tiistai 10. maaliskuuta 2020

Tommi Toija Omia kuvia näyttely ei jätä ketään ketään kylmäksi

Kuukauden ensimmäisenä perjantaina on aina vapaapääsy Salon Taidemuseo Veturitallin näyttelyihin. Parhaillaan taidemuseossa on esillä Tommi Toijan keramiikkaa, akvarelleja ja laaja valikoima vain kerran aiemmin nähtyjä croquis-piirustuksia.  
Paha poika - Bad boy, 2018
maalattu keramiikka, pronssi, 66 cm
Tommi Toijan (s. 1974) ehkäpä yksi tunnetuimmista aiheista, pissaava poika, ihastuttaa ja vihastuttaa. Ei mahda mitään, hymy kareilee huulilla, mieleen muistuu omat pikkuiset, nakuina pitkin pihamaata kirmaavat nassikat, jotka pissasivat minne milloinkin tarpeen tullessa;))

Helsingin Jätkänsaaren Tyynenmerenaukiolle sijoitettu, alunperin v. 2013 Örebron julkisen taiteen OpenArt-tapahtumaan tehty Bad Bad Boy, vaaleanpunainen betoniveistos, on hivenen suurempi, 8½ metriä korkea! 
 Maailman puhaltaja - Blowing up the World, 2012-2019
maalattu keramiikka, kipsi, lasi
vaihteleva koko
Paha poika -teos on tällä kertaa sijoitettu ison "kivipaaden", Maailman puhaltaja -teoksen kupeeseen. Näyttelyesitteen mukaan Toijalla on tapana rakentaa teoksesta tai teoksista installaatio luomalla teoksen ympärille tilakokemus. Tässä Tommi Toija on kyllä mestarillinen.
Mökö - Sulky, 2019
Maalattu keramiikka
Yksityiskokoelma
Mökö istuu yksikseen kivipaaden toisella puolella. Mökö ei vaikuta yksinäiseltä tai murheelliselta, ihmeissään olevalta pikkupojalta ennemminkin. Näyttelyn kuraattori Veikko Halmetoja kirjoittaa "Yksinäisyyden kuvaajana Toija on Suomen merkittävimpiä kuvataiteilijoita. Yksinäisyys on aihe, joka suodattuu usein dokumenttielokuviin tai populaarimusiikkiin. Se, että kuvataiteilija käsittelee sitä laajana läpi tuotannon ulottuvana teemana, on poikkeuksellista."
 Poika ja linnut - Boy with Birds, 2014
maalattu keramiikka, 82 cm
Joensuun taidemuseo
Usein kuulee sanottavan, että Toijan teokset ovat synkkiä, ahdistavia, ihmisen rujoutta kuvaavia. Niin varmaan usein onkin, mutta tässä näyttelyssä oli esillä paljon myös valoisia, hieman hämillään olevia, herkkiä hahmoja ihmettelemässä ympärilleen levittäytyvää maailmaa. 
Esillä oli myös lukuisia akvarelleja. Niistä surumielisen hahmon katse kohtaa katsojan tai väistää ujosti kohtaamisen...aivan kuin antaen tilaa katsojalle tarkkailla tiiviimmin, auttaen katsomaan itseään teoksen kautta... 
Olen aiemmin tutustunut Tommi Toijan teoksiin v 2006 Sysmän Suvi-Pinxissä. Jo silloin teokset tekivät vaikutuksen omaperäisyydellään. 
Kollaasin reunoilla yksityiskohtia laajasta kasvoaiheisia reliefejä sisätävästä teoksesta. 
Keskellä ylhäällä Mökö, 
keskimmäisenä EI - NO, 2008, sekatekniikka vanerille (258x200 cm)
alhaalla hahmo teoksesta Muukalaiset - Strangers, 2011-2015, maalattu keramiikka.

Youtube kanavallani videokooste Tommi Toijan teoksesta Jumalainen näytelmä, 2017. 

Voit kuunnella Tommi Toijan omakohtaisia selostuksia muutamista töistä
 Salon Taidemuseo Veturitallin sivustolla  klik!

Viimeistään tämä näyttely vakuutti minut siitä, 
että Toija kuuluu maamme merkityksellisimpiin nykytaiteilijoihin. 

12 kommenttia:

 1. Melko sekalaiset ajatukset heräsivät, toisaalta hymynkare nousi ja toisaalta surumieli ja ahdistus. Aika vaikea laji toteuttaa, mutta Toija on onnistunut luomaan melkoisen sisäisen maailman silmien eteen eri tunnetiloista. Pissaava poika on tosi hauska! Kiitos tästä taide-elämyksestä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toija kuvaa taidokkaasti erilaisia tunnetiloja, näyttelyn läpi ei varmasti pysty kulkemaan tuntematta mitään mielen ailahduksia.
   Pissaava poika on varmasti yksi Toijan rakastetuimmista aiheista:))

   Poista
 2. Vastaukset
  1. niin minustakin Repu!
   oletkin varmaan käynyt ihastelemassa livenä sitä hivenen isompaa poikaa?

   Poista
 3. Kiitos sinulle tästä esittelystä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ole ystävällinen Nila:)) välillä on kiva tehdä myös juttuja kulttuuririennoista, museokortti on ollut ahkerassa käytössä, blogissa ei paljon muita juttuja olisikaan, jos postaisin kaikista näyttelyistä, missä on tullut käytyä. seuraava must juttu tuleekin sit vasta toukokuussa Kiasmasta;)

   Poista
 4. Onpa todellakin puhuttavia teoksia! Kiitos esittelystä. Hyvää viikon jatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kaunis Tiiu:))
   kovin tekisi mieli päästä jo pihahommiin, mut pari päivää jatuneet sateet eivät näytä laantuvan. taidan tarttua virkkuukoukkuun ja viimeistellä keskeneräisen kapan ulkoilun sijaan...

   Poista
 5. Kauneus on katsojan silmässä ja taidetta on moneen makuun.
  Ehkä en kotiin piirongin päälle hankkisi näitä Toijan teoksia. Hyvähän noita oli katsella näin kaukaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niinhän sitä sanotaan aimarii;) Toijan näyttely on ollut yksi antoisimmista taidekokemuksista missä viime aikoina olen käynyt.
   mä kyl voisin hyvinkin haluta jonkin pikkuihmisen "piirongin päälle", ovat ne vaan niin hellyttävän näköisiä;)

   Poista
 6. Hahmot ovat jotenkin niin liikuttavan oloisia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta niin Kivisen Vilma, moni ilmensi hellyttävää viattomuutta ja ihmetystä...korvamatona alkoi soida nyt "maailmassa monta on ihmeellistä asiaa, se hämmästyttää, kummastuttaa pientä kulkijaa"...

   Poista