keskiviikko 21. elokuuta 2019

Kiviaitapenkki

Perustin kivikkoryhmän pari vuotta sitten vanhaan kiviaitaan klik! Nyt hieman kuvia siitä, miten istutukset ovat menestyneet ja hieman tulevista istutussuunnitelmistakin. Kiviaitapenkin ehdoton kaunotar on ohotanmaruna (Artemisia schmidtiana). Se pysyy kauniin pallomaisena koko kesän.
Olen istuttanut ohotanmarunat Kiviaitapenkin molempiin päihin. 
Toisen kaverina on punakissankäpälää ja vitalianaa.
Toisen ahomansikkaa, ketoneilikkaa (Dianthus deltoides) ja hopeahärkkiä. 
Tämän kuvan olen ottanut ihan heinäkuun alussa, silloin ketoneilikka kukkii runsaimmillaan.
Ensimmäiset ahomansikat kypsyvät aurinkoisessa penkissä jo kesäkuulla.
Onni on saada kerätä ahomansikoita suoraan omalta pihalta:))
Onni on myös saada ihailla luonnon moninaisuutta vanhassa kiviaidassa. 
Torvijäkälät ovat kuin pieniä pikareita, varmaan metsänväelle kuuluvia;) 
Torvijäkälien lisäksi kiviaidassa kasvaa monenlaisia muita jäkäliä ja sammalta.
Sammal peittää kiviaidan pihasaunan puoleisen sivun lähes kokonaan. Kuivan kesän jälkeen sammal on kärsinyt, mutta vihertyy heti sateiden alettua. Vasemmassa reunassa näkyy hieman kiviaidan pihan puoleisessa päädyssä kasvavan alppiruusun oksaa. Jaksan aina ihmetellä sitä, miten hyvin alppiruusu on viihtynyt vuosikymmenet tässä paahteisessa kasvupaikassaan!
Kiviaidan päällä kasvaa jo vanhempieni aikoinaan siihen istuttamaa keltamaksaruohoa. Tämän kuvan otin viime viikolla, keltamaksaruoho (Sedum acre) on ehtinyt lopettaa kukintansa.
Keltamaksaruohon kaveriksi olen istuttanut punaisen, mattomaisesti kasvavan maksaruohon, minkä nimen olen unohtanut. Sekin on hieman kärsinyt kesän kuivuudesta.
Tänä kesänä en nähnyt punakissankäpälien (Antennaria dioica 'Rubra') parasta kukintaa. Vanhemmiten kukat muuttuvat vaaleiksi ja kuivuvat kauniisti.  
Tumman vihreänä kasvava vitaliana on myös viihtynyt hyvin Kiviaitapenkissä. Se kukkii touko-kesäkuussa pienin keltaisin kukin. Kuvan vasemmassa reunassa kesäkuun lopulla kukintansa aloittanut harmaa-ajuruoho. Aivan kiviaidan kupeessa kukkii valkoisena pääskynkukka (Pritzelago alpina). Pääskynkukkaa olen istuttanut myös kiviaidan päälle. (  (Kuva otettu heinäkuun alussa). 
Soikkoratamon (Plantago media) pitkät kukkavarret näyttävät hauskoilta kivimuuria vasten. Taustalla näkyy tulppaanien kuihtuvia varsia. Ruukussa kasvavat lobeliat tuovat hieman väriä kivikkopenkkiin kevätkukkjoiden lopetettua kukintansa. 
Keväällä kivikkopenkissä kukkivat ensimmäisenä krookukset. 
Niiden jälkeen kukkansa avaavat pienet kurjenmiekat.
Kurjenmiekkojen jälkeen kukintavuoron saavat tulppaanit. 
Tänä keväänä emme olleet käymässä kesäkodissa tulppaanien kukinta-aikaan.  
Kiviaita penkissä riittää kukkijoita keväästä alku syksyyn. Haluan siihen vielä jotain myöhemmin syksyllä kukkivia perinneperennoja. Yhtenä vaihtoehtona on istuttaa penkin sarkojen puoleiseen päähän helminukkajäkkärää. Sitä kasvaa kylätien varella olevassa Metsäpenkissä, siitä saisi hyvin jakotaimia. 
Helminukkajäkkärän kaveriksi sopisi vaikka alppitähteä.
Tällä hetkellä alppitähteä kasvaa Kaaripenkissä, mistä voisin sitä siirtää hieman Kiviaitapenkkiin. 
Vuoritatarta (Bistorta affinis) kasvaa keskimmäisellä saralla olevan ison kiven kupeessa. Paikka ei ole ilmeisesti sille paras mahdollinen, koska kasvusto ei ole paljoakaan levinnyt kolmessa vuodessa. Vuoritatar kukkii pitkään loppukesästä aina syysmyöhään. Kukat ovat avautuessaan vaaleita, mutta muuttuvat sitten pian vaaleanpunaisiksi. Kukinnan jatkuessa vaaleanpunaiset kukat tummuvat kauniin tummanpunaisiksi. Vuoritatar kasvaa mattomaisena ja viihtyessään peittää nopeasti isommankin alueen. 
Vuoritatar sopisi kyllä myös hyvin Kiviaitapenkkiin. Taidankin laittaa sen hankintalistalle:))

