tiistai 3. maaliskuuta 2020

Ihmeellinen Intia osa 5/6 Kovalam

Nähdessäni nämä kauniit kukkaleit, mieleeni muistui Kumarakomissa kanavan laidalla näkemäni nainen keräämässä kukkia pussiinsa. Ehkäpä hän teki keräämistään kukista myös kukkalein annettavaksi kotiinsa saapuvalle ystävälleen tai  asetti ne kotialttarille...
Matka Kumarakomista Kovalamiin sujui mukavasti, pysähdyimme kaksi kertaa matkalla hieman virkistäytymään. Vaikka kilometrejä on noin 170 km, niin autolla matkaan kului viisi tuntia pysähdyksineen. Tien varrella oli nauhamainen asutus. Palmujen katveesta pilkisti toinen toistaan kauniimpia taloja, toki pieniä ränsistyneitä peltikattoisia asumuksiakin näkyi. Talojen maalamisessa oli käytetty silmääni miellyttävää väripalettia, tähän trooppiseen vehreään ympäristöön sopivaa, sinistä, pinkkiä, keltaista, limen vihreää. 
Teetä olisi saanut ostaa suoraan kadulta, varmuuden varaksi päätimme kuitenkin pistäytyä pieneen ravintolaan nauttimaan paikallisesta kahvista.
Tilasin kahvin kuuman maidon kera ilman muita mausteita. Enpä ole aiemmin nähnyt näin somaa maitokauhaa, intian tiibetiläinen ystäväni opasti sen käytössä;)) 
Matkanvarrella piti pysähtyä tankkaamaan myös auto. Palvelu pelaa huoltamollakin, puolestasi tankataan ja maksun voi suorittaa suoraan käsöörille. Polttoaine oli yllättävän kallista Intian muuhun hintatasoon nähden. Diesel maksoi non 90 snt/litra.
Missä kuljimmekin, niin ihmiset halusivat tulla kuvatuiksi. Kaikki olivat hymyileviä ja hyväntuulisia. Usein he myös pyysivät saada ottaa kuvia meistä itsensä kanssa. Varsinkin kuopustamme kysyttiin usein kuviin, varmaan vaalean ihonsa ja pitkien vaaleiden hiustensa vuoksi.
Keskipäivän kuumuus voi uuvuttaa kesken työpäivän. Intiassa tehdään muuten töitä kuutena päivänä viikossa ja lomat eivät pyöri ihan samalla lailla kuin meillä. 
Hedelmä- ja vihannesliikkeitä riitti. Suurimman osan hedelmistä tunnistin, mutta 
aivan uusiakin opin mm tämän  lohikäärmehedelmän, Pitaijan,
mistä puristettiin raikas mehu lounasjuomaksi.
Intialaiset matkatoverimme tilasivat perinteisen lounaan, mikä olisi ollut minulle aivan liian tulista. Kun he olivat nostaneet tarjottimelta pienet kipot syrjään pöydälle, tarjoilija toi isolla kattilalla riisiä ja kauhoi sen lautasella olevan palmunlehden päälle. Kipoista löytyy mm topijoka curry, coconut curry,  yogurt curry, samberia, papuja, spiey yogurt, riisivanukas ja tietysti chapati leipää.
Me muut valitsimme hieman vähemmän mausteisen riisilounaan kasvisten kera. Riisi annosteltiin pitkästä putkesta suoraan lautaselle. Tarjoilijaa piti toppuutella, ettei annoksesta olisi tullut aivan mahdoton. Kasvikset uupuvat vielä lautaselta...
Ravintola oli täynnä paikallisia ihmisiä, mikä kuulema on tae siitä, että ruoka on hyvää:))
Iltapäivällä, reilun tunnin ajomatkan jälkeen viimeisestä pysähdyksestämme, saavuimme perille Kovalamiin Taj Green Cove hotelliin. Vietimme kolme seuraavaa päivää tässä ihastuttavassa hotellissa aivan Arabianmeren rannalla:)) Tarkoitus oli vain nauttia ja levätä, jokainen matkalainen omalla tavallaan, kaiken kulttuurin ja ihmisvilinän jälkeen.  
Tervetuliaisdrinkkinä tarjoiltiin kookospähkinämehua. 
Raikasta ja miellyttävän makuista, ei oikeastaan maistunut kookokselta lainkaan. Mehu saadaan raa'asta kookoksesta, missä ei ole vielä paljoakaan valkoista kookoslihaa. 
