maanantai 8. huhtikuuta 2019

Naakkainvaasio

Rapina katolla havahduttaa torkkujan.  Hiljainen kukerrus savupiipun päältä ei tiedä hyvää.
Pesänrakennus puuhissako siellä ollaan?
Ei hitsi, piippu ei ole mikään lintuhotelli!

Postinhakureissulla paukuttelen kattilankansia. Turha vaiva.
Naakkapariskunta istuu kaikessa rauhassa siipi siipeä vasten piipun reunalla.
Vai yritätte väkisin asettautua meidän kahden vanhan variksen reviirille?
Siinäs sit hoidatte parisuhdettanne. Ei kai meillä pitäisi olla mitään sitä vastaan.

Tai sittenkin on.
Teitä on aivan liikaa. Taivas mustanaan tulette lupaa kysymättä.

Itku pääsee vähemmästäkin. Satapäisenä parvena laskeudutte kotikuustemme latvuksiin.
Tuntien korvia särkevä raakkuna rikkoo illan rauhan.

Liika on liikaa, vaik Luojan luomia olettekin.
Yksin tein syntyi päätös laittaa naakkaverkot piippujen suojaksi.


Osallistun tällä ajankohtaisella naakkatarinalla vk 15 krapu-haasteeseen. Haasten ylläpitäjinä toimivat yhdessä Susupetal ja Cara. Sieltä löydät myös muiden krapuhaasteeseen osallistuvien krapuilut. Jos innostut osallistumaan, niin ohessa osallistumisohje:
Krapu on sadan sanan kirjoitus, otsikko mukaan luettuna.
Uuden krapuhaasteen löytää joka viikko joko SusuPetalin tai Caran blogista.
Viikon 15 krapuhaasteen annetut sanat ovat: hotelli, yksin, itku.  Annettujen sanojen ei tarvitse olla perusmuodossa, taivuttele siis vapaasti 

33 kommenttia:

  1. Voi hurja - naakkaparvi! Ikinä missään en ole noihin lintuihin törmännyt, muita metelöiviä sen sijaan piisaa nytkin - mm. fasaani aamusella!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ole tyytyväinen siitä riitta k! naakat olivat pitkään rauhoitettuja (aina syksyyn 2018 asti) ja siksi niiden kanta on kasvanut moninkertaisesti. ne ovat ilmaston lämpenemisen vuoksi levinneet myös yhä pohjoisemmaksi. kun naapuriin tuli mansikka- ja herneviljelmät, niin aiemmin kaupungissa ja kaatopaikoilla olleet naakkaparvet muuttivat tänne. pahimmillaan niitä on tuhansia ja niistä on todellista haittaa niin maanviljelylle kuin meille asukkaillekkin.
      fasaanitkin ovat äänekkäitä ja valitettavasti me saamme myös niiden takia varhaiset aamuherätykset! parhaillaan yksi pullea fasaaniuros pitää kolmen naaraan haaremia pihallamme. pahimmillaan fasaaneja on toista kymmentä. niistä saamme kiittää puolestaan Åminnen kartanonherraa, eivät huolehti riittävän tarkasti kasvattamistaan fasaaneista, vaan niitä pääsee fasaanitarhalta karkuun luontoon. fasaanitkin aiheuttavat kasvimailla melkoista tuhoa mylläämällä multaa ja tallomalla hentoja taimia.

      Poista
  2. Hankala tilanne, nehän voisivat tukkia piipun.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. aivan oikein Cara! naakat pystyvät rakentamaan jo muutamassa tunnissa hormin tukkivan pesän. moni huomaan pesän vasta sitten, kun piippu ei vedä ja savut tupruaa sisälle.

      Poista
  3. Kukerrusta ja kuherrusta ☺ ja tulevalle pesueelle koti, mutta muualle, kiitos. Naakkaverkon laittaisin varmasti itsekin.

    VastaaPoista
  4. Vastaukset
    1. ja aika vahvan verkon ja toikasti kiinnitetyn saakin laittaa, ettei naakat sitä revi ja kisko irti. niinkin on nimittäin käynyt.

      Poista
  5. Varmaan kamala meteli, jos tuollaista lintuhotellia alkaisi ylläpitää eli ei! Onneksi on verkot!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. meteli on ihan tolkut ja kuuluu sisälle asti, tosi häiritsevää, vitsit on monasti vähissä! parissa vuodessa rauhallinen asuinseutumme on muuttunut äänekkääksi, elävien lintujen lisäksi jatkuvaa melua aiheuttaa puutarhayrittäjän aamusta myöhään yöhön soittamat pelotusääninauhat. aivan kuin asuisimme keskellä vilkainta kaupunkia, jarrujen kirskuntaa ja jos jonkinlaista pauketta riittää ja tietysti ne naakkojen kirkuvat hätähuudot!

