perjantai 1. maaliskuuta 2019

Otin varaslähdön kevääseen Ruissalosta

Minulla oli keskiviikkona käynti Turkuun ja kauaa ei tarvinnut houkutella kaveriksi isäntää ja tytärtä, joka oli tullut juuri edellisenä iltana pikaisesti kotona käymään ennen ulkomaanreissuaan. Iltapäivä oli sopivasti vapaana, joten nappasimme Turusta myös nuorenparin kyytiimme ja suuntasimme kohti Ruissalossa olevaa Turun yliopiston kasvitieteellistä puutarhaa. klik!
Ulkona oli jo kevättä ilmassa, pientä tihkusadetta, aurinko piiloitteli pilviverhon takana. Siksi oli mukavaa astua kasvihuoneiden lämpöön keskelle kukkamerta.  
Lumikuningatar (Coelogyne cristata) on aivan ihana orkidea. Ruissalossa on parhaillaan kukassa kuusi isoa lumikuningatarta. Lumikuningatar eli lumikämmekkä on mielestäni yksi kauneimmista orkideoista. 
Kuvan keskellä veripasuunakukka (Brugmansia sanguinea).
Pasuunakukka on näyttävä kasvi, itsellänikin on joskus ollut valkokukkainen pasuunakukka. Harmikseni en onnistunut sitä talvettamaan kuin pari talvea, kun minulla ei ollut siihen aikaan käytettävissäni sopivaa talvetustilaa juurakolle.  
Kun kameliat (Camellia japonica) aloittavat kukintansa Ruissalossa, 
niin silloin kevät on jo nurkan takana;) 
 Useat isot kameliapensaat olivat täydessä kukassa. 
Ihastuin näihin helokolibrikukkiin (Strelitzia reginae) Madeiran matkallamme. Vaikka helokolibrikukka, paratiisilinnunkukka, kasvaakin luonnonvaraisena vain Etelä-Afrikassa, niin sitä pidetään kukkivan Madeiran symbolina. 
Amppelissa kasvaa hirvensarvisaniainen (Platycerium bifurcatum). On hieman isompi kuin omani, mistä juuri edellisessä postauksessani kirjoitin. Kuvassa näkyy selvästi saniaisen komerolehdet, joilla se kiinnittyy tiukasti kasvualustaansa. 
Tietojeni mukaan Suomessa on vain kahdessa kasvitieteellisessä puutarhassa jättilumme, Ruissalon lisäksi Helsingissä Kaisaniemen kasvitieteellisessä puutarhassa. Kaisaniemessä on parananjättilumme ja nämä Ruissalon jättilumpeet ovat kahden Amazonin alueen lajin risteymä eli Amatsonin jättilumpeen ja parananjättilumpeen. Kuvan keskellä näkyy jättilumpeen kukan nuppu, aivan tuossa orkidean kukan alapuolella.
Jättilumpeen kukat avautuvat yöllä ja kukinta kestää vain kaksi yötä. Toinen erikoisuus on siinä, että kukka vaihtaa väriä. Ensimmäisenä yönä lumpeen nuppu avautuu keskiyöllä valkoisena, seuraavana yönä kukka on vaaleanpunainen. Nämä alunperin Yhdysvalloista Ruissaloon saadut jättilumpeet ovat ihastuttaneet kävijöitä jo yli 20 vuotta.  Ruissalon jättilumpeiden siemeniä on puolestaan sitten lähetetty vuosien varrella useampiin Euroopan maihin, jopa Japaniin asti.  
 Ulkona tihuutti, mut kasvihuoneissa oli ihan lämmintä.
 Oletko joskus haaveillut kasvattavasi sitruspuita viherhuoneessasi?
Olisikin mahtavaa saada muutama mandariini tai
sitruuna omasta pikku puusta;)
 Banaanien kasvattamista varten pitäisi sitten olla jo hieman isompi viherhuone!
Kasvihuoneissa kasvavien noin 2000 kasvilajin ja -lajikkeen joukkoon mahtuu toinen toistaan ihmeellisempiä kasveja. Vaikeaa olisi kiivetä tämän Amazonin kapokkipuun latvaan. Ei ainakaan sukkahousut jalassa sitä kannattaisi kokeilla;)
Kaktukset jaksavat aina ihmetyttää. Näinköhän oma villakaktukseni kasvaa koskaan näin isoksi?
Puhumattakkaan piskuisesta pullojukastani (Beaucarnea recurvata).
Pullojukkaa kuulee joskus nimitettävän myös norsunjalaksi. Sen ymmärtää hyvin tätä Ruissalon pullojukkaa katsellessa.
Ja mikäs kaunotar sitten tässä on?
Aina vihannan lamppuharjan (Callistemon citrinus) kukat ovat kerrassaan ihastuttavat.
Parhaillaan kasvitieteellisellä puutarhalla on sammakkonäyttely. Tällä kertaa en ehtinyt paneutua kunnolla näihin pikku otuksiin, mut onneksi näyttely jatkuu vielä huhtikuun loppuun asti, joten voin seuraavalla käynnillä perehtyä sammakkojenkin elämään paremmin. Nyt kukat saivat kaiken huomioni! Ruissalossa on aina yhtä mukavaa käydä. Seuraavalla kerralla varmaan jo ulkopuutarhassa kukkivat kevään ensimmäiset kukkijat. 
Kasvihuoneet ovat nyt avoinna joka päivä ma-su klo 10- 17. Kasvitieteellisen puutarhan facebook sivuilta klik! voi seurata ajankohtaisia tapahtumia. Jos liikut varsinaisessa suomessa, niin voin lämpimästi suositella tutustumista myös kasvitieteelliseen puutarhaan ja muutenkin Ruissaloon, siellä on paljon mielenkiintoista nähtävää. 



