lauantai 22. heinäkuuta 2017

Punainen ja keltainen kausi alkanut puutarhassa

Aamulla virittelin toiveikkaana riippumaton koivikkoon, josko iltapäivällä olisi sen verran lämmintä, että pystyisin ottamaan nokkaunet riippumatossa.
Koko viikon on tuullut sen verran, että kuvaamisesta ei ole tahtonut tulla mitään. Tänään kiertelin pihamaalla ja yritin napsia kuvia kaikista punaisista kukista. Punainen on valtaamassa alaa kukkapenkeissä.
Palavarakkaus ei jätä ketään kylmäksi. 
 Ruusuista kukinta vuorossa ovat peittoruusu Lady in Red ja
tertturuusu Bonica 82, tämän kesän hankintani. 
 
Eniten odotan tämän vanhan kaunottaren kukintaa, koska aina saa jännityksellä odottaa suosivatko ilmat sen kukintaa vai ei. Kovin kostealla ja pilvisellä säällä sen nuput tahtovat mädäntyä ja kukinta jää heikoksi. Kukat tuoksuvat voimakkaasti ja ovat todella ihastuttavan vaaleanpunaiset. Olen saanut ruusun vuosia sitten isännän tädin mieheltä. Hän ei osannut sanoa mistä ruususta on kyse. Olettaisin, että kyseessä voisi olla mustialanruusu, mutta en ole asiaa keneltäkään ruusuharrastajalta kysynyt. Tunnistako sinä ruusun kuvan perusteella? 
 
Toukokuussa ostamani runkoruusu on kukkinut koko kesän ilokseni piharakennuksen verannalla.
 
Sen sijaan pionien kukinta jäi kovin lyhyeksi sateiden ja kovan tuulen takia. 
 Mehitähdet ovat myös kiitollisia kukkijoita. 
Punahattujen kukinta on myös alkamassa. 
Tarha-alpi ja keltasauramo tuovat auringon puutarhaan pilvisinä päivinäkin.
Käväisimme tänään isännän kanssa myös Maurin makasiinissa Perniön asemalla. Tässä kuvassa muutama hankinta, joista enempi juttua Värjäri kirppiksellä blogissani klik!
Aurinkoista viikonloppua kaikille vanhoille ja uusille lukijoille!


10 kommenttia:

 1. Oi, päiväunet riippumatossa kuulostaa niin kesäiseltä ja mukavalta! Ruususi näyttää Mustialanruusulta, meillä on pihassa samanlainen - perintöruusu lapsuudenkodista. Tuoksu uskomattoman ihana ja tosiaan kärsii sadekelistä, nuput ruskettuvat ja jäävät avautumatta. Joko teillä punahatut availevat kukkiaan!!!

  Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aivan sopivasti otin riippumaton esille kun saimme vihdoinkin ihanan aurinkoisen viikonlopun! tuoksun ja lehtienmuodon perusteella sitä itsekin Mustialan ruusuksi ajattelen.

   Poista
 2. Samoin täällä meillä kesäkodissa on tuollainen ihana vaaleanpunainen ruusu ja sen nuput sateisena kesänä jäävät monesti avautumatta ja ilmeisesti ne homehtuvat.
  Ehkä se on Mustialan ruusu?
  Runkoruusu on minusta viehättävä ja olen siitä niin ylpeä kun sain sen onnistuneesti talvetettua ja nyt se kukkii, tosin sen kukinta alkoi vasta siinä juhannuksen tietämiin.
  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kuin luin kommentteja, niin aika moni sanoo sitä Mustialan ruusuksi, ehkäpä sinunkin on juuri se noiden tuntomerkkien perusteella.
   runkoruusuja en ole hankkinut vuosiin, nyt toukokuussa innostuin ostamaan kaksi Honkkarin alennuksesta äitienpäivän jälkeen ja onneksi ostin, koska ne ovat kukkineet ruhtinaallisesti koko kesän ja edelleen niissä on paljon nuppuja. hienoa kun talvettaminen onnistui Molley. yritän saada myös omani säilymään valjashuoneessa talven yli:)

   Poista
 3. Ihania värikkäitä kukkia! Upeat ruusut, en osaa tunnistaa, Mustialanruusu on kyllä hyvin tuontapainen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. etupäässä pihamaaltamme löytyy perinteisiä kukkijoita, jotka selviävät vähemmälläkin hoidolla, mikä sopii minulle. parin viime vuoden aikana olen innostunut myös kokeilemaan erilaisia ruusuja. haluaisin erityisesti maatiaisruusuja. nuo viimeiset hankinnat on hollantilaista alkuperää, joten saas nähdä miten ne menestyvät. nyt ainakin kirvat ovat tykästyneet niihin ja kaikki maatiaisruusuni ovat saaneet olla rauhassa kirvoilta.

   Poista
 4. Upeita kukkia! Omassa pihassa kukkivat 'Meänruusu'(Tornionjokilaaksonruusu) ja Juhannusruusu, kukinta alkaa olla ohitse. Palavarakkaus teki vain muutaman kukan ja pionit sekä värililjat ovat vielä nupuilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tornionjokilaakson ruusu löytyy myös meidän pihamaalta juhannusruusun vierestä, kukkivat osin yhtä aikaa ennen juhannusta (paitsi tänä vuonna kukinta kesti aina heinäkuun alkuun asti! mikäköhän palavaan rakkauteesi on mennyt, yleensä se on tosi varma kukkija ja todella ilman mitään hoitoa.

   Poista
 5. Siellä on hyvin kukkaisaa:)
  On se mustialanruusu, oikealta nimeltään 'Minette'. Se sekoitetaan usein neidoinruusuihin, joilla on teräväkärkiset mattapintaiset lehdet, kun taas mustialanruusulla on tuollaiset pyöreät heleänvihreät lehdet, ja tosiaan kukat ovat taipuvaisia mätänemään sadesäällä. Hieno ja kestävä ruusu, ja hyväntuoksuinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Leena! olen tutkaillut asiaa Alanko ym. Suomalainen ruusukirjasta ja nyt kun vahvistit asian, niin uskon kyseessä olevan todella mustialanruusun, kirjassakin mainittiin juuri tuo "Minette". ruusu on todella hyvätuoksuinen, kuivatan sen terälehtiä tuoksupusseihin ja myös teeaineeksi kuten myös kurttulehtiruusun.

   Poista