sunnuntai 17. maaliskuuta 2013

Revontulien leiskuntaa Halikon yllä klo 20.45

 Ursalon järjestämässä tähti-illassa oli ennätys määrä yleisöä. Alkuillasta taivas oli vielä liian kirkas tähtien katseluun, Jupiteri näkyi jo silloinkin hyvin. Nopeasti ilta kuitenkin pimeni (valosaastetta kyl on hiukkasen liikaa Halikon vesitornin ympäristössä) ja myös komeetta C/2011 L4 eli PanSTARRS nähtiin. Illan kruunasi mahtavat taivaan laelle asti ulottuvat revontulet. Ne muodostivat kauniin enkelikuvion taivaalle. Kuvat olen ottanut pikku pokkarillani vapaalta kädeltä, mutta jo niistä saa kuvan revontulien kauneudesta. Taas kerran kaipasin kunnon kameraa!  Revontulihavannoitsijoiden kotisivuilta löytyy paljon tietoa revontulista ja niiden kuvaamisesta. 

Kuvassa kuu ja Jupiteri, näkyy siinä revontuliakin hiukan. Jupiterin tummat vyöt ja neljä suurinta kuuta näkyivät selvästi hyvällä kaukoputkella. Nämä neljä kuuta tunnisti ensimmäisenä Galileo Galilei kaukoputkellaan vuonna 1610 ja oletti aivan oikein niiden olevan Jupiterin kiertolaisia.  Tänäin opin taas uutena asiana sen, että Jupiterin kuita on löydetty tähän mennessä jo 67. Jupiterilla on kuulema enemmän kuita kiertolaisinaan kuin millään muulla aurinkokuntamme planeetalla. Kiehtovaa todella tämä tähtitiede, kiitos ursalaisille mielenkiintoisesta tähti-illasta!


19 kommenttia:

 1. Olen samaa mieltä, avaruus on kiehtovaa, vaikka itsekkin olemme avaruusolioita, kun kierrämmä Aurinkoa. Revontulia minäkin tölläsin ja kauan, Oikein punareunaisakin välillä näkyi.Mahtavaa leiskuntaa ja Kuu ja tähdet niin jännässä kuviossa nyt keskenään. Pyrstötähteä en paljain silmin erottanut eikä kunnon kaukoputeka ole saatavilla. Nyt on ollut tähän tutkisteluun niin selkeät säät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selma sulle kommentti tuos alla, Harakka vekkuli ehti hypätä väliin;)

   Poista
 2. Avaruus on sellainen jotenkin salainen ollut aina mulle, ääretön ja tuntematonkin osiltaan.
  Mutta sä olet sieltä löytänyt vaikka mitä ja niin ihanat kuvat revontulista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. niin minullekkin, muistan miten lapsuudessani kuljin vanhempieni kanssa omeluseuroista, pakkaslumi narkui kenkien alla, ihastelimme kirkasta tähtitaivasta, laskimme tähtien lentoja kilvan, linnunrata näkyi niin kauniina yllämme. isännän harrastus meillä tuo tähtitaivas on, mut jotenkin itseänikin se on aina kummasti kiehtonut. parhaillaankin hän on kuvaamassa ulkona revontulia, näkyvät parhaillaan leveänä vihreänä vyönä.

   Poista
 3. saamme nauttia revontulista vielä kotvasen, aurinko on kuulema erityisen aktiivinen. en minäkään ensiksi komeettaa nähnyt paljainsilmit, mut kun eniksi sain sen kiikarilla näkyviin, niin johan onnistui. mielestäni komeetta näkyi ihan mallikkaasti jo tavallisillakin kiikareilla, ei siinä suurtakaan eroa ollut kaukoputkeen.