17 kommenttia:

  1. Minäkin pidän todella paljon ohotanmarunasta!! Sopivassa paikassa se on oikea helmi! Tuo sinun kiviaitapenkki on todella ihastuttava!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olen todella tyytyväinen, kun löysin ohotanmarunan taimet Tommolan tilalta Leivonmäeltä muutama vuosi sitten. kiitos Päivi:))

      Poista
  2. Ohotanmaruna on kyllä niin viehättävä, että siitä ei voi muuta kuin pitää ja ihastella.
    Viime keväänä kotipitäjäni Karjalohjan sankarihaudan kukkaistutukset uusittiin niin, että kesäkukkien tilalle tuli perennat .
    Kasvit oli ohotanmaruna, neidonkurjenpolvi ja loistosalvia. Viime kesänä asetelmat jo olivat aika näyttäviä ja nyt keskikesällä näky oli hyvin kaunis. Tässä myöhemmin kesällä salviat olivat leikattu alas ja neidonkurjenpolvi oli lakannut kukkimasta.Ohotanmarunat olivat ihastuttavan tuuheita ja auringossa välkkyivät hopealle hohtaen. En tiedä mitä mieltä ovat vainajien omaiset, mutta minusta koko sankarihauta-alue sai aivan uuden viehättävän ja tyylikkään ilmeen.
    Sinun kiviaitasi kukkapenkki on kyllä kaunis ja olet löytänyt siihen oivallisia kasveja.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olipa mielenkiintoista kuulla tuosta Karjalohjan srk:n sankarihautojen perennaistutuksista. olen itsekin miettinyt istuttaisinko sukuhaudalle perennoja, kun minulla on niin pitkä matka käydä sitä hoitamassa. kiitos vinkistä Molley, itselleni ei ole tullut mieleen, että voisin istuttaa juuri ohotanmarunaa. kävin kurkkaamassa netistä myös tuon mainitsemasi neidonkurjenpolven, se olikin todella viehkeä ja sopii varmaan todella hyvin ohotanmarunan kaveriksi kuten loistosalviakin.

      Poista
  3. Oi, miten paljon oppisin uusia kasveja, jos muistaisin kaikki :)
    Ohotanmaruna on oikea kaunotar!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sanos muuta Maarit, ohotanmaruna on ihastuttava! ei kasvien nimiä ole välttämätöntä muistaa, en itsekkään aina muista edes kaikkia niitä, joita löytyy pihamaaltamme. pääasia on, että niistä pääsee ja osaa nauttia:))

      Poista
  4. Ohotanmarunat ovat kauniita ja niin suloisen pehmoisia! Meillä ohotanmarunat voivat tällä hetkellä huonosti. En tiedä johtuuko se kuivuudesta vai pitäisikö niitä jakaa. Jostain luin, että ne toisinaan jäävät lyhytikäisiksi. No, ensi kesänä täytyy katsoa mitä niille tekisi. Kerrassaan upea tuo kiviaita kasveineen<3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. totta, ne ovat ihanan pehmeitä, aina välillä tekee mieli silitellä niitä! harmitus sentään Anni. nuo minun ohotanmarunat kasvavat todella kuivassa ja paahteisessa paikassa, enkä niitä edes kastele. ohotanmaruna ei siedä lainkaan märkyyttä, talvellakaan vesi ei saa jäädä seisomaan niiden juuristolle. vanhempi ohotanmarunani on hankittu 2016, toinen 2017. olen suojannut ne havuilla talveksi ja leikannut vasta keväällä kuolleen kasvustan pois. mitenkään muuten en ole niitä hoitanut. marunaa voi jakaa tarvittaessa, omiani en ole siis vielä jakanut kertaakaan.

