maanantai 26. elokuuta 2019

Elokuu tarjoaa herkkujaan monella tapaa

Sunnuntaiaamu valkeni aurinkoisena. Usva peitti vielä jokiahteet, pelloilla kiilteli aamukasteessa lukuisia hämähäkinseittejä. Uskomaton taidonnäyte lepää heinien varassa. Onkohan seitin kutoja käärinyt kuvan oikeassa yläreunassa näkyvään seittipakettiin saaliinsa?
Jatkoin aamukävelyä lähimetsään hämähäkkien taituruutta ihmetellen ja ihastellen. Välillä jouduin pyyhkimään kasvoihini takertuneita seittejä pois metsässä kulkiessani. Reipas tunnin metsäretki tuotti saaliiksi ämpärillisen herkkutatteja. Naapurin puista korini täyttyi omenista.
Pari kiloa omenista siivutin kuivumaan:))
Osan ripustin naruille, osan laitoin kuivumaan leivinpaperin päälle kuten tatitkin.   
Omat luumupuut notkuvat luumujen painosta. Tänään olen keittänyt kolme kattilallista hilloa luumuista ja omenista.
Linnut ovat jättäneet luumut rauhaan. Tyttären käärme on tainnut pelotellut ne tiehensä. 
Takapihalla kukkii parhaillaan gladiolukset, pienikukkainen asteri ja kultapallot. Pitkästä aikaa hankin keväällä kymmenen gladioluksensipulia.  Esikasvatin ne kasvihuoneessa ja istutin ulos vasta kesäkuun alussa.   
Erityisen iloinen olen näistä valkoisista galdioluksista. Ne sopivat hyvin yhteen lilan asterin kanssa. 
Kauniita toki nämä lohenpunaisetkin ovat.  
 Myös näistä pinkeistä päiväliljoista (Hemerocallis 'Pink Damask') tykkään kovin.
Kuten myös tästä syyskukkijoiden ehdottomasta kaunottaresta, syysvuokosta (Anemone hupehensis 'September Charm'), joka kukkii monta viikkoa aina lokakuulle asti. 
Kaktuslavaan esikasvattamani isot auringonkukat kukkivat heinäkuussa ja nyt niissä on jo kypsät siemenet. Sen myös kurre on huomannut! 
Ruusupapuihin kurre ei ole vielä koskenut, saas nähdä miten käy, kun auringonkukansiemenet loppuvat. 
Elokuun viimeiseksi viikoksi on luvattu todella kaunista ilmaa, lämmintäkin. Taidan aloittaa viikon puuhastelemalla puutarhassa. Huomenna voisi hieman siistiä pitkästä aikaa perennapenkkejä. Tästä ansarin takana olevasta penkistä saisi jo leikata jättipoimulehden, päivä- ja kuunliljojen kuihtuneet kukkavarret. Myös mansikoiden rönsyt on vielä leikkaamatta. Marjapensaatkin voisi käydä läpi ja leikata kaikki liian vanhat oksat pois. Toisaalta toimme kesäkodista lisää koivunrankoja, ja nyt olisi kova into jatkaa kompostialueen ranka-aidanteen tekoa. Saas nähdä mihin kaikkeen sitä tulee viikolla ryhtyneeksi, on sen verran paljon mukavia hommia, mistä valita;)

22 kommenttia:

  1. Luumupuun oksat taipuu runsaasta sadosta, ompot on hyviä suoraan puusta....lohen punaisen gladioluksen kukat on ihania :)
    Täällä hijastaa sae vähän sadonkorjuuta, eilisen päivän ja yön tuli vettä melekein tauotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. totta niin Maarit, kaikki marjat ja hedelmät maistuvat just parhailta suoraan suuhun poimittuina;)
      sade tietää hyvää ainakin sienisadolle, muuta sadonkorjuuta se toki harmillisesti hidastaa ja voi jopa pilata hyvät sato toiveet.
      oikein hyvää elokuun viimeistä viikkoa Sinulle!

