keskiviikko 28. tammikuuta 2015

Aina pari kirjaa hyllyyn mahtuu


Lehteillessäni viimeisintä kirpparihankintaani, Sari Savikon toimittamaa neulekirjaa, Pienten pukimet
nostalgisia neuleohjeita vauvoille ja taaperoille, 2009, huomioni kiinnittyi Omin Käsin-lehden kuviin. Itsellänikin on joitain numeroita tuota lehteä ja jopa pelkkiä kansia, yhdet N:o 1 vuodelta 1942. Lehden kannessa on ehkäpä yhden kuuluisimman suomalaisen tekstiilitaiteilijan, Eva Anttilan kuvakudos "Talot", valitettavasti vain minulta puuttuu sisäsivut, joissa kudonnaisen työselitykset olisivat olleet. Kun ajattelee lehden ilmestymisvuotta, niin olisi todella mielenkiintoista saada tietää enempi Anttilan suunnitteluprosessista aiheen parissa.

Viime vuonna tuli kuluneeksi 120 vuotta Eva Anttilan (1894-1993) syntymästä ja sen kunniaksi Taito-lehdessäkin (4/2014) oli artikkeli hänen mittavasta urastaan kudontataiteen parissa. Anttila oli tunnettu ja arvostettu tekstiilitaiteilija myös kansainvälisesti, Erityisesti hänet tunnetaan sisustus- ja kirkkotekstiilien suunnittelijana ja tekijänä. Se, että hän itse kutoi suunnittelemansa tekstiilit, herätti kansainvälisesti huomiota ja hän sai monia arvostettuja palkintoja töistään.

Täältä voit lukea lisää kirppislöydöistäni ja siitä,
miten isäntää voi avittaa sukkien parsintaan;))

6 kommenttia:

 1. Onpa upea tuo Anttilan Talot-tekstiili, ja miten moderni!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. minustakin se on kaunis, Anttila oli aikanaan oman tiensä kulkija ja aikaansa edellä monessa suhteessa. hän opiskeli nuoruudessaan 1900-luvun alkuvuosikymmenellä myös taidemaalariksi, mikä kyl näkyy hänen tekstiilitöistään.

   Poista
 2. Mullakin on tuo sama Omin Käsin-lehti ja muutamia muitakin. Ovat aarteita :) Oli kiva lukea tietoa Eva Anttilasta ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ai, voisin ol vaik vähän kade niistä. mukava kuul, et meil on samanlaisia aarteita, joku kyl pitää varmaan ihan hassuna, kun iloitsen pelkistä kansistakin;)

   Poista
 3. Minä en tunne lainkaan Omin käsin- lehteä, paitsi mitä nettiantitkvariaattien sivuilla olen nähnyt myytävän. Pyytävät kyllä kappaleelta useamman euron.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. meillä kotona sitä ei ollut, mut naapurin mammalla olen sen ihan penskana jo nähnyt -60-luvulla käydessäni sovittamassa kukkamekkoa äidin kanssa. sitä ainoaa juuri Omalle tehtyä, siksi se kait jäikin niin lähtemättömästi mieleeni.
   en ihmettele yhtään et niistä pyydetään monta rahaa, aivan kuten vanhoista Kotiliesi-lehdistäkin. Itse tykkään niistä juuri noiden vanhojen mallien vuoksi ja tietty myös koska niissä on paljon Koivun ja Werndelinin piirroksia, joihin olen ihan hurahtanut;)

   Poista