8 kommenttia:

  1. Ihan trooppista! Onneksi Floridassakin voi vaihteeksi kasvattaa uusia kasveja. Kolibrikukkani työntää jo kolmatta kukkavanaa. Orkideat ovat nykyisin niin suosittuja ja todella helppoja hoidettavia. Toivottavasti inspiroidut tulevaa kevättä kohti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. nämä kasvitieteelliset puutarhat ovat kyl ihania paikkoja. kaikilla ei ole mahdollista matkustella, näissä saa hieman esimakua siitä, miten upeita kasveja Telluksellamme kasvaa.
      iik! Sinulla on ihan ikiomia kolibrikukkia, ne ovat vaan niin viehkoja. minulla on puolisen tusinaa kämmekkää kotonakin. osan saan kukkimaan vuodesta toiseen, osa taas ei sitten millään aloita uudelleen kukintaa. minusta orkideat ovat melko konstikkaita hoidettavia, jos huushollissa on keskuslämmitys. nyt kun voin pitää yläkerran toista huonetta melko viileänä, noin 15 C, orkideatkin ovat alkaneet menestyä paremmin saadessaan kunnon lepokauden. lumikuningatarta minulla ei ole koskaan ollut, mut kovasti sellaisenkin haluaisin.
      kevät on melkoinen inspiraation lähde minulle. mukavaa kevättä myös Sinulle, kaari3 ja onnistuneita reissuja. matkakertomuksiasi on todella mielenkiintoista lukea:))

      Poista
  2. Muutama vuosi taaksepäin sain viettää muutaman elämyksellisen tunnin ko paikassa ja nauttia eksoottisista tunnelmista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mukavaa kuulla et Sinulla on ollut mahdollisuus myös tutustua Ruissaloon. kasvihuoneissa on todella eksoottinen tunnelma kuten kirjoitit:))

      Poista
  3. Onpa upea kasvihuone. Sait minut houkuteltua Ruissalon retkelle seur Turun matkallani. Kiitos vinkistä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mukava kuulla Inna Vaara, uskon ettet tule pettymään;)

      Poista
  4. Hieno paikka tämä on. Olen itsekin käynyt kaksi kertaa. Tuosta kolibrikukasta vai mikä paratiisikukka se onkaan, niin sain joulukuussa kolme siementä Espanjan tuliaisena. Kylvin ne, mutta mitään ei ole kuulunut???

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. älä vielä hätäile aimarii, kolibrikukan siemenet itävät hyvin hitaasti. varmistin tämän viel googlaamalla eli itää mullassa 3-4- kk, +25-28 asteessa, valossa. Nopeampi itäminen mahdollista kivillassa. kylvönkin voi tehdä läpivuoden, liotus vedessä 1 vrk ennen kylvöä. Kylvö 1 cm syvyyteen.
      Eli jos et liottanut, niin ehkäpä itäminen vieläkin hitaanpaa.

      Poista