perjantai 10. toukokuuta 2013

Kaikkeen sitä kuvitteleekin pystyvänsä!

 
Helmikuussa kaadetut haavat olivat valmiina sirkkelin äärellä odottamassa meitä saapuessamme Kantturakorpeen sahurin apureiksi. Edellis päivän aurinkoinen ilma oli muuttunut tihkusateeksi, toisaalta ihan hyväkin niin, koska kosteus sitoo tehokkaasti puupölyä. Sahuri antoi hyvät ohjeet miten toimia ja mukavastihan homma alkoi sujumaan. Välillä tuppasi tulemaan kiirus lautojen ja pintojen kanssa sirkkelin laulaessa iloiseen tahtiin!
Sahuri pyöritti tukit yksi kerrallaan tukkipöydälle hydraulisen nostajan avulla. Tukkipöydällä tukin pyörittäjän avulla hän käänsi tukit haluttuun asentoon. Tekniikka on tässäkin asiassa kehittynyt helpottamaan sahurin työtä. Lapsena olen muutaman kerran ollut seuraamassa isäni matkassa sahausta, silloin tukin nostoon ja pyöritykseen tukkipöydällä tarvittiin niin sanottua perämiestä. Nyt sahurille riitti koiruli päällysmieheksi;)
Sahuri suuntasi tukin päälle lasersäteellä valojuovan osoittamaan sahauslinjan paikan.  
Tukkipöytä, jolla tukki syötettiin sahan terään, liikkui edestakaisin traktorista voimansa saavan hydraulimoottorin vetämänä. Ensimmäisten sahausten aikana tukki kiinnitettiin pöytään tukkikoukulla.  Tuo pieni pyörä kulki tukkia pitkin estäen sitä kellahtamasta alas pöydältä.
 
Haapatukki muuttui nopeasti laudoiksi ja lankuiksi. Tukki painettiin hydraulisesti vetävällä telalla mittalaitetta vasten. Sahattavan laudan tai parrun paksuuden sahuri määräsi valitsemalla halutun  mitan terän ja mittalaitteen välille. 
 Apureiden hommana oli nostaa valmiit laudat ja parrut tukkipöydältä traktorinlavalle sekä sahauksesta tulleet rimat rimakuormaa. Aikamoinen määrä rimoja kertyikin, lähes talven polttopuut niistä saadaan ja väripadan pesäänkin niitä riittää. Välillä sahuri joutui heittämään pudottajalla laudat ja rimat pois tukkipöydältä kun apurit kuhnivat jossain;) Tukkipöytä olisi kuulema kulkenut vieläkin nopeammin. Mitenköhän apurit sitten enää olisivatkaan pysyneet vauhdissa mukana, täytyy tunnustaa ettei mitenkään! 
Sahurin koirulikin torkkui tyytyväisenä nähdessään, et viimeisiä tukkeja jo nostetaan sahauspöydälle kahden päivän sahausurakan jälkeen. Aatteli varmaan, et isännällä on kohta hetki aikaa heitellä palloa hänen kanssaan ennen kuin lähtee viemään lautakuormaa Viinasiltaan;)
Mitenkähän se tapuli näistä kasoista syntyy?  Sahuri virnuili, et eihän siinä ole kuin parin tunnin homma. Luulenpa meiltä menevän hiukan kauemmin, selkä jumittaa jo nyt. Hyvät ohjeet saimme taas kerran, vaik vanhan sanonnan mukaan  "Jokainen taaplaa tyylillään";)

Vanhan lorun mukaan "pääskysestä ei päivääkään", näin tänään ensimmäiset pääskyset, kesä on tullut!  

20 kommenttia:

 1. Vai parin tunnin homma, ei taida ihan onnistua siinä ajassa! Komeeta lautatavaraa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. luulenpa meiltä menevän kotvasen kauemmin! illalla selkä niin jumis, et laudan nostelut ei onnistunut, nyt hieman parempi, joten urakka alkaa aamiaisen jälkeen.

   Poista
 2. Ammattilaiselta kaikki sujuu leikiten. Komean kasan saitte lautoja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sanos muuta, työ sujuu kuin leikki, kun sen osaa;) taisi tulla vävän liikaakin tarpeeseen nähden, mut haavikkoa oli pakko hieman harventaa.

   Poista
 3. Ainakin tuoretta lautaa - liekö hyvä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuoretta lautaa ei voi käyttää, vaan se pitää kuivata ensin. haapa on siitä harmillista puuta, et vetää helpolla kieroon, joten se on huolellisesti taaplattava kuivumaan. tuoreeltaan voin lautoja käyttää nyt kesällä vain aidan tekoon, muut saavat kuivua talven yli tapulissa.

