keskiviikko 19. lokakuuta 2016

Sadonkorjuuta villivihanneskedolta & rauniopuutarhasta

Etsiessäni tänään syksyn viimeisiä villivihanneksia, oli tyttäreni ajatuksissani. Meillä oli tarkoitus käväistä Kuopiossa nyt syyslomaviikolla, mutta suunnitelmat muuttuivat viime tipassa Helmin vuoksi. Helmi pelästyi viime viikolla kuumailmapalloa sillä seurauksella, että juoksi itsensä läkähdyksiin ja nyt jalat eivät tahdo vielä kestää kävelemistä. 

Viinasillan villivihannesketo tarjoaa monenlaista syötävää.
Kesällä keräsimme tyttäreni kanssa maitohorsman kukkia kuivattavaksi talven varalle.
Tänään sain nauttia kauniista syyssäästä ja
ilokseni löysin vielä yrttiteeaineksia kedolta.
Villivadelman lehtiä,
 siankärsämön ja poimulehden lehtiä. 
Lisäksi keräsin vielä tämän kesän vuosikasvuista karhunvatukan sekä ahomansikan lehtiä. 

Rauniopuutarhasta sain vielä ison nipun persiljaa kuivumaan tuvan muurin päälle. Elokuussa olen jo pakastanut persiljaa yllin kyllin koko talven tarpeeksi.
 Saksankirvelit leikkasin eilen varoiksi, kun yöksi oli luvattu kylmenevää. 
Ne ovat jo lähes kuivuneet vuorokaudessa kamarin uunin päällä. 
Auttamattomasti kylmenevät ilmat tekevät tehtävänsä, vielä 
viimeiset sinnikkäät kukat yrittävät avata nuppujaan rauniopuutarhan muurien suojassa.

6 kommenttia:

 1. Saksankirveliä täällä meidänkin uunin päällä on kuivumassa ja samoin minttua. Villivihannekset ovat mielenkiintoinen osa vihannesmaailmassa ja niiden käyttö ja tuntemus on lisääntynyt, mutta uusia kasveja löytyy. Minä teen kuivatuista yrteistä "viherjauhetta" jota ripottelen melkein ruokaan kuin ruokaan.
  Voi Helmiä kun tällainen pelästys tuli ja aiheutti näin pahan tilanteen. Helmille lempeät rapsutukset.....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmi ynisi kiitollisena rapsutuksista;)
   meillä on siis yhteinen harrastus näissä villivihanneksissa ja yrteissä. viherjauhetta teen myös ja erilaisia yrttiteesekoituksia. on todella hienoa, kun ihmiset taas uudelleen alkavat käyttämään luonnonantimia hyödykseen. varmaan käyttö lisääntyy entisestään lähi vuosina, kun monet suositut kokit ovat alkaneet käyttämään villivihanneksia enempi. ja hyvä niin, koska onhan villivihannekset lähes ilmaista, terveellistä ja ah niin hyvää ravintoa.

   Poista
 2. Voi Helmiä, toivottavasti tassuihin ei tullut haavoja! Silityksiä ja rapsutuksia minultakin! Varmasti säikähdys oli melkoinen sillä yli lentävän pallon suhina on aika kovaäänistä!

  Täytyy tunnustaa saamattomuuteni, aion ja aion...hiljalleen olen kääntynyt vihreän teen nauttijaksi ja mietinkin että teeaineksia kasvaa niin pihassa kuin kasvimaallakin...pitäisi ottaa itseäni niskasta kiinni eikä vain aina ajatella että 'sitkun', villivihanneksissa on hienoja aromeja! Mukavaa että villivihannekset ovat hiipimässä ruokapöytiin hiljalleen! yrttejä muuten käytän paljonkin, joka päivä, mutta tuohon teeainesten keruuseen pitäisi panostaa enemmän!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tassut pysyivät ehjinä onneksi, mutta lihakset joutui kovalle koetukselle, maitohapot jäykistivät Helmin moneksi päiväksi, vaik eläinlääkärissä saikin lämpöhoitoa ja vahvan kipulääkityksen. eilen teimme eka kertaa metsälenkin ja tänään jo tuntuu, et Helmi olis lähes kunnossa. ole joskus aiemmi kirjoittanut tänne blogiin tuosta Helmin kuumailmapallopelosta. Helmi joutuu totaalisesti paniikkiin pallon lähestyessä kotiamme.
   josko sit ensi keväänä aloittaisit saila jho teeaineksienkin keruun. itse puolestani olen monet vuodet jahkaillut yrttien hiostamisen eli fermentoinnin kanssa ja en vaan ole saanut siihen hommaan ryhdyttyä kun mielestäni kuivaamallakin on tullut ihan kelpo teeainekset. nyt sit vihdoinkin kokeilin hiostamista täl viikol, pienen satsin ahomansikanlehtiä hiostin ja nyt ne on jo uuninpäällä kuivumassakin ja aromi on kieltämättä paljon parempi kuin pelkästään kuivaamalla saatu!

   Poista
 3. Voi, Helmi murusta, toivottavasti tassut paranevat pian.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmin tassut onneksi pysyivät ehjinä, mut lihakset jumittui liiallisesta juoksemisesta paniikissa. onneksi nyt jo Helmi lähes kunnossa:)

   Poista