maanantai 22. kesäkuuta 2015

Siistiä

Päivän työnjaon mukaisesti isäntä kantoi aamukahvin jälkeen matot ulos tuvasta ja lähti samantein omiin puuhiinsa pihamaalle. Meil tehdään moni asia hieman takaperoisesti, tuvankin siivosin vasta juhannuksen jälkeen;)
Jönten mielestä tuvanlattia kiilsi niin kauniisti pesun jälkeen, et hänenkin piti oikein tassunsa jynssätä!
 
Puhtaat matot lattialle ja niittykukkia maljakkoon. Hellan reunalla vastakeitetty pannukahvi odottaa jo juojia, päivän paras hetki:))
 Isäntä on ahkeroinut pihahommissa sillä aikaa kun siistin tupaa. Tallin päädyn kallio alkaa jo näkyä, 
kallioaitan ympärillä kasvavista haavoista osa on jo kaulattu. Aitan edustalla olevat haavat on tarkoitus kaataa ja kaulaamalla haavat pari kolme  vuotta ennen kaatamista, ne tekevät huomattavasti vähemmän vesoja.
Iltapäiväkahvin jälkeen lähdimme raivaamaan marjatarhan takana kasvavaa lehtipuukujannetta. Isäni on aikoinaan istuttanut pihamaan rajalle entisen Hevoshaan ja Ronin reunaan metsävaahteria, yhden verivaahteran, muutaman hopeapajun, pihlajia sekä yhden riippapihlajan. Riippapihlajan ja vaahteroiden välissä on parin aarin kokoinen metsäkurjenpolvipelto parhaillaan, niiden jälkeen kukintavuoroon tulee mesiangervot, karhunputket ja takiaiset. 
 Alueelta kaadetaan kaikki kuuset pois. Näistä rangoista saan tehtyä jo pitkän pätkän uutta riukuaitaa.
 Kuvan riukuaita on juuri raivatun lehtipuukujanteen takana, nyt se näkyy kauniisti pihaan asti.
Isäntä raivasi eilen koivikonlaitaa, sain tehtyä talveksi jo kymmenen vastaa, viel toinen mokoma lisää, niin hyvin riittävät talven varaksi.

18 kommenttia:

 1. Todella siistii! Onpa teillä tunnelmallinen tupa ja pihapiiri. Nautittavaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lapsuuskotini on minulle rakas paikka ja onneksi isäntäkin viihtyy tääl, ku saa raivata ympäri pihapiiriä olevia pikku metsiköitä ja sarkojen ojanpenkkoja. vietämme tääl lomamme -50-60-luvun hengessä, hellalla laitamme ruokaa, vesi kannetaan kaivosta, pikkula pihanperäl ulkosaunan kupees. joku kauhistuu, moni tykkää ja tärkeintä tietty et me itte tykätään!

   Poista
 2. Niin rauhoittava/miellyttävä tunnelma !

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mukavaa, kun tunnelma välittyi myös kuvista:) moni ajattelis et tää on melkoinen työleiri, kieltämättä lapsemme ajattelevat myös niin, mut meil mieluista puuhastelua perinteisessä miljöössä, missä tavallaan ei ole mitään turhaa.

   Poista
 3. Täytyy myöntää , että tunnelma sisällä ja maisemat pihalla ovat hyvin lähellä mun sielunmaisemaa. Kadehdin, hyvällä tavalla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mukava kuulla, et Sinäkin pidät vanhoista maalaistaloista ja niiden perinteisistä pihapiireistä, niis on vaan se jokin! olen viikonpäivät kuvaillut pihan vanhoja perennoja, josko joku kerta saisin niistäkin kirjoitettua jotain.

   Poista
 4. Kesä, juhannus ja oma lapsuuden koti eipä paljon muuta voisi enää toivoa. Teillä on ollut tosi upea juhannuskokko, me olemme perinteisesti olleet naapurien kokolla ja täytyy sanoa, että ei se ihan noin upeasti palanut.
  Tuvan voi siivota juuri silloin kun se mahtuu päivän ohjelmaan, minullakin vielä ainakin vintin ikkunat pesemättä ja varmaan vielä jotain muuta jos ei täällä sisällä niin pihassa riittää hoitamista.
  Nautitaan kesästä ja sen tunnelmasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aivan niin Molley, kyl kesä on ihanaa aikaa, satoi tai paistoi, on niin paljon kaikkea mukavaa puuhaa:)

   Poista
 5. Talossa ja pihassa on puuhaa yllin kyllin. Ahkerat kädet saavat paljon aikaseksi. Viileys ei ole haitaksi muille kuin mehiläisille. Niiden ruoka on kiinni lämmöstä ja kukkien määrästä, sitä ei ole nyt ollut ja lisäruoka on pelastanut ainakin niiden hengen toistaiseksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. se onkin niin mukavaa, kiva vastapaino talven töille. mekin siirsimme mehiläisten hankintaa, kun on ollut niin kylmää ja sateista, saas nähdä siirtyykö ihan ensi vuoteen asti, mehiläiskurssilla kävimme keväällä päivittämäs tietojamme, olemmehan tarhanneet mehiläisiä viimeksi reilut 10 vuotta sitten.

   Poista
 6. Nyt lattia kiiltää niin kauniisti...silloin siivotaan, kun siltä tuntuu.
  Että tykkään tuosta riukuaidasta!!

  Mukavia kesäpäiviä, vaikka sateisiakin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. aivan niin, pakkopullana siivoaminenkaan ei tunnu hauskalta, mut kun inspis iskee niin kaikki on mieluista, siivoaminenkin!
   niin minäkin tykkään, eilen aisoin uutta aitaa vartern riukuja ja tolppia. tänään oli määrä hiillostaa tolpat, mut vettä puottanut koko aamun, onneksi nyt hivenen jo kirkastuu, josko sittenkin pääsisin virittelemään tulet ja hiillostamaan riukuaidantolppia:))

   Poista
 7. Puhtaiden mattojen tuoksu on yksi niistä parhaista.
  Sama juttu riukuaita on kaunis.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ...se on yksi kesän parhaista tuoksuista, ihmeen kaupalla sain matot kuivatuksi parina aurinkoisena päivänä alku lomasta!
   riukuaitaa on myös hauskaa tehdä!

   Poista
 8. Puhdas pirtti ja kauniit kukat pöydällä ovat juhlaa! Ihana tupa teillä! Kaunis riukuaitakin! Joko olet pessyt matot ja saanut ne kuivaksikin? Mulla on mattojen pesu vielä edessä, se on aikas kivaa puuhaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tervetuloa Saila mukaan blogini lukijakuntaan:)) totta, kesäkukkia kerään mielelläni ja vielä kun saa ensiksi hieman siivottuakin, niin tuntuu kaksinkerroin mukavammalta istahtaa keinutuoliin luojan kauniita antimia ihastelemaan. mattorannassa tykkään olla, usein sattuu mukavaa seuraakin, joten aika kuluu rattoisasti. parina päivänä oli sen verran aurinkoista, et saimme tuvan matot pestyä, tuulessa matot kuivuivat nopsaan. toki meilläkin suurin osa matoista viel pesemättä ja jos tähän tapaan jatkuu, niin taitavat jäädä pesemättä tältä kesältä!

   Poista
 9. Tupa ja piha on tip top juhannusta vastaan ottamassa. Tosi siistiä.
  Minä rupean vastantekoon nyt viikolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. piha oli tip top jo jussiksi, tuvan siivosin vasta pyhien jälkeen! mul on nyt ruhtinaallisesti aineksia vastoihin, Hevoshaassa on metsuri harventamassa tämän viikon.

   Poista