sunnuntai 26. toukokuuta 2013

Rikalanmäen muinaismarkkinoilla 26.5.2013

 
Aurinko lämmitti mukavasti hartioitani noustessani hiekkatietä ylös Rikalanmäelle. Vastaani käveli hymyileviä ja innokkaasti puhelevia ihmisiä. Kohta olinkin keskellä historian elävöittämisestä kiinnostuneita, keskiaikaisiin pukuihin pukeutuneita naisia, miehiä ja lapsia. Jos ymmärsin oikein, niin kyseessä oli Harmaasudet-ryhmä. He viettävät viikonlopun teltoissa perinteisiä keskiaikaisiatapoja noudattaen. 
Mukana oli myös koiria ja pieni ponikin.  
Rikalanmäelle oli kokoontunut kolmisen kymmentä telttakuntaa perinteisin käsityötekniikoin valmistettujen tuotteiden myyjiä.  Itseäni värjärinä kiinnosti erityisesti luonnon väreillä värjätyt langat, joita löytyi ainakin kolmesta kojusta.  Aiemmin päivällä historian elävöittäjien leirissä oli myös värjätty lupiineilla lankaa.  Mielenkiintoisinta antia muinaismarkkinoilla on yleensä työnäytökset.
Paikallisen käsityöyrittäjän Reija Rantasen viikinkiteltasta löytyi käsinkehrättyä lankaa, huovutusvillaa, lampaantaljoja ja huovutettuja tuotteita. Reijan tavoittaa säpöllä vuffvilla@gmail.com, osoitteesta käy ilmi myös se, että Reijalta on saatavissa koirankarvalankaa. Hän järjestää kysyttäessä myös kehruu- ja värjäyskursseja. Olin todella iloinen saadessani tutustua Reijaan, virittelemme ehkä jatkossa jotain yhteisiä  juttuja näille muinaismarkkinoille:))
Seppä Kahiluodon taidonnäytteitä.
Helsingin Viipurinkadulta Rikalanmäelle oli matkannut myös iki ihana Taina Ryöpyn Oranssi Uni , Tainan käsin tehdyt vaatteet pellavasta, hampusta, silkistä ja villasta olivat edukseen. 
Kauniit jouset ja nuolet kiinnittivät huomioni, ehkäpä siksi, että olen aina haaveillut opettelevani jousiammuntaa. Lapsena tuli tehtyä isoveljien avustamana useampikin jousipyssy katajanoksasta. Sillä sai kummasti itse veistetyt nuolet lentämään! Monasti on tullut mieleen, et suojelusenkeli on ollut matkassa, kun isommilta haavereilta vältyttiin. Muinaismarkkinoilla olleet kauniit jouset, nuolet ja nuoliviinit olivat Muller worksin valmistamia. Sain opastusta myös jousen käytöstä, mikä herätti uudelleen kiinnostukseni jousiammuntaa kohtaan. 
Tämä kaunis Birgitan pajan viikinkiteltta miellytti kovasti, kuten myös kauniit keramiikka esineet, joita valmistaa Pirjo Salo,  keramiikka-alan artesaani Jokioisilta.  Erityiseti pidin näistä keramiikka lampaista, varmaan helppo arvata miksi;))
Haikein mielin astelin mäkeä alas. Salon seudulla on järjestetty aiemmin kuudet muinaismarkkinat, nyt kolmannen kerran markkinapaikkana toimi Halikossa sijaitseva Rikalanmäki. Toivottavasti tämänkertaiset muinaismarkkinat eivät jääneet viimeisiksi Salon seudulla järjestettäviksi. Salon kaupunki on myymässä Rikalanmäen aluetta parhaillaan ja näin ollen myös muinaismarkkinoiden tulevaisuus on hämärän peitossa. Jos kiinnostuit keskiajan harrastusmahdollisuuksista, kannattaa käydä tutustumassa vaikka Turun alueen tarjoamiin mahdollisuuksiin. Seuraavat keskiaikaiset markkinat Varsinais-Suomen alueella pidetään Turun Vanhalla Suurtorilla 27.−30.6.2013, to‒pe klo 12‒20 ja la‒su klo 12‒18.

20 kommenttia:

 1. Mahtavan upea tapahtuma !
  Tuolla onkin ollut paljon nähtävää, mitä ei muualla olekaan.

  Siellä länsi-Suomessa on paljon enemmän kaikkea kivaa, kuin täällä meillä päin.