Hotelli ihastutti sijainnillaan. Se on rakennettu vehreään rinteeseen. Uima-altaalta avautuu upea näkymä aavalle Arabianmerelle. Allas on ns infinity pool, missä uidessa allas näyttäisi sulautuvan taustalla näkyvään mereen. Koska rakastan uimista, minulle on matkoilla erityisen tärkeää se, että hotelleissa on riittävän isot ja hyvät altaat uida pidempääkin matkaa. Tämä allas kyllä täytti kaikki odotukseni!
Altaan nimikin on vallan hurmaava, Jasmine Pool.
Altaassa olevissa kahdessa isossa istutusalueessa kasvoi isot jasmiinipuut!
Kukkia varisi veteen uidessani, mistä poimin niitä altaan reunoille ja tietysti myös 
hiuksiini ja uimapuvun olkainten alle!
Vietimme hotellissa kolme yötä. Aamuisin altaalla ei ollut ketään muita uimassa kanssani. Isäntä tuli tapansa mukaan hieman myöhemmin lukemaan paikallista The Hindu -lehteä tai The Times of Indiaa. Toki hänkin ui:))
Huoneemme olivat rinteessä kaksikerroksisissa bungaloveissa,  
rehevän trooppisen kasvillisuuden keskellä.
Joissain kohdin raput olivat hieman jyrkkiä, 
kulkeminen niissä oli kuitenkin helppoa ja turvallista.
En voisi kuvitella enää tämän viehättävämpää paikkaa lomailla, 
ihan paras hotelli koko reissullamme:))
Asuimme ensimmäisessä kerroksessa, siispä meillä oli viehättävä pieni takapihakin käytettävissämme. Huone oli tilava ja hyvin varusteltu.  
Tilavasta kylpyhuoneesta avautui näin kaunis näköala kapealle sisäpihalle. 
Aiemmin hotellilla on ollut myös oma hiekkaranta Arabianmeren rannalla, mutta se on pengerretty joitakin vuosi sitten sattuneiden voimakkaiden monsuunisateiden aiheuttamien tulvien jälkeen. Siksi kävimme uimassa muutaman kilometrin päässä olevalla yleisellä hiekkarannalla. Se olikin mukavaa, koska siellä oli paljon myös paikallisia uimassa. Toki heistä vain miehet uivat, naiset olivat pukeutuneina kiireestä kantapäähän, vaikka mittari näytti lähes + 40 astetta!
Samalla reissulla, kun osa porukasta kävi varaamassa ayurveda hoitoja itselleen, piipahdin paikalliseen maustepuotiin.
Ostin kurkumaa, kanelitankoja, kuivattua kokonaista inkivääriä, vaniljatankoja ja 
teetä kotiintuomisiksi.
Vanilja oli muuten Keralassa kasvatettua. Intiassa kasvatettava vanilja on erityisen kallista, koska kasvattajan on tehtävä kasvin pölytys käsityönä. Intiassa ei ole mehiläislajia, mikä pölyttäisi luonnollisesti vaniljankukat. 
Hoitolan edustalla kasvoi jakkipuu eli intianleipäpuu, minkä hedelmä on hyvin mielenkiintoisen näköinen. Se on kuulema maailman suurin puussa kasvava hedelmä. Jakkihedelmää oli tarjolla niin kastikkeissa (curry) kuin viipaleina tuoreena hedelmänä aamiaispöydässä.
Tämän kookospalmun (Cocos nucifera) kuvasin jo Kochissa. Kookospähkinää söimme monella tapaa laitettuna matkan aikana. Usein siitä oli tehty mm coconut curry, kookosöljyssä kuulotettua kaalia ja sipulia (cabbage) tai nautimme aamiaisella virkistävästä kookospähkinämehusta tai kookosmaidosta. 
Myös mangopuun (Mangifera indica) kuvasin jo Kochissa. Tämän trooppisen puun hedelmä, mango, on Intian kansallishedelmä. Tuore mangomehu maistui aamiaisella, kuten myös pieniksi pilkotut mangopalat, niitä oli tarjolla aina aamiaisella, usein myös illallispöydässä. Kotiin tultua piti ostaa muutama pullo mangosmoothieta. Aamullakin nautin pienen lasillisen aloittaessani postauksen kirjoittamista, mukaa fiilistellä hiukan näinkin:))
