Omin käsin tehtyä
- Vihreät kasvit värjärin padassa
- Kukat värjärin padassa Dyeing with flowers
- Kuoret, puiden puuaines ja lehdet sekä kävyt värjärin padassa
- Varvut värjärin padassa
- Sienet värjärin padassa Mushroom dyeing
- Käävät värjärin padassa
- Jäkälät värjärin padassa
- Krappijuuri ja kokenilli värjärin padassa
- Huovutusvilla värjärin padassa
- Huovutus
- Puikoilla väsättyä
- Virkkuukoukulla tehtyä
- Rautalangasta väännettyä
- Tuunatut kassit, laukut ja pussukat
- Virkaten tuunatut kassit ja laukut
- Kirjan uusi elämä
- Paju taipuu moneksi
maanantai 17. joulukuuta 2012
Rapusumu inspiroi
Lauantainen ursalaisten perinteinen retki kohdistui tänä vuonna taas kerran Helsinkiin. Kohteina tällä kertaa olivat Maya III-näyttely Elämä Kuolema Aika DIDRICHSEN taidemuseossa, Helsingin Observatorio sekä Kansallisteatterin Saiturin joulu näytelmä. Teeman mukaisesti ruokailu tapahtui Patronassa, meksikolaisessa ravintolassa. Voin suositella kaikkia kohteitamme lämpimästi.
Erityisesti itse pidin Maya III näyttelystä, siellä olisin viihtynyt pidempääkin. Onneksi isäntä heltyi hankkimaan yhteiseksi joululahjaksemme upean MAYA III Life Death Time -kirjan. Teoksen takakannesta lainaten: "Mayojen dualistisessa maailmankatsomuksessa elämä, kuolema ja aika sulautuvat toisiinsa. Käsillä oleva kirja valottaa mayojen muinaisen korkeakulttuurin monitasoisuutta taiteen, tekstien, esineistön ja myyttisten tarinoiden kautta sekä käsittelee nykyisten maya-yhteisöjen suhdetta kulttuuriperintöönsä." Kirja sisältää myös Maya III-näyttelyn näyttelyluettelon. Siis kiehtovaa iltalukemista erityisesti siksi, koska ehkäpä miljoonien ihmisten odottama päivämäärä, 21.12.2012, on jo aivan kohta! Päivämäärä on merkityksellinen siksi, että mayojen mytologian ja kalenterin mukaisesta luomispäivämäärästä 13.8.3114 eKr tulee kuluneeksi kolmetoista 400 vuoden jaksoa. Oppaamme korosti sitä, etteivät mayat ennustaneet maailmanloppua saati mitään muutakaan meidän elämässämme tapahtuvaa asiaa. Päivämäärämerkinnällä mayat asettivat omat hallitsijansa suhteeseen heidän menneisyyteensä, nykyisyyteensä ja tulevaisuutensa kanssa. Kalenterijakson vaihtuminen olisi ollut tutkijoiden mukaan maya-yhteiskunnassa suuren juhlan aihe ja varmaan on yhtä edelleenkin mayojen perillisten parissa.
Tähän asti olen tuntenut vain yhden tähtitieteilijöiden käyttämän numerokoodin, asteroidi B 612. Kaikki hyvien satuklassikkojen ystäväthän tämän taivaankappaleen tuntevat, sieltä on kotoisin Pikku Prinssi.
Nyt sain tutustua mm rapusumuun, supernova jäänteeseen Härän tähdistössä. Supernovan havaitsivat kiinalaiset 4.7.1054 eli siitä virallinen nimi SN 1054. Kuvat supernovasta olivat kauniita, erityisesti pidin näkyvän valon alueella otetusta kuvasta. Tuo kuva inspiroi minut tekemään jo pidempään valmiina olleeseen olkalaukkuun huovutuksen! Rapusumun keskustassa pyörii pulsari, neutronitähti, jota olkalaukussani edustaa kaunis vanha korvakoru. Mietin myös toisina vauhtoehtoina lintuaiheista rintaneulaa tai puista korvanappia, mutta "kristallein" koristeltu korvakoru toi mieleeni pulsarin kiertymiskiekon.
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Wunderschön!!!!!
VastaaPoistaschönen Dank
PoistaFrohe Weihnachten und alles Gute für das Jahr 2013
Ihanan pehmeä ja kaunis tuo rapusumulaukku.
VastaaPoistaOlipa mielenkiintoinen retki. Minuakin on kiinnostanut intiaanien historia. Se lähti oikeastaan siitä, kun kulttuurihistorian ryhmän kanssa käytiin Tampereella inkojen näyttelyä katsomassa. Se oli myös todella hieno vanhoine kankaineen ja upeine keramiikkoineen.
Juuri kävin tutkimassa omaa maya-horoskooppiani ja muutakin siihen liittyvää. Saitte varmaan paljon mielenkiintoista tietoa ajanlaskusta ja muusta. Kirja on hyvä, niin voi kerrata kotona, koska millään ei pysty kerralla ottamaan vastaan kaikkea.
olen itsekkin tyytyväinen siihen ja nimeen myös;))
Poistaintiaanien, kuten muidenkin alkuperäiskansojen, perinteiset käsityöt kiinnostavat minua kovasti. Mayoilla on muuten samanlainen perinne kansallisasuissaan kuin saamelaisil. He kirjailevat asuunsa tietoja itsestään, suvustaan, asuinpaikastaan eli koko identiteettinsä, näin kukaan ulkopuolinen ei voi ko asua pitää. Rahalla ei voi identiteettiä ostaa.
Olen myös lueskellut viime päivinä Mayojen historiaa. Mielenkiintoista ja s-posti ystäväni Meksikosta on kertonut kirjeissään lisää.
VastaaPoistaRapusumu on myös kiinnostava, kuten koko avaruus kaikkinensa. Nyt on ollut loistavaa tiirailla taivaalle, ehkäpä Linnunradan havaitsen ja tunnistan ja usein riittää, kun tuijottelen ikkunasta suoraan minua päin tuikkivaa tähteä. Mikä lienee, joku planeetta varmaan.
Pehmeisiin sävyihin Rapusumu sinut inspiroi.
täällä on liiaksi valoa, tähtitaivas ei näy niin loisteliaana, kauniina kylläkin kireinä pakkasöinä.
Poistaajankohtaistahan tuo mayojen historia nyt on, uuden ajanjakson alkuun enää 2 yötä. kuuntelin iltapäivällä radiosta juttua pienestä ranskalaisesta kylästä Pyreneillä, vuoren uumenissa otaksutaan olevan lentävänlautasen, joka joskus tuonut elämän tänne ja nyt sit siirtäisi sen pois maapallon ajan tultua päätökseen...saas nähdä mitä ihmiset ovat oikein keskineet, uutisia on saanut lukea arkinrakentajista jne, toivonmukaan ei kuitenkaan mitään ihmisiä vahingoittavia juttuja kukaan ole kehitellyt
Avaruuden kuviot ovat mitä parhain inspiraation lähde!
VastaaPoistanyt vasta sen itsekkin oikein hoksasin:))
Poista