  Mukavaa alkavaa toukokuun viimeistä viikkoa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. todella mukavaa näissä perinnejutuissa on käydä ja kyllä niitä järjestetään mielestäni ympäri maata. ihanaa, kesälomat alkavat pian:))

   Poista
 2. Mielenkiintoista ja aina on ihana tavata nokitusten saman asian ympärillä pyöriviä. Taisitte saada nauttia myös auringsta, täällä pääkaupunkiseudulla alkoi tiputela jo puolilta päivin. Myyntiteltasi näytti kivalta (jos se on tuo ensimmäinen).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. koko viikonlopun on ollut aurinkoista, tänäin vain hiukan liian tuulista, musikanttikin peruutti soittamisen markkinoilla sen vuoksi. mukavaa oli jutella käsityöläisten kanssa ja erityisesti historian elävöittäjien! Itse olin nyt vierailijana, tuo eka teltta on Patanoidan teltta. ehkäpä joku kerta itsekkin laitan viikinkiteltan pystyyn ja työnäytöksen väräämisestä;)

   Poista
 3. Varmasti oli todella mielenkiintoista katseltavaa siellä paljon.
  Kiva, kun tuollaisia järjestetään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sanos muuta, kunhan vain kiinnostuneita riittää, niin tapahtumia järjestetään. itse asiassa meille käsityöläisille tämän tyyppiset tapahtumat ovat paraita myyntipaikkoja ja omien tuotteiden markkinointipaikkoja.

   Poista
 4. No voi harmi- nytkö nämä markkinat jo olivat! Viime vuonna olin mukana, mutta nyt ihan epähuomiossa jäivät käymättä!
  Rikalanmäki on hieno paikkanakin oman historiansa vuoksi.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. joskus voi käydä noin, harmittava juttu tosiaan.
   ps mul on ongelmia kommentoida blogissasi, siksi hiljaiseloa. mitenen ne teidän graffittivirkkuut onnistui?

   Poista
 5. Houkuttelevia kuvia ja kerrontaa. Olisipa ollut mahdollisuus osallistua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mukava kuulla et tykkäsit Kuvittelija:)) onneksi erityyppisiä perinnepäiviä vietetään ympäri Suomea tulevana kesänäkin, ehkäpä jokin on lähempänä sinuakin.

   Poista
 6. Olipa ihana tapahtuma ja kauniita tuotoksia! Olemme kerran käyneet Rikalassa yhden ryhmän mukana. Käsitöiden esittelyä oli silloinkin. Oli hieno hämärtyvä ilta ja tulitanssijat esittivät mahtavan shown.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Rikalanmäki tarjosikin varmaan upeat puittet tuliesitykselle. tämän päiväisesssä salkkarissa olikin juur juuttua Rikalanmäen myynnistä, kovasti sinne havitellaan Rituaalimuseota. kunpa se olisi voinut jatkaa tällä nykyisellä toimintamallilla!

   Poista
 7. Tuolla varmaan saisi kulumaan tunti jos toinen, niin paljon katsottavaa ja tutkittavaa näyttää olevan. Kaikki käsintehty kiinnostaa minua kovasti!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyl siel kotvanen vierähtikin, tykkään todella seurata erilaisia työnäytöksiä ja siihen kuluu mukavasti aikaa:))

   Poista
 8. Oletpa ollut hienoilla markkinoilla. Mukava seurata vanhojen käsityömenetelmien elvytystä. Keramiikkalampaat ovat minunkin mieleeni :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mukavasti ihmiset tänäkin vuonna löysivät tiensä Rikalanmäelle. oletko sinä tehnyt joskus vastaavalla "pursotustekniikalla" keramiikkaesineitä? pinta oli tosi kaunis, ihan kuin lampaan villatapulit!

   Poista
 9. Todella mielenkiintoista. Totta on, että sen aikainen tekniikka on ollut aikoinaan yhtä kehittynyttä kuin nykyinen. Jännä ajatus.

  VastaaPoista
 10. Jos innostut näihin tulemaan, niin ota yhteyttä, tavataan:

  http://www.nsaura.fi/index.php?section=11

  http://www.keskiaikamarkkinat.net/index.php?pid=Keskiaikamarkkinat

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitti vinkeistä, ihan varmasti otan Nettimartta, osuivat vain pahasti päällekkäin valjakkokilpailujen kanssa. 2.-4.8 pidetään Wiurilan kartanon tallilla valjakkojen suomenmestaruus kilpailut ja 16.- 18.8 Sannan tallilla suomenhevosten , vuononhevosten ja shetlanninponien valjakkojen Suomen mestaruus. Olen ollut muka tomitsijana heppani kotitallin eli Wiurilan kisoissa ja katsojana Sannan talli kisoissa. mut katsotaan nyt, mitä tuleman pitää ja ollaan yhteyksissä:))

   Poista