lauantai 3. tammikuuta 2015

Aurinko lomalla, lomittajaa tarvitaan

Tuuli ulvoo nurkissa, sade piiskaa ikkunaa, onneksi on konstit tämän pimeyden päihittämiseksi: keltasauramolla (Anthemis tinctoria) värjätty lankavyyhti vyyhdinpuihin ja kohta oli puikot viuhumassa. Kuin luonnostaan syntyi sukan kuvioon tarina kuvaamaan vuoden pimeimmän ajanjakson väistymistä. Pikkuhiljaa valo ja aurinkoiset päivät lisääntyvät ja kynttiläkruunun liekit joutavat sammumaan. Hymyilevä aurinko sulattaa roudan ja jään (ehtiiköhän sitä edes tulla tänä vuonna?) ja tuota pikaa jo ensimmäiset muuttolinnut näkyvät taivaan sinessä. Sukassa muuttolinnut valtaavat koko jalkaterän tiheänä "muuttolintuset" kuviona:))
Päiväni olen viettänyt Jönten kanssa mitä mukavimmin ja sangen ahkerana lempipaikassani shaalin alla, tosin pikku apulaiseni on nukkunut lähes koko päivän.
  
Yhden uudenvuodenlupauksen tein minäkin tai kaksi, mut sitä toista en kehtaa edes julki tuoda;) Olen monet kerrat luvannut päivittää värjäys- ja käsityö sivujani, mut aina tulee muka jotain tähdellisempää tekemistä ja homma jää. Nyt olen päivittänyt hieman Puikoilla väsättyä sivua ja tarkoituksenani on kerran viikossa kirjoittaa sinne aina joku uusi juttu.
Tällä kertaa kirjoitin Puikoilla väsättyä -sivulle hieman näistä pääkallosukista ja kutomistani lapasista. Huomaatko, miten Helmi on vähän mötteellään, kun sukat eivät sitten Hänen tassujaan varten olleetkaan, vaik niitä hieman toisaalla mallailtiikin.
Kesän ja syksyn värjäyksiini olen jokseenkin tyytyväinen. Tuo jokseenkin tulee siitä, et samettijaloilla ja männynsuomuorakkailla värjäykseni eivät onnistuneet ihan niin kuin olisin toivonut. No, sitten näet, kun saan tekstin julkaisukelpoiseksi. 
 Täs nuorenparin lapaset niin sopusasti rinnatusten ennen pukinkonttiin pistämistä, toivon niin olevan jatkossakin.
Minua viehättävät kovasti perinteisiin kirjoneuleisiin liittyvät tarinat. Myös itsekin on mukavaa kehitellä välillä uusia tarinoita. Käyppä lukemassa Puikoilla väsättyä sivulta, miksei turkulaisten tarvitse enää pelätä sitä, että taivas putoaa niskaan;)
Näiden iPadien ei tarvinnut  värjötellä joulun aikaan vaik täälläkin oli sentään hieman lunta ja pakkasta parina päivänä. Joulupukille oli kirjoitettu suojien tarpeesta, joten niitä sit muutaman kudoin tonttujen ja Joulumuorin avuksi. 

25 kommenttia:

  1. Kaunis ja "valoisa" tuo aurinkokuvio! Keltasauramo onkin minulle vielä tuntematon värikasvi, mutta kenties...
    Upeita kirjoneuleita kaikki muutkin!
    Tähän vuodenaikaan onkin todella mukavaa työskennellä värilankojen kanssa - siinä samalla saa terapiaa..

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. väriterapiaa nyt todella kaipaa! kasvatan itse keltasauramoa, se on yksi parhaimmista kestävää keltaista tuottavista värikasveista, suosittelen. olen tehnyt muutaman erilaisen aurinkomallin kevään neuleita varten, toivonmukaan muutkin pitävät niistä:))

      Poista
  2. Upeita töitä ovat ahkerat kätesi jälleen saanut aikaan! Kuva nuorenparin lapasista on niin hellyttävä ♥
    Aurinkolomittajaa kyllä kaivattaisiin:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos Sirpa, jänskättää hieman, mitä nuoret itse kommentoivat,kun sattuvat eksymään blogiini;)

      Poista
  3. Hienoja kirjoneuleita!
    Upea tuo keltasauramon väri. Itse kokeilin sitä ekaa kertaa viime kesänä, ja väriä vain riitti ja riitti ja riitti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. sanos muuta, minustakin yksi parhaimpia keltaisen lähteitä ja pienelläkin määrällä jo saa melkoisesti värjättyä. kasvatatko Sinä itse myös keltasauramoa?

