Vihdoinkin viime viikonloppuna saimme ryhdyttyä isännän kanssa ansarin kasvupetien kunnostukseen. Monena keväänä se on jäänyt pelkäksi tuumailuksi, koska en ole raaskinut leikata alas alppikärhöä. Kasvilavojen puuosat olivat jo melko lahot, joten ne oli aika purkaa.
Tuumasta toimeen ja kun työhön ryhtyy, niin hommahan etenee sen jälkeen ripeästi. Ensimmäiseksi purimme lahot kasvilavat. Sitten haikein mielin alppikärhön kimppuun. Leikkasin sen alas, minkä jälkeen päätin kaivaa sen myös ylös. Sain siitä kymmenen hyvä juurista jakotainta. Nyt tietysti toivon, että edes muutama jaksaisi lähteä kasvuun.
Ansari kaipaa uudelleen maalausta, joten myös sen takaosassa kasvava Zilgaviini oli leikattava.
Saunatuvasta puretusta isosta uunista on vielä paljon tiiliä jäljellä. Nyt osa pääsi ansarin lattialle. Ladoimme tiilit suoraan maapohjaan ilman hiekkapetiä, koska meillä on ollut ongelmia mauriaisten kanssa. Kokeillaan nyt sitten näinkin, josko mauriaiset eivät innostuisi ihan niin kovin tunkemaan kasvihuoneeseen. Viikolla saimme pikku hiljaa nikkaroitua uudet kasvilavat. Onneksi lautataapelista löytyi vielä hieman paksumpaa harmaantunutta puutavaraa. Niistä tuli ihan mallikkaat kasvulavat.
Tällä kertaa laitoimme kulmatolpat galvanoidusta teräksestä valmistettuihin tolpanjalkoihin. Näin ne kestävät huomattavasti kauemmin. Kasvilavan sisäpuolelle tulee myös tiiliseinä, näin puu ei joudu suoraan kosketukseen multaan. Tiili varaa myös itseensä lämpöä, mikä tasaa hieman kylmän kasvihuoneen lämmönvaihtelua.
Vaihdamme kerrallaan vain osan vanhasta kasvupedistä. Kuskasimme sitä mm. vadelmille ja pensaiden alle katteeksi. Nyt kun on vielä routaa, laitoimme vain ohuen kerroksen, ettei kate hidasta tarpeettomasti roudan sulamista.
Ansarin vieressä kasvaa hopeakuusi ja takana kuusiaita. Niiden juuria työntyy myös kasvupetiin, joten juuria saa nyhtää pois aina kasvupetiä kunnostettaessa. Eilen saimme viimeisetkin mullat kaivettua ja tänään olisi tarkoitus aloittaa lämpöpedin rakentaminen.
Sitä ennen on kuitenkin käväistävä kaupassa. Pitää muistaa ostaa myös lisää herneitä, koska edelliset versot on kohta jo syöty. Käytän versokasvatuksessa ihan tavallisia ruokaherneitä ruokatarvikehyllystä, ovat paljon halvempia kuin siemenosastolla.
Vihreää kevään odotusta itse kullekin!
Välillä toimeen tarttuminen on vaikeaa, mutta kun alkuun pääsee niin homma hoituu:) Nyt teillä on ansari hyvässä mallissa.
VastaaPoistaKiitos vinkistä, ostankin tänään ruokaherneitä, saavat lapsenlapset syötävää pääsiäisruohoa:)
Mukavaa viikonloppua!<3
totta Sirpa, niinhän se monestikkin on. olen jo hiukan rapsuttanut irtoavaa maalia, kunhan ilmat vielä hiukan lämpenisivät, voisin maalata puuosat.
Poistakiitos kiittämästä, kyl syötävä on aina hauskempaa kuin pelkkä silmänilo. mul on nyt uusi satsi herneitä likoamassa, huomenna laitan multaan.
Kovaa puuhaa mutta niin mielekästä kuitenkin näin kevät aikaan. Hyvältä näyttää ansarinne. :) Siivosin eilen mökillä kukkapenkkejä ja hiukan sain haravoituakin ja tuntuipa tuo homma heti hatioissa. Saunan jälkeen kuitenkin tuntui ihan mukavalta. Vastahan nämä kevätriehat alkaa!
VastaaPoistasanos muuta, nyt vasta oikeastaan pääsee kunnolla hommiin. sama täällä, koko kroppa hieman jäykkä, kun äkistään taas aloittaa puutarhahommat talven jälkeen. pitää vaan malttaa pitää riittävästi taukoja lapioinnin ja kärräämisen välillä ja tehdä jotain kevyempää välillä. meil pihamaa viel melko märkää, joten haravointi varmaan jää ensi viikkoon.
Poistasaunominen tekee todella hyvää, tänään meilläkin sauna lämpiää, kun olen tyhjentänyt komposteja, niin mikään ei ole sen mieluisampaa kuin päästä löylyn lämpöön. on se kumma juttu, mut suihkussa ei edes tunne niin hyvin puhdistuvansakaan kuin saunassa.
Näyttäis olevan jo kasvihuoneen kevätsiivous et -remontti voiton puolella. Kai sinne edelleen jää tilaa luku ja kahvittelunurkalle?
VastaaPoistaHerneversot ovat usein olleet myös minun kevätkasvejani. Siitä vaan sitten saksilla leivän päälle vihreää.
maalausta ja ikkunanpesua vaille valmis, tuntuu tosi hyvältä. toki jää, itse asiassa jätimme nyt ovensuu päädyn kokonaan avoimeksi. näin saa laitettua yhden tuolin lisää ja keväisin siinä on kätevää pitää ruukutuspöytää, sitä olen aina ansarissa hieman kaivannut istuessani selkäköyryssä taimia jakamassa matalalla päätypenkillä.
Poistaherneenversot mekin etupäässä napsitaan suoraan leivän päälle, siksi tykkäänkin pitää yrttihyllykköä keittiönpöydällä. nuo jyskistä ostamamme mustat metallihyllyt ovat osoittatutuneet tosi hyviksi. toinen on viherhuoneessa ja toinen yrttejä varten tässä keittiönpöydällä.