  VastaaPoista
 4. Taivaalle täälläkin ollaan tuijoteltu. Komeetta en ennättänyt oikeastaan etsiä, kun revontulet aloittivat esityksensä.
  Sinäkin kuvasit niitä, siis samoihin aikoihin samoissa puuhissa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kävinkin ihastelemassa kuviasi, kerrassaan upeita. tulevina öinä näyttää riittävän kuvattavaa yllin kyllin:))

   Poista
 5. Yes, wonderful. Really interesting. Greetings.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. I really have to be awake and admire, is currently busy aurora season. In my sister's blog, http://kommintanhua.blogspot.fi/2013/03/taivaantulia.html, is delightful photos of the Northern Lights. Worth a visit to admire them! Sunny days for you Leovi

   Poista
 6. Nythän on ollut oikea loisto, kun sinunkin kamerasi on tähyillyt taivaalle. Jos en olisi niin iltauninen, kuin olen, niin ehkä hoksisin käydä tiirailemassa taivaalle minäkin :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nyt Sinun kannattaa AINA laittaa vaikka tulitikut luomien väliin, et pysyt hereillä ainakin kymmeneen asti nähdäksesi tätä kaunista valojen tanssia taivaalla! parhaillaan tulee radiostakin uutisia revontulista ja Lapin matkailusta. japanilaiset revontulituristit ovat kuulema täyttäneet hotellit;) olen käynyt ihailemassa eri blogeissa upeita kuvia, nämä pokkarilla ottamani ovat vain häivähdys siitä, mitä taivaalla näkyi;)

   Poista
 7. Revontulia, jee! Olen suomalainen, joka enole koskaan nähnytrevontulia - vaikka olen opiskellutkinOulussa. Ilmeisestisilloin nuorena ei niihin vain kiinnittänyt huomiota - ja nyt kun on kiinnostunut, ei enää ole käynyt pohjoisessa. Nyt taas lisäsyitä pohjoisen reissuun. Mutta Salossa! Mainitsin Ukille, joka sanoi ihailleensa niitä illallaJuniorin kanssa saunan kuistilta. Eikä maininnut minulle!? Ukki sanoi varmistuneensa että todella oli revontula, kun aamulla luki uutisia. Mutta teillä oli tähdellinen ilta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. miehet on joskus niin ajattelemattomia, annettakoon se kuitenkin heille anteeksi;) sul on viel mahdollista taivaantulia varmaan nähdä, aurinko on tällähetkellä niin aktiivinen. monikaan ei tiedä, et myös etelässä on mahdollista nähdä revontulia, jopa yhtä komeaa leikuntaa kuin pohjoisessakin. sukujuureni ovat lapin porstuasta ja siksi kait olen niin kiinnostunut revontulistakin, et niitä on pitänyt aina kytätä. Tähti-ilta oli todella mielenkiintoinen ja antoisa:))

   Poista
 8. Olen nähnyt revontulia vain lapsena. Yritin tähyillä viikonloppuna taivaalle, vaan en nähnyt revontulia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kaupungissa on niin paljon valoa, kannattaa ajaa paikkaan, missä olisi vähemmän valosaastetta. viime yö taisi olla tällä erää huippu revontulien esiintymisessä, mut ihan varmasti niitä näkyy edelleen. ursan sivuilta löytyy revontuliennusteet http://www.ursa.fi/ursa/jaostot/revontulet/ennusteet.html

   Poista
 9. Täällä Keskisen Suomen metsässäkin niitä näkyi! Ulos ei vaan viitsinyt mennä, kun pakkasta oli 20 ja nousi edelleen. Mutta olihan hienoa katsoa kodin ikkunasta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. viime yö oli todellinen revontulien yö! nuo kuvat eivät todellakaan anna oikeaa kuvaa niistä. nyt on sitten tietty pilvistä ja reventulista ei tietoakaan, kun virittelimme jalustalle tyttäreni järkkärin kuvausvalmiuteen.

   Poista
 10. Kyllä harmitti kun kuuli myöhässä että tuollaista olisi ollut! Täytyy muistella niitä ennen nähtyjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. revontulia varmaan näkyy viel, vaikka huippu taisi olla nyt. mekin ihan tuurilla päästiin nauttimaan niistä ollessamme pyrstötähti jahdissa:))

   Poista