sunnuntai 18. lokakuuta 2015

Karpaloita poimimassa Isosuolla

Lapsuuskotini on pienen kävelymatkan päässä Isosuolta. Kävimme tänään porukalla keräämässä karpaloita. Iso osa suosta on nykyisin turvetuotannossa, siksi kyläläiset ovat helpottuneita kun turvetuottaja ei saanut lupaa mittavasti laajentaa turpeennostoaluettaan. Tehdyllä päätöksellä on monia myönteisiä vaikutuksia ja todennäköisesti myös vielä tulevat sukupolvet saavat nauttia suon luontoarvoista meidän tavoin.   
 
Mielestäni isokarpalot (Vaccinium oxycoccos) ovat parhaita talven yli kypsyttyään. Keväisin lumen alta paljastuneiden pakkasenpuremien karpaloiden sokeripitoisuus on suurimmillaan ja ne eivät ole enää niin happamia. Karpaloa voi toki poimia jo syyskuun lopulta alkaen, mutta silloin suurin osa on vielä raakoja kuten yllä olevassa kuvassa. 

Helmi nautti suoretkestä vaikka ei uimaan päässytkään. Kovasti mieli teki, mutta ihmeekseni totteli! 

 Ihan mukava saalis parin tunnin suoretkeltä.
Arktiset aromit karpalosta ruokaohjeita löytyy täältä


16 kommenttia:

 1. No namskis! Punaista ja ihanan kirpakkaa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kirpakoita todella! isäntä pakasti karpalot nyt illalla, jouluksi teen karpalokiisselin ja muuten popsitaa "vitamiinipillereinä" suihimme sellaisenaan

   Poista
 2. Karpalo on toinen lempimarjani, se toinen on puolukka! Pakastan marjat ja joka-aamuiseen 'aamumössööni' kuuluu ruokalusikallisia molempia marjoja ja lisäksi vielä mustikoita ja hilloja! Tänä syksynä ajattelin lisätä mukaan vielä pakasteessa olevia tyrninmarjoja. Eipähän tarvi ostaa ulkomaisia hedelmiä.
  Upeita kuvia karpalosuolta!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. samat on mieltymykset meil huomaan! tänä syksynä saimme myös kerättyä tyrninmarjoja pakkaseen, osan kuivasin. hilloja emme onnistuneet löytämään, joten niitä ilman saamme talven pärjätä. eipä tartte juuri etelän hedelmiä ostaa, marjoja piisaa omasta pakkasesta meilläkin ihan riittämiin:))

   Poista
 3. Hienoja kuvia, etenkin kakkonen ja kolmonen, tykkään!!
  Turhan harvoin tulee karpaloita ostettua.

  Mukavaa alkavaa viikkoa!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmi seisoi kauniisti hetken tuossa pikku saarekkeessa, harmikseni en ehtinyt saamaan kuvaa, siitä. on tuo hyppykin kyl hyvä. karpalo on mulle luontaishoitoa virtsavaivoihin, niitä pitää aina olla pakkasessa. tänä syksynä tuntuukin olevan ihan hyvä karpalovuosi.
   kiitos Sirpa, mukavaa viikkoa myös Sinulle, onneksi kotomaankin ilmat ovat olleet suosiollisia

   Poista
 4. Upea suokuva, Helmi varmaan nautti vaikkei uimaan päässytkään, vesi oli varmaan hyvin kylmää eikä siksi houkutellut kuitenkaan tarpeeksi!

  Että sapettaa, että kaikki paikat pitää joko rakentaa, tehdä tie tai valjastaa vaikka millaiseen tehokäyttöön, tuollaiset paratiisisaarekkeet pitää ehdottomasti säilyttää!

  Upean marjasaaliin saitte!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Helmi nauttii aina näistä retkistämme ja mitä isompi lauma paimennettavana sen mieluisampaa tuntuu olevan! kylmä vesi ei Helmiä pidättele, se ui vaikka talvella, jos avovettä löytää. niin sapettaa minuakin, nyt on aloitettu nelostien uuden linjauksen teko ja sen takia tuhotaan taas todella kauniit harjut, onneksi Isosuosta ainakin osa näyttää säästyvän turvetuotannolta. muistan kuinka lapsena haimme omalta turveladolta isän kanssa turvetta karjan kuivikkeeksi. jokaisella kylän talolla oli oma alue ja turvelato suolla. nyt niistä on jäljellä vain muistot. näyttää tulleenkin ihan kohtalainen karpalovuosi

   Poista
 5. Suolla on syksyisin niin mahtavaa, on upeita ruskan sävyjä ja tietysti noita herkullisia karpaloita.

  VastaaPoista
 6. Paljon karpaloita saittekin, ja on ne vaan niin tosi hyviä marjoja!
  Hyvää loppuviikkoa sulle sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta Harakka, karpalo on erittäin terveellinen marja. perinteisesti sitä on käytetty virtsatulehduksen ehkäisyyn. itsekin yllätyimme karpaloiden määrää!
   kiitos viikko vierähti taasen nopsaan mieluisan puuhastelun parissa. oikein hyvää sunnuntaita Sinulle:))

   Poista
 7. Paljon olette saaneet karpaloita. Minä en koskaan käynyt Isosuolla karpalossa, muuten kylläkin. Vetiseltä suo näyttää, saattaa olla paljon niitä voisilmiäkin.
  Täällä ei tarvitse lähteä soille karpalon etsintään. On niin vähän ja on niin märkää.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. hyvin riittää talveksi karpalot kun muitakin marjoja saatiin kerätyksi kohtuullisen hyvin. meidän vanhan turveladon tietämillä paljon kuivempaa kuten Rajalankin takana. otin kuvan Helmistä arviolta Anttilan kohdilta, tietty Helmi löytää kaikki vesilämpereet!

   Poista