keskiviikko 1. toukokuuta 2013

Työn juhlan kunniaksi valmistuu täytekakku

Kompostointi kuuluu olennaisesti luonnonmukaiseen kotipuutarhaviljelyyn. Meillä usein kevätkompostin tekeminen ajoittuu juuri vapun aikoihin, niin tänäkin vuonna. Aumakomposti on kuin täytekakku ja jokaisella puutarhurilla se rakentuu omanlaiseksi saatavilla olevista tarveaineista, "täytteistä" riippuen. Aumakompostin pohjan pitää olla huolella ilmastoitu ja sen tulee olla riittävän kookas, leveys mielellään 1,5 - 2 m ja korkeus 1,2- 1, 5 m. Toki aumasta voi tehdä korkeammankin, kunhan siitä ei vain tule liian tiivistä ja sitä pystyy tarvittaessa kastelemaan helposti. Jotta kompostista tulisi ilmava ja ilma ohjautuisi siinä alhaalta ylös, laitoimme pohjalle noin 80 cm välein salaojaputket ja verkon. Niiden päälle toimme talven kasvihuoneessa viiniköynnöksen ja kärhön juuriston suojana olleet oljet ilmavaksi kerrokseksi. Olkien päälle vielä noin 5 cm kerros haketta ja vasta tämän jälkeen aloitettiin varsinaisten kompostoitavien ainesten kerrostaminen.  
 
Puutarhasta tulee paljon haketettavaa, perennojen kukkavarsia, leikattujen puiden ja pensaiden oksia. Poistimme kokonaan kolme vanhaa punaherukkapensasta kasvihuoneen läheltä. Helmi on innokas apulainen juuripaakkujen hajottamisessa;) Maa oli vielä jäässä, joten kaikkia juurakoita ei vielä saatu kaivetuksi ylös edes Helmin avustuksella..
Keväällä riittää vielä paljon syksyllä haravoimatta jääneitä puidenlehtiä ja niistä teimmekin seuraavan kerroksen kompostiin. Niiden päälle laitettiin saavillinen haketta, jotta lehdet eivät tiivistyisi liikaa.
Seuraavaksi kompostiin lisättiin kerros hevosen lantaa. Lantakerros saa olla melko ohut., 3- 5 cm, liian paksu lantakerros estää ilmaa kiertämästä.
Lantakerroksen päälle laitettiin taas kerros haravointi jätettä, vuoden kompostoitunutta talousjätettä ja hiukan multaa.  Mullassa on kaikkea mitä kompostoitumisen alkamiseen tarvitaan. 
 
Mullan jälkeen kompostiin tehdään uusia kerroksia niistä aineista, joita pihapiiristä on saatavissa, puiden lehtiä, haketta, lantaa, talouskompostia. Aumasta tuli tänään noin 80 cm, huomenna jatketaan ja korkeutta tulee vielä paljon lisää. Ilokseni yksi sinivuokkokin oli jo kukassa kasvilavojen kupeessa.

 ja mikä parasta, kasvihuoneessa odotti simatarjoilua munkkien kera:))


22 kommenttia:

 1. Ihanaa kun osaat ja jaksat tehdä kunnon kompostin. Minulla se on toistaiseksi vastaajatusten tasolla, js edes kehtaa tunnustaa. Mukavaa toukokuun alkua kompostin omistajille ja muille!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. voi kunpa toukokuu jatkuisikin näin aurinkoisena! tontilta tulee niin paljon kasvijätettä, et olisimme pulassa sen kanssa ellemme kompostoisi sitä. näin saamme ilmaista maanparannusainetta jäykkään savimaahan eli kannattaa hieman ahkeroida;)

   Poista
 2. No tästä ei neuvot kompostointiin enää parane. Kiitti! Tätä täytyy kokeilla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. suosittelen, ei ole suuri vaiva tehdä, jos on kovin kuivaa, niin pitää hiukan kastella ja kerran kääntää heinäkuulla, pikku öttiäiset pitävät muusta huolen;)

   Poista
 3. Sinulla on oikein tuttuja hommia ja tosi hyvät kompostin ohjeet. Olet kyllä ansainnut simat ja munkit.
  Kompostia meilläkin on rakennettu ensimmäisestä haravoinnista lähtien, mutta tuskin noin perusteellisesti. Silppuri on myös ollut kovassa käytössä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. huomasinkin et meil on ollut yhteiset harrastukset näin Työn päivää juhlistaaksemme;)

   Poista
 4. Täytyy yrittää tuota kompostia vielä kerran. Se hevosen lanta vielä puuttuu, mutta äitienpäivälahjaksi toivon taas kuormallisen sitä ihteään.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sul onkin tiedossa sit mieleinen äp-lahja, hevosenlanta on mitä parhainta kompostiin. laitamme sitä kyl jo pitkin talvea myös talousjätekompostin joukkoon. aumakompostin tekeminen ei ole vaikeaa, tärkeää vain tarkkailla et se ei jää liian kuivaksi, koska komposti ei toimi ilman riittävää kosteutta. keväällä kompostia on siksi tekovaiheessa kasteltava.