   Poista
 4. Kyllä tulikin paljon lautoja teille, oli siinä kyllä aikamoinen hommakin!
  Mutta tuli vielä polttopuitakin lisäksi, se on hyvä, kun hukkaan näin ei mee yhtään!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hiukan liikaakin, mut kun tuo haavikko on melkoinen, et piti jo harventaa. hommaa piisaa viel myös taapeloinnissa ja rimojen sahaamisessa polttopuiksi. ei ole vapaa-ajan ongelmia!

   Poista
 5. Hienoja lautoja iso läjä! Nyt on millä rakentaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niinpä, toivottavasti saamme laudat kuivattua hyvin, et päästäisiin jatkamaan ensi kesänä piharakennuksen remppaa.

   Poista
 6. Olipa kiva nähdä kuvina miten tuo sahaus tapahtuu.
  Minä olin osallisena vain siihen taapelin tekoon. Silloin kun meille sahattiin appiukon metsästä kaadetuista puista lautoja ja lankkuja.

  On tuossa nyt "käsityötä" !

  Mukavaa viikonloppua niiden parissa ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tuttua hommaa sinullekkin siis, mahtoiko sinun kroppasi valittaa kuten minulla, hyvä kun ylös pääsin aamulla!

   Poista
 7. Komea lauta- ja lankkukuorma. Teillä on haapaa, meillä kuusta. Oli meinaan toissa vuonna samanlainen projekti, kun pihalta kaadettiin 100 vuotiaat kuuset. Meijän pihaan tuli kenttäsaha ja päriniää riitti kahdeksi päiväksi.

  Mitäs meinaatte tehdä noista laudoista ja lankuista? Meillä on iso lautataapeli tenniskentällä ja nyt on hyvä ottaa lankkuja tarpeeseen. Kasvihuoneeni rakennettiin omista laudoista. Eikös olekin upea tunne olla omavarainen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no kyl teilläkin sit lautaa riittää, noin vanhoista kuusista tulee lautatavaraa jo vaik kuinka paljon! kuusilauta olisi ollut minullekkin mieluisampaa, mut minkäs teet kun on toi iso haavikko, mikä pitää harventaa. haapalauta ei ole kovin kestävää, joten lattialaudaksi siitä ei todellakaan ole. tuppeensahatusta olis tarkoitus tehdä saunan eteiseen seinää, suurin osa laudoista ja parruista varmaan kuluu hepan laitumen aitaan. mukavaahan se on saada omista puista sahattua lautatavaraa, vaik helpommaltahan sen lautatarhalta olisi saanut;)

   Poista
 8. Kauhistus mikä homma, mutta teiltä se näytti käyvän leikiten. Minun eno oli samanlainen sahuri (nyt jo eläkkeellä) Se on kovaa työtä ja keväät ovat varsinkin kiireisiä.
  Nyt olet ansainnut kunnollisen äitiepäivän ja sitä sinulle toivotankin :-))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no ei ihan leikiten kun kroppa ei ole totunut moiseen! sahureilla näyttää riittävän töitä vaik muille jakaa, ei ole kuulema ollut vapaapäiviä koko keväänä.
   kiitos, tänään todella huilitaan äitienpäivän merkeissä:))

   Poista
 9. ♥ no, vauu! Jopa on hommat! :) :) Mukavaa viikonlopun jatkoa!

  VastaaPoista
 10. Hyvä sahausprojketin kuvaus. En ole tämmöistä nykyaikaista sahausta koskaan päässyt katsomaankaan.
  Se oli silloin vanhaan aikaan, kun minäkin sahalla olin töissä, vähän erilaista tuo meininki.
  Äitienpäivää juhlistaessa te nyt taaplaatte lautaa huolellisesti, että pysyy priimana vielä kun sitä rupeaa työstämään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aloitellessa taapelin tekoa mieleeni tuli, et aimarii olisi haka täs hommassa, niin monet lautatapulit olet taaplannut! toivottavasti noi meijänkin tekeleet pysyy pystyssä ensi kesään;) oli muuten aivan ihana seurata päivän mittaan, miten hiirekorvat ja ruoho kasvoi kohisten. harmikseni vain yhtään pääskyä ei ole raitillamme näkynyt, Kantturakorpeen ne ovat kuulema tulleet jo viikko sitten.

   Poista