tiistai 14. toukokuuta 2013

Kevät kyntöjen aika


Pollet olivat asettautuneet pyöröpaalin ympärille syömään sulassa sovussa. Onneksi olin kerännyt pussillisen tuoretta ruohoa liinaharjalle tuliaisiksi, muuten en olisi varmaan raaskinut ottaa pollea kavereidensa luonta. 
Mukavaa oli ratsia kauniilla harjulla, liinaharjakin oli tyytyväinen reissuun ja kuullessaan hierojan tulevan viel iltapäivällä hörähti iloisesti;))
Iltapäivällä käänsin talikolla kasvimaata. Nautin Viinasillassa puutarhatöistä, koska täällä on ihanan multava maa. Toista on Varsinais-Suomen jäykän savimaan kanssa touhuaminen, ei sitä paljoa tee mieli talikolla kääntää. Illansuussa naapurin isäntä tuli kyntämään kaksi sarkaa. 
Laitumet on kunnostettu viimeksi 10 vuotta sitten eli jo oli aikakin kääntää ne. Ensi viikolla kynnös hankmotaan eli äestetään, kun maa on hivenen kuivunut. Suurin osa saroista pidetään kesän yli kesannolla ja äestetään muutamia kertoja, jotta saadaan rikkakasvit tuhottua ilman myrkyttämistä. Pienelle alalle istutan jo  hiukan värikasveja kokeilumielessä. Maanäytteetkin olisi varmaan syytä ottaa.
Aidan takana näkyvä luonnonniitty jätettiin kyntämättä. Juhannuskesällä siellä kukkii niittykukat valtoimenaan nyt kun liinaharja ei ole sitä tänä kesänä laiduntamassa.
Helmi on harmissaan kun  uimisen sijaan pitää tyytyä pikkuisessa ojassa rämpimiseen. Josko huomenna Helmikin pääsisi kunnolla uimaan, kun emäntä ei mene tallille käymään.

Tervetuloa Pömpeli Värjärin Padan lukijaksi:))

14 kommenttia:

 1. Ihailen hevosia, ne ovat uljaita...mutta, kun en ole niihin tottunut, niin pikkuisen "pelkään".

  Huominena on sitten Helmin vuoro nauttia:)
  Iloista viikoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. moni pelkää hevosia, ovathan ne isoja eläimiä. uskonpa et pelkosi haihtuisi, jos saisit tilaisuuden olla hevosten kanssa, niin kävi myös miehelleni. täällä on ollut kaunis ilma ja pikku hiljaa olemme saaneet tehtyä myös pihatöitä, vaik ranka on jäykkä tuon lautasouvin jälkeen.

   Poista
 2. Mikäs sinun on nyt alkaessa tuolla kynnetyssä maassa viljelemään :)
  On tämä ihanaa, kun luonto ihan silmissä vihertyy.

  ps. kyllä minä siinä Horsmassa paljon tuttua tunnistin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. muutamassa päivässä kaikki on alkanut vihertämään, se jos mikä saa mielen iloiseksi. tänäin ihastelin myös luonnon elinvoimaisuutta, syksyllä kaatamamme iso pihakoivu työntää lehteä aivan kuin olisi viellä pystyssä!

   Poista
 3. Komeita heppoja monta kappaletta. Sulla kasvimaa on tulossa ja pääset viljelyhommiin. Keväällä on paljon kiinnostavaa puuhaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kevät etenee nyt kohinalla, ihan silmissä kaikki kasvaa, hepatkin nauttii kun kohta riittämiin vihreää nurmea syötäväksi:))

   Poista
 4. Liinaharjasi on tosi kaunis, niin kaunis :-)
  Kyllä sinulla on puuhaa, kun kahta tilaa hoidat :-o

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. siis aivan ihana liinaharja:)) voimat vaan vähenee, joten pitää jostain heivata...

   Poista
 5. Siellähän on lehti puussa ja maa ihan vihreä! Tuota pitkää sarkaa tuijottelin pitkään ja muistelin, miten monen monen, monet kerrat olen siellä kyykkinyt, kitkenyt, harannut lanttuja, rehukaaleja, porkkanaa.
  Heppasi on onnellisen ja tyytyväisen näköinen hevosporukassa, viihtyykin varmasti. Helmillä ei ole kynnystä uimaan menossa, hän heitti jo talviturkin pois, mutta entä itse? Joko olet pulahtanut?
  Minä meinasin eilen ja läksin rantaan sillä mielin, vaan mitä turhaa, jäät siellä oli.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja sokerijuurikastakin siinä kasvoi jossain vaiheessa, ei olisi enää minusta kyykkimään sillä lailla, pikkuisen potagerini hoidossakin jo niin paljon hommaa, et menee monta päivää sen kuntoon laittamisessa. Liinaharjalla on niin hyvät oltavat isossa heppalaumassa. mitenkähän raaskin hänet ollenkaan ottaa takaisin maneesitallille seisomaan päivät postimerkkitarhassa yksikseen? vilu tuli jo pelkästä ajatuksesta, itse en ole talviturkkia heittänyt viel, enkä aio viel kastaa, Helmi sen sijaan pääsee talasrantaan uimaan kun menemme venettä tarkistaa:))

   Poista
 6. Kyllä tuollainen liinaharja on kaunis hevonen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. monelle se on juuri se oikea hevonen, mummolan liinaharja, uskin silmäterä;)

   Poista
 7. Kevät on hienoa aikaa, se houkuttaa kaikkeen mielenkiintoiseen. Se myös löytää hävinneetkin piilostaan :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niinpä tosiaan, mukavaa nähdä Sinut taas liitelemässä taivaan sinessä;)

   Poista