Kovalamissa oli sopivasti aikaa kirjoittaa myös postikortit. Olisinpa ollut mukana kuopuksemme viedessä kortit respaan postitettaviksi. Siellä ihmeteltiin sitä, miksi niissä kaikissa on eri osoite! Esikoinen yritti tyynen rauhallisesti selittää, että ne ovat postikortteja ihmisille, jotka asuvat eri puolilla maata.
Hotellin puutarha oli todella kaunis ja tuoksuja täynnä.
Jasmiinien lisäksi alueella kasvoi paljon rusotemppelipuita (Plumeria rubra), tai paremminkin pensaita. Temppelipuun kukat ovat vahamaisia, muodoltaan hievenen torvimaisia ja erittäin voimakastuoksuisia. Kukkien väri vaihtelee lajikkeesta riippuen, hotellin puutarhassa näin eniten juuri näitä valkoisia keltakeskustaisia kukkia. Aamulla kävellessäni uima-altaalle, niitä oli tippuneena kiveykselle runsain mitoin. Poimin muutamia ja laitoin päiväkirjani väliin kuivumaan. Kuivuessaan ne menettivät kauniin värinsä ja ovat nyt rusehtavia, mukava muisto näinkin.
Kulkuväyliä ja hotellin aulaa koristivat kukista tehdyt pienet vesialtaat. Kukista  tehdään myös kukkaseppeleitä eli postauksen alussa mainitsemiani kukkaleitä. Kukissa ei ole lainkaan mettä, niiden voimakas makea tuoksu ja värit houkuttelevat kutenkin pölyttäjiä. Ihmettelin hieman sitä, etten nähdyt lainkaan hyönteisiä pörräämässä kukkivissa puissa. Voisiko siihen olla syynä jokailtainen moskiittojen myrkyttäminen?
Tapasin varhain aamulla myös nuoren miehen, joka oli kerännyt korillisen kukkia. Hän kertoi tekevänsä niistä uuden kukka-astelman jo kuihtuneiden jasmiininkukkien tilalle. 
     Kuljimme useimmiten altaalta bungaloviimme pienen vesiputouksen ja sen ylittävän sillan kautta. 
Meitä ympäröi rehevä trooppinen kasvusto ja kukkivat ihmeköynnökset (Bougainvillea). Veden solina oli kauneinta musiikkia korvillemme muuten niin hiljaisessa puutarhassa!
Voisiko tämä olla aasiankriinumi?
Arabianmeren rannalla tarjoiltiin iltäpäivin perinteinen kello viiden tee. Ranta oli lyhyen kävelymatkan päässä, toki sinne pääsi myös kyydillä, jos ei halunnut kävellä. Merenrannan ja hotellialueen väliin jäi kapea laguuni, minkä rannalla kasvoi palmuja ja kolibrikukkia.
Kävelimme rannalla myös iltaisin ihailemassa kaunista auringonlaskua 
aavan Arabianmeren horisonttiin.
Rannalla oli myös muutamia riippumattoja, missä oli mukava loikoilla kookospalmujen alla ja
 nauttia merituulen lempeästä hyväilystä iholla.
Meri ja tuli, kaksi elementtiä, joiden ääniin en ikinä kyllästy.
Minulla oli muutamia sydämeen painuvia kohtaamisia hotellissa viettämiemme päivien aikana. Tämän suloisen tytön äiti pyysi minua kuvaan tyttärensä kanssa aamiaishuoneessa. Tyttö osasi muutamia sanoja englantia, muuten kommunikoimme elekielellä;) 
Hotellin aulassa tapasin kauniiseen sariin pukeutuneen intialaisen naisen. Aloitimme keskustelun aulassa olevan kirjahyllyn kirjoista. Ohikiitävässä hetkessä hän ehti kertomaan minulle elämänfilosofiansa. En ikinä unohda sitä, kuinka hän tarttui käsiini ja katsoi syvälle silmiini sanoen, "Ma'am olette hyvä ihminen". 
 Illan pimetessä sadat kalastusalusten valot tuikkivat merellä.
Viimeisenä aamuna iki ihanassa Jasmine altaassa uituani otin kaiken kertovan selfien itsestäni;))