      Poista
  4. Ei voi muuta kuin ihastella taas. Upeita värejä! Kyllä se oikeia aurinkokin joskus palaa hommiin, uskon ma :) Onnea alkaneelle vuodelle :)

    VastaaPoista
  5. Niin ja upeita kuvioita, miten se jäi tuosta pois ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. joskus liipasinsormi on aikaskin nopee! kiitos TM, vuosi on alkanut mukavissa merkeissä kaikin puolin. luonnonväreillä on oma kannattajakuntansa, mukava kuul, et hyväilevät myös Sinun silmiäsi:))

      Poista
  6. Kauniita kirjoneuleita. Niissä on niin lämpimät värisävytkin.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos between, huomasin blogistasi Sinullakin olevan taas sukkabuumi menossa ja kauniita ovat kirjoneuleesi:))

      Poista
  7. Tosi upeita neuleita, nuo värit ja kuviot hivelevät silmää.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kirjoneuleita on niin hauskaa kutoa näistä luonnonväreillä värjätyistä langoista. Sinullakin on niin kauniita lankoja, oletko jo ehtinyt kaikki tikutella?

      Poista
  8. Kutominen siis puikoilla oli ennen minunkin harrastukseni, mutta jostain syystä se on nyt tauolla. Minulla on se vaihe, että toimeen tarttuminen on aivan nolla. Mikä olisi kutoessa jos kudin olisi tuossa puolivalmiina odottamassa.
    Tuollainen älypuhelimen suoja on kätevä ja niin kauniit kuviot.
    Nuorenparin lapaset ovat tosi kauniit kuvio ja värit ja varmasti monin suojaavin ajatuksin kudottu.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. olen tottunut puhumaan kutomisesta neulomisen siaan, vaik useimmat neulovat puikoilla ja kutovat kangaspuissa;) totta, aina ei hotsita. kuten tiedät kutominen on niin rentouttavaa puuhaa ja saa monasti ajatukset uusille urille. voisit hyvin aloittaa jonkin pikku neuloksen ja ottaa sen sit aina inspiksen iskiessä esiin käsityökoristasi.
      liikut samoilla taajuuksilla kanssani, kauniisti ilmaisit asian "suojaavin ajatuksin kudottu".
      Mukavaa loppiaisiltaa Sinulle:))

      Poista
  9. Oh hoh miten upeita käsitöitä jälleen sinulla syntynyt!! Harmittaa kun itse en ole vielä päässyt sinne asti ollenkaan, että olisin löytänyt kutimet tai virkkuukoukun käteeni. Ostin kyllä alesta virkkauskirjan, jossa on ohjeita virkatuista kukista ja niiden lehdistä:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. :))
      pikkuisista virkkuuksista on mukava aloittaa. luulenpa et teit hyvän ostoksen. minulla on Sainio 100 virkattua pitsikukkaa (Moreeni). tykkään kirjasta kovasti, olen virkannut siitä jo useampia malleja.

      Poista
  10. Ihania käsitöitä ja aina nuo ihkaihanat kotieläimet mukana.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. kiitos AINA, vuoteni alkanut mukavasti uusien mallien parissa. Helmi on niin kiinni minus, et saunanlauteet taitaa ol yks niistä harvoista paikoista mihin Hän ei seuraa mukana;)

      Poista
  11. Todella hienoja kuvioita näissä minunkin mielestäni.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. mukava kun kävit vieraisilla Jokke, viime viikolla juur ihastelin virkkuuksiasi Taito-lehdestä etsiessäni inspiraatiota uusiin sukkiin:))

      Poista
  12. Hei, eksyin blogiviidakossa ja tupsahdin tänne 'pataan', onneksi ei ole noitakeitokset kyseessä :)
    Käsitöitä olen tehnyt pienen ikäni, enimmäkseen neuloen ja ommellen. Toissa syksynä 'hurahdin' nypläyksen saloihin ja sen tiimoilta kerran viikkoon kansalaisopiston kurssilla kuljen.

    Kasveilla värjääminen on kiinnostanut jonkin aikaa ja aiheesta olen kirjankin ostanut. Rukki tuli hankittua (kun halvalla sain) ja nyt puuttuu enää paikka maalla ja lampaat. Pienestä siis vielä haaveiden täyttyminen kiinni, mutta niinhän se aina on : P

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. eksyminen on joskus ihan mukava juttu Tuitiina, tervetuloa Värjärin padan keitoksia seuraamaan:))
      hienoa kuulla käsityöharrastuksistasi. nyplääminen ei minulta onnistu, hienoa kun olet kurssilla ja opettelet! kasvivärjäys sen sijaan on mun juttuja ja luulenpa et ensi kesänä viimeistään Sinunkin. varo vaan, kun kerran aloitat, niin hevillä et irti pääsen;)
      jonv olen kehrännyt itsekin lankaa. lähinnä huovutusjuttuja varten, aika möykkystä kun tuppaa lankani viel olemaan.
      mukavaa, kun on haaveita ja unelmia, ne piristävät kummasti mieltä aina välillä!

      Poista
  13. Kauniit on meidän lapaset ja lämpimät kädessä :) Kovilla pakkasilla pitää laittaa toiset lapaset alle, onneksi ovat vähän reilut niin mahtuu!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. oi kiitos sini, mukavaa kun ehdit vierailemaan blogissani:))

      Poista