torstai 23. huhtikuuta 2020

Kevään kukkijoita, taimirallia ja liljoille karhunpesä

Lummetulppaanit aloittavat kukintansa varhain, usein ne kukkivat parhaimmillaan juuri vapun seudussa. Pilvisinä päivinä ja öisin kukat ovat supussa, aurinkoisina päivinä kukat avautuvat lähes vaakatasoon. Nämä rakkaiden eläinystävieni haudalle istutetut lummetulppaanit ovat selvinneet hyvin lumettomasta talvesta havukatteen suojissa ja ovat kukkineet jo lähes viikon. Sydänkiven vasemmalla puolella pilkistää mukulaleinikin lehtiä.
Myös mukulaleinikit (Ranunculus ficaria) aloittavat kukintansa näin huhtikuun lopulla. 
Huhti-toukokuu on parasta vuokkojen aikaa. Ensimmäisen balkaninvuokon bongasin tulppaanin lehtien suojista. Ensimmäisenä kukkaan ehtivät kuitenkin aina sinivuokot (Hepatica noblis), joita kasvaa eripuolilla pihamaata pensaiden alla. 
Tämän kuvan nappasin sireenipensaiden juurella kasvavista sinivuokoista, viedessäni pyykkiä kuivumaan. Tänään pyykit kuivuivatkin nopeasti, oli aurinkoista ja lämmintä.
Hyvänä kakkosena kukintansa aloittavat valkovuokot (Anemone nemorosa).
Valkovuokot ovat levittäytyneet pihakoivun juurelta vuosien mittaan laajemmalle alueelle ja 
alkavat pikku hiljaa muodostamaan kauniin kukkapeiton yhdessä idäsinililjojen (Scilla sibiricakanssa pihakeinun ympäristöön. Keinuun on mukavaa istahtaa hetkeksi ihailemaan keväistä kukkamerta ja niissä pörrääviä öttiäisiä. Myös joenrannassa olevista mehiläispesistä saamme vieraita pihamaallemme. Tänä keväänä on ollut todella paljon liikkeellä nokkos- ja sitruunaperhosia. 
 Hyvä mesiapaja, parempi mieli:))
Taimiralli on alkanut. Lastaan keltaiset kottikärryt aamuisin täyteen taimia kasvihuoneeseen vietäväksi ja taas illalla takaisin huoneelle. Tänä aamuna sain lastata vielä neljä täyttä lastia, mutta huomenna määrä hieman pienenee, koska jätän jatkossa osan taimista myös yöksi kasvihuoneeseen, jos ei ole pakkasta luvassa. 
 Kasvihuoneesta puolestaan nostan ruukuissa kasvavat ruusut ja yrtit ulos päiväksi karaistumaan. Ruukut ovat painavia, joten kyllä tämä aamu- ja iltajumpasta käy;)
Orientaalililjojen kasvuvauhti on ollut huimaava. Pituutta on tullut liiankin kanssa, joten pystyssä pysymisen kanssa on jo niin ja näin! Tänään istutin osan liljoista isoon rottinkikoriin ja loput isoihin ruukkuihin. Isoja istutusastioita on ihan mahdotonta siirrellä päivittäin ulos ja sisälle, joten jätän ne myös yöksi ulos hyvin suojattuna. Tai ainakin yritän suojata ne hyvin...
 Pihasaunan veranta tarjoaa tuulensuojaa ja paksu vaahtomuovipatja lämpöä. 
 Kiedoin liljojen ympärille harson ja 
 peittelin vielä muutamalla villahuovalla. Aikamoinen viritys tästä liljojen "karhunpesästä" tuli!
 Kasvihuoneessa suojasin taimet isolla styroxlevyllä ja villapeitolla.
Onneksi ihan kaikkia ei tarvitse peitellä, kuten esimerkiksi näitä sarviorvokin taimia. Ovat viime vuotisten sarviorvokkien siementaimia, ensimmäiset jo availevat kukkanuppujaan.
Nämä kaunokaiset ostin viime viikolla Kukkatalosta. Istutin ne kirpparilta hankkimaani koriin.
 Ja kukas kaunokainen se täällä tiirailee?
Täplä nauttii olostaan venepeitteen päällä. Pääsiäisenä isäntä otti pois koko veneen peittäneen ison pressun ja laitoimme paikoilleen veneen oman, vain avoimen takaosan peittävän suojapeitteen. Täplä on löytänyt mukavan nukkuma- ja tarkkailupaikan itselleen. Eilen se katseli kiinnostuneena puuhiani, kun kunnostin aivan "venepergolan" vieressä olevan perennapenkin reunuksia. Monenlaista puuhaa riittää ja niihin on ollut mukava tarttua, kun olemme saaneet nauttia aurinkoisista päivistä koko alkuviikon. 
Tervetuloa blogiini kaikki uudet lukijat,
mukavaa loppuviikkoa jokaiselle Teistä:))