18 kommenttia:

 1. Kiitos Ilona tästä ja aikaisemmista Intia-kuvauksista! Olen lukenut niitä moneen kertaan, mutta en ole ehtinyt laittaa yhtään kommenttia. Intia on minulle vieras maailma, mutta kaikki tämän matkakertomuksen vaiheet tekevät siitä ihanan houkuttelevan. Kuvat ovat kauniita ja matka on edennyt vaihtelevasti ja värikkäästi. Kiitos tästä värikkäästä matkasta ja vielä on yksi jakso tulossa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. huomenia pirkko kovero, mukavaa kuulla, että olet viihtynyt matkassa mukana:)) tämä oli myös minun ensimmäinen matkani Intiaan, toivon kuitenkin, ettei se jäisi viimeiseksi. Intia on valtava maa kaikilla mittapuilla mitattuna. näkemistä ja kokemista riittää, ei siihen yksi elämä riittä!

   Poista
 2. Oi, sentään! Olet ihailtavan seikkaperäisesti ja elävästi kuvannut kokemanne ja näkemänne Intian ihmeistä. Tässähän on kuin matkalla itsekin. Kiitos taas ja viimeistä osaa vielä odotan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voit vaan arvata Päivi, miten hankalaa on ollut välillä valita mistä kirjoittaisi ja mitä kuvia käyttäisi. kuvamateriaalia kertyi yli 1000 kelvollista kuvaa kun videomateriaalikin otetaan laskuihin mukaan! lisäsin muuten pienen videopätkän eilen Keralan takavesistä osaan 4/6.
   mukavaa saada matkaseuraa, jatketaan vielä siis Intian eteläisimpään kärkeen, Tamil Nadun osavaltiossa sijaitsevaan Kanyakumariin:))

   Poista
 3. Vastaukset
  1. kiitos kaunis Kruunuvuokko, kuvattavaa todella riitti:))

   Poista
 4. Voi, että, kun olikin ihana kokemus käydä siellä missä tekin olette käyneet...ihankuin olisin matkustanut taskussasi, nähnyt kaikki, mitä te näitte ja kokenut, mitä te koitte, Kiitos tähän astisesta näkymistä!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juuri niin Harakka! nautin myös matkapäiväkirjan kirjoittamisesta ja nyt näiden postausten teosta. ihana katsella kuvia ja käydä läpi kaikkea sitä mitä koin matkan varrella. et Sinä paljoa painanut taskussani, en olisi lainkaan huomannut, jos et olisi nyt tunnustanut;)

   Poista
 5. Matkakertomus tähän saakka on ollut mielenkiintoista ja innostavaa luettavaa. Miten hienosti ja seikkaperäisesti kuvaatkaan näkemäänne ja kokemaanne. Tämän postauksen hotelli on kuin paratiisi. Sielu lepää niin kuvissa kuin kuvauksissa. Maustekaupassa olisin halunnut olla mukanasi valitsemassa mausteita ja teetä kotiintuomisiksi. Onneksi on vielä yksi postaus tulossa. Odotan sitä innolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. todella mukava kuulla Between, kiitos Sinulle kauniista kommentistasi:))
   Taj Green Cove oli kovin mieleeni, ihana puutarha, siistit isot huoneet, erittäin hyvää ruokaa ja asiansa osaava henkilökunta. uima-allas kerrassaan fantastinen!
   poikamme elintarvikealaa käsitellyt tutkimusartikkeli julkaistiin kansainvälisessä lehdessä juuri, kun olimme ko hotellissa. juttelimme siitä chefin kanssa, kun hän kyseli ja oli kiinnostunut suomalaisista marjoista. sitten kävikin ilmi myös, että hän on suuri Sanna Marinin fani, seuraa päämisterimme facebookia!
   maustekaupasta tykkäsin, ja ihan varmasti myös Sinä olisit tykännyt! olisi kyl ollut hienoa päästä myös torille, missä myydään mausteita, mut tässä koronavirustilanteessa kaihdoimme monia sellaisia paikkoja, mihin olisimme varmaan muuten menneet. median mukaan Keralassa ja Intiassa ei ollut ja ei ole ilmeisesti vieläkään mitään suurempaa ongelmaa koronaviruksen vuoksi. Intia sulki rajansa nopeasti Kiinan julkaistua tiedot viruksen leviämisestä.

