torstai 16. huhtikuuta 2020

Värjärin väripaletti

Minulta oli mennyt syksyllä täysin ohi BioColour-tutkimushankkeen käynnistyminen. Onneksi Riihelän Leena oli tehnyt siitä postauksen Riihivilla-blogiinsa klik!
Sen jälkeen, kun synteettiset väriaineet kehitettiin, ne syrjäyttivät melko nopeasti ja laajasti luonnosta peräisin olevia väriaineita. Vähitellen hävisi myös laaja-alainen tietotaito luonnonvärien käytöstä, mikä aiempina vuosisatoina oli omaksuttu. Samalla myös ihmisten värimieltymykset muuttuivat tasaisen, usein myös hyvin kirkkaan ja voimakkaan värjäystuloksen takaavia synteettisiä värejä suosiviksi. Olen tästä hankkeesta niin onnellinen, koska olen yrittänyt ylläpitää värjäämiseen liittyviä perinnetaitoja omassa lähipiirissäni ja osaltaan tämän blogini kautta myös hieman laajemminkin. Halusin osallistua BioColour-tutkimushankkeeseen omalla pienellä panoksellani lähettämällä näytteitä värjäämistäni langoista. 
Jos kiinnostuit tietämään enempi hankkeesta, niin kurkkaappa sen kotisivuille klik!
Eilinen päivä kuluikin rattoisasti lankojen parissa. Aloitin tutkimalla vanhoja värjäyskirjojani ja penkomalla varastossa aiemmin värjäämiäni lankoja. Ihan kaikkia syksyn värjäyksiä en ole vielä ehtinyt vyyhtimään, joten niistä sain napattua helposti parin metrin pätkän lankanäytettä varten. Aiemmin omaan käyttöön jättämäni vyyhdit avasin sen verran, että sain leikattua niistä sopivat pätkät. Koska en merkitse langan vyötteeseen käyttämääni puretusainetta, oli suuri apu värjäyskirjoistani, mistä se oli helppo tarkistaa.  Muutaman lankanäytteen jouduin hylkäämään, koska en löytänyt varmuudella sen värjäystietoja. 
Valitsin lankanäytteitä eri vuosilta, vanhimmat näytteet on vuodelta 2012 ja uusimmat syksyltä 2019.
Kaikki näytelangat on värjätty joko itse kasvattamillani värikasveilla tai luonnosta keräämilläni kasveilla ja sienillä.  
Tiikerinkaunosilmä (Coreopsis tinctoria) on yksi tärkeimmistä värikasveistani, yleensä juuri tiikerinkaunosilmällä värjäämäni langat loppuvat ensimmäisenä;) 
 Tässä kevään värit parhaimmillaan, ole hyvä!
Jos tiikerinkaunosilmä on yksi tärkeimmistä kukista väripadassani, niin puista se on ehdottomasti korpipaatsama (Rhamnus frangula). Korpipaatsama tarjoaa uskomattoman kauniin väripaletin, kun käyttää värjäyksissä niin lehtiä, marjoja, puuainesta kuin kuortakin. Kuvassa näkyvä kuorella värjätty lanka on hennon ruusunpunaista värjäyksen jälkeen tekemäni lipeäkäsittelyn vuoksi. Ennen lipeäkäsittelyä lanka oli kauniin tumman sinapinkeltaista. Täällä olen kertonut viime syksyn verihelttaseitikki- ja paatsamankuorivärjäyksistäni.
Monet sienet ja käävät ovat erinomaisia värinlähteitä. Nyt valitsin näytelangat veriseitikillä ja vereihelttaseitikillä värjäämistäni langoista. Monet muutkin seitikit ovat erinomaisia värjäyssieniä kuten esim. punavyöseitikki, mitä keräsin viime syksynä kymmeniä kiloja villojen värjäämistä varten nuoren taiteilijan projektiin. Lupasin syksyllä kertoa siitä tarkemmin nyt loppukeväästä. Korona on sotkenut myös näitä suunnitelmia, mutta sen verran voin jo paljastaa, että kyseessä on Emma Jääskeläisen näyttely Kiasmassa. Kiasma kuten kaikki muutkin julkiset tilat ovat suljettuina, mutta toivotaan, että saamme nauttia kaikista taiteilijoiden valmistamista näyttelyistä vielä myöhemmin tilanteen niin salliessa...
Tänään vein paketin postiin. Luulenpa, että lähetän lankanäytteitä vielä lisää ensi kesän värjäyksistäni, koska uusia näytteitä kaivataan edelleen. Haastan vielä nyt kaikkia muitakin luonnonväreillä värjääjiä osallistumaan tähän hankkeeseen lähettämällä omista värjäyksistä lankanäytteitä. Tarkemmat tiedot saat ottamalla yhteyttä Riikka Räisäseen sähköpostilla riikka.raisanen@helsinki.fi 
On hienoa saada olla mukana
 pikkuriikkisellä panoksella luomassa tulevaisuuden väripalettia, 
millä on juuret syvällä menneisyydessä:))

