrkytöntä. Joidenkin vermikuliittikaivosten mineraali on kuitenkin aikojen kuluessa kemiallisesti muuttunut, ja voi sisältää terveydelle vaarallista asbestia". 
Molemmat tuotteet pölysivät melkoisesti, joten olisin kaivannut pusseihin selkeät käyttö- ja turvallisuusohjeet. Mielestäni ainakin vermikuliittiä käsiteltäessä kannattaisi pitää hengitysuojaa. 

Peitin kylvökset vermikuliitilla. Aluksi laitoin sitä hieman liikaa, joten kaavin ylimääräiset pois kylvöksen päältä. Kuva otettu siinä vaiheessa vielä, kun vermikuliittiä oli mielestäni hieman liikaa. 

Siemenkylvöjen lisäksi vaihdoin myös kaikille orkideoilleni uuden kasvualustan.
Ahkeroinnin jälkeen maistui kuppi kahvia kunnon voileivän kera. Emme ole ostaneet leipää kaupasta enää joulukuun alun jälkeen. Ruisleipää leivon kerran viikossa, sämpylöitä vielä useammin. Salaatin lehdet korvaa voileipäkrassi ja herneenversot.
Aamupäivällä vaihdoimme kuulumisia systerin kanssa. Pohjoisessa on viel hanget korkeat nietokset ja mitä parhaimmat hiihtokelit. Olen niistä suorastaan kade, varsinkin kun tänä keväänä ei ole itse mahdollista päästä kerihangille hiihtelemään. Katoilta putoava lumi voisi helpostikkin rikkoa ikkunat, jos niitä ei suojaisi laudoilla! Oikealla viherhuoneemme ikkunasta nappaamani kuva. Pihamaalla valkoisena loistaa vain kasvihuone, mikä odottaa kevätsiivousta ennen istutuspuuhia.

Millainen on sinun ikkunanäkymäsi tällä hetkellä?

18 kommenttia:

 1. Onpahan eroa noissa kuvissa! Ihan hurjaa, että ikkunoiden suojaksi tarvitaan laudat. Toisaalta ystävän talossa Espoossa oli yhtenä talvena niin jämäkät jääpuikot, että yksi pudotessaan rikkoi ikkunan. Ne kun alkavat alaspäin hiljalleen liukuvan lumen myötä kääntyä sisäänpäin. Niin että ehkä tuo ei ihan liioiteltua olisi etelässäkään, joskus.
  Ihana muistutus tuo versotus. Tuoretta on niin kiva kipaista pihalta, paljon parempaa ja tuoreempaa se on kuin kaupan lehtivihannekset. Mutta nyt, kun pihalla ei paljon vielä kasva (paitsi pillisipulin versoja juuri ihastelin), niin ikkunalaudallahan voi kasvattaa! Vihanneskrassi on niin herkkua, nam nam. Ehkä kaapista löytyy vielä herneitä, ne voisikin kylvää, kun ovat vanhoja siemeniä kumminkin. Kasvimaalle ennättää hankkia uudet.
  Minun ikkunastani näkyy vaakatasossa lepattavat pyykit, ne kuivuvat tällä säällä todella nopsaan. Jos eivät lennä mereen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niinhän sitä sanotaan, ettei vara venettä kaada;) talossa ei ole vakituisesti väki paikalla, joten katolta tippuva lumi voisi hyvinkin päästä tekemään pahojaan. pohjoisissa on ihan tajuttomasti paikoin lunta, eikä kaikki tosiaankaan pysty olemaan sitä säännöllisesti katoilta pudottelemassa. jääpuikot on myös tosi vaarallisia, huoh ettei pahemmin käynyt ystäväsi luona.
   toissapäivänä kun nostelin havuja pois sipulikukkien päältä. niin huomasin mäkimerammienkin olevan ihan syömäkuntoisia. hyviltähän ne maistui talven jäljiltäkin, koska otaksun niiden olevan viime vuoden kasvustoa. ruohosipuliakin on varmaan parin viikon päästä jo ihan syötävissä, niin pitkiä piippoja oli näkyvillä.
   totta Saila, nyt kannattaa käyttää kaikki vihannesten vanhat siemenet versottamiseen ja rokkahernepussin loput.
   hauskanen liputus Sinulla siellä! täälkin tuullut kovasti koko päivän, ei uskallettu edes pyykkiä viedä aamulla ulos, varmasti olisvat olleet pitkin raittia!