      Poista
  2. Kaunis syysvuokko ja gladiolukset! Sadon painosta notkuva luumupuukin on hienoa katsottavaa. Meidän ensimmäisen satoa tekevän luumupuun kolme raakiletta kasvavat lupaavasti. Toivottavasti kasvukaudella riittää vielä pituutta luumujen kypsyttämiseen. Meillä taitaa jäädä osa herukoista pensaisiin, sillä täällä on satanut aika paljon enkä halua märkiä marjoja laittaa pakastimeen. Viime vuodelta on vielä niin paljon mehua, ettemme ajatelleet mehustaa niitä tänä vuonna yhtään. Kokonaisia tai survosta on mukava laittaa jälkiruokiin tai puuron sekaan talvella. Jospa siellä jokunen marja pysyisi sen aikaa pensaassa, että ehtisi keräämään ennen seuraavaa sadetta. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos Minna, viikko alkoi mukavissa merkeissä. aamupäivällä jatkoimme kompostialueen koivuranka-aidanteen tekoa ja iltapv kävin kiertämässä taas kerran tattiapajani. uskonpa luumujensi hyvinkin viel kypsyvän:))
      tää on ollut kyl kummallinen kesä sateiden suhteen, ääripäissä mennään, on joko ruti kuivaa tai vettä saadaan kaatamalla. meillä mehut loppuu aina kesken, ja hillotkin. pakastetut marjat maistuu myös. otan joskus jopa saunaan "janojuomaksi" pakastettuja mustaherukoita. ah miten hyvältä ne maistuvatkaan!

      Poista
  3. Upea tuo valkoinen gladiolus ja noita syysvuokkoja haluaisin niin kovasti meidänkin puutarhaan. Tykkään niin paljon kaikista vuokoista. Ensi vuonna sitten. Hieno tuo seittikuva ja suloinen kurre<3. Mukavaa viikkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. vuokot ovat kauniita ja niistä löytyy niin aikaisin keväällä, kesällä kuin syksylläkin kukkivia. tavallinen syysvuokko on ehkäpä parasvalinta, hieman jalostetummat eivät kuulema tahdo olla niin kestäviä, tai ainakin näin Tommolan taimiston Eija minua opasti ollessani taimiostoksilla Leivonmäellä. syysvuokko kannattaa istuttaa kohopenkkiin ja suojata ainakin ensimmäisenä talvena vaikka havuilla. näin ainakin kaksi omaa syysvuokkoani ovat selvinneet talvista.
      kurre on kyl suloinen, mut melko epeli syömään kaikkea mahdollista mansikoista alkaen.

      Poista
  4. Ooh, ihania kuvia. Upea on seitti, samoin kaikki nuo kukkaset. Orava on melkoisen veijarin näköinen. Lauantain kävelyretkellä näin kaksi auton alle jäänyttä oravaa ja yhden siilin. Tippa tuli silmään.
    Sunnuntain sieniretki ei antanut yhtään sientä, ilmeisesti kuivaa, tai mikä lieneekään syy. No, tuli liikuntaa ja nautittiin eväät lammen rantalaavulla.
    Mukavaa ja aurinkoista viikkoa

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. melkoinen veijari tämä pihaoravamme onkin, ei olla viel keksitty sellaista lintulautaa, mille se ei pääsisi herkuttelemaan!on kovin ikävää nähdä autojen alle jääneitä eläimiä, vähemmästäkin silmät kostuu.
      meilläkin pelkkä metsässä kävely on se tärkein juttu, sieni- ja marjasaalis sit plussaa. usein keitän kahvit termariin ja teen voileivät, koska kunnon ruisleipä maistuu metsäretkillä parhaimmalta, vaik kotona tykkään kyl jostain makeasta kahvin kanssa.
      myös Sinulle oikein mukavia aurinkoisia päiviä viikkoosi Saassa:))

      Poista
  5. Upeita kukkijoita! Aivan ihana tuo valkea gladiolus ja suloinen vierailija teillä. Meille vihdoin tänä kesänä on tullut orava pihapiiriin päivittäiseksi vieraaksi. Aiemmin niitä on vain harvakseltaan poikennut tontin takana olevasta metsästä. Aurinkoisia elokuun viimeisiä päiviä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. takapihamme on hieman varjoinen, joten valkoiset kukkijat sopivat sinne hyvin. valkoisten gladiolusten lisäksi siellä myös valkoinen mantsuriankärhö ja nyt keväällä istuttamani uusin tulokas, lummikärhö.
      meillä oravat olleet harmittavaisia, syövät mansikat.
      nyt on ollutkin ihana viikko, niin lämmintäkin, et olemme käyneet viel uimassakin.

