keskiviikko 20. maaliskuuta 2013

Pääsiäiskranssitalkoot kevätpäiväntasauksen kunniaksi

Huomenna on taas toripäivä, siksi pidin pienet kranssintekotalkoot kevätpäiväntasauksen kunniaksi. Isäntä oli eilen saanut karstatuksi ison kasan villaa. Katsellessani valkoista hahtuvakasaa sain idean tehdä siitä kranssinkehän kanaverkkoon eilen huovuttamalleni rauhankyyhkylle. "Karitsanvillasta" tehty kranssi miellytti niin, että oli tehtävä vielä toinenkin pesäksi pienelle pupujussikalle. Kranssiin voi helposti itse lisätä haluamiaan koristeita esim. pajunkissoja, pääsiäismunia tai erilaisia nauhoja.
Pääsiäispupu symboloi perinteisesti hedelmällisyyttä. Tämä pikkuinen pupujussikka ei ole näemmä vielä muninut yhtään munaa tai on sitten jo ehtinyt piilottaa ne pehmeään villaan;) Lehtikaappia järjestäessäni käsiini osui Tieteen kuvalehti no 6 vuodelta 2006. Siinä oli ajankohtainen artikkeli munivista pupuista. Artikkelin mukaan ensimmäiset kirjalliset tiedot munia tuovasta pääsiäisjäniksestä ovat 1600-luvun loppupuolelta Heidelbergistä Saksasta. Jäniksen uskottiin kiertelevän pihoissa ja puutarhoissa kori selässään ja kätkevän munia ruohikkoon. Siirtolaiset veivät uskomuksen mukanaan Saksasta Yhdysvaltoihin, missä pääsiäisjäniksestä tuli 1800-luvulla hyvin suosittu. Se toi lapsille makeisia ja alkoi myös munia itse – vaikka se oli nisäkäs! Nopeasti lisääntyvät jänikset ja kanit olivat hedelmällisyyden ja versovan elämän vertauskuvia jo pakanuuden ajan keväisissä juhlissa. Uskonpuhdistuksen jälkeen Saksan luterilaiset halusivat erottautua katolisista pääsiäisperinteistä, joihin kuului munien lahjoittaminen ja siunaaminen. Munia lahjoitettiin yhä, mutta niiden jakajaksi keksittiin satuhahmo – jänis. 1700-luvulla sokerileipurit alkoivat valmistaa myös syötäviä pääsiäisjäniksiä. Pohjolassa jänistä pidettiin viljelyksiä tuhoavana haittaeläimenä, ja se alettiin hyväksyä pääsiäisen vertauskuvaksi vasta 1900-luvun alussa. En ole aiemmin tiennytkään, että Riihimäki on julistautunut vuonna 1997 pääsiäiskaupungiksi ja on näin ollen pääsiäisjäniksen nykyinen kotipaikka:))
 Kristillinen juhla antoi uuden sisällön esikristilliselle kevään juhlalle. Joskin nykyisin usein unohdamme, että pääsiäinen on kirkkovuoden vanhin ja tärkein juhla. Mietin edellisiä kransseja tehdessäni, miten voisin ilmentää kranssilla pääsiäisen raamatullisia tapahtumia. Orjantappurakruunua pidetään Jeesuksen kärsimyksen vertauskuvana. Taitoin muutamia villiruusun oksia ja kiedoin ne villakranssiin. 
 Pääsiäisperinteeseen liittyy useita elämän ja hedelmällisyyden vertauskuvia. Keltaiset narsissit ilmestyvät pöydille, rairuoho laitetaan itämään, pajun- ja koivunoksia haetaan sisälle maljakkoon. Kohta jo  keltaiset pääsiäistiput sekä puput koristavat vihreää ruohoa ja hiirenkorvalle puhkeavat koivunoksat saavat lisäkoristeikseen pääsiäismunia. Tänään saimme  nauttia aurinkoisesta kevätpäiväntasauksen päivästä, valo on voittanut pimeyden ja lämpö kylmyyden: vertauskuvallisesti elämä voittaa kuoleman. Näistä ajatuksista inspiroituneena tein risukranssista pesän pikku tipulle. Pesä on punasipulinkuorilla värjäämistäni villoista.  Tipu on neulahuovutettu keltasipulinkuorilla värjäämilläni villoilla. Narsissiin käytin krappijuurella, kokenillilla ja punasipulinkuorilla värjättyjä villoja. Pääsiäispuput on niin ikään neulahuovutettu.