27 kommenttia:

 1. Aikamoinen työ totuttaa kasvit ulkoilmaan, joskin ne kiittävät kukillaan ja syötävillään myöhemmin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kunnon lämmitettävä kasvihuone helpottaisi paljon taimien esikasvatusta, omani on vanhoista ikkunalaseista tehty ja siellä ei ole mitään lämmitintä, joten joudun vielä näin varhain keväällä kuskaamaan taimia eesuntaasun. toisaalta voisin keskittyä vain sellaisten kasvien esikasvatukseen, jotka selviäisivät taimivaiheen lavassa, se olisi järkevin vaihtoehto, mut kun en halua olla tässä asiassa järkevä;)

   Poista
 2. En enää oikein käsitä, miten aikainen kevät siellä voikaan olla! Nämä noin 10 vuoden pohjoisen porstuan keväät ovat niin erilaisia.
  Kevät on innostava ja myös täydellisen hurmaava kaikkialla. Siellä kukkaset, täällä edelleen hohtavat hanget.
  Ehkä pian jo helpottaa taimien ulkoilutus, minä saatan? ostaa yhden orvokkiamppelin äitienpäiväksi ehkä, jos yöpakkaset jäävät pois tai ainakin yöt ovat lähellä nollaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. keväät ovat viime vuosina aikaistuneet ja se on toisaalta melkoinen haaste kasveille kun päivisin todella lämmintä ja yöt kovin kylmiä. siksi yritän peitellä pikkuisia taimipolojani huolella.
   tääl voi vain uneksia hohtavista hangista, kerihangista puhumattakkaan! minäkin hankin jo alku viikosta orvokkeja ja tein niistä muutamia istutuksia. ehkäpä sydämessäni toivoin, et pääsisimme käymään mummon luona äitienpäivänä, mut taitaa palvelutalon ovet pysyä edelleen kiinni vierailijoilta ja siihen on tyytyminen ja käyttää kukkalähetin palveluja.

   Poista
 3. Huh minulla tuli hiki pelkästään lukiessa. Kyllä nyt puuhaa riittää ja tulin tosi hyvälle mielelle noista sinun viritelmistäsi 🤗. Ei ihme jos Täpläkin tiirailee. Orientaalililjat on outo perenna minulle. Minulla on samanlaisia hommia edessä mökillä ja minulla on vielä ruukkujakin kellarissa. Toivotaan mukavia kelejä niin mikä meidän on hikoillessa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aamulla ja illalla on sen verran viileää et ei hommassa hiki tule. vähän sillä mielellä postasin viritelmistäni, et joku muukin innostuisi kertomaan omistaan:))
   itseasiassa varmaan kovvinkin tuttuja kun kerron et kyseessä idänliljat, värililjoistakin puhutaan, ja minun olisi toki pitänyt kirjoittaa ryhmänimi oikeassa muodossa eli oriental-liljat, itse tulee aina vain huolettomasti sanottua orientaalililjat, joten pujahti tekstiinkin. isäni kasvatti aikoinaan paljon värililjoja, olen itsekkin tykästynyt niihin.
   juuri niin Nila, nyt on kevään paras aika ja mukavia puuhia riittää joka päivälle ja mökkireissulle:))

   Poista
 4. Tuollaisen työpäivän jälkeen ei paljon kuntosalia kaipaa. Kasvisi varmasti kiittävät sinua kesällä huolellisesta hoidosta ja hellästä peittelystä kevätkaudella.
  Minäkin iloitsen valkovuokkojen leviämisestä scillojen joukkoon - tai toisinpäin. Myös täällä ovat sitruuna- ja nokkosperhoset olleet jokapäiväinen nähtävyys. Samoin kaikenlaisia lentäviä pörriäisiä on runsaasti.
  Mukavaa loppuviikkoa sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. toivotaan niin Between, et taimet selviävät, loppuviikoksi luvattiin taas viilenevääkin. kyl puutarhahommissa kunto nousee, juur päiväl puheltiin isännän kanssa siitä kuinka paljon kävelen päivän mittaan ympäri pihamaata, kantelen, nostelen ja punkaan jos jotakin niin, et uusia lihaksi tuntuu löytyvän ympäri kroppaa;)
   valkovuokot ovat jollain tapaa minulle erittäin tärkeitä, haluan äitienpäivänäkin aina vain ja ainoastaan kimpun valkovuokkoja. puutarhassasi kukkiikin jo niin paljon erilaisia hyviä perhoskasveja, et varmasti löytävät tiensä sinne. kiitos Between, oikein hyvää viikonloppua myös Sinulle!

