sunnuntai 2. heinäkuuta 2017

Hukkareissu Rompetorille ruukkujen suhteen

Kiertelimme eilen paikallisella Rompetorilla vanhoja saviruukkuja etsiskelemässä. Ruukkujen sijaan löysin tämän kauniin vanhan puusaavin. Jos olisi kaksi, niin harkitsisin runkoruusujen istuttamista niihin. Luulenpa, että saavi löytää paikkansa keittiöstä. 
Muille kirppareille en lähtenyt kiertelemään, kun kerrankin oli kaunis ilma ja into paloi ruusujen istuttamiseen. Siispä ostin kaksi isoa saviruukkua Pirilän Kukkatalosta. Tällä viikolla on ollut mukavia alennuksi taimistoilla, joita ei ole voinut sivuuttaa. Oikealla olevaan ruukkuun istutin New Dawn- köynnösruusun. Ruukkuun siksi, koska en usko sen selviävän ulkona talvesta. Kokeilen nyt, josko se selviäisi viileässä valjashuoneessa talven kuten runkoruusutkin. Keskellä takana olevaan ruukkuun pääsi Lady in Red- peittoruusu. Lady kasvaa ilmeisesti vain 40-60 cm korkeaksi, joten se sopii hyvin reunustamaan ruusumajaa estämättä näkyvyyttä liiaksi. 
Ruukut tuovat mukavaa vaihtelua perennapenkkiin. Tarvittaessa niitä on myös helppoa siirtää. 
 Kompostialueelle johtavan polun varrelta löytyy mm. juhannusruusu ja mökinruusu, mikä on vasta pienillä nupuilla melko varjoisen kasvupaikkansa vuoksi. 
Uutena tulokkaan niin ikään viikolla ostamani Bonica 82- tertturuusu. Sen pitäisi kasvaa hieman korkeammaksi, noin 80- 90 cm korkeaksi. Jo aiemmin olen istuttanut kotkansiipiä pehmentämään kompostiseinämää sekä koivunrunkoa kiertämään lapsuudenkodista tuomani humalan.  
 Kurttulehtiruusut ovat itseoikeutettuja puutarhassani koska niihin kehittyy kookkaat kiulukat ruusunmarjahillon ja kiisselin tekemiseen. 
Nyt on para aika kerätä ruusuista terälehtiä kuivumaan niin tee aineeksi kuin esim. tuoksupusseja varten. Eilen ajattelin myös tehdä ruusunlehtimansikkahilloa, mutta mansikoilla oli niin kova hinta, että luovuin ajatuksesta ja jään odottamaan oman mansikkamaan satoa. 

2 kommenttia:

  1. Ruukuille löytyy aina käyttöä, ei niitä koskaan liikaa ole. Tuollainen iso puutynnyri olisi hieno löytö, mutta täällä pääkaupunkiseudulla sellaisiin ei juurikaan kirpparilla törmää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. totta Between ruukkuja ei tunnu olevan koskaan liikaa! puusaavit on kysyttyjä ja harvoin osuu kohdalle, joten pitihän tuo hamstrata vaik saviruukkuja olinkin etsimässä;)

      Poista