      Poista
  5. Ihana kiviaita ja kasvit! Hyviä kasvivalintoja myös! Ohotanmaruna näyttää hienolta. Pitääpä laittaa harkintalistalle kivikkorinnettä varten. Keltamaksaruohon punainen, mattomainen kaveri näyttäisi minusta valkomaksaruoholta. Kukkiiko se kesä-heinäkuussa kasvuston yläpuolelle nousevin pitsimäisin, valkoisin kukin? Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mukavaa kuulla Minna, et tykkäät! ostin tuon punalehtisen maksaruohon viime syksynä, silloin siinä ei ollut enää kukkia. kävin kurkkaamassa netissä, miltä mainitsemasi valkomaksaruoho näyttää. Viherlassilan sivustolla mainittiin, että sen lehdet muuttuvat punaisiksi aurinkoisessa kasvupaikassa. ostamani maksaruoho on ollut koko ajan punalehtinen. harmikseni en nähnyt sen mahdollista kukintaa nyt kesällä. juhannuksen aikaan olimme kesäkodissa, mut silloin se ei ainakaan kukkinut. kiitos Minna, mukavia elokuisia päiviä myös Sinulle:))

      Poista
  6. kiitos kaunis Suvi, oikein hyvää loppu viikkoa myös sinulle Suvi ja tervetuloa uudelleen Värjärin padan lukijaksi:))

    VastaaPoista
  7. Hieno on kiviaitapenkki!<3
    Ohotanmaruna on minustakin todella kaunis -ja pehmeä, mutta ei ole kasvina kaikkein talvenkestävin. Minulla se on kärsinyt talvivaurioista.:( Sinulla se on paremmassa hoidossa...
    Kivellä kasvavat torvijäkälät ovat kauniita. Juuri otin toissapäivänä kuvan kannosta, joka toimi tuon jäkälän kasvualustana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. totta niin Blue Tit, taimistolla korostettiinkin, ettei ohotanmaruna siedä märkyyttä ja se kannattaa suojata parina ensimmäisenä talvena ainakin. varmaankaan kyse ei ole minun paremmasta hoidosta, vaan suosiollisemmasta kasvupaikasta;)
      Sinun luontokuvasi ovat kauniita! torvijäkälää kasvaa kesäkotimme pihapiirissä monessa paikassa. yksi hauskimmista on Rauniopuutarhassa.

      Poista
  8. Ohotanmaruna on minulle uusi tuttavuus aivan ihanan värinen se on ja muoto on myös todella ihana. Kiviaita penkkisi on upea ja huomasin siellä myös Soikkoratamon minä kylvin niiden siemeniä keväällä. Ne ovat vasta pieniä olisi kiva ollut nähdä ne kukassa. Vuoritatarta minullakin on jossain ulkohuusiin takana. En ole koskaan nähnyt sen kukkivan. Nyt pitää hakea sitä muualle kasvamaan. Sinulla on monia mielenkiintoisia kasveja siellä kasvamassa. Kiitos sinulle tästä esittelystä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ole hyvä Nila, mukavaa kun sait jotain inspistä postauksestani:))
      soikkoratamolla on samanlainen kukinto kuin piharatamollakin. minulla kasvaa myös purppuraratamoa, punalehtistä muuten kuin piharatamo. olisikohan vuoritataren kukkimattomuuteen syynä sen nykyinen kasvupaikka?

      Poista
  9. Kivikkoryhmäsi näyttää tosi onnistuneelta!
    Minulla oli tuoksumaruna, mutta menetin sen, kun siirsin uuteen paikkaan. Huoks.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mukava kuulla Nettimartta, vielä kun saisin siihen istutettua jotain myöhemmin syksyllä kukkivaa...
      tuoksumatara olikin minulle uusi tuttavuus, kävin heti googlettamassa, kivan näköinen maanpeitekasvi, mut tarvitsee ilmeisesti hieman erilaisen kasvupaikan kuin ohotanmaruna. on aina niin harmillista menettää tykkäämiään kasveja. ei muuta kuin uutta alkua hankkimaan!

      Poista