39 kommenttia:

 1. Oi että, sinulla on aivan upeita värikarttoja! Nuo veriseitikit on niin kauniita. Niillä olen saanut parhaimpia värejä. Tuo tiikerinkaunosilmä on ihan outo minulle. Onko se monivuotinen kasvi? Oletko värjännyt lupiinin lehdillä? Niistä tulee myös aika voimakasta vihreää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Eeviregina, mukavaa kuulla myös Sinun olevan luonnonvärien ystävä:)) nuo värikartat on käytännöllisiä myös silloin, kun suunnittelen jotain neuletta, niistä näkee kauniisti värien yhteensopivuuden. tosin minusta kaikki luonnonvärit sointuvat niin hyvin yhteen;) totta, veriseitikit ovat mitä parhaimpia värisieniä, niistä saa uskomattoman voimakkaita värejä jo melko pienellä määrällä sieniä. ja mikä parasta, niiden antama väri on myös hyvä valonkestoltaan, jopa ilman puretusta värjättäessä.
   tiikerinkaunosilmää kasvatan värikasviksi, se on yksivuotinen kaunis kukka. voit tutkia sitä tarkemmin avaamalla tuon "kukat värjärin padassa"-sivustoni yläpalkista. ensiviikolla laitan osan siemenistä esikasvatukseen, suurimman osan suorakylvän, koska ehtii se kukkimaan runsaasti myös ilman esikasvatusta hyvinä syksyinä. lupiini on oikein hyvä värikasvi, itse asiassa olen hävittänyt kesäkotini johtavan ison tien penkoilta lupiinia leikkaamalla ne tarkoin väripataani:))

   Poista
  2. Sehän se onkin hauskaa, kun ne kaikki värit sointuu yhteen. Minä en ole paljoa omista värjäämistäni langoista kutonut, mutta äitini kutoi aikoinaan niistä upeita neuleita. Mun blogissani on niistä kuvia, en osaa laittaa linkkiä, mutta ne löytyy 4.2 2019 "Talven ihanuus ja kurjuus."

   Poista
  3. olet todella taitava värjäri Eeviregina. käväisin ko. postauksessa, aivan ihanat mallit ja värit villapaidoissa, sopivat niin kauniisti myös kauniille malleille:))

   Poista
 2. Wau! Nyt olen kunnioituksesta ymmyrkäisenä. Mitä värejä ja mitä tietoa. Näkee, miten hyvin kasvivärjätyt värit sointuvat yhteen. Ja punaisiakin on.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hi, hih Repu! kyllä, punaista saa värjätyksi myös ilman ulkomaisia värikasveja. luonnonvärit hivelevät silmääni ja onneksi niiden arvostus on ollut viime vuosikymmeninä taas nousussa. odotan tältä kansainväliseltä hankkeelta paljon, siinä on koottu yhteen monialainen osaajakunta.

   Poista
 3. Sinä pidät yllä tosi tärkeää tietoa ja osaamista!
  Äitin kans ei tullut koskaan juteltua lankojen värjäämisestä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ja onneksi meitä värjäreitä alkaa taas olemaan ememmän kuin vuosikymmeniin 1900-luvulla, kun synteettiset väriaineet valtasivat alaa. ymmärsinkö oikein Maarit, että myös oma äitisi harrasti värjäämistä? niinhän se monasti käy, ettemme ymmärrä omien vanhempiemme arvokkaita kädentaitoja ottaa opiksi silloin, kun se olisi vielä mahdollista. osaltaan siksi kirjoitan aina värjätessäni värjäyspäiväkirjaan tarkkaan ylös myös värjäysprosessin, käyttämäni väri lähteet ja mistä niitä olen hankkinut ja miten niitä käsittelen. osaltaan aloitin myös tämän blogini pitämisen siksi, että nuorille jäisi tietotaitoni käyttöön. koska totuus on se, etteivät he välttämättä saa selvää käsialastani;)

   Poista
  2. Uskoisin, että äitin sisarukset on harrastaneet lankojen värjäämistä. Yhdellä heistä on ollut senaikainen neulekonekkin :) Äiti oli ompeluihmisiä.

