sunnuntai 25. lokakuuta 2015

Syysretki Angelniemelle

Heti aamusta lähdimme sieniretkelle Angelniemelle. Lähestyessämme Kokkilan lossia huomioni kiinnittyi perinteiseen riukuaitaan ja kauempana isojen tammien alla laiduntavaan karjaan. Olen jo muutaman viikon etsinyt sopivia kuvausaiheita osallistuakseni Salon kymmenen kotiseutuyhdistyksen  järjestämään valokuvauskilpailuun, jonka aiheena on Puu. 
Uskomattoman kaunis näkymä. Vanha tammikujanne hehkui laitumen reunassa ruskanväreissä ja nuori ayrshire karja nautti syysauringon lämmöstä sen katveessa. Halusin lähteä kuvaamaan lähempää. Isäntäkin oli myötämielinen kuvausaikeilleni, koska lossi oli juuri irtautunut rannasta ja kuluisi kotvanen ennen kuin se palaisi vastarannalta. Niinpä lähdin tutkimaan mistä pääsisin lyhintä reittiä Tammenpään kartanolle kysymään saisinko käydä kuvaamassa laiduntavaa karjaa.
Hiukan matkaa käveltyäni takaisinpäin löysinkin pienen portin, josta kapea tie johti kartanolle. Julmetun näköiset lohikäärmeetkään eivät peloittaneet pois, niin kutsuvalta tie näytti!

Halikossa on useampia kartanoita, joista uusklassiseen tyyliin rakennettu Tammenpään kartano on nuorin. Nykyinen päärakennus on rakennettu 1860-luvulla ja esimerkisi kuvassa näkyvä pylväikkö vasta 1924 tehtyjen korjaustöiden yhteydessä. 
Koputtelin ovelle, mutta ketään ei ollut kotona. Olin lähdössä jo pois, kun huomasin laitumella liikettä. 

Kuljin kauniisti villiintyneen omenatarhan läpi alas laitumelle.

Ystävällinen Patricia ei näyttänyt minulle myrskyn merkkejä kartanon mailla olostani Patricia-hurrikaanin tavoin, vaan ystävällisesti antoi luvan kuvaamiseen ja kertoi samalla hieman tammista ja karjasta. Tammet ovat liki 100-vuotiaita. Yhtä kauan on kuulema kartanolla kasvatettu myös ayrshirekarjaa.
Ayrshire on nykyisin maamme yleisin lypsylehmärotu, niitä on tilastojen mukaan yli 170 000. Omat maatiasirotumme eivät pärjänneet tälle alunperin skotlantilaiselle rodulle, jo 60-luvulla ayrshire syrjäytti suomenkarjan. Tämä muutos näkyi myös lapsuudenkotini parressa. Suomen alkuperäiskarja ry tekee arvokasta työtä myös maamme alkuperäisten nautarotujen säilymiseksi elinvoimaisina.


Lossirannasta jatkoimme matkaa sienimetsään. Tällä kertaa sienisaalis jäi vaatimattomaksi, vain muutaman litran saimme kerätyksi suppiloita. Onneksi retki oli muuten onnistunut:))

ps osallistun tällä postauksella myös Valokuvatorstain haasteeseen harrastus.
Täällä lisää harrastusaiheisia kuvia.

26 kommenttia:

 1. Kauniit kuvat ja maisemat. Teillä näyttää aurinkokin paistaneen.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. varsinais-suomessa on todella vaihtelevat maisemat ja paljon tammimetsiköitä. lauantai oli todella ihana aurinkoinen päivä, ehkäpä liiankin kirkas valokuvaukseen. sunnuntaina sit jo taivas repes!

   Poista
 2. Huikea kartanomiljöö<3 Joskus vielä alan järjestelmällisesti koluta näitä eteläisen Suomen kartanoita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Halikko on tunnettu kartanoistaan. ihan kannatettava ajatus Minna;)

   Poista
 3. Ihana ulkoiluilma! Kartanoista huomasin sellaisen matkailuoppaan tarjouksessa kirjakaupassa, oli siinä sarjassa muitakin teemoja (suomen sata parasta tai jokin sellainen).

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kerrassaan ihana, koko päivän sit ulkona olimmekin:) oletpa löytänyt mielenkiintoisen matkailuoppaan, sellaisen vartmaan itsekin hankkisin, jos kohdalle osuis.

   Poista
 4. Mukava kulkea kanssasi Halikon maisemissa. Puu, varsinkin tammet ovat täälläpäin näyttäviä ja näin syksyllä monesti pitävät lehtensä hyvinkin myöhään. Täällä meidän pihassa on kaksi, ei ihan satavuotiaita, komeita kuitenkin.
  Tulihan suppiksia kuitenkin jonkin verra......