   Poista
 5. Ei tuollainen täytekakku ihan helposti synnykään, kun sen oikein kunnon reseptin mukaan tekee. Oli kiva lukea, vaikka en itse tuota tarvitsekaan.
  Innokkaasti Helmi ottaa osaa puuhailuun...tarjoilukin hältä sujuu :))

  Ihanaa toukokuuta!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmi tykkää olla mukana porukoissa, joskus vähän liian kanssa. kuvauksellista toukokuuta Sinulle myös:))

   Poista
 6. Muhevan näköinen täytekakku tuosta valmistuu kostumaan. Aina on tärkeää, eetä kosteus on hyvä.
  Kivaa puuhaa. Mielelläni tuommoista puuhaileisin itsekin, vaan ei ole mitä kompostoisin. Hakettamistakin kiinnostaisi tehdä, vaan ei löydy hakettamista.
  Mulle ei tainnut jäädä yhtään munkkia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sorry aimarii, kaik on syöty, illal tuli isännän kaveri kylään, hänkin jäi ilman! totta, näin keväällä kun aumaa rakentaa sitä pitää kastaa, muuten ei palaminen käynnisty. onhan sul talousjätekomposti, haeskele metsästä kariketta, poron papanoita, lammenrannalta kaislaa, kerää haravointi jätteet nuukaan. uskoisimpa, et näistä aineksista rakentuis jo riittävän iso auma ja saat ensi kesäksi multaa pikkuruiseen kukkamaahasi:))

   Poista
 7. Komposti on hyvä ratkaisu, saa hyvää multaa palkaksi aherruksesta. Kompostia en ole vielä koskaan tehnyt, siinä on omat haasteensa. Sima ja munkit odottivat palkaksi, ihan vappuherkut. Mukavaa torstaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aumakompostia ei voi ihan joka tontille tehdä, muina vaihtoehtoina kompostoinnissa on talousjätteille kompostorit ja puutarhajätteille kompostikehikot. illalla olen menossa Ursan kevätretkelle, joten torstai on toivoa täynnä;) mukavaa päivää Sinulle myös!

   Poista
 8. Puiden lehtiä kyllä löytyisi meiltäkin, mutta kompostia ei tänne onnistu tekemään. Voi että tuota viimeistä kuvaa, niin anova katse: "joko kohta saan ottaa?"

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aumakompostia ei toki aina voi tehdä, mut pienempi kompostikehikkokin on hyvä. Helmi on hiukan huonosti opetettu, aina ruinaamassa pöydästä mokoma;)

   Poista
 9. Voi kunpa meillekkin vois tuollaisen kompostin duunata - ois niin järkevää laittaa piharoskat siihen ja käyttää hyödyksi.. joudutaan viemään aina sortti - asemalle.. Ja niin IHANA tuo teidän koira!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kunnassanne taitaa olla sit tiukat jätteenkäsittely ohjeet, jos ei omalla tontilla voi kompostoida.
   Helmi on aikaskin mukava kaveri;)

   Poista
 10. Tuollainen täytekakku pitäsikin jokaisella puutarhan omistavalla olla :)
  Nami, munkkia ja simaa

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. valitettavasti vain kaikki kunnat eivät ole suopeita omaehtoiseen kompostointiin. isännän sima olikin erityisen hyvää tällä kertaa;)

   Poista
 11. Hieno kakku. Pienemmässä pihassa rakentuu pienempikin kakku. Ihmettelen monen omakotiasujan "viitseliäisyyttä" rahdata kakkuainekset kaatopaikoille (jossa ne nykyään onneksi hyödynnetään) ja vielä maksavat siitä (ainakin meidän seudulla likimain kaikki kaatopaikalle vietävä maksaa).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. täällä voi tiettyinä aikoina puutarhajätettä kyl viedä ilmaiseksi kaatopaikalle. se on vain niin arvokasta maanparannusainesta omaan puutarhaan, et ei sitä kannata ilmaiseksi kaatopaikalle kompostoitumaan viedä ja sit parhaassa tapauksessa viel ostaa siitä tehtyä multaa! on aika outoa, kun toisissa kunnissa ei suvaita avokomposteja lainkaan taajamissa, vaan ihmiset pakotetaan viemään puutarhajäte kaatikselle.

   Poista