tiistai 5. maaliskuuta 2019

Tampellan värillinen damasti hurmaa

Vuoden ensimmäisessä Antiikki&design-lehdessä silmiini osui erittäin mielenkiintoisen kirjan esittely. Kirjan ansiosta kirpputoreilta hankkimani pellavaliinat oli helppoa tunnistaa. Täytyihän kirja hankkia itselle. Sain sen viime viikolla ja olen nyt ahkerasti tutkinut damastien saloja:))
Päivi Fernströmin & Irja Satrin Pellavaliina Tampellan damasti 1859- 1977 kirja esittelee laajasti Tampellan  pellavaliinat. Kirjassa käydään läpi Tampellan historiaa, damastiliinojen valmistus, käytetyt materiaalit, damastien kuvioaiheet ja suunnittelijat. Oma lukunsa on myös damastiliinojen käytöstä ja huollosta. Kirjasta on paljon hyötyä liinoista kiinnostuneille, kirjan lopusta löytyy luettelo Tampellan valmistamista damastiliinoista. Kirjassa esitellään kaikki Tampellan pellavaliinat 120 vuoden ajalta mallinumeroiden mukaisessa järjestyksessä. Pyyhemalleista mukana on vain osa. Lisäksi luettelosta uupuu ulkopuolisten asiakkaiden teettämät tilaustyöt. Kokonaisuudessaan mahtava lukupaketti ja käsikirjana mainio!
Ostan kirpputoreilta Tampellan damastiliinoja aina kun siisti liina kohdalle osuu. Jos haluat lukea näistä liinoista enemmän, niin käyppä kurkkaamassa Värjäri kirppikellä -blogistani niihin liittyvää postausta klik!

Etsiessäni tietoja Pellavaliina kirjan kirjoittajista huomasin sattumalta, että Tammisaaren keskustassa sijaitsevassa Galleria Elverketissä Pro Artbus-säätiön järjestämässä Talviklassikko näyttelyssä esitellään tekstiilitaiteilija Dora Jung.  Näyttely on avoinna vielä maaliskuun loppuun asti pe-su klo 11.00- 17.00 ja siihen on vapaa pääsy. Oheisen linkin kautta pääset tutustumaan näyttelyyn hieman tarkemmin klik! Tämän näyttelyn kyl haluan nähdä.

Dora Jung suunnitteli damastiliinoja Tampellalle viiden vuosikymmenen aikana. Liinavaatekaappini päällä löytyy yksi Jungin suunnittelema malli. Olen kirjoittanut siitä enempi kirppariblogini puolella.

Nyt lähden laskemaan lampaita makuuhuoneeseen ennen kuin vuorokausi ehtii vaihtua;)


2 kommenttia:

  1. Sulle nämä kudokset käsityöihmisenä merkkaa paljon. Itselleni ei enää niinkään. Minulla on vain kaksi pöytäliinaa ja kirpparit vältän, eteti tule hankittua mitään lisää.
    Mutta tuota seinän tapettia jaksan ihastella, että se on kaunis.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. se on totta aimarii. mulle ei ihan kaksi liinaa riittäisi, kun on noita pöytiä melkoisen monta ja tykkään pitää liinoja pöydillä myös arkena. kirppareilla tykkään käydä aina kun aikaa liikenee, se on melkoisen mukavaa hommaa;)
      makkarin tapetista tykkään kovin itsekin, ja en ole siihen kyllästynyt vaik olen katsellut sitä jo melkein kolme vuosikymmentä;)

      Poista