maanantai 24. lokakuuta 2016

Esittelyssä viime kesän pari pikkuprojektia ja kuurupiiloa leikkivät orakkaat

Kesällä sain tehdyksi pari kauan suunnittelemaani pihaprojektia. Toinen niistä oli tämä pieni kolmi kaarinen perenna & yrttimaa. Keskimmäisessä kaaressa oleva hulevesitynnyri ei kyl kuulu asiaan, mut  sai jäädä kuvauksenkin ajaksi paikoilleen, koska on kovin raskas siirrellä. Tynnyrin alla on tiilistä tehty tasanne, missä on tarkoitus kesäisin pitää muutamaa isoa saviruukkua minttujen kasupaikkana. 
Oikeanpuoleisen kaaren keskeltä sai paikan omenapuu (vaalekuulas). Kaaren kehälle istutin monivuotisia yrttejä mm. mäkimeiramia, piparminttua ja saksankirveliä.
Vasemmanpuoleiseen kaareen istutin jo kesällä matalaa nepalinhanhikkia silmän iloksi sekä ikivanhaa rohdoskasvia, punaluppoa (Sanguisorba officinalis). Nyt viikolla piilotin vielä pari sataa kukkasipulia. Keväällä on tarkoitus istuttaa kaaren sisäreunaan lähinnä yksivuotisena kasvavia yrttejä. 
 
Nepalinhanhikit kukkivat pitkään ja miten ihastuttava sen kukka onkaan!

Toisessa pikku pihaprojektissani tein hieman "tihutöitä" isäni aikoinaan tekemälle kiviaidalle. Vyörytin hieman kiviaitaa nurin ja lisäsin näin aiheuttamaani kivipuroon vielä vuosia sitten pohjoisista hylätyltä kaivokselta tuomiani mustia pyöreitä kiviä. Kivipuron yläjuoksulle istutin ohotanmarunan (Artemisia schmidtiana) isännän toiveesta. Kivipuron reunoilla kasvaa mm. koristekärsämöä, komeamaksaruohoa sekä ahomansikkaa.

Viikonlopun hauskimpia hommia oli havukatteiden laitto. 
Yhteensä taisin hakea neljä kottikärryllistä havuja.
 Havukatteen saivat niin kukkasipulit kuin myös ohotanmaruna.

Helmi voi onneksi jo hyvin. Loppuviikosta hän oli mukanani sienimetsässä, ja hyvä niin,  
koska villalankojen värjäämiseen käyttämäni orakkaat leikkivät mielellään kuurupiiloa;)
Melko vaikeaa on huomata kankaalla kasvavat orakkaat, vai mitä?
Helmi jaksaa  istua uskollisesi orakkaiden lähellä. Tälläkin kertaa löysin lähes korillisen
kaunista vihreää lankoihini antavia orakkaita:))

14 kommenttia:

 1. Helmi on hieno vainukoira ja onneksi kunnossa! Kivan näköiset istutusalue ja kivipuro.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. ehdin jo hetken pelätä pahinta, onneksi nyt kaikki kunnossa Helmillä. odotan jo innolla ensi kesää ja miten kasvit selviävät talvesta.

   Poista
 2. Oi, tuo yrtti-perennapenkki vaikuttaa tosi upealta. Ja mitä orakkaita? Ovat tosiaan piilossa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. puolikaari miellyttää omaa silmääni, kaarilta on helppoi hoitaa penkkiä ja kerätä yrttejä. kyseessä on oranssiorakkaat, parhaiten näkyy tuo Helmin tassun vieressä oleva. toisesa kuvassa ovat niin sammalen sisällä ja männynneulasten peitossa.

   Poista
 3. Hyvä että Helmi on kunnossa! Onpa hyvä kaveri metsällä, hyvä vainukoira! Kaunis istutusalue ja tuo kivipuro, kauniita yhdessä nuo mustat kivet ja ohotanmaruna! Nuo orakkaat kiinnostavat minuakin, suomuorakkaitako käytät kun ne kasvavat aika isoiksi?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmi on taas entisellään ja pystyy tekemään jo kunnon kävelylenkkejä metsässä. olen jo aiemmin kirjoittanut Helmin orakasvainusta tuolla Sienet värjärinpadassa sivustolla. kyseessä on oranssiorakkaat. käytän myös männynsuomuorakkaita värjäyksessä, niidenkin kausi on nyt parhaimmillaan.
   minustakin tuo harmaan ohotanmarunan ja mustien kivien liitto on kaunis.

   Poista
 4. Ei noita orakkaita kyllä huomaa, hyvin ovat piilossa!
  Tosi upealta näyttää tuo sinun perenna & yrttimaa. Nepalinhanhikin haluan pensashankikin tilalle, hurmaavan kaunis kukka!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. usein ne löytääkin ensin niin, et astuu päälle...suosittelen nepalinhanhikkia se on herkän kaunis. kyl keltainen pensashanhikkikin on mielestäni kaunis, istutin kesällä niitäkin pari pensasta.

   Poista
 5. Hyvä, että Helmi on kunnossa. Sen kanssa on varmasti mukava käydä sieniretkillä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. metsäretket ilman Helmiä, toivottavasti siihen on vielä pitkä aika. nyt jo hetken pelkäsin niin käyvän, onneksi kaikki kääntyi parhain päin:))

   Poista
 6. Kiva kuulla, että Helmi on hyvässä kunnossa ja hienoja ovat istutuksesi!

  VastaaPoista
 7. Helmi on siis kunnossa ja on tosi hyvä uutinen.
  Kesällä olet saanut mukavan näköisen istutuksen aikaan ja ensi kesänä se varsin hyvän näköinen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tosi helpottunut olen itsekin, ehdin jo pelätä pahinta.
   toivon havukatteen auttavan niin, että istutukset selviävät ankarasta talvesta. yleensä tuolla alueella on paksu lumipeite, parina viime vuotena lunta on ollut niukalti, siksi lisäsin talvisuojausta.

   Poista