lauantai 3. elokuuta 2013

Viikon saldo

Kaunis ehtoo lämmitellä saunaa ja nauttia työnsä tuloksista. En malttanut olla kantamatta lankaorsia veräjälle, siinä luonnonvärein värjätyt langat pääsevat oikeuksiinsa. Vihreä rivi on hieman vajaa, koska muutama pietaryrtillä värjäämäni vyyhti matkaa jo kohti pohjoista. Samalla orrella olevat oikeanpuoleiset keltaiset olen värjännyt pietaryrtin kukilla ja vihreiden vyyhtien välissä olevat kultapiiskulla (solidago virgaurea). Keltaiset sävyt eivät tule oikein näkyviin kuvassa, luonnossa ovat heleän keltaisia. Ylimmällä orrella oikealla krappijuurella ja vasemmalla korpipaatsaman (rhamnus frangula) lastuilla värjätyt langat. Alimmalla orrella kokenillilla värjätyt vyyhdit, vasemmalla ensimmäinen värjäys, oikealla jälkiväri. 

Tässä kesäkuussa kerättyjä ja kuivattuja korpipaatsaman lehtiä sammiossa liossa. Huomenna tarkoitukseni on varjätä liemellä lankoihin keltainen pohjaväri, myöhemmin langat päätyvät vielä indigopataan. 
Helmikin tuntuu olevan tyytyväinen emäntänsä työn tulokseen.
Nyt saunan lämpö kutsuu:))

34 kommenttia:

  1. Oi, miten kauniita värejä!!! Puna-oranssit ja vihreäsävyt etenkin viehättävät!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos Sirpa, krappijuuri tarjosikin tällä kertaa upeat värit:))

      Poista
  2. En voi kun ihailla! Minua viehättää tällä kertaa vaalea lila.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. antoisa viikko ollut, ehkäpä lilaa riittää nyt hieman pidemälle syksyyn, hempeän kaunis minustakin:)

      Poista
  3. Aivan ihania!! Kaikki värit ja miten sopivatkin yhteen..

    VastaaPoista
  4. Erittäin kauniita sävyjä ja kaikki sointuvat toisiinsa hyvin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ArmiL, ajattelen Sinua usein värjätessäni, ilmeisesti siksi et kerrot värjääväsi yhdessä sisaresi kanssa, mikä kuulostaa tosi mukavalta. itse häärin pääsääntöisesti yksin patojeni ääressä, jos Helmiä ei oteta lukuun. ihanat värjäyskelit jatkuu, aamu on valjennut tyynen aurinkoisena, nautitaan elosta:))

      Poista
    2. No joo tuohon siskojuttuun pitää sanoa että meillä välimatkaa 260 km joten ne kerrat jolloin värjäämme värjätään viikonloppu tiiviisti, mutta muuten patojen ääressä heilun minä yksin..:) Mutta se on miulle terapiaa ja ihana harrastus:)

      Poista
    3. värjääminen on todellakin monella tapaa hyvää terapiaa kuten sanoit, itsekkin joskus puhun "väriterapiastani";)

      Poista
  5. Vastaukset
    1. tosi mukavaa kuulla MariJ, onpa ne väripadat sielläkin päässä olleet piisillä;)

      Poista
  6. On nämä luonnonvärit mahtavia. Niin pehmeitä ja keskenään sointuvia. Hienoa, että on vielä tämän alan taitajia :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. totta AINA, ja yllätyksellisiäkin, kun niin moni asia vaikuttaa lopputulokseen; kasvit, keruuajat ja -paikat, sääolosuhteet, uuton ja puretusten onnistuminen, joskus tuntuu jopa siltä, et oma mielialakin vaikuttaisi;)
      näppituntumalla sanoisin, et alan harrastus on voimakkaasti lisääntynyt viimeisten vuosien aikana ja lisääntyy vinhaa vauhtia, vaik se ei välttämättä näykkään esim. Värjärikillan jäsenmäärässä.

