sunnuntai 8. syyskuuta 2019

Marjapensaat väistyivät Aumapenkistä

Lupasin edellisessä postauksessa kertoa hiukan myös kompostialueen pitkän Aumapenkin myllerryksestä.  Aikoinaan kompostoin hevosenlantaa ja puutarhajätettä tässä pitkässä aumassa. Jos sinua kiinnostaa tarkemmin tietää auman teosta, niin olen tehnyt siitä postauksen täällä klik!
Nostin viikolla penkistä kaksi mustaherkukkapensasta. Niiden tilalle istutin korallikeijunkukkia, kolme vihreälehtistä Heuchera sanguinea ja yhden purppuralehtisen. 
Purppurakeijunkukka 'Palace Purple' on hyvä pari laventelin harmahtavan vihreiden lehtien kanssa. Aivan kuvan alareunassa pilkistää kaukaasianmaksaruoho, jonka kukissa ja syysvärissä on samaa purppuraista sävyä kuin purppurakeijunkukassa. 
Parhaillaan kukkivien kaunopunahattujen (Echinacea purpurea) rivistöä täydensin kahdella uudella  'Magnus' taimella. Kaunopunahattujen kaveriksi siirsin etupihalta Ansaripenkistä pikku sormustinkukan taimen (Digitalis lutea). 
Kaunopunahatut ovat hyviä perhosmagneetteja. Kuvaushetkelläkin neitoperhosia liihoitteli ympäriinsä, en vain onnistunut ikuistamaan niitä kuviini tällä kertaa.  
Viime syksynä hankin alennusmyynnistä eurolla ensimmäisen Endless Summer jalohortensiani (Hydrangea macrophylla) ja ihastuin siihen ikihyviksi! Nyt hankin sen kaveriksi Aumapenkin päähän toisen Endless Summer jalohortensian 'Bloom Starin'. Sitä tosin en saanut eurolla;))
Bloom Starin kukkien väri on riippuvainen maan happamuudesta. Happamassa maassa kukat ovat violetinsiniset, neutraalissa maassa vaaleanpunaiset. Nähtäväksi jää,  minkä väriset kukat hortensiaan ilmestyy ensi kesänä, jos saan sen talvetettua.
  
Käytävän toisella puolella on vanha raparperipenkki. Penkin reunuskasveina on iisoppia, ruohosipulia ja mäkimeiramia. Tuon usein syksyisin kesäkodista komeamaksaruohoa leikkokukiksi. Ne kasvattavat maljakossa juuret, joten niistä saa helpolla uusia taimia seuraavana keväänä ulos istutettavaksi. Oikeassa laidassakin kukintaansa aloittavan maksaruohon olen lisännyt juuri edellä kertomallani tavalla. Raparperit siirran vielä tänä syksynä pois, viimeistään silloin, kun aloitan sipulikukkien istuttamisen penkkiin.   
Tässä kuva raparperipenkin takaa Aumapenkille päin. Vanhan sinkkiämpärin ylle kaartuu terttuseljan oksat. Vanhalla kansalla on paljon sellaista luonnontietoa mitä ei välttämättä löydy kirjoista. Esim. se, että terttuseljaa (Sambucus racemosa) on hyvä kasvattaa hedelmäpuiden ja marjapensaiden  lähellä. Terttuselja kuulema vetää kirvoja puoleensa. Niinpä meillä kasvaa pienet puumaiset terttuseljapensaat omenapuiden lähellä talon kulmalla ja täällä takapihalla luumupuiden ja herukkapensaiden lähellä. Tänä kesänä meillä ei pahemmin kirvoja näkynyt, mut tokkopa se pihan terttuseljoista johtui kuitenkaan;)
 
Näkymä Aumapenkin päästä. Taisin istuttaa hortensiat liian lähekkäin. Istutusväliksi suositellaan 50- 60 cm, nyt väliksi taisin jäädä noin 40 cm. Voi olla, et joudun viel lapiohommiin. 
Ensi viikolle onkin taas luvattu lämpenevää, jopa hellettä, ihanaa!

20 kommenttia:

 1. Jännää, että hortensian kukkien väriin vaikuttaa maan happamuus.
  Lapsuuskodissa oli seljapensas, sanottiin marjojen olevan myrkyllisiä.
  Pihanne on kuin satumaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...kuin satumaa, takapihalle juuri haluaisinkin luoda sellaisen hieman mystisen tunnelman. maaperän happamuuden merkitys kukinnan väriin tuleekin varmaan juuri näiden jalohortensioiden kohdalla selkeimmin esille. istutin BloomStarini melko happamaan maahan, minkä happamuutta aion lisätä vielä neulaskatteella. saas nähdä saanko näin muutettua kukkien värin jatkossa violetinsinisiksi.
   lapsuudestani myös minulle on jäänyt mieleen seljanmarjojen myrkyllisyys. vanhemmat aina varoittelivat, ettei niitä saa syödä, kun puhalsimme marjoja karhunputkipillin läpi (siis leikimme "marjasotaa"). itse asiassa punaseljan eli terttuseljan marjaliha ei ole myrkyllistä, ainoastaan siemenet. jotkut tekevät esim. hilloa punaseljan marjoista niin, että poistavat niistä siemenet siivilöimällä. itse en ole koskaan niistä hilloa keittänyt. olen istuttanut myös vihreälehtisen mustaseljan. sen vaaleista kukista saa erinomaista mehua ja mustista marjoista hyvää hilloa. oma mustaseljani kukki tänä kesänä ensimmäistä kertaa, siinä oli viisi kaunista kukkaa. odotan innolla sen kasvavan ja tuottavan enemmän kukkia seljanmehua varten:))

