lauantai 10. elokuuta 2019

Vaarinlaukka houkuttelee perhosia Rauniopuutarhaan

Rauniopuutarhan Lantakourupenkin tarhapäivänlilja (Hemerocallis "Karngars") on nyt upeimmillaan. Uskomatonta miten kauniisti se jaksaa kukkia kuivuudesta huolimatta. Kuten sarviorvokitkin.
Leikkasin sarviorvokit heinäkuun alussa ja nyt ne ovat taas täydessä kukassa. 
Rauniopuutarhan Simpukkapenkissä kasvaa erilaisia laukkoja. Parhaillaan kukintavuorossa vaarinlaukka (Allium senescens). Aurinkoiset lämpimät päivät ovat saaneet perhoset liikkeelle. Sain tänään ihastella useammankin perhosen liihoittelua.
Angervohopeatäplän siivet ovat jo kovin rispaantuneet. Meillä kasvaa paljon mesiangervoa sarkojen ojien varsilla, joten angervohopeatäpliä näkee usein. 
 Neitoperhonen viihtyi myös vaarinlaukkojen kukinnoissa.  
Kuten nokkosperhonenkin. Tässä nokkosperhosen kaverina kärpänen.
Välillä joukkoon liittyi myös kimalaisia, joskin ne viihtyivät paremmin mäkimeiramin ja pisamakellojen kukinnoissa.
Pisamakellot (Campanula punctata) kukkivat vielä Rauniopuutarhassa, muissa kesäkodin kukkapenkeissä ne ovat jo lopettaneet kukintansa. Pisamakello on kaunis perenna, mutta siitä hieman harmillinen, kun sen kuihtuneet kukat on syytä nyppiä pois, jos haluaa kukinnan jatkuvan pidempään. Kukkia on paljon, joten niissä on melkoinen nyppiminen.
 Pisamakellojen takana kasvaa harmaamalvikkia, se on jo lopettelemassa kukintaansa. 
Minun oli tänään tarkoitus leikat kuihtuneet ruohosipulit sekä laittaa mäkimeiramit ja mintut kuivumaan. Se jäi kuitenkin tekemättä, aikani taisi kulua ihastellessa ja kuvaillessa;) 
Ohdakeperhonen mäkimeiramin kukinnolla. 
En voisi enää suloisempaan kuvaan postaustani lopettaa!?

18 kommenttia:

 1. Totta, perhoset ja pörriäiset kruunaavat kukkien kauneuden.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. perhosten liihoittelu kuuluu kesäpäiviin, kuten kärpästen surinakin. onneksi saamme niistä vielä nauttia:))

   Poista
 2. Ihania kukkia ja perhosia! Perhoset on onneksi lisääntyneet, välillä tuntu olevan kesiä, ettei nähnyt yhtään perhosta.
  Kaunista viikonloppua Ilona :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pitkästä aikaa sain itsekin nyt kuvattua perhosia, tänä kesänä niitä on tosiaan ollut enemmän kuin aikoihin ainakin näillä seuduilla.
   viikonloppu sujahti taas kerran nopeasti. oikein mukavaa elokuista viikkkoa Sinulle:))

   Poista
 3. Ihanan paljon erilaisia perhosia! Kaunista, ja tuo rauniopuutarha niin ihana ja tunnelmallinen.
  Mahtavan värinen päivänlilja, huikea punainen, täydellinen!
  Pisamakello tuli istutettua huonoon paikkaan, se on hieman muiden istutusten takana, eikä kuihtuneita kukkia pääse nyppimään. Hyvä vinkki tuo, ehkä voisi silloin tällöin ottaa nyppimissession, vaikka niitä ei nk. ohi kulkiessa pystykään nyppimään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. olin tällä kertaa onnekas Saila! minustakin Karngarsin punainen on sykähdyttävän kaunis. hankin sen muutama vuosi sitten Leivonmäeltä Tommolan tilalta. taisi olla viimeisiä taimia. nyt keväällä kävin läpi perennaluetteloa ja en sitä enää löytänyt.
   kokemukseni mukaan pisamakellon kukinta tyrehtyy, jos sitä ei nypi.
   onneksi eräs ystäväni rakastaa kukkien nyppimistä, hän on monasti käynyt kukkani läpi. siitä on iso apu:))