   Poista
 2. Nam, nuo versot saavat veden kielelle. Miksi en ole itse kylvänyt?! Pitää korjata tilanne. Otit myös ihanat kuvat versoistasi. Täälläkin on tullut koko päivän ihan hurjasti. Lunta ei ole enää, mutta ikkunastakin näkee, miten puut huojuvat tuulen voimasta. Minä tein ulkona monenlaista, onneksi tuuli ei ollut niin kylmää kuin viime viikolla.
  Terveyttä teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei sitä kaikkea aina muista, kun on kaikkea muutakin niin paljon. hyvin ehdit vielkin versottaa monta kertaa ennen uutta satoa pihamaalta:))
   tääl sellaisia tuulenpuuskia, etten pistänyt nenääni ulos koko päivänä.
   kiitos Päivi, sitä toivon myös Sinulle ja perheellesi!

   Poista
 3. Kovasti keväisiä puuhia. Niin mulle ainakin tulee mieleen versoista, mullasta ja siemenpusseista.
  Noista vermiku- ja perliitistä en ole tietoa mitään, kun en ole tarvinnut. Saatan joskus toukokuulla kylvää jotain saadakseni vihreää leivälle.
  Minun ikkunanäkymäni ovat täysin lumisia, ehjät reilun metrin korkuiset hanget puoleensa, Ikkunan edestä lapion sen verran, että ulos näkee esteettä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. valoisuuden lisääntyessä on ihan pakko kaivaa siemenpussit ja mullat esille. valoa riittää jo siel pohjoisessakin versottaa vaik herneitä, niitä löytyy varmaan kaapistasi. ajatella, ensi viikonloppuna siirrytään taas jo kesäaikaankin!
   lumitöitä on siel riittänyt, mut kauniita on hanget katsella ikkunasta. meil saatu läpi talven katsella kynnettyjä peltoja, toki kauniita nekin ovat:))

   Poista
 4. Minun ikkunastani näkyy jokimaisema. Tänä keväänä ei taida tulvia tulla, talvella joen pinta on välillä noussut, välillä laskenut. Ikkunalla on myös taimia, joita olen leikkonut tuoksupelargonista ja vaahtera-auliosta. Myös mehikasvin jaoin ja istutin muutamaan ruukkuun. Hurjaa tuo lumitilanne Lapissa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. jokimaisemanne onkin kovin kaunis, sitä olen ihaillut monasti blogissasi! asumme myös lähellä jokea, mut se kulkee syvässä uomassa, kuten niin tavallista tääl varsinaisessa suomessa, savimailla kun asutaan. hyvä puoli siitä tietty on, et tulvat ei haittaa vaik vesi on toisinaan todella korkealla. jokiahteilla on myös mukavaa retkeillä. odotan jo kovin mukulaleinikkien, kiurunkannusten ja erilaisten vuokkojen kukintaa.
   pohjoisessa on ihan tajuttomasti lunta. olimme suunnitelleet taas keväistä hiihtoreissua sinne, mut nyt se jää. toivonmukaan ensi keväänä taas luontuu sekin.

   Poista
 5. Miten herkulliselta näyttää nämä versotetut ikkunakylvökset.
  Vihanneskrassi ja herneenversot ovat minunkin valikoimassani, mutta nyt ei ole mitään tulossa.Herneitä pitäisikin laittaa taas idätykseen.
  Ikkunanäkymät meillä ovat vielä aika värittömät, edes yhtään krookusta ei ole noussut tuomaan kevään sanomaa. Onneksi joitakin tulppaanin piippoja näkyy siellä sun täällä, mutta yleisilme pihalla on kuitenkin aika harmaan väritön.
  Vielä en ole ottanut edes hakoja kukkapenkkien päältä, täällä ovat yöt viime aikoina olleet melko kylmiä. Monena yönä pakkasta on ollu melkein kymmenen astetta ja päivällä ei aurinkokaan ole vielä ehtinyt paljon lämmittämään. Jos nyt päivällä paistaa aurinko se varmasti saa eloa meidän pihaan, sillä nyt ulkona on viisi astetta lämmintä. Kello on nyt 3.40 kun tätä kirjoitan, jonnekin häipyi uneni ja tässä nyt olen jonkin aikaa lueskellut blogeja ja odotellut unta takaisin. Yleensä nukun hyvin, mutta eilisen illan uutiset ilmeisesti jäivät mieleeni pyörimään ja tässä nyt odottelen untani. Tosin eihän tässä aamullakaan ole mikään kiire kun tätä kotikaranttenia näyttää riittävän.
  Nyt hyvää huomenta ja kaikesta huolimatta olkoon tuleva päivä aurinkoa täynnä ja kevättä ilmassa.♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. huomenta Molley:)) itsekin heräsin ennen viittä, käväisin vaan päästämäs kisut ulos ja kömmin takaisin pehkuihin. ihmeekseni sain viel unenpäästä kiinni. eilen vaihdettiin kuulumisia pääkaupunkiseudulla asuvien sukulaisten kanssa. se rauhoitti, heille kaikille kuuluu ihan hyvää. ainut huoli on iäkkäästä anopista, ei pääse katsomaan ja palvelutalossa ei ole valmiutta käyttää whatsapp yhteyttä, olisi paljon helpompaa sen kautta pitää yhteyttä muistisairaan anopin kanssa.
   kannattaa laittaa herneitä versoamaan, jo viikon päästä pääsette herkuttelemaan:))
   hakojen kanssa kannattaakin viel viivytellä, itse otin vain tulppaanien ja lumikellojen päältä, mm. mehikasvit, salkoruusut, sormustinkukat ja yrtit saavat olla viel huhtikuulle havujen suojissa. runkoruusutkin aion kaivaa esiin vasta ensi viikolla.
   kaunis päivä tulossa ja mikä mukavinta ei tuule. taidan jättää tänään Muistojenbulevardin väliin ja lähteä ajankohtaislähetyksen loputtua ulos katkomaan penkeistä talventörröttäjiä.

