perjantai 6. syyskuuta 2019

Kompostialue kohenee

Vihdoinkin kompostin koivunranka-aidanne on valmis, sain sunnuntaina maalattua punamulla  aidanteen "ikkunalaudan". Kompostialueen perennapenkit kaipasivat myös kunnostamista. Viime päivien sateet ovat hieman haitanneet hommia, mutta jotain sentään olen saanut aikaiseksi. Kurkistetaanpa aidan taakse:))
Nostin ylös terijoensalavan alla olevasta penkistä lähes kaikki perennat, vain vihreälehtiset kuunliljat, jouluruusun, varjoliljan  ja yhden pehkon siperiankurjenmiekkoja annoin olla rauhassa. 
Haimme metsästä sammaloituneita pöllejä. Jo reilut kymmenen vuotta sitten isäntä katkoi tuulenkaataman kuusen pölleiksi. Pöllit jätettiin metsään tarkoituksella sammaloitumaan. Nyt oli korkea aika hakea ne, kohta pöllit olisivat jo liian lahonneita. Asetin kaksi pölliä jouluruusun taakse.  
Lopuista pölleistä tein kaarevan reunuksen perennapenkkiin. Istutin ystävältä saamani valkoreunaiset kuunliljat reunuksen taakse. Aiemmin siinä oli kasvanut siperiankurjenmiekkaa, peurankelloa ja ojakellukkaa. Kolmijalan suojissa kasvaa keväällä istutettu särkynytsydän. 
Jouluruusun viereen, vihreälehtisten kuunliljojen taakse istutin  kolme rönsytiarellaa (Tiarella 
cordifolia).  Penkki on varjoinen, joten halusin siihen lisää jotain valkoisia kukkia. Rönsytiarellan pitäisi pärjätä myös puiden ja pensaiden siimeksessä puutarhakirjojen mukaan. Tiarellojen ja pöllien taakse suunnittelin istuttavani keväällä valkotäpläimikkää (Pulmonaria saccharata). Minulla on sitä hieman tuolla pihatien varrella, mistä ajattelin ottaa muutamia jakotaimia. 
Salavan toiselta puolelta sai paikan pikkutalvio (Vinca minor 'Ralph Shugert'). Talvion takana näkyy hieman keväällä istuttamani alppikärhö ja köynnöshortensia. Ennestään penkissä kasvoi jo suikeroalpia. Nyhdin sitä paljon pois, mutta toki jätin kasvamaankin hiukan. Kokeilen millainen yhdistelmä tulee kolmesta rönsyilevästä maanpeitekasvista. Siirsin nimittäin vielä muutamia  rönsyakankaalin (Ajuga  reptans) taimiakin etupihalta. 
Nappasin penkistä kuvia ilta-auringossa sadekuuron jälkeen. Sammal näyttää kauniilta, saa nähdä miten se menestyy tässä uudessa paikassa. Ainakin sille on vielä paljon ravinteita lahoavissa pölleissä. 
Myös porraspielestä siirtämäni piskuiset kotkansiivet pääsevät oikeuksiinsa ilta-auringossa. Oikealla kurkistelee penkissä kasvanut varjolilja. Varjoliljoja aion siirtää lisää keväällä tähän terijoensalavan alus penkkiin. 
Väinämöllä on taas melkoinen istutusurakka edessä noissa siperiankurjenmiekoissa. Täytynee minun huomenna Väinämöä hieman auttaa, koska hänellä on edelleen raparperin taimikin istuttamatta!
Marjatta katselee ihastuneena illalla istuttamaani hortensiaa. Viimeistelen huomenna kulman taakse jäävän penkin, mitä olen myös nyt viikolla myllertänyt aikalailla. Taidanpa tehdä siitä ihan oman postauksen viikonloppuna:))  

18 kommenttia:

 1. Tulipa hieno reunus sammaloituneista pölkyistä!
  Uusia kukkien nimiä putkahtelee blogissasi :)
  Onko niin, ettei puutarha oo koskaan valmis :D ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos Maarit, itsekin olen todella tyytyväinen lopputulokseen:)) ehkäpä Sinulle oli vieras tuo ojakellukka. se kasvaa luonnonvaraisena lähes koko maassa. pihamaaltamme löytyy myös kyläkellukkaa. niitä on kansanlääkinnässä käytetty lääkekasveina esim. ripulitaudeissa.
   niinhän se on Maarit! luulenpa, ettei puutarhanhoitoon hurahtaneet edes halua puutarhojensa "valmistuvan";) on todella mukavaa saada aina joku projekti loppuun, mut sitä tehdesä on tullut ideoineeksi jo monta uutta projektia. tämä kompostialueen projekti jatkuu tavallaan ns. venepergolan tekemisenä. hieman olen sitä jo tehnytkin kesän mittaan, mut suurin homma, mm. vanhan meriläisen tuunaus, on isännän vastuulla. aioin postata viel syksyllä jotain myös tästä projektistamme, vaikkei se valmistukaan viel tänä syksynä.