   Poista
 4. Ihanat perhoset! Niitä voisi katsella vaikka kuinka kauan, samoin sudenkorentoja. Eilen seurasin yhden sudenkorennon lentoa keittiömme ikkunasta vaikka kuinka kauan. Se lensi samaa kierrosta uudestaan ja uudestaan. Se oli niin hienon värinenkin. Harmi kun sitä ei saanut kuvattua kun oli niin rauhaton yksilö.
  Kaunista loppukesän kukintaa<3 Tykkään tosi paljon laukoista. Meillä kukkivat enää vain pallerolaukat ja olen tässä ihmetellyt miksen ole hankkinut enempää laukkoja, jotka kukkivat myöhemmin kesällä. Minun pitäisi alkaa muutenkin panostaa enemmän loppukesän kukkijoihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta niin Anni, välillä on ihanaa vain istua ja katsella kaikkea kaunista ympärillään. perhosia kuvatessani saatan istua pitkiäkin aikoja hiljaa ja ihastella niiden kaunista lentoa ympäriinsä kukasta toiseen. sudenkorentoja pihallamme näkee yleensä myös loppukesästä, vielä ne eivät ole ilmestyneet. sudenkorennot ovat upeita.
   pallerolaukka on kaunis ja kiitollinen kukkija. monasti panostamme alku- ja keskikesään syksyn kukkijoiden jäädessä vähemmälle huomiolle. perinneperennoista monet kukkivat aina pakkasiin asti, kuten asterit, kultapallo, syysleimut, piiskut.

   Poista
 5. Oi, sinullakin on upean punainen päivänlilja. Täytyypä laittaa tuo nimi mieleen.
  Tähän aikaan kesästä perhoset yleensä alkavat runsastua puutarhassa. Toistaiseksi vasta amiraaleja on meillä näkynyt. Perhoset taitavat tykätä vaarinlaukoistasi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kuten myös Sinulla Between! hankin Karngarsin muutama vuosi sitten Leivonmäeltä Tommolan tilalta. selatessani keväällä perennaluetteloa, en sitä enää löytänyt. tarhapäivänliljoissa on paljon kauniita punaisia.
   totta, vaarinlaukka on erinomainen perhosmangneetti:))

   Poista
 6. Nokkosperhosia on aika paljon täällä meidän pihalla, ja myös neitoperhosia ja ohdakeperhosia, yhden kerran näin ritariperhosen, se varmaan jäi ainoaksi koko elämäni aikana, karttaperhosia ei täällä ole ollut, erikoisia perhosia on tuolla itä-suomessa päin. kyllä ovat kauniit ja tuoksuvat kukat, varmasti ne vetää perhosia niihin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mukavaa kuulla pike:)) tänä kesänä en ole nähnyt viel ritariperhosta. se on kyl todella kaunis perhonen. vaarinlaukan lisäksi pihamaalla parhaillaan kukkii nauhukset, syyspäivänliljat, kultapallot, rantakukat ja virginiantädykkeet aloitteleva, joten perhosille riittää hyvin ravintoa.
   tervetuloa pike Värjärin padan lukijaksi:))

   Poista
 7. Upea päivänlilja ja kauniit perhoskuvat! Meillä vielä odotellaan isojen päiväperhosten joukkovaelluksia. Olin jo tänään näkevinäni vilaukselta neitoperhosen. Pitääpä laittaa vaarinlaukka mieleen, kun kerta on noin hyvä perhoskasvi. Kaunis muutenkin. Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tarhapäivänlilja on silmäteräni, sen vri säväyttää, varsinkin, jos lantakourupenkkiä reunustava sammal olisi vihreää, kuten se on sateisina kesinä ollut. ei tarvitse varmaan enää kauaa odotella perhosten vaelluksen alkamista. en lakkaa ihmettelemästä sitä, miten perhoset kykenevät vaeltamaan tuhansia kilometrejä talvehtimis seuduilleen!
   sen lisäksi vaarinlaukka on myös erinomaisen maukas syötävä laukka! sitä ei ehkä tunneta niin hyvin kuin karhunlaukkaa.
   kiitos Minna, oikein mukavaa viikkoa myös Sinulle:))

   Poista
 8. Wonderful butterflies.
  Great photos.
  Maria

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hi Maria. there have been many butterflies. they are so beautiful. I enjoy watching their flight from flower to flower.
   with sunny wishes Ilona

   Poista
 9. Voi mitä ihanaa kukkaloistoa ja perhosiakin! Tuollaisessa rauniopuutarhassa kyllä varmasti sielu lepää ja murheet unohtuu! Ihanaa viikon alkua Sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nyt on ollut yllättävän paljon perhosia. harvoin olen onnistunut saamaan kuitenkaan kolmea erilaista samaan kuvaan kimalaisten kanssa. Rauniopuutarha on minulle todella tärkeä paikka.
   kiitos Der Seidenspinner, kauniita elokuun päiviä myös Sinun viikkoosi:))

   Poista