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. mukava oli kanssasi kulkea Molley:) tammi on tämän alueen ykkös puu, onhan metsätammi myös varsinais-suomen maakuntakukka!
   mekin olemme istuttaneet Wiurilan kartanolta peräisin olevan tammen pihaamme reilut 10 vuotta sitten ja nyt se on jo ihan mukavan kokoinen pikku tammi leikkimökin kupeessa

   Poista
 5. Upean sään olet löytänyt!
  Käveleminen, tutkiminen, valokuvaaminen -kaikki ihania harrastuksia!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. lauantaina oli todella kaunis ulkoilusää, ja hyvä niin, koska koko viikkoon en kummemmin ulkoilemaan ehtinyt. löysitkin monta harrastustani postauksesta, kotiseuturetkeilyä olen harrastanut erityisesti tänä kesänä.

   Poista
 6. mahtavat vanhat tammet.Täällä noin isot tammet on harvinaisia samoin alkaa karjatilatkin olla harvinaisia.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. tammet ovat täällä yleisiä, tammi löytyy myös Salon vaakunasta (entinen Halikon vaakuna) ja se on myös Varsinais-Suomen maakuntakukka.

   Poista
 7. Eilen olikin kaunis ulkoilusää ja niin kauniissa miljöössä kuvailit. Upeat kuvat, etenkin kuvat 6 ja 7 aivan ihania!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta, kyl kelpasi niin sään kuin retkikohteenkin puolesta ulkoilla:) mukava kuulla, kuvan 6 laitoin myös kilpaan mukaan...

   Poista
 8. Kaunista maalaisromantiikkaa! Onneksi sait luvan, niin pääsivät lehmät kuviin. Niillä varmaan palkinto irtoaa :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sitä juuri Uuna! palkinnosta en tiedä, mut kiva oli päästä niitä kuvaamaan tammien siimeksessä. sunnuntaina kävin kuvaamassa myös tammia, niistä yksi noin 400 vuotias...

   Poista
 9. Lehmän minäkin kuvaan, kun kohdalle osuu. Ei ole vaan pitkään aikaan osunut. Siellä on vielä syksylehtiä puissa. Syysmaisemaa parhaimmillaan.
  Joko olet osallistunut valokuvauskisaan? Minäkin olen löytänyt tuon kilpailun joltain kilpailusivustolta ja osallistunut.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. sun pitäis alkaa ihan tarkotuksella alkaa kuvaamaan lapinlehmiä, nyt viel kun niitä on olemas!
   eilen laitoin kolme kuvaa tammipuu teemalla. ai, en hoksinutkaan, et se on valtakunnallinen, luulin ihan nurkkakuntaiseksi kisaksi. hieno homma et oot osallistunut, onnea kisaan!

   Poista
 10. Tammet kylpevät kauniisti auringonvalossa, siellä etelässä on upeita tammimetsiköitä ja kujanteita...no meilläkin tammimetsä on tulossa vaikka tammet vielä puolimetrisiä...odotellaan :D Upeita kuvia otit!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. totta, täl kulmal tammia riittää! äkkiä ne kasvaa usko pois. isäni on aikoinaan istuttanut lapsuuskotini pihamaalle myös tammen, se on jo kohtuullisen iso ja näyttävä vaik lähes kalliolla kasvaakin!
   kiitos Saila, toivon kilpaan lähettämän ekan ja kuudennen kuvan pääsevän esille ainakin kilpailukuvista järjestettävään valokuvanäyttelyyn sit joskus.

   Poista
 11. Voi, kuinka ihanat kuvat! Nyt, kun olen taas puuhaillut tykkimyssyjen parissa, olen tainnut kääntää kelloa taaksepäin vähän enemmänkin kuin tunnin verran, niin tämä sopi niin hyvin mielentilaani tänään ;)

  VastaaPoista
 12. Suomea kauneimmillaan. Syksyn värit auringon paisteessa ovat parhautta. Portti ja tie kutsuvat, hieno otos. Onnea kuvakilpailuun :-)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. kotomaamme kaunis on ja syksy kauneimmillaan!
   kiitos Aina onnen toivotuksista, kolme kuvaa lähetin, postauksessa ei ole kaikkia esillä.

   Poista
 13. Valokuvaus on kiinnostava harrastus ja sienestys. Kateeksi kävi kun saitte suppiksia. Meilläpäin ei niitä juuri ole näkynyt tänä syksynä - liian kuivaa.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. nuorena kuvasin paljon, silloin minulla oli käytössä Canonin järjestelmäkamera (toki se on edelleen kaapissa) ja kävin jopa valokuvauskerhossa, missä kehitimme itse mustavalkokuvat. nyt napsin pikku pokkarilla kuvat blogia varten, sekin on ihan hauskaa, toki monasti tekisi mieli uudelleen paneutua valokuvaukseen.Retkeily, etenkin syksyiset sieniretket ovat mieleeni, kuten marjareissutkin.ne ovat mukava vastapaino työlleni. tääl on tosiaan ollut melko mukavasti supiksia, kesällä todella paljon löytyi kanttarelleja, sen sijaan herkkutatit olivat harvassa. myös värisieniä löytyi harmittavaisen vähän.

   Poista