      Poista
  6. Naakkaverkot ovat hyvin toimiva keksintö. Tukalassa tilanteessa olisitte muuten.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. toivottavasti ne estävät pesäpuuhat hormeihin, mut millä estää naakkojen yöpymiset pihakuusissa!? talven yli iso parvi asusteli onneksi tuossa hivenen kauempana vanhan aseman puistikossa. siinäkin on uusi asuinalue ihan vieressä, varmaan monia häiritsi joka iltaiset naakkojen kokoontumiset yöpuulle. rääkynää riittää...

      Poista
  7. Ai että kirjoitat luonnikkaasti tilanteesta. Tuommoista naakkojen kujertelu piipun päässä just on. Muistan itekkin, miten katselin kerran niiden tutustumista rakennusprojektiinsa. Pois ne piti häätää.
    Jos eivät olisi herättäneet sinua torkuilta, niin kohta olis piippu ollut tukossa ja palokunta pitänyt hälyyttää purkamaan sitä. Naakat on taitavia rakentajia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos aimarii, minulle on helpointa kirjoittaa juuri näistä omakohtaisista elämän pienistä sattumuksista. nytkin mietin ensin tuottaa jotain pelkästään mielikuvituksen voimalla, mut se ei vain tahdo luistaa.
      teil olikin aiemmassa kodissa monta naakkojen himoitsemaa korkeaa piippua. onneksi sait häädettyä naakat ennen niiden pesän valmistumista, säästyitte isolta harmilta!

      Poista
  8. Naakat nuo entisajan kirkontornien asukit ovat kyllä vallanneet uusia alueita ja levinneet laajalti.
    Mutta krapu on tosi hyvä ja hyvin kirjoitettu.
    Kun Karjalohjan kivikirkko vuonna 1970 syyskuussa ukkosen salaman sytyttämänä paloin ja vain kiviseinät jäivät jäljelle joutuivat naakat muuttamaan ja ne kauhuissaan kaakattaen kaartelivat pitäjän peltojen yllä. Ja en tiedä onko tarina totta mutta kerrottiin niiden lentäneen kohti Turkua. Ehkä jokunen jäi jo teidän pitäjään ja nyt niiden jälkeläiset siellä asustelevat?

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. no niinhän siinä on saattanut käydä Molley, et Karjalohjalta ovat tänne muuttaneet aikoinaan;) minusta naakat saisivat edelleen asustaa kirkontorneissa ja käydä siellä P.Mustapään runon tavoin omat reviiritaistelunsa.

      Poista
  9. Voisi olla vähän pelottavakin tuollainen parvi. Itse olen nähnyt vain muutamia yksilöitä kerrallaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. totta Suttastiina, taivaan mustaava tuhatpäinen naakkaparvi tuo väistämättä mieleen
      Alfred Hitchcockin Linnut trillerin, minua ne ainakin peloittavat.
      voi olla että myös sinun kotikulmillesi naakat ilmaantuvat joskus, niiden levinneisyysalue kasvaa vuosi vuodelta myös enempi kohti sisämaata.

      Poista
  10. Mukavaa kerrontaa! Naakkaparvet ovat aika pelottavia, onneksi meille niitä ei vielä ole pesiytynyt ja toivon, että naakkaverkot piipussa auttavat, ettei hormi saa pesää tukoksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. niin minäkin toivon Saila, aamulla taas heräsin niiden asteluun katonharjalla ja fasaaniuros varmisti et viimeisetkin unenrippeet karisi silmistä jo ennen kuutta!
      kuten jo Suttastiinalle vastasin, minuakin pelottaa nuo valtavan tiheät parvet. kylhän varislinnut on aika ärhäköitä puolustaessaan poikasiaan, voivat silloin hyökätä jopa ihmisen kimppuun.