   Poista
 2. Sinulla on tulossa ihan uuttakin penkkeihin. Hieno tuo pöllireunus. Kuunliljat on hyviä reunakasveja. Varjoliljat on ihania mutta viihtyvät huonosti minulla. Meillä on liian aurinkoiset penkit.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. välillä on mukavaa vähän muuttaa myös kasvilajeja. myös kasvuolosuhteiden muuttumisen myötä on vähän kuin pakkokin hankkia erilaisia kasveja vanhoihin perennapenkkeihin. tämäkin penkki oli alkuvuosina paljon aurinkoisempi kun takapihan puut olivat pienempiä. nyt puiden kasvaessa penkki on muuttunut puolivarjoiseksi, pöaikoin jopa varjoiseksi. joten älä huoli, ei mene montaa vuotta siihen, kun teidänkin pihamaalta löytyy kasvupaikkoja mm varjoliljalle, mistä kerroit paljon pitäväsi. kuunliljoja minulla on paljon, ne ovat todella helppohoitoisia, näyttäviä perennoja. tykkään myös niiden kukinnoista, joita en leikkaa ennen kukintaa pois, kuten jotkut tekevät. pöllireunus antoi juuri haluamaani ilmettä tähän hämyiseen penkkiin. kunpa jouluruusunikin alkaisi lisäänttymään tai voisihan sitä ostaa sille pari kaveria. jouluruusut ovat vaan pahuksen kalliita. tämän kaunokaisen olen saanut aikoinani Tylsän mörököllin bloggarilta, mistä olen hyvin kiitollinen.
   mukavaa syyskuun jatkoa Sinulle:))

   Poista
 3. Sammaloitunut pölli on hieno. Istutusalueesta tulee kaunis. Ehtivät hyvin juurtua ja lähtevät keväällä rehevään kasvuun.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin minusta,kin, se antoi juuri haluamaani ilmettä tähän penkkiin. vielä kun saisin keväällä istutettua niitä valkotäpläimiköitä jouluruusun takana olevien pöllien kupeeseen. totta, syysistutukset yleensä lähtevät todella hyvin kasvuun, kun tuo kastelu tulee luonnostaan hoidetuksi;)

   Poista
 4. Penkistä tulee varmasti hyvä ja jo ensi kesänä se on hyvässä kasvussa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin minäkin toivon Molley. mukavia syyspäiviä Sinulle:))

   Poista
 5. Tässä joku jo kommentoi sitä, kuinka puutarha ei ole koskaan valmis, kun aina täytyy kehitellä jotakin uutta. Mutta niinhän se on, puutarhanpito on uuden luomista. Vuodesta toiseen.
  Ja todella, nuo sammaleiset pöllit ovat hienot!<3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. juuri niin Blue Tit, sinäpä sanoit sen ytimekkäästi!
   pöllit täydentävät varjoisen penkin täydellisesti, ilman niitä tunnelma olisi ihan erilainen.

   Poista
 6. Sammalpöllit kruunasivat kukkapenkkisi!

  VastaaPoista
 7. Kekseliäs idea käyttää sammaloituneita pöllejä kukkapenkin reunuksena! Sopivat hienosti paikan tunnelmaan ja ovat kauniita muutenkin. Pitääpä käydä katsomassa omat tiarellani, saisiko niitä jo jaettua isommalle alalle. Varjokuja tarvitsee vielä paljon maanpeitekasveja. Valehtelevatko silmäni, vai onko pikkutalviollasi kirjavat lehdet? Aurinkoista viikonloppua!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. olen aina tykännyt puureunuksista perennapenkeissä, ne sammaloituvat kuitenkin melko hitaasti, jote sain kauan kauan sitten ajatuksen sammaloittaa pöllit metsässä sammalpedillä. saa nyt nähdä miten sammaloituneet, jo puoliksi lahonneet pöllit pitävät sammalpeitteensä tuossa uudessa paikassaan.
   toivottavasti saisi jo hieman jakotaimia otetuksi omista tiarelloistasi. itsellänikin on tapana ostaa vain muutamia taimia ja niistä sitten otan jakotaimia pikku hiljaa. näin toimimalla pakostakin on niitä aukkopaikkoja penkeissä, mut ainahan niissä voi väliaikaisesti kasvattaa jotain luonnonkukkia tai vaikkapa kesäkukkia.
   tavallaan näet oikein Minna. Ralph Shugertilla on tummanvihreät lehdet valkoisella reunuksella, joten se voi näyttää siksi kirjavalta. paikka on niin varjoinen, että perinteisempi täysin vihreä pikkutalvio ei oikein erottuisi. sitä minulla kasvaa tulotien varrella, se jää melko huomaamattomaksi siperianhernepensaan alle. etsin valkokukkaista pikkutalviota tähän penkkiin, mutta sitä en nyt löytänyt. toisaalta istuttamani valkoreunainen voikin olla parempi vaikka se kukkiikin violetein kukin.
   täällä satoi lähes koko lauantaipäivän. pidimme naapureiden kanssa pihakirppistä, sateen vuoksi kävijät olivat vähissä. nyt aamu on valkenemassa aurinkoisena, joten suuntaan kohta metsälenkille, josko jotain sieniä taas löytäisin koriini.
   rentouttavaa sunnuntaita Sinulle Minna:))

   Poista
 8. Tulipa kaunis reunus noita pölleistä. Sammal on niin ihanan vihreää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mukavaa kuulla Satu, sammal kiehtoo minua, sitä löytyy meillä muualtakin kuin vain näistä pölleistä;)

   Poista
 9. Pöllireunuksesta tuli kiva ja sopii hyvin puutarhan tunnelmaan

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. samaa mieltä Kruunuvuokko, ensi viikolla olisi tarkoitus hakea viel muutama lisää;)

   Poista