   Poista
 5. Ihania kuulumisia <3 Pihajumppaa parhaimmillaan! Meillä on vielä niin paljon lunta, että pihajumpalle pääsyä pitää vielä tovi odottaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juuri niin Tarja, kuntosalilla en viihdy, fyysinen työnteko on sopivin liikuntamuoto minulle. kyl lumitöissäkin kunto kohenee, systeri on saanut myös paiskia lumitöitä ahkerasti koko talven, vieläkin on lähes metriset hanget heillä päin!

   Poista
 6. Eikö olekin mukava aloittaa pihapuuhia melko ankeidenkin räntäsadepäivien jälkeen! Meillä paistoi aurinko muutamana päivänä ja kelpasi silloin pihalla olla1 Nyt on pilvisempää, mutta ei haittaa haravointia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. maistui todella hyvältä, reiluun viikkoon ei tehnyt mmieli pihahommiin, oli niin kovin tuulista ja kylmää, siksi nyt laillasi olen ollut pihamaalla kaiken mahdollisen ajan:) täälkin aamu valkeni pilvisenä, pilvistä on luvattu moneksi päiväksi, mikä ei sinänsä haittaa, vettäkin saisi sataa sillä alkaa olla jo melko kuivaa ja sadevesiastiat kumuaa tyhjyyttään!

   Poista
 7. Ihanat nuo lummetulppaanit! Odotan innolla kun mekin istutetaan taimia ja tehdään uudet kukkapenkit ensi viikolla. Pitää vain ensin odottaa naapurin kaivinkone paikalle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. lummetulpaanit ovat söpöjä, nytkin hakiessani aamulehteä postilaatikosta ne olivat viel supussa, mut pian jo avaavat terälehtensä ihailtavaksi. nyt onkin hyvä ajankohta perustaa uusia kukkapenkkejä kuin uudistaa myös vanhoja. kaivinkone helpottaa työtä huomattavasti, tääl kaivetaan käsipelillä. mukavaa kun piipahdit Lassila, tervetuloa toistekkin!

   Poista
 8. Ihana keväinen postaus.♥ Kirjoittelin eilen tänne ummet ja lammet, kadottaen kuitenkin sen pittien taivaaseen.(Bloggerini ei toimi tällä hetkellä mobiilissa ja siinä syy kommentin katoamiseen.)
  Tuo kasvien peittely ja suojaus kylmyyttä vastaa on kyllä vaivan arvoinen ja kesällä se sitten palkitaa.♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Molley sinnikkyydestäsi, onpa harmillista tuo kommenttien katoaminen. osalla kuten myös itselläni on kadonnut kuvia, pelkkiä liikennemerkkejä tilalla, toivottavasti bloggeri saa nämä viat korjattua. välillä tulee mieleen kyl mieleen, et josko bloggerille käy kuten Vuodatukselle ja koko homma kaatuu...toivotaan ettei niin kuitenkaan käy!
   viime yönäkin niin kylmää, et kyl kasvu tyrehtyy ja osan taimista voin menettääkkin, mut kyl niitä viel riittää, kun lähes kaikki muut paitsi kelloköynnökset ja paprikat itivät hyvin.

