keskiviikko 5. heinäkuuta 2017

Ruohon leikkuuta ja kitkemistä- kuulostaako lomalta?

Pääsimme vihdoinkin Viinasiltaan eilen. Edellisestä käynnistä on kulunut reilu kuukausi, joten pari eka päivää kuluu rattoisasti pihatöissä. 
 Helmi päätti ottaa rennosti, onhan loma!
Pitkän ajomatkan jälkeen venyttely tekee kyllä hyvää itsekullekin, joten ensimmäiseksi kiersimme pihamaan ja teimme pikatarkastuksen onko kaikki kunnossa.
Tässäpä isännän ja minun tärkeimmät "matkatavarat".
 
Tästä minä pidän, puna-ailakit aitan harmaata seinää vasten. Näitä isäntä ei saa ajaa.
Potagerin saksankirveli on jo ehtinyt kukkia. Leikkaan siitä joku päivä siemenkodat pakkaseen ja koko kasvin alas, jotta saan vielä syyskesästä nuoria lehtiä kuivattavaksi talven varaksi.
Poistin myös harson potagerin porkkanapenkistä. Porkkanan taimet ovat vähän hakusessa, koska pihatähtimö eli tutummin vesiheinä (Stellaria media) on riehaantunut harson alla kasvuun. Hyvä niin, koska saan kerättyä puhdasta vesiheinää helpolla. Pihatähtimöä keräsin lapsena paljon sioille, silloin meillä sitä ei ihmisruoaksi kelpuutettu, sianruokaa kun oli. Nyt on asiat toisin, vesiheinä on arvostettu villivihannes. Kuivatan sitä viherjauheeksi. Haudutan siitä myös yrttiteetä. Tuoreeltaan se käy erittäin hyvin salaatteihin  ja vihersmoothieen.
Tänään olen päässyt jo kasvimaita kitkemään nurmen haravoimiselta. Kaaripenkkejä en peittänyt toukokuussa harsolla, niinpä niissä vesiheinää ei niin kovin kasvanut kuten potagerissa. 
Tuossa kuvan keskellä pienen tuomipuun edessä on kasa leikattua nurmea, minkä levitän huomenna kitkemiini penkkeihin katteeksi. Puun takan viime vuonna alasleikattu aronia-aidanne. Yritämme pitää leikkaamisella aronian mahdollisimman matalana. Onko sinulla kokemusta siitä, kestääkö aronia jatkuvaa leikkaamista? Me emme halua siitä marjoja, vaan matalan suoja-aidanteen kaaripenkeille, missä kasvatan myös erilaisia yrttejä.
Ihanaa saada jo nauttia puutarhan sadostakin. 
Helmi on selvästi sitä mieltä, että toinen leivistä kuuluu hänelle:)

10 kommenttia:

 1. Olisko leivän päällä jotain maukasta makkaraa ;-)
  Onneksi ei olleet pikku kasvimaan taimet hävinneet poissaolon aikana, jotenkin tuntuu, että ne niin usein häviävät pöheikköön tai kuolevat kuivuuteen.
  Mukavaa lomaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Saila, nytloma tuntuu lomalta kun vihdoinkin hieman lämpimämpää ja on saanut möyriä kasvimaalla;)
   makkaraa ei houkutuksena ollut, Helmille kelpaisi kyl salaattileipäkin.
   persiljantaimet kyl taisin kitkeä rikkojen mukana, kun niin harvakseltaa jäi riviin;)

   Poista
 2. Helmi tykkää heinikosta. Ei epäilystäkään.
  Meillä on aroniapensasaita ala- ja yläpihan välisen rinteen yläosassa. Se on pihasuunnittelijan aikanaan ideoima, mutta kyllästyin aroniapensasaiden risuuntumiseen. Tyviosa tuppaa kasvun ja iän myötä muuttumaan paljaaksi, kun taas latvusto levenee joka paikkaan notkuvaksi. Olen nyt muutaman vuoden ajan leikannut aroniat alkuun 50 senttisiksi ja sitten aina uudesta kasvusta otan 2/3 osaa pois (kevättalvella). Ajattelin, että pensaiden korkeus voisi olla noin 150 cm (nyt noin 1 m). Pensaat ovat tuuheita ja hyväkuntoisia. Kukkivatkin jonkin verran eli marjojakin tulee, vaikka se ei ole tärkeää. Onpahan linnuille syötävää. Ehkä aronia ei ole paras mahdollinen leikattava pensas, mutta kun se nyt tuossa on, ajattelin kokeilla sen sijaan, että kaivaisin pois kaikki vanhat pensaat. Rinteen toisessa päässä on muutama aronia, jotka saavat kasvaa omaan tahtiinsa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Between kommentistasi. aiemmin käytin myös aronian marjoja, mutta nyt ei enää sellaista tarvetta, niin leikattiin pensaat alas. Kokeilen tuota samaa kuin sinä, että leikkaan reilusti uutta kasvua vuosittain ja yritän saada aidanteen pysymään tuuheana ja matalana.

   Poista
 3. Meillä on yli kaksimetrinen aronia, jota leikataan joka kesä. Ei ole siitä millänsäkään. Mukavaa lomaa!

  VastaaPoista
 4. Kitkeminen ja harvennus on loman kohokohta ja parasta stressin torjuntaa ilman muuta ja tietenkin kattaminen! Vesiheinä on kanojen herkku ja eikös se ole jalkakylpynäkin erinomaista? Meillä ei vesiheinää kovin paljoa ole ja senkin vien kanoille herkuksi aina. Aroniasta minulla ei ole kokemusta.

  Mukavaa lomaa ja rapsutukset Helmille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aivan niin Kivipellon Saila, minulle myös! vesiheinää en ole jälkäkylpyyn käyttänyt.
   Helmi sai rapsutukset;)

   Poista
 5. Tänä kesänä kasvaa hyvin ainakin heinä, meilläkin oli yli kuukauden väli kun
  olimme poissa kesäkodista eli kyllä tuota kitkemistä ja nurmikon ajamista siellä oli ihan riittämiin.
  Mutta kaiketi tämä kaikki kuuluu kesään oli sitten minkälainen säätila alkukesästä, mutta viileys ja sade näyttää tehneen jonkinlaisen kasvun ihmeen eli luonnossa kasvaa kaikki ihan hurinalla.
  Helmi osaa nauttia ja sehän onkin lemmikkien iloinen tehtävä ja ne kyllä osaavat ottaa ilon irti aina kun siihen on pienikin mahdollisuus ja tuo pehmeä heinikkö on täydellinen.
  Oikein mukavaa lomaaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kaunis Molley:)) totta ja mjkä hienointa kaikki kukkii niin kauan, en muista aikolihin, että esim. kuolanpionini olisi kukkinut vielä näin pitkälle heinäkuuhun.
   otin tuon ruohikkokuvan Helmistä kännykkäkameralla, siitä tuli aika jännän utuinen.

   Poista