 Muutaman hetken saamme varmaan viellä nauttia näistä kauniista hiihtokeleistä, siis ylös, ulos ja hiihtämään!27 kommenttia:

 1. No oletkin ahkeroinut oikein hurjasti! Ja tuo pääsiäistarina on hyvin kuvaava ja mielenkiintoinen!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kyllä kannatti ahkerointi, torilla oli mukavaa;) minua on aina kiinnostanut erilaiset kansanuskomukset, sanonnat ja tarinat, blogiinkin niitä on välillä mukava kirjoitella myös muiden iloksi.

   Poista
 2. On sinulla huomiseksi paljon ihanaa myytävää.
  Kauniita kranseja ♥
  Onnea myyntiin !

  VastaaPoista
 3. Aivan upeita juttuja. Varmaan riitää kysyntää noin ihanille kransseille.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mukavaa oli, kun tuotteista olitiin kiinnostuneita ja osalle löytyi jo uusi kotikin;)

   Poista
 4. Nyt sain minäkin vastauksen pupun munimis kysymyksiin! Kiitos!
  Näin viluisena keväänä nuo villakranssit näyttää oikein mukaville!
  Olet aikamoinen monitaituri ja tietäjä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla Stiina, tietäjästä en osaa sanoa, mut käsillä tykkään kaikenlaista värkätä;)

   Poista
 5. Voi juku, mä ihan huokaan täällä, kun niin kauniita kaikkia olet tehnyt.
  Kunpa osaisikin itekkin tehdä jotain näin kaunista!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. älähän nyt Harakka, olet niin taitava värienkäytössä et osaisit tehdä upeita huovutusjuttujakin ihan varmaasti;)

   Poista
 6. Hyvä tietoisku pääsiäisjäniksestä, viisastuin vähän minäkin. Ihailtavasti olet puuhastellut tuotteita torille, ajankohtaisin aihein. Teidän talo taitaa olla tällä hetkellä todellinen pääsiäsitalo, on pupuja, tipuja, kissaksia, kransseja.....
  Päivällä katselin myös ojan varsia, näkyisikö pajun oksia tai just niitä kissaksia, ei ollut. Oikeat jänikset käyvät sentään syömässä heiniä, mutteivat muni vastalahjaksi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. no onpa sulla kummia jäniksiä kun eivät muni, josko sit vasta ensi viikolla! kyl arvaat, et meil taas joka paikka täynnä näitä mun käsityöjuttuja. yhtenä iltana jo vihjaistiin, et voisinko siirtyä omaan työhuoneeseeni keittiöstä, ku ei kuulema enää pöydän ääreen syömään mahdu;)

   Poista
 7. Ihania ovat nuo sinun kranssisi! Kiva oli lukea kertomaasi pääsiäiskoristeista.
  Oikein mukavaa toripäivää!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mukavaa kuulla Sirpa, kiva kun joku jaksaa niitä lukea! torilla oli mukavaa, vaikkakin melkoinern viima meinasi palettuttaa tyystin.

   Poista
 8. Mukavaa toripäivää. Toivotaan että aurinko jatkuu! Tulemme mökille vasta ensi viikolla, joten ehkä tavataan pääsiäisviikolla.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tänään ainakin oli aurinkoista;) ensi viikolla näillä näkymin torilla ti ja ehkä vielä to, tule moikkaamaan ihmeessä:)) ps laitan langat piiloon

   Poista
 9. Vastaukset
  1. Schön zu hören Elke. Ich werde sie auf dem Markt verkaufen.

   Poista
 10. Ihanat kranssit taas! Nuo puput ovat niin valloittavia ja soma tipunpesä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kiitos, tipupesäkranssi matkasi tänään Espooseen Rauhankyyhkyn kanssa, puputkin löysivät uuden kodin:))

   Poista
 11. Vastaukset
  1. kaunis kiitos Möörökölli:))
   mun on pitänyt jo monena päivänä mennä kirjastoon lueksimaan lehtiä, jois olis juttuja sun puutarhasta, noi torihommat pahus vaan on nyt vienyt kaiken ajan

   Poista
 12. Hienoja kransseja kaikki tyynni ja ihan erityisesti tuo kyyhkykranssi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. rauhankyyhky kuten tipukranssikin matkasivat Espooseen:)) tänään taas väännän lisää, joitain ideoita jo aamutuimaan päässä pyörii. Mukavaa viikonloppua Sinulle:))

   Poista
 13. Vau, täältähän löytyy vaikka mitä kaunista! :)

  VastaaPoista