   Poista
  3. olipa mukava kuulla hieman sukusi naisten tarinasta, kiitos Maarit:)) oma äitini ei myöskään koskaan värjännyt, kasvatti pellavaa ja kutoi niistä kangaspuissa lakanoita ja pöytäliinoja, leikkasi matonkuteita ja paukutteli mattoja yö myöhään sekä kutoi kaikkea mahdollista, häneltä olen omat käsityötaitoni ja intoni perinnyt.

   Poista
 4. Voi miten ihania värejä! Onpa hienoa että on taito tuohon värjäykseen! Mukavaa päivää ja viikonloppuja♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kaunis Päden paja, työ tekijäänsä opettaa värjäämisessäkin;)
   oikein hyvää viikonloppua myös Sinulle!

   Poista
 5. Oi jestas mikä värien paletti. Minä rakastan näitä sinun värejäsi ne on juurikin maanläheisiä värejä parhaimmillaan. Tämä näyttely pitää muistaa se kiinnostaa todella. Kyllä sinulla on ollut hommaa näiden näytteiden kanssa mutta varmasti niin palkitsevaa. Kiitos sinulle.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ihana kuulla Nila, niin minäkin rakastan. värjääminen on intohimoni, tein taas illalla jo uutta lankatilausta kesän värjäyksiä varten. lupaan laittaa Emman näyttelyn toteutumisesta sit tietoa myös tänne blogiini.

   Poista
 6. Käsittämättömän kauniita värejä. Ja kaikki luonnosta. Kaunista, kaunista, kaunista. En ole kovin perillä värjäysjutuistasi, joten rohkenen kysyä: ”Värjäätkö lankoja omaan käyttöösi vai myytkö niitä jossakin? - siis muuallakin kuin satunnaisesti Salon torilla :):)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juuri niin Inna Vaara, käytän vain luonnon värejä, ja värilähteetkin kerään tai kasvatan itse. nykyään näkee yhä enemmän mainostettavan luonnonväreillä käsinvärjättyjä lankoja, missä käytetään ostettuja valmiita värejä. siinä on kyse hieman eri asiasta kuin perinteisessä värjäämisessä, minkä periaatteiden mukaan itse toimin.
   aina voi kysyä:)) värjään lankoja niin omaan käyttööni kuin myyntiinkin. torilla en ole käynyt myymässä tuotteitani enää moneen vuoteen. ihmiset ottavat minuun yhteyttä joko Värjärin Puodin kautta tai suoraan sähköpostiini tilatessaan lankoja. nykyisin värjään mieluiten juuri tilauksesta niitä värejä ja määriä mitä toivotaan. värissä on kyl aina se varaus, etten itsekkään tiedä tarkasti sävyjä, mitä väripadasta nousee, jokainen värjäyserä on siis uniikki. juuri siitä luonnonväriaineilla värjäämisessä tykkäänkin. käytännössä se tarkoittaa sitä, että tilaajan on osattava arvioida langan tarve, että voin värjätä sen samalla kertaa.

   Poista
  2. Kiitos vastauksesta. Saatan ottaa sinuun yhteyttä tilauksen merkeissä :):)

   Poista
 7. Ihanat värit, niin montaa erilaista samasta kasvista - oivallista tutkimusaineistoa! Ja kiitos vinkistä. Siitä onkin nyt aikaa, kun olen viimeksi värjännyt, kun en ole aikoihin kehruuttanut valkoista lankaa. Harmaa on minusta niin kaunista harmaana, että en raaski harmaita värjätä :-D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Saila, juuri se onkin mielenkiintoista, miten samasta kasvista voikin saada niin erilaisia värejä! värjäykset voi hyvinkin aloittaa jo toukokuulla ilmojen lämmettyä (siis jos värjää ulkona kuten itse teen) eli kauaa ei tarvitse enää odottaa. väreistä saa kyl erilaisia riipuen siitä, mikä on langan pohjaväri, joten värjään aina myös harmaita lankoja. tykkään toki itsekkin suomenlampaan luonnollisista väreistä, niitä pitää aina löytyä myös lankavarastosta, luonnonvalkoisen ja harmaan lisäksi ruskeaa ja mustaa lankaakin.

   Poista
 8. Onpa sulla upeat näytteet ja miten monenlaisia! Hienoja!

