sunnuntai 21. huhtikuuta 2019

Terveiset Vaarankylästä

Tervehdys juuriltani Vaarankylän maisemista!
Kaunis vaaramaisema avautuu Pikku-Syötteen hiihtokeskuksen terassilta. Vasemmalla näkyy Iso-Syötteen laskettelurinteitä. Äitini lapsuudenkoti, pieni jo purettu tölli, sijaitsi Pikku-Syötteen kupeella.  
Meille sattui mitä mainioimmat hiihtokelit. Päivät olivat lämpimiä ja aurinkoisia, yöllä oli pakkasta niin, että saimme hiihdellä kerihangilla. Heti aamusta oli lähdettävä liikkeelle, hankikanto kesti kunnolla vain  noin kymmeneen asti. Pärjänjoki oli jo osin vapautunut jäistä. Täältä Metsähallituksen Syötteen kanallispuiston talvireitit sivulta klik! näet missä maastoissa vietimme pääsiäislomaa.
Hiihtelimme hankia pitkin poikin soita, kapeita kankaita ja pieniä erämaa järviä. 
Välillä piti pysähtyä kuvaamaan erämaaluonnon kauneutta,  
 tammukkapuro virtaa vapaana, 
 tikat ovat ahkeroineet kelopuuhun pesäkoloja,
 harmaat ränsistyneet ladot muistuttavat menneistä ajoista. 
Kapeat sarat ovat pajuttuneet, väki on muuttanut muille maille. 

Juurilleen on välillä hyvä palata. Kuopuksemme syntyi vasta äitini kuoleman jälkeen. Paljon tarinoita hän on saanut kuulla Alma-mummostaan. Kuten tästä mummon tammukkapurosta, Myllypurosta, mitä hän on juuri ylittämässä.  
Tällä kertaa emme syöneet tammukoita, vaan kylän miehen pyytämää haukea. Lanko perkasi, fileoi ja paistoi voissa, ah mitä herkkua!
Läheisellä huskytarhalla oli riemukas vastaanotto. Kolme koiravaljakkoa oli jo valmiiksi valjastettu reen eteen. Itse en rekeen istahtanut, sen sijaan tytär tätinsä kanssa lähtivät matkaan. Keli oli lennokas, joten valjakkoon oli valjastettu vain neljä vetokoiraa. Ulvonta ja haukunta loppui heti valjakkojen lähdettyä. Oli mukavaa tutustua koiratarhan toimintaan ja varmaan vielä joku kerta itse pystyn myös istumaan rekeenkin;)
Täältä löydät paikallisen huskytarhan esittelyn ja tietoa koiravaljakkoajeluista klik! 
Kauppareissut hoituu Taivalkoskella. Sieltä löytyy Suomen vanhin edelleen toiminnassa oleva kyläkauppa Jalavan kauppa klik! Ohittamaton paikka, menneen ajan nostalgiaa ja tietysti myös pitäjän kuuluisimman kirjailijan Kalle Päätalon esittely.
Nautinnollista oli hankia hiihdellä hyvässä porukassa:))
Särkijärven takaa näkyy Iso-Syötteen laskettelurinteitä.

Nyt taas pihahommat kutsuvat. 

Hyvää Pääsiäistä Sinulle!

14 kommenttia:

  1. Onpa komeita maisemia, jollaisia vain pohjoisesta tai idästä löytyy. Tuollaista valtavaa erämaata ympärillä, vaaroja ja havumetsiä! Siinä jotenkin henki salpautuu, noiden näkymien edessä. On upeaa, että suuressa maassamme on tuollaisia paikkoja, joissa voi tuntea olevansa ihan eksoottisessa ympäristössä, ei tarvitse lähteä ulkomaille.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. totta Saila, kotomaastamme löytyy paljon mielenkiintoisia retkikohteita! minulle kolme tärkeää, merkityksellistä maisemaa ovat tyystin erilaisia; äitini lapsuuden vaaramaisemat, oman lapsuudenkotini itä-hämäläinen kivisten pienten peltotilkkujen maisema ja oman kotini kumpuilevat avarat peltoaukeamat. kaikissa niissä viihdyn ja tunnen olevani kotona.