   Poista
 6. Minun ikkunalautani näyttää pölyiseltä. Ihania versoja sinulla. Vesi herahtaa kielell, kun kuvia katselee.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pölyisiltä minunkin ikkunalaudat näyttivät viel pari päivää sitten ennen kuin pesin alakerran huoneiden ikkunat sisäpuolelta ja samalla sit tietysti ikkunalaudatkin pääsivät pölykerroksestaan. sisä- ja ulkopinnat pesen vasta kun ilmat lämpiää kunnolla.
   versot maistuu ja näin ei ole niin riippuvainen kaupan salaateista, ne eivät kestä hyvinä riittävän pitkään. kaivele vaan Sinäkin siemenpusseja ja niitä versoamaan, näin saa samalla kasvatettua myös vihreää pääsiäiseksi:))

   Poista
 7. Pitäski vilkuilla siemenpusseja, josko sais kasvatettua vihreää :)
  Ikkunasta näkkyy tie, pari taloa, lumihanget ja postilaatikot :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hyvä homma, teeppä niin Maarit, vatsa ja mieli kiittää:))
   minäkin näen keittiön länteen antavasta ikkunasta omppupuiden takaa kuusiaidan, minkä takana kylätie ja postilaatikkomme. lumihankien sijaan koko talvi näkynyt kynnöspellot. jos kevät etenee näin vauhdilla, niin ei tarvitse odottaa kuukauttakaan, niin pellot jo vihertää. viikonloppuna siirretään kellonviisarit taas tunti etiäpäin, kesää kohti mennään:))

   Poista
 8. ;)Minun ikkunastani näkyy paljon lunta...kasvihuoneet kuitenkin ehjät.
  iki-jää routa kerroksiamonta päällekkäin......ootellaan lämpöisiä kevätpäiviä
  ja taistellaan uudestaan alkavaa "mitälie -tautia vastaan?
  hERKULLINEN viherpöytä!!!
  Mukavaa viikonloppua !Pysytään terveinä!
  jk.kirjauduin lukijaksi 2x blogiin:))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. lumikuorma voisikin helposti rikkoa kasvihuoneet, hyvä et ovat säilyneet ehjinä. tääl routaa ei pahemmin ole, kun ei ole ollut pakkasiakaan. heti kun ilmat lämpiää pääsee aloittamaan pihatyöt.
   toivottavasti Sinun "tautisi" ei ole uusinut. olet lämpimästi tervetullut blogini lukijaksi Liisa, blogini on melkoinen sillisalaatti kaikenlaista arkista juttua ja omin käsin tekemistä, viihdytään yhdessä ja ihmetellään maailmanmenoa:))

   Poista
 9. Haa, minähän olen unohtanut kokonaan versot! Muistelen, että kaapin perällä olisi puolikas pussi herneitä. Ja punajuuren siemeniä on myös, mutta onkohan meillä edes mitään muuta syötäväksi kelpaavaa? Pitääpä huomenna penkoa kaappeja. Leivän päälle saa sentään tuoretta salaattia ja basilikaa, sillä minulla on tapana istuttaa kaupan ruukkuyrtit ja salaatit isompaan ruukkuun tekemään satoa pidemmän aikaa. Pohjoisessa onkin ollut tänä vuonna hurjan paljon lunta. Siskosi ikkunanäkymä näyttää suunnilleen samalta kuin meillä toissa vuonna. Tänä vuonna ei ole edes tarvinnut miettiä lumien pudottelua katoilta. Meillä näkyy ikkunoista nyt jäätikköä ja päivä päivältä laajenevia pälvipaikkoja. Mukavaa loppuviikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. laajenevat pävipaikat kuulostaa hyvältä! vielä ehdit versottaa monta kertaa ennen uutta satoa puutarhasta. itsekkin yritän saada kaupasta ostettuja salaatteja ja yrttejä jatkamaan kasvuaan kukkapurkissa, mut jostain syystä melko huonolla menestyksellä. viimeksi istutin salvian, mut huonossa kasvussa on. toisinaan kyl onnistunkin, joten aina kannattaisi yrittää.

   Poista