  VastaaPoista
 9. Komea kasa itsevärjättyä lankaa! Toki kyllä se on työtäkin vaatinut. Jämptisti olet pitänyt kirjaa myös värikirjaa. Kuvia ja tekstejä lukiessani vedin kättä ohimolle osoittaakseni hatunnostoa.
  Pehmeistä värisävyistä minäkin pidän ja ihastelin eritoten tästä valikoimastasi hentoa vihreää, paatsamanmarjoilla värjäämääsi. Huomaan, että paatsamasta saakin useita värejä. Täytyy vain osata!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hih, vai nousi lippis, sepä mukava kuulla aimarii;) villojen lisäksi sain syksyllä värjättyä ihan mukavasti myös lankoja, suurin osa niistä on jo maailmalla, mut jotain sentään viel jäljelläkin. vuosien myötä korpipaatsamasta on tullut yksi tärkeimmistä värinlähteistä. tänä kesänä saankin kuoria ja hakettaa paatsaman rankoja melkoisesti, et saan täydennettyä tyhjentyneet varastot. pajuvesakoitakin aion harventaa kovalla kädellä. harmikseni viime syksynä en löytänyt yhtään paatsamanmarjoja, nyt nekin ovat loppu. toivottavasti ensi syksynä olisi parempi marjavuosi ja ehtisin kerätä marjat ennen lintuja!

   Poista
 10. rakastan värejä, siksi lankojakin pitää löytyä laidasta laitaan;) et ole varmaankaan ainoa, jolta lankavarasto on huvennut, onneksi on verkkokauppoja, mistä lankoja saa jokaiseen makuun.

  VastaaPoista
 11. Ihania värejä <3 Luonnosta löytyy monia väriaineita. Olin kerran, kauan kUan sitten, kansalaisopiston kurssilla. Värjäsimme lankoja isoissa kattiloissa järven rannalla. Kurssilla värjäämistäni langoista neuloin villapuseron. Oli kyllä mukava kurssi. Lankojen värjääminen on ihana ihan oma maailmansa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiteytit Tarja täydellisesti perinteisen luonnonväreillä värjäämisen idean; itse kerätyt väriaineet, väripata järvenrannalla, usein myös samanhenkiset ihmiset yhdessä puuhastelemassa ja mihinkään ei ole kiire...värjääminen on nimittäin melko hidasta puuhastelua, mielestäni hyvin meditatiivista.

   Poista
 12. Voi, onpa ihanat värit sinulla ja siellä ja niin luonnonmukaista. Tuo on varmasti todella ihana hyvän mielen harrastus, en voi muuta sanoa. Ihanaa viikonloppua sinulle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kaunis, olet oikeassa, värjääminen on todella hyvänmielen harrastus, ja ei edes haittaa, jos välillä kaikki ei mene ihan putkeen, seuraavalla kerralla sit jo useimmiten homma taas sujuu.
   aurinkoista viikonloppua myös Sinulle Der Seidenspinner:))

   Poista
 13. Teet tärkeää puuhaa ja varmasti mieluisaa ja jännnnittävää :) Ihanaa kevättä ♥

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. värjääminen on intohimoni, ja todella mielenkiintoista puuhaa.
   kiitos Pauliina, aurinkoisia kevätpäiviä myös Sinulle:)

   Poista
 14. Minäkin olen värjännyt kasveilla ja laittanut pienen lankatupsun teipillä värjäysohjeen viereen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mukava kuulla enkulin käsityöt:)) lankanäytteiden tallettaminen on hyvä juttu, näin voi myöhemmin tarkistaa millaisia värejä on saanut. onko Sinulla jo suunnitelmia ensi kesän värjäyksiin?

   Poista
 15. Voiko kauniimpaa ollakkaan, kuin luonnon omilla väreillä värjättyä lankaa?
  Ihania värisävyjä, toisiinsa sopivia!
  Kiitos tästä ihanasta näyttelystä!
  Olet sinä mestari tälläkin saralla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ei ainakaan minusta Harakka;) kiitos kaunis Harakka, mukavaa kun viihdyit lankanäyttelyssäni!

   Poista
 16. Aivan mahtavia luonnon väreillä värjättyjä lankoja. Sinulla on todella taito hyppysissä ja hienoa, että pidät upeaa perinnetaitoa yllä. Ihailen suuresti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos kaunis Kruunuvuokko ihanasta kommentistasi, luonnonvärreillä värjääminen on yksi intohimoistani:))

   Poista
 17. Aivan uskomattoman kauniita sävyjä! Juuri nyt olen näihin ohuisiin ja kaunissävyisiin lankoihin hurahtanut, eli olen hurahtanut nyt Shetlannin lankaviikkojen suosikkiin Fair isle -kirjoneulemyssyihin! Heti kun saan sopivan aikaraon niin aloitan työn.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Saila, juuri luonnonväreillä värjätyt langat sopivat mielestäni parhaiten myös Fair isle- myssyihin. olen myös itse niitä kutonut ja tykkään kovin. Sinulla onkin todella mukava projekti alkamassa!

   Poista