   Poista
 2. Kaunista. Meillä Bloomstarit kukkivat pinkkeinä. Sanovat, että rautanaulojen lisääminen juurelle saa aikaan siniset kukat. Liekö totta?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. oletko Satu mitannut kasvupaikan PH:n? en ole kemisti, mutta kokemukseni mukaan rautasulfaatti, myös ruostuneet rautanaulat tai hevosenkengat, lisäävät hieman värjäysliemen happamuutta. miksei se sitten lisäisi myös hieman maaperän happamuutta. minusta kuitenkin helpoin tapa olisi tehdä maasta sopivan hapan kalkitsemattomalla turpeella ja happamalla karikkeella. näin ainakin itse aion tehdä omalle Bloom Starille:))

   Poista
 3. Ihania istutuspuuhia siellä sinulla, minulla on kaikki siirrot vielä edessä. Ehkä sinäkin joudut vielä jossain vaiheessa ainakin hortensian siirtämään ne tulee tosi isoiksi pensaiksi ja jos vielä haluaa että eivät ole ihan kiinni toisissaan. Hortensioita on minulla runsaasti. Mitä sinulla on penkkien reunoissa? Onko se jotain lautaa?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se on varmaan totta Nila, et viihtyessään hortensiat kasvavat liian lähekkäin. annan niiden nyt olla noin. onko sinulla kokemusta, miten vanhemmat hortensiat kestävät siirtämistä?
   hortensioita katsoen käytävän vasemmassa reunassa on harkkojen päällä vanhan siilon (tallin) lattialankut. oikeassa reunassa paksun parrun päällä niin ikään vanhasta siilosta purkutavarana saadut lattialankut. noita paksuja parruja haimme moottoritien siltatyömaalta aikoinaan. siihen aikaan tietyömailta sai hakea ilmaiseksi kaikenlaista puutavaraa. esim. meidän ulkorakennus on rakennettu siltatyömaalta hakemastamme lautatavarata ja pattingista. oli todella edullista rakentamista, siksi pystyimmekin tekemään siitä noin ison!

   Poista
  2. Kyllä ne vielä tosiaan voivat siinä kasvaa. Olen minä siirtänyt isojakin hortensioita, mutta katson aina kuukirjasta otollisen ajan. 😁. Hyvin ovat jatkaneet kasvuaan. Olisipa vielä sellaisia paikkoja mistä saisi ilmaiseksi tällaisia lautatarvikkeita. Voi niitä aikoja. ♥

   Poista
  3. hyvä kuulla kokemuksistasi Nila. sanos muuta, tulosvastuu painaa ja kaikki pitää nykyään hinnoitella!

   Poista
 4. Minäkin kiinnitin huomiota noihin penkkien reunuksiin. Ne tuovat kukkapenkit kivasti esille ja väliin jää selkeä käytävä. Toivotaan, että hortensiat talvehtivat hyvin. Minä istutin toisen omista ruukuhortensioistani maahan. Ei ole tilaa eikä oikeastaan intoakaan talvettaa kahta samanlaista, kun ruukkuja on (taas) ihan liikaa tulossa talvetettavaksi. Onpahan myös yksi ruukku vähemmän keväällä pyöriteltävänä. Jännityksellä odotan, onnistuuko sen talvehtiminen ulkona näillä korkeuksilla. Mukavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meillä on jäykkä savimaa, joten kaikki pitää istuttaa kohopenkkeihin. aion peittää hortensiat havuilla ennen pakkasten tuloa. toivotaan, että saamme hortensiamme talvetettua. tääl on ollut sateista ja tuulista koko viikon, pihahommat on siksi jääneet vähemmälle.

   Poista
 5. I loved your garden, how beautiful it is.
  Hugs
  Maria

  VastaaPoista
 6. Tosi kaunis istutusalue ja upeat nuo hortensiat! Kivannäköinen tuo puinen reunus istutusalueen ympärillä. Mukavaa viikonjatkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Tiiu. kesäkodissamme on kaksi isoa syyshortensiaa ja jokseenkin kituva pallohortensia, mistä en kuitenkaan raaski luopua. koti kotiin ostin viime syksynä ensimmäisen jalohortensian, nyt hankin kaksi uutta, toista en ole päässyt viel istuttamaan, toivottavasti viikonloppuna olisi edes hieman poutaa.

   Poista
 7. Oot todella saanut ihailtavan paljon ja kaunista aikaan. Myös blogissasi olet ollut erittäin tuottelias!
  Selailin kuvia toukokuulta asti, monta postausta siinä onkin. Lukemaan ryhdyn paremmalla aikaa ja kirjoittelen pikakommentteja.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kesän mittaan olemme tosiaan saaneet muutaman projektin valmiiksi. toisaalta, kun yhden saa valmiiksi, niin kaksi uutta on jo mielessä! mukavaa kun olet linjoilla taas tauon jälkeen aimarii:))

   Poista
 8. Täältä pohjoisesta katsottuna teidän piha on ihanan vihreä ja tuo aumapenkki on vertaansa vailla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aivan, teillä varmaan jo ruska tekee tuloaan? täälläkin ilma viileni reilut kymmenen astetta ja sen kyllä huomaa, eilen sienessä sormet meinas paleltua!

   Poista
 9. Muistankin siun aumanteko jutun menneiltä ajoilta. Ompa siitä kehittynyt kaunis lopputulos :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hauska kuulla Stiina:)) ensimmäisinä vuosina kasvatan aumassa esim. kurpitsaa. muutamassa vuodessa siitä saan oivan kohopenkin vaikkapa juuri perennapenkiksi.

   Poista