lauantai 5. tammikuuta 2013

Käävät ja karveet pataan Loppiaisena


Aloitin päiväni huuhtelemalla eilen sipulinkuori - krappiliemessä värjäämäni langat. Lisäsin sipulinkuori liemeen ennen joulua keittämäni krappijuuret, joilla olin värjännyt jo kaksi satsia lankoja. Tavoittelin enempi kullankeltaista kuin oranssia sävyä ja taidanpa sellaisen saada. Lopullinen sävy tule esiin kuitenkin vasta lankojen kuivuttua kunnolla.

Helmi odotteli  innokkaasti jo aamulenkille lähtöä viritellessäni kääpäkeitoksiani liedelle kiehumaan. Helmillä on tapana ottaa mukaan lenkille puukapula tai kivi, tällä kertaa puukapula oli mieluisami leikkikalu.

Käävistä tulee aikamoinen haju keitettäessä, joten sovinnolla keittelen kääpäliemeni ulkosalla. Toisekseen lisään keitinveteen ammoniakkia, joten siksikin on parempi keittää kääpäliemi ulkosalla, ihan terveyssyistäkin ettei tartte hengitellä ammoniakkihöyryjä.
Kotitiellä silmäni osui merkillisen näköiseen palaseen, Helmikin ohitti sen noin vain eli ei se ainakaan mitään syötävää olisi. Mielenkiintoni heräsi mitä lähemmäksi tulin: "Oisko taivaasta pudonnut okrakääpä eteeni" hihkuin Helmille innoissani. Lähes koko metsälenkin olin harmitellut sitä, kun en löydä okrakääpiä. Olisko sellainen nyt tuossa tiellä, vanhasta koivusta pudonneena? Lähempi tarkastelu kuitenkin osoitti, et kyseessä on pökkelökääpä. Nyt mulla on jo pari pökkelökääpää kuivumassa ikkunalaidalla, muutama viel lisää niin nekin pääsevät väripataani.

Kotona odotti höyryävä kääpäkeitos, parin tunnin keittämisen jälkeen väri näyttää jo melko hyvältä. Tunnin saa ainakin vielä kiehua hissukseen, sitä jäähtymään huomiseksi.
Metsälenkillä keräsin maahan pudonneista oksista karvejäkälää. Laitoin ne kiehumaan uuninpangolla kuivumassa olleiden karvejäkälien ja sammalien kanssa samaan kattilaan. Väriliemiä keitellessä on hyvää aikaa kutomiseen, Helmikin saa levähtää pitkän lenkin jälkeen hieman luvattomalla sijalla.


Saunan jälkeen iltapalaa syödessä muistin et punasipulin kuoretkin voi laittaa jo yöski likoamaan. Näin värjärin Loppiaispäivä on täystyöllistetty.
ps Puiden lehdet, kuoret ja kävyt värjärin padassa - sivulta löydät postauksen sipulin kuorilla värjäämisestä.Mukavaa Loppiaista itse kullekin omien harrastusten ja perheen parissa:))


11 kommenttia:

 1. Olen aivan pyörällä päästäni näiden kääpiesi ja kuoriesi kanssa, mutta ihana seurata puuhiasi.
  Tuo oranssi lanka on aivan mahdottoman hienon sävyistä.
  Mukavaa loppiaista :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva kuulla et viihdyt vieraanani:)) samoin voisin kuvailla omia mietteitäni käydessäni luonasi, kaikki maalaamiseen liittyvät tekniikat ovat minulle ihan ufojuttuja, mut niin mielenkiintoisia!

   Poista
 2. Tuo kuvan langan väri näyttää just siltä, minkävärisen kevätneuleen voisin haluta.
  Vaan on taas keitokset, kyllä Loppiainen taitaa kesken loppua, ennen kuin "kypsyvät". Joka tapauksessa oikein mukavaa Loppiaista, harrastamaan tässä itsekin meinaan, kun sää on hitusen lauhtunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. käytätte niin paljon keltasipulia, et pääset värjäämään lankasi hyvinkin pian. jo 50 g kuivia sipulinkuoria riittää värjäämään vyyhden lankaa (100 g). jos lisäät kuorien määrää, niin saat vahvemman värin tiettyyn pisteeseen saakka. itse käytin noihin lankoihin fifti fifti eli 100 g kuoria ja 100 g lankaa. lopputulos on nähtävissä eli todella kaunis sävy.
   Mukavaa päivää siskoseni:))

   Poista
  2. ps. kuvassa olevat vyyhdet siis värjätty sipulinkuori-krappiliuoksessa. kyl pelkillä kuorillakin saa samantyyppisen sävyn, mut se on enempi tuuria. kun haluat selvän kullanhohteen suosittelen lisäämään hieman, siis vain hieman korkeintain 15-20 g krappinjuuria .

   Poista
 3. Hienot värit tulossa! Komea kuva tuo, missä höyry nousee ja kauha keikkuu...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos uuna! pidän itsekkin näistä kauhakuvistani, toisessa kädessä heiluu kauha toisessa kamera, joten kuvat eivät aina kovinkan tarkkoja, mut sehän ei haittaa, tunnelmaa ja tekemisen meininkiä haen kuviini.

   Poista
 4. Mielenkiinnolla seuraan näitä värjäyspuuhiasi. Itse kun en ole värjännyt kuin kananmunia pääsiäisenä, sipulinkuorilla :))
  Mukavaa loppiaista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiva juttu Sirpa kun käyt vieraanani ja viihdyt:)) kevät etenee nyt kukon askelin ja pianhan jo pääsetkin taas värjäämään pääsiäismuniakin...sitä ennen kuitenkin nautitaan näistä ihanista keskitalven päivistä.

   Poista
 5. Vai löydät sinä metsälenkiltä vieläkin materiaaleja :)
  Käävällä olen joskus kokeillut, mutta enpä saanut juuri mitään väriä. Ammoniakkiakin laitoin kyllä keitinveteen.

  Punasipulin kuorilla värjäsin tässä syksyllä, niin ei sekään niin hyvin onnistunut kuin kuvittelin. Tietysti kun vaan harjoittelisi lisää, niitä kuoria ei vain kerry oikein.

  Päivä kulunut niin ettei ole vielä oikeen ehtinyt kuin vain lenkkeileen Helmin kanssa. Helmi ja Lilli ovat kleinzpitsejä, pieniä mustia kääpiöpystykorvia. Lilli on kohta 15 v, mutta Helmi on hyvä lenkkikaveri ja mukana puuhissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sul onkin hauskan näköinen lenkkikaveri, oikein terhakka. Lillillä tosiaan taitaa jo ikäpainaa.
   mul on aina pieni pussi mukana lenkeillä, ei sitä koskaan tiedä mitä sattuu löytämään. varsinkin tuulisten päivien jälkeen aina löytyy pudonneita oksia, mistä saa helposti kerättyä ihan kävellessäkin karvetta pussiin. Taulakäävästä en nyt itsekkään saannut kummosta väriä lankaan, ruosteorakkaasta näyttäis tulevan ihan mukava väri sen sijaan. punasipulilla sain kauniin vihreää. langat on vielä kuivumassa. josko huomenna sais otettua kuvia niistä ulkosalla.

   Poista