sunnuntai 28. kesäkuuta 2015

Riukuaidan teko; riukuaidan viimeistely, veräjät

Aita on pientä loppusilausta vaille valmis. Olen lyhentänyt jo osan vitsasten päistä niin, ettei niihin revi itseään, hiukan sitä hommaa on viel jäljellä. Lyhentäminen käy parhaiten vahvoilla oksasaksilla, kauniimman lopputuloksen kuitenkin saa puukolla vuolemalla. Myös seipäiden ja vinotukien päät kannattaa tarkistaa, ettei niihin jää liian teräviä kärkiä.
Kapeasta veräjästä kuljetaan kylätielle. Vielä jalka nousee sen verran, että vain ylimmän veräjäpuun avaaminen riittää. Jos haluaa avata veräjän kokonaan, veräjäpuut on helppo työntää aidaspuiden päälle, ne ylettyvät seuraavan seiväsparin väliin asti. 
Leveästä veräjästä kuljetaan satunnaisesti autolla ja traktorilla. Maantien puolelle, mistä tavallisesti kuljemme, en ole vielä suunnitellut veräjää, koska riukuaitaprojektini ei yllä tänä kesänä sinne asti. Todennäköisesti siitä tulee saranoiden varassa avattava.
Pieni pätkä perinnemaisemaa. Veräjän vasemmalla puolella vanha ja oikealla kesäkuun alussa kaatuneen aidan paikalle uudelleen pysytettyä riukuaitaa kylätien puolelta kuvattuna. 

Jos innostuit itse tekemään riukuaitaa, niin googlettamalla löytyy helposti paljon hyviä ohjeita, myös videoituna. Joka kesä järjestetään ympäri maata lukuisia työnäytöksiä ja koulutustapahtumia riukuaidanteosta. Ja ennen kaikkea, varmaan viel monen lähipiiristäkin löytyy riukuaidantekijöitä, jotka mielellään opettavat tämän taidon myös jälkipolville. Itse tutkin mielelläni vanhoja aitoja, jos niitä jossain näen, niistä löytää paljon vinkkejä oman aidan suunnittelemiseen ja tekemiseen.

6 kommenttia:

  1. Oli mielenkiintoista seurata riukuaidan tekemistänne. On siinä monta vaihetta ennen kuin kaunis aita on valmiina ihailtavaksi!!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. ihan mukava projekti näin kesän alkuun, kiva kun olit hengessä mukana:))

      Poista
  2. Luen tämän riukuaidan teon vielä monta kertaa ja ajatuksella. Itselläni ei ole tällaiseen taitoa mutta kunnioitan vanhan käsityötaidon perinnettä. Kiitos kun tänne tämän postauksen laitoit.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen humannut et näitä Oppia ikä kaikki-juttuja luetaan kaikista eniten. Oletko mahdollisesti lukenut aiemmin tekemiäni kirjoituksia perinteisistä kädentaidoista? mukava kuulla et olet kiinnostunut kansanperinteestä.
      Kyl Sinäkin ihan varmasti osaisit riukuaitaa tehdä, jos siihen olisi tarvetta. Teet ja olet tehnyt elämässäsi varmaan paljon vaikeampiakin asioita!

      Poista
  3. Kyllä vaan niin hieno aita tuli ja monta oli työvaihettakin.Hieno taito on kyllä osata tuollaista tehdä.
    Justiinsa, kun tuolla Vehmaanniemellä oltiin kävelyllä, niin katselin näitä sidoksia, siellä olleesta aidasta ja kuvasinkin sellasen. Itsekseni niitä ihmettelin, miten onkaan mahdettu tehdä?
    Mutta nyt sekin asia selvisi täällä sun blogissasi, taitoa vaatii kyllä paljon tuollaisen teko!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. voi miten kiva yhteensattuma. itseasiassa riukuaidan tekeminen on minusta helpompaa kuin lauta-aidan, siinä on vaan hieman useampia työvaiheita, mut mitään ihmeempiä koneita ei tartte käyttää, vesuri ja kirves riittää. lauta-aitojakin olen väsännyt useampia, mut tykkään enempi tehdä riukuaitaa.

      Poista