   Poista
 9. Melkoista kasvirumpaa, mutta lopussa kiitos seisoo.
  Mukavaa viikonloppua.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin toivon itsekkin, kiitos Kruunuvuokko, oikein mukavaa viikonloppua myös Sinulle:))

   Poista
 10. Ihanat kuvat ja ihania kukkia sulla siellä kukkiikin jo todella paljon!
  Mutta jäin ihmettelemän sun työsi määrää ja sitä, että miten ehdit kaikki tekemään, kun käsitöitäkin varmaan teet ja keräilet kasveja ja , ja , ja vaikka mitä!
  Sun ei tarvi kyllä jumppaamassa käydä!
  Mutta hattua pitää kyllä sulle työmyyrälle nostaa, olet sellanen ahertaja..mutta mikä varmaankin pitää paikkaansa,sinä nautit jokaisesta hetkestä!
  Ihanaa kevättä sulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pihamaalla viihtyy nyt aamusta iltaan, kaaikkea pientä ja kaunista kukassa parhaillaan ja eniten nautin noista pihamaalla levinneistä luonnonkukista, valko- ja sinivuokoista. hyvin ehdi, koska nyt käsityöt tauolla ja kasvejakaan ei ole viel kerättäväksi asti, hortoiluni aloitan vasta toukokuun loppu puolella, silloin ensimmäiset nokkoset, vadelman- ja mustaherukan lehdet pääsevät lattialämmölle kuivumaan. isäntä puolestaan kerää voikukkia pakastettavaksi. värjäykset alkavat kesäkuulla, juur postissa odottaa noutamista 7 kg villalankoja Pirtin kehräämöltä, joten värjäämistä riittää:))
   olen ihminen, joka ei osaa olla tekemättä mitään ja nautin kaikesta mitä teen, koska jos en nauti, niin silloin en tee;)
   oikein mukavaa kevättä myös Sinulle ja nautinnollisia luontoretkiä!

   Poista
 11. Vau, mitkä viritelmät liljoilla! Kyllä kelpaa kevätöitä viettää ulkona, ei varmasti tule kylmä :D Sinulla onkin ihan kunnon kevätjumppaohjelma, kun kärräät taimia kasvarille ja takaisin, nostelet painavia ruukkuja ulkoilemaan ja vielä peittelet taimia nukkumaan. Käy ihan treenistä. Kun asuin lapsuudenkodissani, taimet olivat aamupäivän yläkerrassa itäikkunoilla ja päivän lämmettyä tarpeeksi ne kannettiin ulos talon suojaisaan päätyyn ulkoilemaan ja illalla takaisin yläkertaan. Tuli treenattua ahkerasti reisilihaksia :D Minun taimeni eivät ole vielä päässeet ulos edes harsojen alle, kun on ollut niin tuulista ja tänään aika koleaakin. Onneksi pärjäävät vielä kutakuinkin hyvin vierashuoneessa kasvivalon alla ja loput viileässä eteisessä. Toista on parin viikon päästä, kun ovat kasvaneet isommiksi. Mukavaa viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hauskanenhan virtelmäni on, illalla laitoin viel porontaljankin lisäsuojaksi;) taimiralli takaa kunnon treenit aamuin illoin ja se tekee kyl kropalle kuin mielellekkin todella hyvää. melkoista rumpaa teilkin ollut, itse toin yläkerrasta taimet alas siinä vaiheessa kun aloitin niiden ulkoiluttamisen, polvet ei tykkää rapuissa kulkemisesta. kasvivalot on kyl hyvät ja ihan varmasti taimesi pärjäävät hyvin. aurinkoista ja toivonmukaan tuuletonta viikonloppua Sinulle Minna!

   Poista
 12. With spring all nature is reborn and flourishes. All the photos are beautiful but I especially loved the photo with the butterfly, it is wonderful.
  Take care and be well.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. thanks Maria, i also love butterflies. happy may to you br Ilona

   Poista
 13. Melkoinen rumba todellakin, mutta se kannattaa ja voimat karttuvat! Hienoja suojavirityksiä olet tehnyt. Nyt on niin kaunista, sininen scillamatto on niin kaunis! Meilläkin nousee scillojen ja posliihihyasinttien siementaimia sieltä täältä vaikka kuinka paljon, samoin vuokkoja. Ulkona on mukava puuhailla, lintujen konsertin säestämänä.

  Mukavaa vappuviikkoa sinne teille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Saila, kevät tulee hissukseen viileiden ilmojen vuoksi, toisaalta näin saamme nauttia paljon kauemmin kevätkukkijoista:)) puutarhahommat tekee tosiaan hyvää taas talven jälkeen, kummasti sitä voimat ovat jo kartuneetkin.
   kiitos, oikein mukavaa Vappua Sinulle!

   Poista
 14. Baccarat, Cards & Dice | Vegas Casino
  Vegas Casino: Play for free or real money and deccasino get your money back as soon as you sign up at 인카지노 Vegas Baccarat, Cards & Dice | Vegas Casino · Live 바카라 사이트 Blackjack, Poker,

  VastaaPoista