      Poista
  7. Aivan kuin veräjällesi olisi pyähtynyt parvi keijuja upean värisissä hameisaan.
    Ihanaa!!!!!!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kauniisti ajateltu kosotäti, keijuja veräjälleni haluankin;)

      Poista
  8. Hienoja lankoja hienossa ympäristössä:)
    Ne käytetyt krapinpalat kannattaa säästää ja laittaa johonkin keltaiseen tai muuhun liemeen antamaan lisäväriä, ovat yllättävän riittoisia.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos Leena:)) nyt käytin sinun tapaasi kokenillilla värjätessä (aiemmin puretetut langat, kokenillin uutto aluksi pienemmässä nestemäärässä) ja toden totta lopputulos kertoo, et värit ovat vahemmat, jatkossakin toimin näin. kiitos vinkistä, olen sen bongannut mainiosta blogistasi myös ja säästänyt palat. tällä kertaa yhdistin krappia ja kokenillia. olen aiemmin tehnyt kokenillista kolme keittoa, mut viikolla hoksasin niin ikään blogiasi tutkiessani, et kolmannen jälkivärin valonkesto ei olisi kokemustesi mukaan enää ensimmäisten veroinen, joten yhdistin toisen keiton jälkeen kokenilli- ja krappiliemet. oletkin jo aloittanut morsingolla värjäämiset, itse yritän aloittaa nyt viikolla ja arvaat, et olen nenä kirjoissa kiinni ja blogissasi käynyt tutkimassa indigovärjäykiäsi tiuhaan! olet upea oppimestari Leena, suur kiitos kaikesta:))

      Poista
    2. Tosi kiva, jos omista kokemuksistani on ollut apua. Siksi just kirjoitan niitä juttuja, että niistä olisi mahdollisesti hyötyä muillekin, eivätkä ne ole muutenkaan mitään salaisuuksia:) Ja toisaalta jokaisella on oma tapansa tehdä.
      Minäkin muuten usein yhdistän kokenillin jälkiliemet tai niissä värjätyt langat krapin kanssa:). Ensimmäisen värin valonkesto on minusta oikein hyvä, toisen hiukan huonompi, mutta sekin kuitenkin ihan ok, parempi kuin monen keltaisen. Kolmatta en usein ota, tai sitten lisään uutta kokenilliuutosta liemeen ja jatkan siitä. Tai yhdistän liemiä jonkun muun kanssa. Krappilientä voi säilyttää vaikka kuinka kauan, mutta kokenilli jostain syystä menettää väritehoaan, jos lientä säilyttää pidempään. Vinkiksi. Mutta sitten taas kertaalleen käytetyt kokenillit voi kyllä kuivata ja keittää uudelleen, niin siten niistä tulee lisää väriä. Tai jos näyttää siltä, ettei liemestä enää tule väriä, niin jos lisää hiukan viinikiveä, niin sitten väriä tuleekin.

      Poista
  9. Voi, miten upea värimaailma!!!! Opin koko ajan lisää teiltä ammattilaisilta! Hienoa,että jaatte tietoa ja kokemuksia meille.....

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos margsan, Leena on tosi rautainen ammattilainen, värjärimestari, minua ei voi lukea siihen joukkoon ainakaan viellä pitkään aikaan! samoin sinulla on mukava ote värjäykseen ja luen mielelläni kokemuksistasi.

      Poista
  10. Kauniit värit olet saanut lankoihin. Sormet jo syyhyy kutomaan tällä opettelevalla aloittelijalla.

    VastaaPoista
  11. Voi mahoton ku on kauniita värejä! Kävis ihan taideteoksesta.

    VastaaPoista
  12. Oho, ihan hämmästyin, että noin heleitä ja voimakkaita värejä tulee tuikitavallisista kukista.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. alimman orren langat on värjätty kokenillilla, joka on kilpikirvoista saatava väriaine, kaikki muut langat on värjätty mainitsemillani kasveilla. luonto tarjoaa meille mahtavan väripaletin, kunhan vain otamme sen käyttöön!

      Poista
  13. Voi, koko alarivi on niin makea, että... Taulusta kävis, kun nostas orret seinälle.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kokenillilla saa todella kauniita värejä, sävyt riippuvat kokenillin määrästä väriliemessä, liemen lämpötilasta ja pH:sta. säilytänkin osan langoista aina orsilla Puodissani, minusta ne ovat myös todella kauniita roikkuessaan:))

      Poista