      Poista
  2. Voi miten kaunista siellä on! Ihana on tuollaisissa maisemissa ulkoilla ja nauttia elosta:) Leppoisaa pääsiäisen jatkoa💗

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos Päde, Pääsiäispäivä kului mieluisissa puuhissa. myös Vaarankylä on aikojen kuluessa muuttunut nimeä myöden (nykyisinhän se on Syötekylä), mutta kyl sieltä vielä rauhaa ja hiljaisutta löytää sitä halutessaan:))

      Poista
  3. Eilen kesää televisiosta elokuvassa Havukka-ahon ajattelija ja tänään kuvia itäkairan talvimaisemista.
    Kiitos tästä, onneksi näitä maisemia löytyy ja niitä voi vielä samoilla kesällä patikoiden ja talvella hiihtäen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olipa sattumaa Molley, Havukka-ahon ajattelija on kuvattu Kainuussa. Sotkamon tienristeyksen ohi ajoimme. vaikka Veikko Huovisen hautakivessä lukeekin "...maisema jää", niin se ei valitettavasti pidä ihan paikkaansa.
      Kauniita vaaramaisemia ja laajoja erämaita, nykyisin myös laajoja avohakkuita, mitkä talvimaisemassa eivät tosin näytä raiskioilta kuten kesällä.
      Iso-Syöte on Suomen eteläisin tunturi, maantieteellisenä alueena Pohjois-Pohjanmaata, mist on muutama poronkusema viel Itäkairaan, missä en ole viel koskaan käynyt. sen sijaan olen patikoinut Saana tunturin maastoissa nuorena.

      Poista
  4. Ihana on hiihdellä lapsuuden maisemissa. Kauniita kuvia!
    Hyvää pääsiäisen jatkoa!<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos Sirpa, taisin kirjoittaa hieman epäselvästi, kyseessä siis äitini lapsuuden maisemat, oma lapsuudenkotini sijaitsee itä-hämeessä.

      Poista
  5. Ihanan loman vietitte muistojen maisemissa .Ja kala on hyvää voissa paistettuna kuten sanoit. Hysky ajelu olisi minulle varmasti aivan liian jännää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. totta, ihan joka talvi meillä ei ole mahdollisuutta mennä kevät hangille hiihtelemään, onneksi nyt taas oli:)) moni karsastaa haukea, mut oikeasti se on todella hyvää taiten fileoituna ja voissa paistettuna. siitä saa myös maukkaita kalapullia!
      koirat ovat rauhallisia, vaik into piukassa lähtöä odottavatkin ja silloin haukunta on todella kovaa. tuolla huskytarhalla on selvästi panostettu myös turvallisuuteen, ainakin sen puolesta uskaltaisi osallistua ja jopa itse asettua ohjaamaan koiravaljakkoa.

      Poista
  6. Oli varmaankin tosi kivaa ja mieltä sykähdyttävää hiihdellä siellä lapsuutesi maisemissa.
    Mun lapsuuteni maisemat ovat tässä 15km päässä, eli näen ne aika useesti.
    Mutta sinä et varmaankaan ihan joka päivä.
    Hienoja hetkiä teillä siellä olikin!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. hei Harakka olin kirjoittanut hieman epäselvästi, kyseessä siis äitini lapsuuden maisemat, oma lapsuudenkotini sijaitsee itä-hämeessä. toki en näe joka päivä itä-hämäläisiä lapuudenmaisemiakaan, omaan kotiini niistä on lähes 300 km!
      reissu oli todella mukava:))

      Poista
  7. Onpas ihan hirmu tuttuja paikkoja!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eikös vaan olekin aimarii, oli kovin mieluista päästä hiihtelemään samoja latuja, siis hankia;))

      Poista