      Poista
  11. Meillä yhtenä kesänä valtava naakkaparvi alkoi yöpymään tyhjällä naapuritontilla. Kävin iltasella taputtelemassa käsiäni voimakkaasti yhteen ja lähtivät pois. Muutaman kerran jälkeen eivät enää palanneet - paitsi ihan viime aikoina. Nuo piippuverkot ovat käyneet minunkin mielessäni...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mukavaa kun tulit kommentoimaan blogiini Blue Tit:)) kyl tosiaan kannattaa verkot laittaa piippuihin ja tietty myös muihinkin aukkoihin, missä naakat voisivat pesiä. näihin naakkoihin ei pelkkä käsientaputtelu tehoa, täytyy oikein kovasti paukutella. jos omistaisi pyssyn, niin se olisi kuulema paraskeino säikyttää naakat tiehensä. siksi saammekin koko kesän kuunnella tuolla pelloilla olevista kovaäänisistä pyssynpauketta. ei auta muu kuin yrittää tavalla jos toisellakin pihalla ollessaan häiritä naakkoja, etteivät saisi rauhassa istuksella kuusenlatvoissa. sanotaanhan niiden olevan fiksuja lintuja. kunpa nyt huomatessaan etteivät saa olla rauhassa, vaihtaisivat toivonmukaan maisemaa;)

      Poista
  12. Nauratti, kun kuvittelin, mitä naapurit ajattelivat, kun rouva kulkee pihalla kattilan kansia paukutellen. Onneksi meillä ei ole naakoista tietoa (vielä).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. näky ja melu on tietty melkoinen, ovat kyl jo tottuneet kaikenlaisiin tempauksiini. hih, nyt tulikin mieleeni, et uusimmat naapurimme varmaan hieman ihmettelevätkin touhujamme ennen kuin tottuvat. heille tämä naakkaongelma taisi tulla hieman yllätyksenä. toivottavasti naakkaparvet eivät koskaan luoksenne löydäkkään!

      Poista
  13. Pahus soikoon kun noin kiusaavat:( Meillä meinaa harakat välillä tunkeutua pihaan, pomppivat maassa...vaan koira kun on niin eihän ne kauaa viihdy vaan vaihtavat paikkaa:) Mukavaa alkanutta viikkoa♥

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. samaan sukuun kuuluvat naakat ja harakat, varikset kanssa. niitä kehutaan oveliksi, lintumaailman älyköiksi ja ei ihan turhaan. ovat riivatun nopea oppisia, ja siksi niiden häätäminenkin on niin hankalaa.
      totta, meilläkin Helmi koira aiemmin hoiti sitä virkaa. nyt kun Helmiä ei enää ole, niin fasaanit ovat valtaamassa pihamaamme. ne rakastavat tonttiamme ympäröimää kuusiaitaa, se antaa niille hyvän suojan muutoinen avoimessa peltomaisemassa.
      Oikein mukavaa keikkuvaista kevään odotusta myös Sinulle:))

      Poista
  14. Täällä ärsyttää pari pulua jotka ovat hoksanneet alkaa vierailla pikkulintujen ruokintapaikalla, siinä pienemmät uskalla kun isot kurkoilee, ärrinmurrin...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ärrimurrit pääsis multakin...mul on viha-rakkaussuhe näihin isompiin lintuihin pihamaalla, naakkoihin, fasaaneihin, puluihin, variksiin, harakoihin ja kyl niihin luen viel räkättirastaankin sen sijaan meille kotiutunut mustarastaspariskunta on hyvinkin tervetullut.

      Poista
  15. Katselin, miten olit ujuttanut vaaditut sanat tarinaasi. *Yksin tein* on mainio!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiva saada siitä palautetta Marjatta:))
      krapujen kirjoittaminen on minulle pientä aivojumppaa. lähden nimittäin yleensä työstämään krapuani miettimälle haastesanojen harvemmin käytettyjä merkityksiä tai asiayhteyksiä. nyt mieleeni tuli tuo *yksin tein* ja siihen sit piti keksiä jokin sopiva arkipäiväni sattumus. minulta näet ei oikein suju fiktiivisen tekstin kirjoittaminen;)

      Poista
  16. Naakkaparvi oli uhkaava ja verkot on hyvä rakaisu. Ompa ihme kun savupiipun päälle halusivat asettua joukkoineen.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. totta Sisko, isoina parvina lentäessään voivat monia peloittaa, itsekin kyl niitä kavahdan. perinteisesti naakat ovat pesineet kivikirkkojen torneissa. toki niin tekevät edelleenkin, savupiiput ovat aina olleet myös haluttuja pesäpaikkoja.

      Poista
  17. juuri niin SK, ovat perhanan ovelia ja hoksaavaisia otuksia! puukoulujen korkeat piiput ovatkin varmaan naakkojen mieleen, tarkkana niiden kanssa saa tosiaan olla, jotta vältyy suuremmilta harmeilta.

    VastaaPoista