      Poista
  6. Voi, mitä ihania ja värikkäitä kuvia! Syksy on sadonkorjuun aikaa <3 Minä poimin eilen kriikunoita <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. rakastan syksyn värejä! meilläkin oli aiemmin yksi kriikunapuu, isäntä kaatoi sen keväällä. kriikunat ovat myös hyviä. niistä saa myös erinomaista hilloa. oletko tehnyt omistasi, vai syöttekö kaikki suoraan puusta?

      Poista
  7. Voi kun ihana kurre kuva, ja ihanat herkut, ihan vesi tulee kielelle katellessa noita, täällä kun ei ole tatteja, ei paljon muitakaan metsän antimia, omenia ostin, mutta tartteis pyytää ihmisiltä omppuja, kun ne tippuu maahan, eivätkä käytä niitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kurre on aikamoinen vekkuli!
      harmitus sentään, jospa sinnekkin viel ilmestyisi tatteja, kun enempi alkaa satelemaan. täällä on ollut tosiaan erinomainen tattikausi, tänäänkin kävin keräämässä ison korillisen. olen vienyt niitä jo kkolmelle ystäväperheelle ja kuivannut nuorelleparille talven varaksi.
      meillä tulee aina vähän omenia. onneksi naapureila saamme omppuja joka syksy ohan tarpeeksi. käy vaan kysymässä, ihan varmasti antavat;)

      Poista
  8. Ihania satokuvia hedelmineen ja kukkineen! Ja näköjään teillä sitä satoa korjaa muutkin kuin sinä...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. totta Blue Tit, oravat ovat oikeita ahmatteja. viime kesänä ne söivät varmaan enempi mansikoita kuin me. nyt teimmekin täksi kesäksi vankat verkkosuojat mansikkamaille, saatiin näin itse syödä sato.

      Poista
  9. Vastaukset
    1. elokuu oli ihanan kesäinen kuukausi, aurinkoisia päiviä riitti, kävin uimassakin useammin kuin alku kesästä.

      Poista
  10. Ihastuin hämiksen verkkoon, kyllä se on taidolla ja kovalla työllä saatu aikaiseksi!
    ja voi juku, ne sun kauniit kukkasi ovat uskomattoman kauniita vau!
    Meilläkin valkeakuulas kypsyy vauhdilla, ei ehdi syödä niin paljoa, koska ruskettuvat aika pian, ehkä tämä kuuma syksy sen aiheuttavat.
    Luumujakin meillä tänä vuonna tulee ekaa kertaa luumupuuhumme täällä uudessa paikassamme.
    ja hyviähän ne ovatkin.
    Kurre on ihku ihana!
    Toivottelen sulle oikein hyvää syksyn odotusta sinne teille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. totta Harakka, en lakkaa ihmettelemästä sitä, miten nopeasti hämmis lopulta verkkonsa punoo, Luontoportin mukaan 20 minuutissa!
      mukavaa kuulla, et satoa kypsyy puutarhassasi Harakka. niinhan se on, et hyvänä satokautena ei millään ehdi/pysty itse kaikkea syömään. meil on taas kerran todella vähän omia omenia, onneksi saamme omppuja naapurilta. osa luumuista ehti pilaantua ja hieman harmitti. ne oli varattu naapureille, mut heille osui reissu just kun luumut olivat parhaimmillaan.
      kurret ovat ihania, mut saavat kul paljon pahaakin aikaa puutarhassa!
      kiitos Harakka, oikein mukavaa syksyä myös Sinulle, mukava tavata taas teemakuvien parissa:))

      Poista