   Poista
 6. Olen lukenut ja kommentoinut kaikkia postauksiasi vaikka näin jälkikäteen. Meinasin myöhästyä kampaajaltakin tänään kun syvennyin näitä lukemaan. Ymmärrän hyvin heidän kiinnostuksensa tytärtänne kohtaan. Ja maustekaupassa minäkin olisin halunnut olla mukana. Kaunis oli hotellille ja varmasti oli mukavaa viettää muutama kiireetönkin päivä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ups, onneksi et sentään myöhästynyt! postauksia on tullut nyt niin monta ja ovat olleet luvattoman pitkiäkin, joten eihän niitä kukaan ehdi lukea sitä mukaan kun suollan niitä ulos. todella mukavaa Nila, kun olet kahlannut ne läpi. olen nauttinut niiden kirjoittamisesta. oikeastaan tämä on yksi matkustamisen mukava puoli, jälkikäteen tykkään viel palata päiväkirjani pariin ja kirjoitella juttuja tänne blogiinikin. niin olen tehnyt aiemminkin.
   maustekaupassa oli kyl hyvä valikoima. sielläkin oli myynnissä kuivattua kokonaista kurkumaa, ostin kuitenkin jauheena. tänään kauppareissulla sit otin lähi Prismasta kokonaista kurkumaa ja monta muuta intialaiseen ruokaan kuuluvaa herkkua. aion tehdä viikonloppuna vieraille jotain intialaisen tyyppistä kasvisruokaa.
   loma ei ole loma, jos ei edes muutamana päivänä jätä kulttuuria ja muita rientoja vähemmälle. mikään auringonpalvoja en kuitenkaan ole, kerta kaikkiaan en pysty makaamaan rannalla auringossa kuin korkeintaa 10 minuuttia!

   Poista
  2. Minulla sama juttu auringon palvoja en ole mutta pidän lämmöstä ja myöskin altaalla lekottelusta vähän aikaa. Ymmärrän hyvin matkabuumi jää vähäksi aikaa päälle, mutta ihanaa kun viitsitte tarjota muillekin matkailun tuomia ruokakokemuksia ja antia. 🤗

   Poista
 7. Paljon kaunista, niin luonnon, kuin sen antimienkin puolesta. Upeita kukkia, paljon monen sortin hedelmiä. Hurmaavan oloinen bungalov ja trooppinen ympäristö, siis rutosti silmänruokaa myös kaiken sen keittiöpuolen kattauksen päälle.
  Yllätys, näin Taivalkosken kaupassa noita lohikäärmehedelmiä, hipelinkin jo ostaakseni, mutta jätin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. vihanneksia ja hedelmiä riittää, satoa saadaan 2-3 kertaa vuodessa! Taj Green cove oli uskomattoman upea hotelli, oli mukava päästä liikkumaan isolla alueella ja mikä parasta myös Arabianmeren rannalla.
   eilen kauppareissulla tutkin myös tarkemmin Prisman hedelmä- ja vihannespuolen tarjontaa. ostin mangoja ja kurkuman paloja. jätin myös lohikäärmehedelmät ostamatta, kilohinta lähes 25 euroa. ei se niin ihmeellisen ihana juoma ollut, et olisin tääl valmis maksamaan moisen hinnan!

   Poista
 8. Oi joi miten ihmeelistä ja kaunista.Hurmaava luonto.Nauti olostasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nautin todella matkastamme RaijaAnnikki, kotiuduimme jo viikko sitten sunnuntaina. teen vain näitä matkakertomuspostauksiani verkkaisesti viel kaikkea näkemääni ja kokemaani rauhassa fiilistellen;)

   Poista